TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Мисирков - пионер на македонската идеја и писменост

Утрински - 29.11.2003

Меѓународен научен собир „Делото на Крсте Мисирков" Невена Поповска Вториот ден од Меѓународниот научен собир посветен на делото на Крсте Петков Мисирков, протече во одржување на две сесии на кои околу четириесеттина учесници од земјава и странство ги презентираа своите реферати посветени на ...

Втор ден од научниот собир за Мисирков

А1 - 28.11.2003

Меѓународниот научен собир „Делото на Крсте Мисирков“, што Македонската академија на науките и уметностите го организира по повод стогодишнината од објавувањето на книгата „За македонцките работи“, продолжува денеска со излагањата на четириесетина учесници.

Епохалното дело на Мисирков актуелно и во современоста

Утрински - 28.11.2003

Во МАНУ почна тридневен Меѓународен научен собир посветен на делото на Крсте Мисирков Невена Поповска "Стогодишната книга "За македонцките работи" на Крсте Петков Мисирков обележува темелен датум во современата македонска историја.

Собир во чест на основоположникот на современиот македонски јазик

Вест - 28.11.2003

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА 100 ГОДИНИ ОД КНИГАТА "ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ" НА МИСИРКОВ ВО МАНУ Вчера во Македонската акдемија на науките и уметностите започна тридневниот Меѓународен собир "Делото на Крсте Мисирков" за стогодишнината од излегувањето на капиталното дело "За македонцките работи".

ОТВОРЕН МЕЃУНАРОДНИОТ НАУЧЕН СОБИР “ДЕЛОТО НА КРСТЕ МИСИРКОВ”

Канал5 - 28.11.2003

“Цело столетие Македонците немаат создадено историски позначјана, пополна и поактуелна книга од делото на Крсте Мисирков 'За македонцките работи'. Таа стана огледало на животниот опит на една историски судбоносна генерација и силен продор во иднината з “Цело столетие Македонците немаат создадено ...

Треба да го заслужиме Мисирков

Дневник - 28.11.2003

науЧен собир во ману ПО ПОВОД СТО ГОДИНИ "ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ" Делото на Мисирков со своите епохални рефлексии ја чува актуелноста и во нашата современост - Особено е изразено чувството на Мисирков за целината, за целоста, историска и географска.

100 години од делото „За македонцките работи“

А1 - 27.11.2003

90-тина научници и истражувачи на делото на Крсте Мисирков, од кои 44-ца доаѓаат од 19 странски држави од денеска до 29. ноември, на научниот собир во МАНУ ќе ги презентираат своите научни сознанија за делото на Мисирков. Овој собир ја одбележува 100 годишнината од излегувањето на книгата „За ...

Мисирков се враќа дома

Дневник - 27.11.2003

по 80 години Од Софија во Скопје, најдоцна за две години, треба да бидат префрлени моштите на Крсте Петков Мисирков, дознава "Дневник". Тој е погребан во Софија, во 1926 година. Првото официјално барање за враќање на моштите е од неговата сопруга, испратено во 1949 година.

Крсте П. Мисирков виден во проучувањата од науката во светот

Вест - 27.11.2003

ОД ДЕНЕС ВО МАНУ ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА 100 ГОДИНИ ОД "ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ" На научниот собир за Мисирков ќе учествуваат 86 стручњаци од 20 земји од светот Денес ( 10 часот) во Македонската академија на науките и уметностите ќе започне Меѓународниот научен собир "Делото на Крсте Мисирков", што се ...

Чествување на делото на Мисирков

Дневник - 27.11.2003

МАНУ ЗА СТО ГОДИНИ ОД "ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ" Стотина научни работници, истражувачи и почитувачи на делото на Мисирков, од кои 44 се од 19 странски држави, од денеска па во следните два дена ќе се огласат од Македонската академија на науките и уметностите, говорејќи на научниот собир "Делото на ...

Борец против странските пропаганди

Дневник - 27.11.2003

Крсте Петков Мисирков е роден во ноември 1874 година, во селото Постолво, во егејскиот дел на Македонија, недалеку од древната македонска престолнина - Пела. Шестте одделенија основно училиште ги завршил во родното место. Подоцна добил стипендија од српското друштво "Свети Сава", чија цел била да ...

Мисирков не дозволи да биде асимилиран

Утрински - 26.11.2003

Биографија Крсте Петков Мисирков е роден во ноември 1874 во селото Постол во егејска Македонија недалеку од древната македонска престолнина - Пела. Шесте одделенија основно училиште ги завршил во родното место, слушајќи ги притоа на грчки јазик.

Делото на Мисирков е прва и единствена комплексна национална програма

Утрински - 26.11.2003

Академик Блаже Ристовски "Стогодишнината од излегувањето на Мисирковата книга "За македонцките работи" значи стогодишнина и на современиот македонски литературен јазик. "За македонцките работи" е прва книга во нашата историја публикувана на современиот македонски литературен стандард и претставува ...

