TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

(ВИДЕО) Маричиќ за Фронтлајн: „Отворен Балкан“ е новото лице на Балканот

Бриф - 11.06.2022

Заменик претседателот на Владата, задолжен за европски прашања во интервјуто за Фронтлајн, дадено во рамки на одржувањето на Самитот на „Отворен Балкан“, рече дека „Отворен Балкан“ е иницијатива којашто е автохтона, искрена и отворена за сите, со ...

Маричиќ за Фронтлајн: „Отворен Балкан“ е новото лице на Балканот

Нова ТВ - 11.06.2022

Заменик претседателот на Владата, задолжен за европски прашања во интервјуто за Фронтлајн, дадено во рамки на одржувањето на Самитот на „Отворен Балкан“, рече дека „Отворен Балкан“ е иницијатива којашто е автохтона, искрена и отворена за сите, со ...

Маричиќ: „Отворен Балкан“ е новото лице на Балканот

Вечер Прес - 11.06.2022

„Отворен Балкан“ е иницијатива којашто е автохтона, искрена и отворена за сите, со намера државите од Западен Балкан да направат нешто повеќе за граѓаните од нивните држави, олеснување на протокот на луѓе и добра, капитал и иницијативи и проекти ...

Маричиќ: „Отворен Балкан” е новото лице на Балканот

24Инфо - 11.06.2022

„Отворен Балкан” е иницијатива којашто е автохтона, искрена и отворена за сите, со намера државите од Западен Балкан да направат нешто повеќе за граѓаните од нивните држави, олеснување на протокот на луѓе и добра, капитал и иницијативи и проекти ...

“Тоа не може да биде алтернатива” американскиот амбасадор за “Отворен Балкан”

Во Центар - 11.06.2022

Соединетите Американски Држави (САД) ја поддржуваат иницијативата “Отворен Балкан” затоа што тоа ја определува соработката помеѓу Западен Балкан, а тоа беше причината за моето присуство во Охрид, вели американскиот амбасадор во Србија Кристофер Хил.

Маричиќ: „Отворен Балкан“ е новото лице на Балканот

Во Центар - 11.06.2022

– „Отворен Балкан“ е иницијатива којашто е автохтона, искрена и отворена за сите, со намера државите од Западен Балкан да направат нешто повеќе за граѓаните од нивните држави, олеснување на протокот на луѓе и добра, капитал и иницијативи и проекти ...

Маричиќ: „Отворен Балкан” е новото лице на Балканот

Република - 11.06.2022

„Отворен Балкан” е иницијатива којашто е автохтона, искрена и отворена за сите, со намера државите од Западен Балкан да направат нешто повеќе за граѓаните од нивните држави, олеснување на протокот на луѓе и добра, капитал и иницијативи и проекти ...

Маричиќ: „Отворен Балкан“ е новото лице на Балканот

Опсервер - 11.06.2022

„Отворен Балкан“ е иницијатива којашто е автохтона, искрена и отворена за сите, со намера државите од Западен Балкан да направат нешто повеќе за граѓаните од нивните држави, олеснување на протокот на луѓе и добра, капитал и иницијативи и проекти ...

Маричиќ за Фронтлајн: „Отворен Балкан“ е новото лице на Балканот

Zoom - 11.06.2022

Заменик претседателот на Владата, задолжен за европски прашања во интервјуто за Фронтлајн, дадено во рамки на одржувањето на Самитот на „Отворен Балкан“, рече дека „Отворен Балкан“ е иницијатива којашто е автохтона, искрена и отворена за сите, со ...

Маричиќ: „Отворен Балкан” е новото лице на Балканот

Бизнис Вести - 11.06.2022

„Отворен Балкан” е иницијатива којашто е автохтона, искрена и отворена за сите, со намера државите од Западен Балкан да направат нешто повеќе за граѓаните од нивните држави, олеснување на протокот на луѓе и добра, капитал и иницијативи и проекти ...

Маричиќ за Фронтлајн: Отворен Балкан е автохтона и искрена иницијатива, сите земји од регионот се добредојдени

Frontline - 11.06.2022

Мислам дека оние кои не се приклучуваат, своите стравови ги темелат на своите искуства од минатото. Кога Балканот беше жариште на војни, жариште на конфликти, бескрајни билатерални спорови од коишто корист имаа само одредени политички групи или ...

Ковачевски: Отворен Балкан го поврзува регионот, го забрзува економскиот развој

Канал5 - 10.06.2022

„Отворен Балкан на ниту еден начин не е замена за европските интеграции туку е иницијатива за поврзување на регионот, за поедноставно и полесно комуницирање меѓу граѓаните.“ „Отворен Балкан на ниту еден начин не е замена за европските интеграции ...

