TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Прогнозите за растот мотивираат, но кризата депримира

Deutsche Welle - 14.06.2015

Растот на БДП во првиот квартал и прогнозите на Светска банка се позитивен сигнал, но во услови на длабока политичка криза треба да се земат со резерва. Македонија со највисок раст во регионот, пораст на брутодомашниот производ во првиот квартал од ...

Забавува растот на економијата

24 Вести - 14.06.2015

Статистичките податоци за растот на економијата во првиот квартал покажуваат првичните проекции биле погрешни, а економската политика несоодветна, посочуваат дел од економистите. Укажуваат дека во следниот период растот на економијата ќе забави уште ...

КРИЗАТА УДРИ ПО ЕКОНОМИЈАТА: Најголем е падот во преработувачката индустрија!

Фактор - 14.06.2015

Македонската економијата расте но со забавено темпо. Во првиот квартал од годинава растот на Бруто-домашниот производ изнесува 3,2%. Со оглед дека ризиците од политичката криза се сеуште присутни, очекувано е воздржаност на инвестициите и ...

Растот на БДП – сигнал за ставање крај на кризата!

Press24 - 13.06.2015

Македонија во првите три месеци забележа економски раст од 3,2 процента. Оваа стапка е над европскиот просек, но е под домашните проекции кои изнесуваат 4 отсто. Резултатот од првиот квартал ги потврди стравувањата на бизнис – секторот дека ...

Забавен раст на економијата!

Фактор - 13.06.2015

Растот на БДП во првите три месеци од годинава е на ниво од 3,2 отсто. За едни тоа е добро, за други е под очекувањата. Со оглед дека Македонија очекува оваа година раст од 4, 1 отсто, според проекциите, ова е знак дека тешко ќе се стаса до таа ...

Растот на БДП – сигнал за ставање крај на кризата!

Lider - 13.06.2015

Македонија во првите три месеци забележа економски раст од 3,2 процента. Оваа стапка е над европскиот просек, но е под домашните проекции кои изнесуваат 4 отсто. Резултатот од првиот квартал ги потврди стравувањата на бизнис – секторот дека ...

Раст од 3,2 отсо во првите три месеци

Телма - 12.06.2015

Повисок од европскиот просек, понизок од очекувањата. Економскиот раст од 3,2 отсто во првите три месеци од 2015, според економистите, може да се толкува како прв сигнал дека годинава нема да бидат остварени проекциите за раст на БДП од околу 4 ...

Раст на БДП од 3,2% во првиот квартал

МРТ - 12.06.2015

3,2 проценти е Бруто домашниот производ (БДП) во првото тримесечје од оваа година – објави државната статистика. Највисок раст има кај техничките и административните услуги. И Светска банка излезе со прогноза за раст на македонската економија ...

Економски раст од 3.2% во првите три месеци од 2015 година

Алфа - 12.06.2015

Раст од 3.2% во првиот квартал остварила македонската економија – соопшти државната статистика. Најголем раст од 9.9% се забележува кај стручните, научните и техничките дејности, следи трговијата на големо и мало со зголемување од 6.3 отсто и ...

САМИТ: Тековните камати да не се враќаат преку нови задолжувања

Телеграф - 12.06.2015

Државата не смее да биде главниот работодавач и двигател на економијата, туку позитивните можности треба пред сè да ги искористи стопанството, советува српскиот министер за финансии Како стабилна и водечка во регионот е оценета економијата на ...

Светска банка: Македонската економија ќе забележи раст од 3,5 отсто

+инфо - 12.06.2015

Светска банка, во својот последен извештај предвидува раст на македонската економија од 3,5 отсто за годинава, за следната очекува раст од 3,8, додека за 2017 година предвидува раст од 4 отсто.

БДП во првиот квартал пораснал за 3,2%

Сител - 12.06.2015

Економски раст од 3,2 отсто во првиот квартал до годинава оствари државата. Од бизнис секторот велат дека растот најмногу се должи на добрите инфрастуктури проекти кои се започнати уште минатата година, кои ги зголемија работните ангажманите во ...

СБ предвидува раст на македонската економија од три ипол проценти

Денар - 12.06.2015

Раст на македонската економија од три ипол проценти годинава предвидува Светката Банка(СБ) во јунскиот извештај, а за в година се предвидува економијата да достигне 3,8 проценти, додека во 2017-тата четири отсто раст.

Светска банка предвидува раст на македонската економија од 3,5 проценти

24 Вести - 11.06.2015

Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има раст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Според податоците на најновиот извештај „Глобални економски перспективи“, македонската ...

Светска банка предвидува раст на македонската економија од 3,5 проценти

Канал5 - 11.06.2015

Македонската економија годинава според најновите проекции на светска банка ќе има раст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Според податоците на најновиот извештај „глобални економски перспективи“, домашната економија ...

СБ: Македонија со економски раст од 3,5% оваа година

Бизнис Инфо - 11.06.2015

Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има раст од 3,5%, следната 3,8%, а во 2017 година ќе достигне 4%, пишува Миа. Растот на БДП во Албанија е проектиран на 3% за годинава, на 3,5% следната и на 2% во 2017 ...