Албум со смирувачки звуци ги олабавува мисирките од божиќниот стрес

Вест - 26.11.2003

ЛОНДОН, (Ројтерс) -Синдикатот на живинари во Британија издал албум со смирувачки звуци што треба да им помогне на мисирките да се смират во стресниот период пред Божик. Џеф Хемус е еден од 300-те британски живинари кои на своите мисирки ќе им пуштаат звуци од китови, шумолења на шуми и ...

Амбасадорот Плевнеш напиша наменска драма за Мисирков

Вест - 26.11.2003

ЗА 100 ГОДИНИ ОД "ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ" Писателот Јордан Плевнеш и амбасадор на Македонија во Франција, за 100 годишнината од излегувањето на книгата на Крсте Петков Мисирков, "За македонцките работи" која се одбележува деновиве, напишал драмски тескт.

Мисирков даде одговори на важни прашања од историјата, културата и јазикот на Македонците

Утрински - 26.11.2003

Снежана Веновска-Антевска - Институтот за македонски јазик "Крсте Мисирков" Делото на Мисирков и по 100 години не губи од сопствената актуелност иако не враќа еден век во минатото каде што се корените на сето она што се случува денес.

Крсте Мисирков е грандиозна и длабоко национално определена личност на столетието

Утрински - 26.11.2003

Јован Павловски - "Македонско време" Во големата ексклузивна анкета на "Македонско време" по повод завршувањето на 20-тото столетие учесниците во анкетата (од сите структури на македонското население: академици, универзитетски професори, јавни и културни работници, службеници, просветни работници, ...

"За македонцките работи" се основа на македонскиот современ јазик и правопис

Утрински - 26.11.2003

Меѓународен науЧен собир посветен на делото на Крсте Мисирков По одлука на Одборот за одбележување на стогодишнината од Илинденското востание на македонскиот народ и од излегувањето на книгата "За македонцките работи" од Крсте Петков Мисирков на МАНУ, од утре до 29 ноември во Академијата ќе се ...

Без белегот на Мисирков сме штуро племе

Утрински - 26.11.2003

Свечен собир во ДПМ по повод стогодишнината на "За македонцките работи" Невена Поповска "Одбележуваме едно од најзначајните, светли и свети дела од македонската национална и културна историја, кое во векот што остана зад нас, се покажа како идеја водилка во остварувањето на вековните стремежи на ...

Писателите ги одбележаа 100-те години на "За македонцките работи"

Вест - 26.11.2003

Вчера во Друштвото на писателите на Македонија беше одржан Свечен собир за 100-годишнината од излегувањето на книгата "За македонцките работи" од Крсте Мисирков. На Собирот за делото Мисирков и за неговата антологиска книга говореше академик Гане Тодоровски, а го отвори претседателот на ДПМ Веле ...

Книгата "За македонцките работи" од Мисирков е дело на голем аналитичар и визионер

Утрински - 26.11.2003

Академик Матеја Матевски, претседател на МАНУ Поводот за одржувањето на овој тридневен Меѓународен научен собир е одбележувањето на 100-годишнината од излегувањето на книгата "За македонцките работи" од Крсте Петков Мисирков, која се сместува во рамките на одбележувањето на 100-годишнината од ...

Големите идеи вградени во делото на Мисирков

Дневник - 26.11.2003

Мисирков, виден по точно сто години како пророк, маг, жрец, утринска ѕвезда на небото, ќе стане толку наш колку што ќе сме спремни ние да сме негови. Оваа формула на заемна зависност е условот без кој не се може. Тоа е смислата на оваа нагледна рамка што привремено е витрина за показ на ...

Националната мисла не е плод на дневнополитички опортунитети

Дневник - 26.11.2003

СТО ГОДИНИ "ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ" НА МИСИРКОВ Со меѓународен научен симпозиум на тема "Делото на Крсте Мисирков", театарски проект "Последниот ден на Мисирков", работен според текст на Јордан Плевнеш, научни сесии и со други културни манифестации, Македонската академија на науките и уметностите ...

Сто години "За македонцките работи" на Мисирков

Дневник - 25.11.2003

ДПМ, ЈУБИЛЕЈ Стогодишнината од излегувањето на книгата "За македонцките работи", од Крсте Петков Мисирков ќе биде одбележана денеска во 12 часот, во Друштвото на писателите на Македонија. Свечениот собир ќе го отвори Веле Смилевски, претседател на писателската асоцијација.

Свечен собир: 100- години од Мисирковата"За македонцките работи"

Вест - 25.11.2003

ДЕНЕС ВО ДПМ Денес, во Друштвото на писателите на Македонија, (12 часот) ќе биде одржан Свечен собир за 100 годишнината од излегувањето на книгата "За македонцките работи" од Крсте Петков Мисирков. Собирот ќе го отвори претседателот на ДПМ, Веле Смилевски, а реч за стогодишнината на капиталното ...

Сто години од излегувањето на книгата "За македонцките работи" од Мисирков

Утрински - 25.11.2003

Свечен собир во Друштвото на писателите на Македонија Во просториите на Друштвото на писателите на Македонија, денеска напладне ќе се одржи Свечен собир по повод 100-годишнината од излегувањето на книгата "За македонцките работи" од Крсте Петков Мисирков.