ОТВОРЕН БАЛКАН ГО ПОВРЗУВА РЕГИОНОТ Интервју на Ковачевски за Ал Џезеира

+инфо - 10.06.2022

- Процесот што го спроведуваме со Отворен Балкан претставува подготовка на регионот за што побрза интеграција на ЕУ и ја има поддршката и од Брисел и од Вашингтон, вели во интервјуто Ковачевски.

Хил: САД го поддржуваат „Отворен Балкан“, но тој не може да биде замена за ЕУ

Нетпрес - 10.06.2022

Амбасадорот на САД во Србија, Кристофер Хил, денеска изјави дека САД ја поддржуваат иницијативата „Отворен Балкан“, бидејќи со неа се создаваат модели на соработка меѓу земјите од Западен Балкан и тоа беше причината за неговото присуство на самитот ...

Ковачевски: Отворен Балкан го поврзува регионот, го забрзува економскиот развој и евроинтеграцијата

24Инфо - 10.06.2022

„Отворен Балкан на ниту еден начин не е замена за европските интеграции туку е иницијатива за поврзување на регионот, за поедноставно и полесно комуницирање меѓу граѓаните, полесно одвивање на трговијата и поголема комуникација како меѓу ...

Отворен Балкан го поврзува регионот, го забрзува економскиот развој и евроинтеграцијата, кажа Ковачевски за Ал Џезеира

Н.Македонија - 10.06.2022

Отворен Балкан на ниту еден начин не е замена за европските интеграции туку е иницијатива за поврзување на регионот, за поедноставно и полесно комуницирање меѓу граѓаните, полесно одвивање на трговијата и поголема комуникација како меѓу институциите ...

Ковачевски за Ал Џезеира: Отворен Балкан го поврзува регионот, го забрзува економскиот развој и евроинтеграцијата

Centar - 10.06.2022

„Отворен Балкан на ниту еден начин не е замена за европските интеграции туку е иницијатива за поврзување на регионот, за поедноставно и полесно комуницирање меѓу граѓаните, полесно одвивање на трговијата и поголема комуникација како меѓу ...

Ковачевски: Процесот со Отворен Балкан е подготовка на регионот за што побрза интеграција на ЕУ

Локално - 10.06.2022

„Отворен Балкан на ниту еден начин не е замена за европските интеграции туку е иницијатива за поврзување на регионот, за поедноставно и полесно комуницирање меѓу граѓаните, полесно одвивање на трговијата и поголема комуникација како меѓу ...

Ковачевски за Ал Џезира: Отворен Балкан го поврзува регионот, го забрзува економскиот развој и евроинтеграцијата

CivilMedia - 10.06.2022

„Отворен Балкан на ниту еден начин не е замена за европските интеграции туку е иницијатива за поврзување на регионот, за поедноставно и полесно комуницирање меѓу граѓаните, полесно одвивање на трговијата и поголема комуникација како меѓу ...

Ковачевски за Ал Џезеира: Отворен Балкан го поврзува регионот, го забрзува економскиот развој и евроинтеграцијата

Frontline - 10.06.2022

„Отворен Балкан на ниту еден начин не е замена за европските интеграции туку е иницијатива за поврзување на регионот, за поедноставно и полесно комуницирање меѓу граѓаните, полесно одвивање на трговијата и поголема комуникација како меѓу ...

Хил: САД го поддржуваат „Отворен Балкан“, но тој не може да биде замена за ЕУ

Локално - 10.06.2022

Амбасадорот на САД во Србија, Кристофер Хил, денеска изјави дека САД ја поддржуваат иницијативата „Отворен Балкан“, бидејќи со неа се создаваат модели на соработка меѓу земјите од Западен Балкан и тоа беше причината за неговото присуство на самитот ...

„Отворен Балкан" за поголема регионална соработка, а не алтернатива за ЕУ

Канал5 - 09.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан" ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила, a соработката и меѓусебната поддршка, како што рекоа на Самитот во Охрид, веќе даваат резултати.

„Отворен Балкан” за поголема регионална соработка, а не како алтернатива за ЕУ

Слободен Печат - 09.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан” ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила, a соработката и меѓусебната поддршка, како што рекоа на Самитот во Охрид, веќе даваат резултати.

„Отворен Балкан“ за поголема регионална соработка, а не алтернатива за ЕУ

24 Вести - 09.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан“ ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила, a соработката и меѓусебната поддршка, како што рекоа на Самитот во Охрид, веќе даваат резултати.

„Отворен Балкан“ за поголема регионална соработка, никако не e алтернатива за Европската Унија

Нова ТВ - 09.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан“ ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила, a соработката и меѓусебната поддршка, како што рекоа на Самитот во Охрид, веќе дава резултати .