Светска банка: Пораст на македонската економија од 3,5%, но и на јавниот долг

24 Вести - 11.06.2015

Македонската економија годинава ќе оствари пораст од 3,5%, прогнозира Светска банка. Според проекциите, следната година се очекува раст од 3,8, а во 2017 година 4 отсто. Во Извештајот за Македонија Светска банка констатира зголемување и на јавниот ...

Македонската економија годинава со раст од 3,5 проценти

Дневник - 11.06.2015

Македонската економија годинава, според најновите проекции на Светска банка, ќе има раст од 3,5 проценти, следната од 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Според податоците на најновиот извештај „Глобални економски перспективи“, македонската ...

И според Светска банка Македонија со најдобри стапки на раст

Press24 - 11.06.2015

Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има раст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Според податоците на најновиот извештај „Глобални економски перспективи“, македонската ...

Светска банка предвидува раст на македонската економија од 3,5 проценти

Репортер - 11.06.2015

Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има раст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Според податоците на најновиот извештај „Глобални економски перспективи“, македонската ...

Светска банка предвидува раст на македонската економија од 3,5 проценти

Алфа - 11.06.2015

Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има раст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има раст од 3,5 ...

Светска банка: Македонската економија со најголем раст во регионот

МРТ - 11.06.2015

Македонската економија годинава ќе има раст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто... Според податоците на најновиот извештај на Светската банка „Глобални економски перспективи“, македонската економија ќе има најголем ...

Аналитичари: На Груевски сега Заев му е виновен и за лошите економски резултати

+инфо - 11.06.2015

Политичка манипулација и префрлање на вината за лошите резултати во економијата врз лидерот на опозицискиот СДСМ,Зоран Заев, е првата реакција на економските и политичките аналитичари за синоќешната изјава на премиерот Никола Груевски, во која тој ...

Светска банка предвидува раст на македонската економија од 3,5 проценти

Сител - 11.06.2015

Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има раст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Според податоците на најновиот извештај „Глобални економски перспективи“, македонската ...

И според Светска банка, Македонија со најдобри стапки на раст

Курир - 11.06.2015

Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има раст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Според податоците на најновиот извештај „Глобални економски перспективи“, македонската ...

Светска банка потврди: Македонската економија со највисоки стапки на раст

МРТ - 11.06.2015

Аналитичарите во Вашингтон посочуваат – со директни странски инвестиции во слободните економски зони и државните стимулации, Македонија покажа подобри економски перформанси од соседите... Раст на македонската економија од три ипол проценти годинава ...

Светска банка: со 3.5% Македонија ќе има највисок раст во регионот

Алфа - 11.06.2015

Зад Македонија е Црна Гора со проекција за раст од 3.4% за годинава, а потоа Албанија, Косово и Турција со по 3.0%. Најслаби резултати се очекуваат од Хрватска +0.5% и од Србија -0.5%. Со 3.5% во 2015-та, 3.8% во 2016-та и 4% во 2017-та Македонија ...

СБ предвидува раст на македонската економија од три ипол проценти

Макфакс - 11.06.2015

Раст на македонската економија од три ипол проценти годинава предвидува Светката Банка(СБ) во јунскиот извештај, а за в година се предвидува економијата да достигне 3,8 проценти, додека во 2017-тата четири отсто раст.

Светска банка: Македонија со највисок економски раст во регионот

Сител - 11.06.2015

Македонија до 2017 ќе има највисок економски раст од сите земји во регионот. Според најновиот извештај на Светска банка, Глобални економски перспективи, БДП годинава ќе порасне за 3,5%. догодина ќе изнесува 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто.

Светска банка ни предвидува раст на економијата од 3,5 проценти

еМагазин - 11.06.2015

Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има раст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Според податоците на најновиот извештај „Глобални економски перспективи“, македонската ...

Светска банка предвидува пораст на македонската економија од 3,5 проценти

Република - 11.06.2015

Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има пораст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Според податоците на најновиот извештај „Глобални економски перспективи“, македонската ...

Светска банка предвидува раст на македонската економија од 3,5 проценти

Денешен - 11.06.2015

Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има раст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Според податоците на најновиот извештај „Глобални економски перспективи“, македонската ...

Светска банка предвидува пораст на економијата од 3,5 проценти

Sky - 11.06.2015

Според најновите проекции на Светска банка, македонската економија ќе има пораст од 3,5 проценти оваа година. За следната се предвидуваат 3,8, а во 2017 година порастот ќе достигне 4 проценти.

СБ предвидува раст на македонската економија од три ипол проценти

Точка - 11.06.2015

Раст на македонската економија од три ипол проценти годинава предвидува Светката Банка(СБ) во јунскиот извештај, а за в година се предвидува економијата да достигне 3,8 проценти, додека во 2017-тата четири отсто раст.

Светска банка предвидува раст на македонската економија од 3,5 проценти

Локално - 11.06.2015

Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има раст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Според податоците на најновиот извештај „Глобални економски перспективи“, македонската ...

