TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Законите за судството оценети како концепциско промашување

Утрински - 25.02.2006

Највисокиот суд во државата со дијаметрално спротивен став со Министерството во правда околу реформите за третата власт Во законот за судови постои вистинска мешаница во поглед на новата организација на судството Гордана Дувњак Врховниот суд на Македонија има дијаметрално спротивен став од ...

Озаконување на безредието во судовите

Дневник - 24.02.2006

ВРХОВНИОТ СУД И МИНИСТЕРСТВОТО за правда ВО ЖЕСТОК СПОР Натали Н. Сотировска Предложените закони за судови и за судски совет предизвикаа жестоки, спротивставени ставови на Врховниот суд и на предлагачот, Министерството за правда.

Претседателот на Врховниот суд не смее да биде претседател и на РСС и да има концентрација на моќ

Канал5 - 24.02.2006

Власта не измами. Ова е коментарот на опозицијата по првото читање на пакетот закони за реформи во судството. Власта не измами. Ова е коментарот на опозицијата по првото читање на пакетот закони за реформи во судството. И покрај ветувањето дека претседателот на врховниот суд нема да биде прв човек ...

Никој не дава пари, ако не се побараат

Вечер Прес - 24.02.2006

Новите претседатели на судовите, кои вчера пред собранискиот спикер Љупчо Јордановски дадоа заклетва, веруваат дека, и покрај големите финансиски проблеми со кои се соочуваат, ќе успеат да го истераат судството на прав пат. Беќир Шаини, новиот челник на скопска двојка вели дека влегува во суд кој е ...

12 претседатели на основните судови дадоа заклетва

А1 - 23.02.2006

12 претседатели на основните судови во државата денеска дадоа заклетва. Тие вчера добија зелено светло од Собранието да менаџираат со судовите. И сами не знаат како ќе го сторат тоа во услови кога им е намален буџетот за нормално работење. „Со судството не може да се игра, нема импровизации.

Судовите пред колапс поради немање пари

А1 - 23.02.2006

Судовите пред колапс поради немање пари. Со парите од власта судовите може да работат до април, се првичните пресметки. Судиите во потрага по алтернативни решенија како во судскиот буџет да се влеваат пари за непречена работа.

Реформи врз судски крпеници

Дневник - 23.02.2006

Натали Н. Сотировска Крајно несериозно е и да се зборува за некакви радикални реформи во судството што треба да ја подобрат неговата функционалност кога судовите немаат пари да си ги платат ни комуналните услуги и телефонските сметки.

Новите претседатели ги презедоа функциите во судовите

Канал5 - 23.02.2006

Вториот суд во Скопје од денеска има нов претседател. Тоа е Бекир Шаини, неколку години истражен, и една година судија кривичар. Вториот суд во Скопје од денеска има нов претседател. Тоа е Бекир Шаини, неколку години истражен, и една година судија кривичар.

Парламентот без расправа избра претседатели на 12 судови

Утрински - 23.02.2006

По предлог на Републичкиот судски совет Претседателите на основните судови добија поддршка од ВМРО-Народна. ВМРО-ДПМНЕ не гласаше Македонскиот парламент вчера без никаква расправа ги избра претседателите на основните судови во Берово, Велес, Гевгелија, Кавадарци, Неготино, Прилеп, Радовиш, Ресен, ...

Парламентот избра 12 нови претседатели на основни судови

Вечер Прес - 23.02.2006

Собранието на Република Македонија вчера ги избра претседателите на основните судови во Берово, Велес, Гевгелија, Кавадарци, Неготино, Прилеп, Радовиш, Ресен, Скопје 2 - Скопје, Крива Паланка, Виница и Кичево. На изборот на претседателите ВМРО-ДПМНЕ повторно реагираше дека се прави дополнителна ...

Мери бара резултати од судовите со бројки

Вест - 22.02.2006

МИНИСТЕРКАТА ЗА ПРАВДА ГО ЛАНСИРА ПОСТИГНАТОТО ОД СУДСКИТЕ РЕФОРМИ Министерката за правда Мери Младеновска - Ѓорѓиевска, на претседателите на основните и апелационите судови им најави дека од нив ќе чека точна евиденција за ефикасноста од работењето по новиот Закон за парнична постапка, познат како ...

Единствен формулар за евиденција на судиите

Утрински - 22.02.2006

Најава Основните и апелациските судови во рок од седум дена треба да достават податоци до Министерството за правда за кои сметаат дека треба да бидат составен дел на формуларот, кој единствено ќе се води за сите нови предмети поведени според новиот Закон за парнична постапка.

Избрани претседатели на 12 основни судови

Канал5 - 22.02.2006

Без голема дискусија, пратениците денеска ги избраа претседателите на 12 основни судови по предлог на Републичкиот судски совет. Без голема дискусија, пратениците денеска ги избраа претседателите на 12 основни судови по предлог на Републичкиот судски совет.

Со мал буџет не се прават големи реформи

Дневник - 22.02.2006

СУДИИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ Натали Н. Сотировска Судскиот буџет за 2006 година не може да овозможи функционирање на судската власт и тој е доволен за нормална работа на судовите само во првите четири-пет месеци, во што не се вклучени и почнатите реформи.