Маричиќ: Културата ја надминува политиката и ги зајакнува врските меѓу народите

Пулс24 - 09.06.2022

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ во рамки на Самитот ,,Отворен Балкан” го отвори и водеше панелот посветен на соработка во областа на културата, на кој се обратија и министерките за култура на Северна ...

Предноста на иницијативата „Отворен Балкан“ е нејзината балканска автохтоност

Вечер Прес - 09.06.2022

Предноста на иницијатива „Отворен Балкан“ е нејзината автохтоност, односно фактот што сопствеништвото е на самите земји од регионот, за разлика од Берлинскиот процес, кој има поголеми предности, има многу повеќе пари, извршно тело и сите земји се ...

(ВИДЕО) Ковачевски: Отворен Балкан е соработка, доверба и поддршка меѓу соседите

Бриф - 09.06.2022

„Во време на голема несигурност потребно е заедништво и единство меѓу народите“, напиша премиерот Димитар Ковачевски со видеото шт го објави на соцјалните мрежи. „Потребна е соработка, доверба и поддршка, особено меѓу соседите.

„Отворен Балкан“ е нашиот свет, нашата култура и нашата природна географија

Centar - 09.06.2022

Цели два дена престојувам во Охрид, и искрен да бидам (а може ли поинаку?), нестрпливо го очекував „Отворениот Балкан“, па на крајот и си го добив; иако сум политички „дрчен“ (или љубопитен), се чувствував по малку возбудено за она кое во Охрид ќе ...

Маричиќ: Културата ја надминува политиката и ги зајакнува врските меѓу народите

Centar - 09.06.2022

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ во рамки на Самитот ,,Отворен Балкан” го отвори и водеше панелот посветен на соработка во областа на културата, на кој се обратија и министерките за култура на Северна ...

Предноста на иницијативата „Отворен Балкан” е нејзината балканска автохтоност

Република - 09.06.2022

Предноста на иницијатива „Отворен Балкан” е нејзината автохтоност, односно фактот што сопствеништвото е на самите земји од регионот, за разлика од Берлинскиот процес, кој има поголеми предности, има многу повеќе пари, извршно тело и сите земји се ...

„Отворен Балкан“ создава можности за заедничка промоција на туристичките атракции на регионот

Centar - 09.06.2022

Вицепремиерот задолжен за економски прашања, Фатмир Битиќи, на денешната пленарна сесија „Отворен Балкан отвора туризам“, во рамките на самитот на „Отворен Балкан“ говореше за придобивките од регионалната соработка во туризмот во заедничкиот развој ...

Предноста на иницијативата „Отворен Балкан” е нејзината балканска автохтоност

24Инфо - 09.06.2022

Предноста на иницијатива „Отворен Балкан” е нејзината автохтоност, односно фактот што сопствеништвото е на самите земји од регионот, за разлика од Берлинскиот процес, кој има поголеми предности, има многу повеќе пари, извршно тело и сите земји се ...

„Отворен Балкан“ за поголема регионална соработка, а не алтернатива за ЕУ

Press24 - 09.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан“ ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила, a соработката и меѓусебната поддршка, како што рекоа на Самитот во Охрид, веќе даваат резултати.

„Отворен Балкан” за поголема регионална соработка, а не алтернатива за ЕУ

24Инфо - 09.06.2022

Охрид, 9 јуни 2022 (МИА) – Лидерите на „Отворен Балкан” ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила, a соработката и меѓусебната поддршка, како што рекоа на Самитот во Охрид, веќе даваат резултати.

„Отворен Балкан“ за поголема регионална соработка, а не алтернатива за ЕУ, велат Ковачевски, Вучиќ, Рама, Абазовиќ и ...

MakPress - 09.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан“ ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила, a соработката и меѓусебната поддршка, како што рекоа на Самитот во Охрид, веќе даваат резултати.

„Отворен Балкан“ за поголема регионална соработка, а не алтернатива за ЕУ

CivilMedia - 09.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан“ ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила, a соработката и меѓусебната поддршка, како што рекоа на Самитот во Охрид, веќе даваат резултати.

Заврши самитот „Отворен Балкан“

Тера - 09.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски рече дека е среќен сум што самитот на Отворен Балкан, резултираше со потпишани договори, кои се со конкретни позитивни придобивки за граѓаните од регионот. „Голема благодарност до сите кои вчера и денеска беа дел од ...

„Отворен Балкан“ за поголема регионална соработка, а не алтернатива за ЕУ

Бизнис Вести - 09.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан” ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила, a соработката и меѓусебната поддршка, како што рекоа на Самитот во Охрид, веќе даваат резултати.

„Отворен Балкан“ за поголема регионална соработка, а не алтернатива за ЕУ

Опсервер - 09.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан“ ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила, a соработката и меѓусебната поддршка, како што рекоа на Самитот во Охрид, веќе даваат резултати.