Македонската економија со најголем раст во регионов и во следните 2 години

Вечер Прес - 11.06.2015

Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има раст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Според податоците на најновиот извештај „Глобални економски перспективи", македонската ...

Растот на турската економија во првиот квартал подобар од очекуваниот

Денар - 11.06.2015

Турција во првиот квартал оваа година оствари економски раст од 2,3 проценти во однос на истиот период 2014 година, што е повеќе од прогнозата на аналитичарите, пoкажува официјалната статистика.

Светска банка: Македонската економија со најдобри стапки на раст

Lider - 11.06.2015

Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има раст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Според податоците на најновиот извештај „Глобални економски перспективи“, македонската ...

Светска банка предвидува раст на македонската економија од 3,5 проценти

Идивиди - 11.06.2015

Вашингтон, 11 јуни 2015 (МИА) - Македонската економија годинава според најновите проекции на Светска банка ќе има раст од 3,5 проценти, следната 3,8, а во 2017 година ќе достигне 4 отсто. Според податоците на најновиот извештај „Глобални економски ...

Еуростат го потврди растот на БДП на еврозоната и ЕУ за првиот квартал

Точка - 10.06.2015

Зголемената потрошувачка на домаќинствата и поголемиот обем на инвестиции се клучните фактори кои придонесоа за забрзување на економскиот раст во првиот квартал оваа година, покажаа вчера објавените податоци со кои европската служба за статистика ...

Еуростат го потврди растот на БДП на еврозоната и ЕУ за првиот квартал

Денар - 10.06.2015

Зголемената потрошувачка на домаќинствата и поголемиот обем на инвестиции се клучните фактори кои придонесоа за забрзување на економскиот раст во првиот квартал оваа година, покажаа вчера објавените податоци со кои европската служба за статистика ...

Стратфор: Дали ова е почеток на забавувањето на САД?

Денар - 10.06.2015

На почетокот на мај, непосредно откако лошите бројки на нови вработувања фрлија сенка врз економијата на САД, директорот на њујоршката филијала на централната американска банка Federal Reserve (Fed) на Њујорк, Вилијам Дадли, предупреди дека бруто ...

Стратфор: Дали ова е почеток на забавувањето на САД?

Макфакс - 09.06.2015

На почетокот на мај, непосредно откако лошите бројки на нови вработувања фрлија сенка врз економијата на САД, директорот на њујоршката филијала на централната американска банка Federal Reserve (Fed) на Њујорк, Вилијам Дадли, предупреди дека бруто ...

Стратфор: Дали ова е почеток на забавувањето на САД?

Точка - 09.06.2015

На почетокот на мај, непосредно откако лошите бројки на нови вработувања фрлија сенка врз економијата на САД, директорот на њујоршката филијала на централната американска банка Federal Reserve (Fed) на Њујорк, Вилијам Дадли, предупреди дека бруто ...

Раст на холандскиот БДП од два проценти

Точка - 09.06.2015

Холандската централна банка (DNB) ја зголеми вчера прогнозата за раст на бруто домашниот производ (БДП) за оваа година од 1,2 на рекордни два проценти уште од 2008 година. „Холандската економија се врати во супериорна брзина“, се наведува во ...

Ургентна политичка стабилност или врела економска шлаканица

Н.Македонија - 09.06.2015

Анализите се јасни и сите потврдуваат дека политичка нестабилност не оди заедно со економски напредок. Тие се исклучуваат едно со друго. Поточно, не можат да егзистираат подолго време на еден ист простор Откако заврши еуфоријата од домашното ...

Раст на холандскиот БДП од два проценти

Денар - 09.06.2015

Холандската централна банка (DNB) ја зголеми вчера прогнозата за раст на бруто домашниот производ (БДП) за оваа година од 1,2 на рекордни два проценти уште од 2008 година. „Холандската економија се врати во супериорна брзина“, се наведува во ...

Стасаа првите негативни резултати во економијата

+инфо - 08.06.2015

Драстичното намалување на обемот на трговската размена на земјава со светот може да биде сезонско движење или прв сигнал за одразот на политичката криза врз економијата која ако продолжи може неповолно да се одрази и врз растот, велат бизнисмени и ...

Германската економија во најголем ќар од слабото евро

Капитал - 08.06.2015

Германската економија продолжува да расте благодарение на ниската стапка на невработеност, повисоките плати и намалената вредност на еврото, прогнозира Германската централна банка Откако минатата 2015 забележа раст од 1,6%, најсилната економија во ...

Се опоравува економијата на Латинска Америка

Локално - 08.06.2015

По двегодишното намалување на економскиот раст на Латинска Америка, подем се очекува во втората половина на 2015, но и во 2016, пишува шпанскиот весник Ел Паис. Подобрување на економските показатели на регионот ќе има и покрај намалениот увоз од ...

Бизнисот нема време за политички пазарења

Н.Македонија - 08.06.2015

Пад на извозот, на странските инвестиции, на прометот на берзата и воздржаност на бизнис-заедницата и воопшто на граѓаните се само дел од последиците предизвикани од политичката криза, која трае предолго.