TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Сметките за вода и автобуските билети на македонски и на албански?

Утрински - 17.07.2004

Засега никој не може да прецизира што ќе значи во практика двојазично Скопје Штембилот на градот Скопје со кој ќе се заверуваат документите ќе биде двојазичен. На македонски и на албански ќе бидат испишани и таблите на седиштето на советот на главниот град и на градоначалникот КАТИЦА ЧАНГОВА Во ...

Фиктивни проценти и фактички макроа

Дневник - 17.07.2004

УВОДНИК На корумпираните и криминални политички елити, кои овде функционираат наднационално, универзално, ич не им треба двојазичност, оти на ист начин ги крадат парите од граѓаните. Затоа, Македонците од Струга и од Скопје треба да ги повикаат Албанците и заедно со нив да застанат на блокадите ...

Ова не е децентрализација, туку прекројување на картата на Македонија

Дневник - 17.07.2004

интервју: БЛАЖЕ РИСТОВСКИ, АКАДЕМИК Премиерот само пред неколку дена не убедуваше нас од Академијата дека 99,999 отсто нема да дозволи двојазичност на Скопје и дека странците не ни се мешаат во таа работа, односно дека биле на наша страна.

Миленковски и Стефановски против двојазично Скопје

А1 - 16.07.2004

Градоначалниците на Чаир и Гази Баба, Аце Миленковски и Борче Стефановски изразија незадоволство од предложената територијална организација и двојазичноста на Скопје и тврдат дека тоа ќе значи ангажирање дополнителни финансиски стредства во општините неземајќи ги предвид оние што ќе произлезат од ...

Скопјани против двојазично Скопје

А1 - 16.07.2004

Скопјани во знак на револт вечерва во колона со вклучени сирени на своите автомобили протестираа по скопските улици. Скопјани се лути поради договорот за новата територијална поделба, меѓу коалиционите партнери СДСМ, ЛДП и ДУИ, главниот град на Македонија да стане двојазичен.

Двојазичноста е скапа и ќе го банкротира Скопје

Дневник - 16.07.2004

КАСИте ЌЕ СЕ ПРАЗНАТ ЗА ПРЕВОДИ Државата во буџетот не предвидела пари за спроведување на двојазичноста и нема намера да прави ребаланс. Вчера никој не можеше официјално да соопшти колку ќе го чини Скопје воведувањето на двојазичноста.

Премиерот Костов признава одговорност за лошите преговори

А1 - 15.07.2004

Премиерот Костов признава одговорност за лошите преговори, но не признава дека решенијата што денеска ги утврди Владата се предавство или капитулација пред албанскиот партнер во Владата. Костов кој до неодамна не попушташе, сега се обиде со Рамковниот договор да го брани компромисот, Струга со ...

Од комуникација во Советот до двојазични табли на улици

Утрински - 15.07.2004

ДВОЈАЗИЧНОСТ Со вклучувањето на Сарај како општински центар заедно со Кондово, подрачја во кои живеат вкупно 32.408 или 91,53 отсто Албанци, процентот на оваа етничка заедница во Скопје од 15,30 би се зголемил на околу 21 процент.

Македонскиот јазик во службена злоупотреба

Дневник - 15.07.2004

ИНСТИТУТ "крсте мисирков" Во Институт вчера добиле анонимка во која им се заканиле дека ќе останат без работа ако се противат на двојазичноста Македонија ќе биде единствена земја во која матичниот јазик е загрозен дома, во својата татковина, категорична е Снежана Велковска, заменичка на ...

Како всушност ќе изгледа двојазичното Скопје?

Канал5 - 15.07.2004

Што значи во практична смисла двојазично Скопје? Тоа засега никој не може прецизно да го објасни.. Надлежните велат дека начелната уставна и законска одредба за службена употреба на албанскиот јазик на ниво на целиот град допрва ќе се разработува и опера Што значи во практична смисла двојазично ...

Двојазичноста е напад врз самобитноста на јазикот и на Македонците

Време - 14.07.2004

ИНСТИТУТ ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК По никоја цена не смее да се дозволи двојазичност бидејќи ќе се загрози самобитноста на македонскиот јазик, реагира Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“, во вчерашното соопштение. „Историски е познато дека македонскиот јазик опстојувал во многу тешки услови.

На бреговите на Вардар се создаваат етнички чисти територии

Време - 14.07.2004

ИЛИЈА АЦЕСКИ, СОЦИОЛОГ Александра М. Митевска Прашањето за локалната самоуправа премногу се исполитизира. Се избега од суштината на проблемот, како што тоа се направи и во 1996 година, но сега е уште поизразено. Целиот проблем се сведе на двојазичноста и на решенијата за Струга и за Кичево.

Идејата за двојазично Скопје е провокација

Вест - 13.07.2004

Реакција од Институтот за македонски јазик "Крсте Мисирков" Јазикот за нас е идентитет, основен белег на самобитноста, и не смееме да си дозволиме таква комоција бидејќи друга држава немаме", велат вработените од Институтот за македонски јазик Вработените од Институтот за македонски јазик "Крсте ...

Не смее да се дозволи играње со македонскиот јазик!

Утрински - 13.07.2004

За Институтот за македонски јазик идеите за двојазично Скопје се провокација Дали ќе живееме подобро ако го направиме Скопје двојазично, се прашуваат вработените во Институтот Идеите за двојазично Скопје, покриени со изјави за политичка толеранција , поткрепени со други причини дека со тоа ќе се ...

Скопје двојазично, незадоволството мултиетничко

Дневник - 13.07.2004

Институт за македонски Јазик Идеите за двојазично Скопје, поткрепени со изјави за политичка толеранција и со тоа дека ќе се подобрат нарушените меѓуетнички односи, претставуваат провокација, се вели во реакцијата на Институтот за македонски јазик "Крсте Мисирков" во Скопје.