„Вратите на Отворен Балкан остануваат отворени“

Локално - 09.06.2022

Среќен сум што самитот на „Отворен Балкан“, резултираше со потпишани договори, кои се со конкретни позитивни придобивки за граѓаните од регионот, напиша на својот Фејсбук профил премиерот Димитар Ковачевски.

„Отворен Балкан“ е нашиот свет, нашата култура и нашата природна географија

Frontline - 09.06.2022

пишува: НЕНАД ЈОВАНОВИЌ Цели два дена престојувам во Охрид, и искрен да бидам (а може ли поинаку?), нестрпливо го очекував „Отворениот Балкан“, па на крајот и си го добив; иако сум политички „дрчен“ (или љубопитен), се чувствував по малку возбудено ...

Османи: Предноста на иницијативата „Отворен Балкан“ е нејзината балканска автохтоност

Zoom - 09.06.2022

Предноста на иницијатива „Отворен Балкан“ е нејзината автохтоност, односно фактот што сопствеништвото е на самите земји од регионот, за разлика од Берлинскиот процес, кој има поголеми предности, има многу повеќе пари, извршно тело и сите земји се ...

„Отворен Балкан“ за поголема регионална соработка, а не алтернатива за ЕУ

Frontline - 09.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан“ ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила, a соработката и меѓусебната поддршка, како што рекоа на Самитот во Охрид, веќе даваат резултати.

Проширувањето на ЕУ со земјите од Западен Балкан сега веќе е и стратешко и безбедносно прашање, кажа Ковачевски на ...

Сакам да кажам - 08.06.2022

Цела Европа, и ние земјите од регионот, се соочуваме со сериозни последици од воената, енергетската, економската и здравствената криза. Во вакви услови ние сме си природно упатени едни на други.

Тегелтија: Се надевам дека ова е последниот самит на „Отворен Балкан“ на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин

360 степени - 08.06.2022

Тој порача дека во оној момент кога ќе биде донесена политичка одлука, Босна и Херцеговина ќе се придружи на иницијативата Искрено се надевам дека ова е последниот самит на „Отворен Балкан“, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин, порача ...

Самит на „Отворен Балкан“: Потпишани договори за заемно признавање дипломи, соработка во културата, туризмот и ...

360 степени - 08.06.2022

Една од целите на Меморандумот за соработка во културата, што денеска го потпишаа министерките за култура на Северна Македонија, Албанија и Србија, Бисера Костадинова-Стојчевска, Елва Маргарити и Маја Гојковиќ, е креирање на заеднички календар на ...

Ковачевски на „Отворен Балкан“: Бараме ЕУ да ја поддржи нашата визија за Балканот како напреден, стабилен и развиен ...

360 степени - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Ковачевски на крајот на самитот во Охрид: Да се видиме наскоро со истата енергија и со нови идеи и проекти

Слободен Печат - 08.06.2022

Самитот на иницијативата „Отворен Балкан”, кој се одржа во Охрид и чиј домаќин беше премиерот Димитар Ковачевски , заврши успешно и резултираше со потпишани договори, кои се со конкретни позитивни придобивки за граѓаните од регионот во сферата на ...

Николовски: Лидерите на „Отворен Балкан“ ја потврдија заложбата за отворени граници, соработката и меѓусебната поддршка ...

Сител - 08.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан“ уште еднаш ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила меѓу пријателските земји, напиша министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски на својот ...

Николовски: Лидерите на „Отворен Балкан" ја потврдија заложбата за отворени граници

Канал5 - 08.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан" уште еднаш ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила меѓу пријателските земји. Лидерите на „Отворен Балкан" уште еднаш ја потврдија заложбата за отворени граници, ...

Ковачевски на крајот на „Отворен Балкан“: Да се видиме наскоро со нови идеи и проекти за соработка

МКД - 08.06.2022

Самитот на „Отворен Балкан", кој се одржа во Охрид и чиј домаќин беше премиерот Димитар Ковачевски, заврши успешно и резултираше со потпишани договори, кои се со конкретни позитивни придобивки за граѓаните од регионот во сферата на туризмот, ...

Отворен Балкан-отворена покана за вклучување на другите земји од регионот

Р.С.Европа - 08.06.2022

Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој. Ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи, порача премиерот Димитар Ковачевски на отворањето на Самитот „Отворен ...

Земјите од „Отворен Балкан“, ќе работат заедно на справување со економската криза, недостатокот на храна и електричната ...

Глас на Америка - 08.06.2022

Северна Македонија, Албанија и Србија заеднички ќе работат на справување со проблемите поврзани со економската криза, недостатокот на храна и електрична енергија. Ова го договорија лидерите на трите држави на самитот „Отворен Балкан“, кој се одржа ...