Со машини за чукање нема реформи во судството

Вечер Прес - 22.02.2006

Министерката за правда Мери Младеновска-Георгиевска вчера ги собра претседателите на сите основни судови во Македонија за да ги евидентира проблемите што се појавиле со имплементацијата на новиот Закон за парнична постапка што стапи во сила од Нова година.

Три милиони евра кусок во касата на судството

Утрински - 21.02.2006

Третата власт транспарентна во прикажувањето на трошењето на буџетските пари Претседателите на основните судови укажаа дека судството не трпи импровизации и дека без пари не може да се прават реформи во судството. Старите долгови на судовите изнесуваат над 1,5 милиони евра, а исто толку изнесува и ...

Македонското судство е подготвено да се соочи со предметите од Хаг

Утрински - 21.02.2006

Според министерката Мери Младеновска-Ѓорѓиевска "Во соработка со претставници на Јавното обвинителство е договорено натамошното постапување по четирите предмети за кои минатата година од Хашкото обвинителство ни беше речено дека ќе бидат вратени на натамошно постапување во Македонија.

Предметите од Хаг ќе се враќаат еден по еден

Време - 21.02.2006

МИНИСТЕРКАТА ЗА ПРАВДА НАЈАВИ Четирите предмети од Хаг поединечно ќе се враќаат во Македонија, по претходно остварени средби на претставници на Трибуналот со претставници од обвинителството во Македонија, најави вчера министерката за правда Мери Младеновска-Ѓорѓиевска.

Ќе се разрешуваат судии на кои по втор пат ќе им биде укинат предметот во парнична постапка

Канал5 - 21.02.2006

Ќе се бара разрешување на судиите на кои по втор пат Апелационите судови ќе им ги укинат предметите. Ќе се бара разрешување на судиите на кои по втор пат Апелационите судови ќе им ги укинат предметите. Со ова треба да создадеме силни и ефикасни првостепени судии кои правилно ќе го применуваат ...

Реформи без пари

Вест - 21.02.2006

ПРЕТСЕДАТЕЛИТЕ НА СУДОВИТЕ НЕЗАДОВОЛНИ ОД СКУСЕНИОТ СУДСКИ БУЏЕТ Претседателот на Судскиот буџетски совет Дане Илиев не успеал да ги убеди министерот за финансии Никола Поповски и Владата дека со кратењето на средствата за тековни трошоци, судовите ќе имаат пари само за првите четири - пет месеци ...

Судството пред стечај

Дневник - 21.02.2006

СУДСКИ БУЏЕТСКИ СОВЕТ Судството ја почна годинава со буџетска дупка од околу три милиони евра, беше речено на вчерашната презентација на судскиот буџет - реализацијата за лани и распределбата на парите за 2006 година. Годинава за тековните трошоци се планирани 1,5 милион евра помалку, а од минатата ...

Судскиот буџет со пари само до април

Вечер Прес - 21.02.2006

Нема доволно пари за да може судството да функционира нормално, беше генералната оценка на вчерашната презентација на годишниот извештај за работата на Судскиот буџетски совет. Иако навидум буџетските средства се зголемени, судиите велат дека се работи за средства кои не можат да бидат ...

Власта преку парите со намера да влијае врз судството

А1 - 20.02.2006

Власта и натаму преку парите со намера да влијае врз судството. Судскиот буџет навидум бележи покачување, но само во делот за платите, односно за нови вработувања. Пари со кои Судскиот буџетски совет не располага. Клучната ставка за материјални трошоци е намалена за милион и пол евра .

Младеновска без одговор зошто не сме спремни за четирите случаи

А1 - 20.02.2006

Министерката Мери Младеновска без објаснување зашто договорила враќањето на четирите хашки случаи да почне дури кон крајот на годинава. Нејасно е повторувањето на нејзиниот став од пред патувањето за Хаг дека судството може да постапува по четирите досиеја.

Младеновска: Македонските судови имаат капацитет за четирите хашки случаи

Канал5 - 20.02.2006

Македонските судови имаат капацитет да постапуваат по четирите хашки предмети го повтори денеска својот став Младеновска. Македонските судови имаат капацитет да постапуваат по четирите хашки предмети го повтори денеска својот став Младеновска.

Кај нас политиката ќе им суди на хашките случаи

Дневник - 20.02.2006

ПО ДОГОВОРОТ ВО ХАГ Македонското судство е способно да се произнесе за четирите хашки предмети во кои се повеќе се вмешува политиката со цел тие да се решат со некаков политички договор, реагираат судиите, правните експерти и адвокати на завчерашниот договор во Хаг овие предмети да бидат вратени ...

На судството му е потребен стечај за излез од беспарицата, предупредија судиите

Канал5 - 20.02.2006

На вакво судство без пари не му преостанува ништо друго, туку да воведе стечај. Без пари нема реформи вели Лазар Нанев в.д. претседател на судот во Кавадарци. Претседателите на судовите едногласни, ќе се блокира работата на судовите оти нема пари за тековно работење.

Беспарицата не му се заканува на судството

Утрински - 20.02.2006

Министерот за финансии го возвраќа ударот на судската власт која се жалеше на скусените средства Поповски: Проблем на судството не се парите, туку корупцијата НИНА НИНЕСКА-ФИДАНОСКА Министерот за финансии, Никола Поповски, Ј го возвраќа ударот на судската власт во земјава.