TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Под лупа на РЗЗЗ и минералната вода „Римјанка“

А1 - 10.08.2002

Само една недела по забраната за употреба на минералната вода „Кожувчанка“ поради четири пати зголемената концентрација на арсен од дозволеното, од вчера нешто се крчка и околу минералната вода „Римјанка“. Според сознанијата наместо дозволените 50 микрограми на литар и во „Римјанка“ е откриено ...

Производителите на "кожувчанка" кривично ќе одговараат?

Вест - 10.08.2002

РЗЗЗ БАРА РАСВЕТЛУВАЊЕ НА СЛУЧАЈОТ СО КОНТАМИНИРАНИТЕ МИНЕРАЛНИ ВОДИ Специјалната комисија, формирана од Републичкиот завод и Здравствено-санитарниот инспекторат, во текот на идната недела пред јавноста ќе излезе со информации дали фирмата-производител знаела дека во минералната вода има арсен, ...

Минералните води без доволно минерали

Дневник - 10.08.2002

АНАЛИЗИТЕ УТВРДИЈА ДЕКА "НЕКОЈ ЛАЖЕЛ" Минералните води што се во малопродажната мрежа во земјава не содржат доволно минерали, како што е напишано на декларацијата, покажале хемиските испитувања извршени деновиве во Републичкиот завод за здравствена заштита.

Забранета и "Римјанка"

Вест - 09.08.2002

ОТКРИЕН АРСЕН ВО УШТЕ ЕДНА МИНЕРАЛНА ВОДА Анализите на сите 19 води во шишиња од домашно производство, покажале дека 17 се исправни и безбедни за пиење Минералната вода "Римјанка" е забранета за употреба. Државно - санитарниот инспекторат го стопира полнењето и прометот на оваа вода, откако ...

Големото присуство на арсен ја пломбира и "римјанка"

Утрински - 09.08.2002

Поради неисправност, забранета уште една вода во шишиња Државниот здравствен и санитарен инспекторат со решение денеска официјално ќе ја забрани за употреба и природната планинска вода во шишиња "римјанка". Пломбата е базирана на резултатите од анализите на водата во лабораториите на Републичкиот ...

Неодговорноста"поотровна" од арсенот

Дневник - 09.08.2002

Коментар - Љубица балабан Затруена пченица, минерална вода збогатена со арсен, сладоледи "зачинети" со антибиотици - тоа се само дел од "специјалитетите" што во последните неколку месеци се најдоа на трпезата на македонскиот граѓанин. Се разбира, не по негова вина.

Покрај "кожувчанка", и "римјанка" предозирана со арсен

Дневник - 09.08.2002

ДАЛИ АЛШАР ГИ ТРУЕ ВОДИТЕ? Од понеделник повторно ќе почне да се полни минералната вода "кожувчанка", бидејќи е набавена опрема со која вишокот арсен ќе може да се отстрани од водата, најавува директорот на "Кожувчанка" Никола Јанчев Само една недела по забраната за употреба на минералната вода ...

Во белградската канализација во март биле истурени 25.000 литри "кожувчанка"

Утрински - 08.08.2002

Поради зголемената концентрација на арсен во кај нас неодамна забранетата вода за пиење Ристе Недановски Во белградската канализација во март годинава завршиле 25.000 литри минерална вода "кожувчанка" поради неколкукратно поголемите количества арсен во оваа вода од дозволениот максимум.

Арсенот има рекет-заднина, тврдат сопствениците на "кожувчанка"

Утрински - 05.08.2002

По наодите за неисправноста на минералната вода од Мрежичко, Кавадаречко КАВАДАРЦИ - Сето тоа што се случува околу минералната вода "кожувчанка" на кавадарчани им наликува на предизборни лаги, на партиски заплашувања дека некој на организиран и мошне лесен начин сака да извлече дебел рекет.

Контрола на квалитетот на 19 води

Вест - 05.08.2002

ПО ЗАБРАНАТА ЗА УПОТРЕБА НА МИНЕРАЛНАТА ВОДА "КОЖУВЧАНКА" Неделава се очекува Државниот здравствено-санитарен инспекторат да излезе со резултатите од лабораториските испитувања за квалитетот и исправноста на 19 води од домашно производство Минералната вода "кожувчанка" е забранета за употреба, но ...