Самит на „Отворен Балкан“ во Охрид

Канал5 - 08.06.2022

Да си помогнеме да ја преживееме зимата порача во Охрид српскиот претседател Александар Вучиќ на самитот Отворен Балкан. Еврокомесарот Вархеи изјави дека вистинската интеграција на земјите од регионот во ЕУ почнува преку економијата.

Официјален дел од самитот Отворен Балкан

Р.С.Европа - 08.06.2022

Во Охрид денеска е официјалниот дел од самитот на иницијативата Отворен Балкан на кој учествуваат претседателот на Србија Александар Вучиќ, премиерите на Албанија и Северна Македонија Еди Рама и Димитар Ковачевски, како и премиерот на Црна Гора ...

Зоран Тегелтија: Во БиХ нема политичко расположение за Отворен Балкан, но се надевам дека јас ќе го променам тоа

Слободен Печат - 08.06.2022

Во БиХ за жал нема консензус за „Отворен Балкан“. Причините за тоа се во размислувањето на политички поединци во БиХ дека иницијаторите на оваа групација имаат заднински намери, рече на Самитот „Отворен Балкан“ Претседавачот на Советот на министри ...

Опен Балкан – Заеднички против кризата со храна и енергенси

Р.С.Европа - 08.06.2022

Регионот заедно ќе се справува со економската криза и недостатокот на храна и енергија, порачаа лидерите на Македонија, Србија и Албанија на Самитот на Опен Балкан во Охрид. Беа потпишани договори за меѓусебно признавање дипломи, и за соработка во ...

Маричиќ: Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворен Балкан за да ги подобриме врските и односите на ...

Сител - 08.06.2022

Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворениот балкански регион за да ги подобриме врските и односите на нашите граѓани преку културата и уметноста како наш придонес во културно богатата и диверзифицирана Европа, вклучително и славејќи ...

Отворен Балкан со идеи за заедничко надминување на кризите

Телма - 08.06.2022

Идеи за заедничко надминување на енергетската и економската криза, е она што го договорија трите држави кои се дел од Отворен Балкан – Македонија, Србија и Албанија, а кои на новиот дводневен состанок во Охрид констатираа дека во услови на криза ...

ВИДЕО | Исмајловска: „Отворен Балкан“ можност за отворање на нови проекти и развој

Слободен Печат - 08.06.2022

Денеска е официјалниот дел од самитот на иницијативата Отворен Балкан на кој учествуваат претседателот на Србија Александар Вучиќ, премиерите на Албанија и Северна Македонија Еди Рама и Димитар Ковачевски, како и премиерот на Црна Гора Дритан ...

Ковачевски: Западен Балкан мора да стане дел од Европската унија

Сител - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Ковачевски: Западен Балкан мора да стане дел од Европската унија

24 Вести - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Ковачевски: Западен Балкан мора да стане дел од Европската унија

Канал5 - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан" е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Ковачевски: Војната во Украина е ризик за зголемено влијание на трети страни

Фокус - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Отворен Балкан: Да ја преживееме зимата и да го направиме регионот просперитетен

Р.С.Европа - 08.06.2022

На дводневниот самит на Отворен Балкан во Охрид, лидерите на Македонија, Србија, Албанија и Црна Гора порачаа дека Балканот мора да соработува, да си помага на патот кон ЕУ, а специјалниот американски пратеник за Балканот Ескобар порача ...

Западен Балкан мора да стане дел од ЕУ, порача Ковачевски

МКД - 08.06.2022

Европската Унија и земјите членки мора максимално одговорно да прифатат дека проширувањето на ЕУ со земјите од Западен Балкан сега веќе е и стратешко и безбедносно прашање, порача премиерот Димитар Ковачевски на отворањето на Самитот на Отворен ...

(ВИДЕО) Ковачевски на Отворен Балкан: Нè поврзува заедничка визија за напреден и безбеден регион

А1 On - 08.06.2022

Со обраќања на лидерите на отворањето на самитот на Отворен Балкан во Охрид започна официјалниот и работен дел на состанокот на оваа регионална иницијатива. Со поздравни говори и со желби за успешна работа, пред учесниците и гостите на самитот се ...

(Видео) Вархељ во Охрид ја поздрави иницијативата „Отворен Балкан“, Ковачевски нагласи дека главната цел е ЕУ

Макфакс - 08.06.2022

На самитот за иницијативата „Отворен Балкан“ во Охрид, денеска пристигна и европскиот комесар за проширување и соседска политика, Оливер Вархељ. Претходно беше најавено дека Вархељ ќе се обрати на официјалното отворање на самитот преку видеоврска, ...

Ковачевски: Западен Балкан мора да стане дел од Европската Унија

Слободен Печат - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан” е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Од Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид: Продолжуваме со соработка за силен регион подготвен за членство во ЕУ

А1 On - 08.06.2022

Во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид, лидерите од регионот, иницијаторите премиерот Димитар Ковачевски како домаќин, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, како и гостите, Дритан Абазовиќ, ...

Ковачевски: Со меѓународната поддршка Отворен Балкан е двигател на евроинтеграциите за регионот

Сител - 08.06.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, во рамките на агендата на самитот Отворен Балкан се обрати на тркалезната маса на која присуствуваа претставници на дипломатските претставништва и на меѓународните ...

Отворен Балкан за соработка во туризмот, културата, образованието и даночните политики

Канал5 - 08.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, претседателот Александар Вучиќ и премиерот Еди Рама, ги потпишаа документите за соработка во областа на образованието, културата, туризмот и од областа на даночната политика.

„Отворен Балкан“ создава можности за заедничка промоција на туристичките атракции на регионот

Макфакс - 08.06.2022

Вицепремиерот задолжен за економски прашања, Фатмир Битиќи, на денешната пленарна сесија „Отворен Балкан отвора туризам“, во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ говореше за придобивките од регионалната соработка во туризмот во заедничкиот развој и ...

Маричиќ: Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворен Балкан

Канал5 - 08.06.2022

Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворен Балкан за да ги подобриме врските и односите на граѓаните преку културата и уметноста. Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворениот балкански регион за да ги подобриме врските ...

Ковачевски: Со меѓународната поддршка „Отворен Балкан“ е двигател на евроинтеграциите за регионот

Макфакс - 08.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, во рамките на агендата на самитот Отворен Балкан се обрати на тркалезната маса на која присуствуваа претставници на дипломатските претставништва и на меѓународните организации застапени во регионот.

Ковачевски: Со меѓународната поддршка Отворен Балкан е двигател на евроинтеграциите за регионот

Канал5 - 08.06.2022

Претседателот на Владата Димитар Ковачевски, во рамките на агендата на самитот Отворен Балкан се обрати на тркалезната маса на која присуствуваа претставници на дипломатските претставништва и на меѓународните организации застапени во регионот.

„Отворен Балкан" обединува и надминува бариери,создава фондови за заедничка културна соработка

Канал5 - 08.06.2022

Заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања Бојан Маричиќ денеска претседаваше со пленарната сесија „Отворен Балкан отвора култура", во рамки на Самитот на „Отворен Балкан", кој годинава се одржува во Охрид.

Ковачевски: Се обединуваме за заедничко добро на нашите народи

Канал5 - 08.06.2022

Самитот на Отворен Балкан во Охрид работниот дел го заврши со заедничка прес-конференција на лидерите на иницијативата. Самитот на Отворен Балкан во Охрид работниот дел го заврши со заедничка прес-конференција на лидерите на иницијативата, ...

Отворен Балкан во поширок состав

Р.С.Европа - 08.06.2022

Лидерите на Отворен Балкан од синоќа се во Охрид каде се одржува Самитот на оваа регионална иницијатива. Централниот настан е денеска, на кој освен премиерите на Македонија Димитар Ковачевски и на Албанија Еди Рама, како и на претседателот на Србија ...

Самит на Отворен Балкан: Заемно признавање дипломи, соработка во културата, туризмот и даночните управи

Р.С.Европа - 08.06.2022

Лидерите на земјите од „Отворен Балкан“, премиерот Димитар Ковачевски, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија Александар Вучиќ на Самитот на Отворен Балкан во Охрид, заедно со владините претставници и делегации на трите земји, ...

Тегелтија: Ќе се обидам да ги убедам во БиХ оние кои се против Отворен Балкан во исправноста на оваа иницијатива

Сител - 08.06.2022

Ние треба да донесеме политичка одлука за пристапување во Отворен Балкан. Се надевам дека тие што вршат јавен притисок ќе придонесат таа одлука да се донесе. Јас сите свои капацитети и енергија ќе ги насочам да ги убедам оние кои се против оваа ...

Ковачевски: Отворен Балкан е одлична иницијатива, но не е замена за ЕУ

Канал5 - 08.06.2022

„Со Отворен Балкан, како држава и како Влада имаме обврска да обезбедиме подобар животен стандард на граѓаните, да обезбедиме подобра инфраструктура, и да ја спречиме корупцијата со ефикасност на администрацијата и на сите институции".

Ковачевски: Отворен Балкан има само добри страни, но иницијативата не е замена за ЕУ

Слободен Печат - 08.06.2022

„Со Отворен Балкан, како држава и како Влада имаме обврска да обезбедиме подобар животен стандард на граѓаните, да обезбедиме подобра инфраструктура, и да ја спречиме корупцијата со ефикасност на администрацијата и на сите институции”, рече денеска ...

Ковачевски: Отворен Балкан е одлична иницијатива, но не е замена за ЕУ

Сител - 08.06.2022

За Република Северна Македонија, Европската унија секогаш ќе биде стратешка цел. Не постои замена за тоа. Но ние ќе го унапредуваме нашето работење и живеење преку иницијативи, кои ќе значат унапредување на нашето општество и животот на сите граѓани.

Маричиќ: Културата ја надминува политиката и ги зајакнува врските меѓу народите

Макфакс - 08.06.2022

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ во рамки на Самитот ,,Отворен Балкан” го отвори и водеше панелот посветен на соработка во областа на културата, на кој се обратија и министерките за култура на Северна ...

Маричиќ: Културата ја надминува политиката и ги зајакнува врските меѓу народите

Канал5 - 08.06.2022

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ во рамки на Самитот ,,Отворен Балкан" го отвори и водеше панелот посветен на соработка во областа на културата.

Ковачевски на крајот на Самитот: Да се видиме наскоро со истата енергија и со нови идеи

Канал5 - 08.06.2022

Самитот на „Отворен Балкан", кој се одржа во Охрид и чиј домаќин беше премиерот Димитар Ковачевски, заврши успешно и резултираше со потпишани договори. Самитот на „Отворен Балкан", кој се одржа во Охрид и чиј домаќин беше премиерот Димитар ...

Ковачевски на крајот на самитот: Да се видиме наскоро со истата енергија и со нови идеи и проекти за соработка

Сител - 08.06.2022

Самитот на иницијативата „Отворен Балкан“, кој се одржа во Охрид и чиј домаќин беше премиерот Димитар Ковачевски, заврши успешно и резултираше со потпишани договори, кои се со конкретни позитивни придобивки за граѓаните од регионот во сферата на ...

Ковачевски на крајот на самитот во Охрид: Да се видиме наскоро со истата енергија и со нови идеи и проекти за соработка

Бриф - 08.06.2022

Самитот на иницијативата „Отворен Балкан“, кој се одржа во Охрид и чиј домаќин беше премиерот Димитар Ковачевски, заврши успешно и резултираше со потпишани договори, кои се со конкретни позитивни придобивки за граѓаните од регионот во сферата на ...

Николовски: Лидерите на „Отворен Балкан“ ја потврдија заложбата за отворени граници, соработката и меѓусебната поддршка ...

Либертас - 08.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан” уште еднаш ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила меѓу пријателските земји, напиша министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски на својот ...

( Живо) Почна работниот дел од Самитот на „Отворен Балкан“ со обраќања на присутните гости

Нова ТВ - 08.06.2022

Република Северна Македонија и градот Охрид се домаќини на самитот на „Отворен Балкан“ кој се одржува на охридското крајбрежје во хотелот Метропол. Синоќа премиерот Димитар Ковачевски ги дочека претседателот на Србија, Александар Вучиќ, албанскиот ...

Маричиќ: Културата ја надминува политиката и ги зајакнува врските меѓу народите

Бриф - 08.06.2022

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ во рамки на Самитот ,,Отворен Балкан” го отвори и водеше панелот посветен на соработка во областа на културата, на кој се обратија и министерките за култура на Северна ...

Николовски: Лидерите на „Отворен Балкан“ ја потврдија заложбата за отворени граници, соработката и меѓусебната поддршка ...

Бриф - 08.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан“ уште еднаш ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила меѓу пријателските земји, напиша министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски на својот ...

Ковачевски: Западен Балкан мора да стане дел од Европската Унија

Курир - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Николовски: Лидерите на „Отворен Балкан“ ја потврдија заложбата за отворени граници, соработката и меѓусебната поддршка ...

Вечер Прес - 08.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан“ уште еднаш ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила меѓу пријателските земји, напиша министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски на својот ...

Кристофер Хил допатува во Охрид

Курир - 08.06.2022

На средбата на лидерите од „Отворен Балкан“ се појави и американскиот амбасадор во САД Кристофер Хил. Неговото појавување во Охрид е изненадување бидејќи тој не беше најавен од организаторите.

Свечен ручек, прошетка во Св. Наум и најава за заеднички проекти за крај на самитот на Отворен Балкан

OhridNews - 08.06.2022

Самитот на иницијативата „Отворен Балкан“, кој се одржа во Охрид и чиј домаќин беше премиерот Димитар Ковачевски, заврши успешно и резултираше со потпишани договори, кои се со конкретни позитивни придобивки за граѓаните од регионот во сферата на ...

САД: „Отворен Балкан“ треба да остане само економски проект

Алсат-М - 08.06.2022

Поддршка од Европската унија за иницијативата „Отворен Балкан“ побара на денешниот Самит премиерот Димитар Ковачевски, порачувајќи да не се остави геостратешка празнина во регионот, особено во контекст на војната во Украина.

Ковачевски: Отворен Балкан е одлична иницијатива, но не е замена за ЕУ

Бриф - 08.06.2022

„Со Отворен Балкан, како држава и како Влада имаме обврска да обезбедиме подобар животен стандард на граѓаните, да обезбедиме подобра инфраструктура, и да ја спречиме корупцијата со ефикасност на администрацијата и на сите институции“, подвлече ...

Од Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид: Продолжуваме со соработка за силен регион подготвен за членство во ЕУ

OhridNews - 08.06.2022

Во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид, лидерите од регионот, иницијаторите премиерот Димитар Ковачевски како домаќин, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, како и гостите, Дритан Абазовиќ, ...

Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави

Пулс24 - 08.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“.

Тегелтија: Се надевам дека ова е последниот самит на Отворен Балкан, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин

Вечер Прес - 08.06.2022

Искрено се надевам дека ова е последниот самит на „Отворен Балкан“, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин, порача денеска Зоран Тегелтија, претседавач на Советот на министри на БиХ, која во Охрид на Самитот „Отворен Балкан“ учествува како ...

Тегелтија: Се надевам дека ова е последниот самит на Отворен Балкан, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин

Бриф - 08.06.2022

Искрено се надевам дека ова е последниот самит на „Отворен Балкан“, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин, порача денеска Зоран Тегелтија, претседавач на Советот на министри на БиХ, која во Охрид на Самитот „Отворен Балкан“ учествува како ...

Официјален дел од самитот Отворен Балкан

Алсат-М - 08.06.2022

Во Охрид денеска е официјалниот дел од самитот на иницијативата Отворен Балкан на кој учествуваат претседателот на Србија Александар Вучиќ, премиерите на Албанија и Северна Македонија Еди Рама и Димитар Ковачевски, како и премиерот на Црна Гора ...

Македонија и Албанија ќе ги завршат преговорите со ЕУ кога Петков ќе стане дедо

Вечер Прес - 08.06.2022

Многу испратени пораки и потпишани договори - ова е епилогот од дводневниот самит Отворен Балкан, кој се одржа во Охрид. Албанскиот премиер Еди Рама, во свој стил, осврнувајќи се на евроинтеграциите и очекувањата од претстојниот самит на ЕУ порача ...

Маричиќ: Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворен Балкан за да ги подобриме врските и односите на ...

Бриф - 08.06.2022

Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворениот балкански регион за да ги подобриме врските и односите на нашите граѓани преку културата и уметноста како наш придонес во културно богатата и диверзифицирана Европа, вклучително и славејќи ...

Маричиќ: Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворен Балкан

Вечер Прес - 08.06.2022

Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворениот балкански регион за да ги подобриме врските и односите на нашите граѓани преку културата и уметноста како наш придонес во културно богатата и диверзифицирана Европа, вклучително и славејќи ...

Ковачевски: Со меѓународната поддршка Отворен Балкан е двигател на евроинтеграциите за регионот

Курир - 08.06.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, во рамките на агендата на самитот Отворен Балкан се обрати на тркалезната маса на која присуствуваа претставници на дипломатските претставништва и на меѓународните ...

(Во живо) Почнува самитот Отворен Балкан

Либертас - 08.06.2022

Со официјални обраќања на премиерите на Северна Македонија Димитар Ковачевски, на Албанија, Еди Рама и на Црна Гора, Дритан Абазовиќ, на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, како и на претседавачот со Советот на министри на БиХ, Зоран ...

Тегелтија: Ќе се обидам да ги убедам во БиХ оние кои се против Отворен Балкан во исправноста на оваа иницијатива

Либертас - 08.06.2022

-Бизнис заедницата на БиХ сега е целосно определена кон Отворен Балкан. Граѓаните се свесни што тој донесува. Ние треба да донесеме политичка одлука, а зашто таа не е донесена, се уште е тешко да се зборува.

„Отворен Балкан“ обединува и надминува бариери и создава фондови за заедничка културна соработка

Курир - 08.06.2022

Заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања Бојан Маричиќ денеска претседаваше со пленарната сесија „Отворен Балкан отвора култура“, во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“, кој годинава се одржува во Охрид.

Самит на Отворен Балкан: Заемно признавање дипломи, соработка во културата, туризмот и даночните управи

OhridNews - 08.06.2022

Лидерите на земјите од „Отворен Балкан“, премиерот Димитар Ковачевски, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија Александар Вучиќ на Самитот на Отворен Балкан заедно со владините претставници и делегации на трите земји ги потпишаа ...

Ковачевски: Се обединуваме за заедничко добро на нашите народи

ТВ21 - 08.06.2022

Самитот на Отворен Балкан во Охрид работниот дел го заврши со заедничка прес-конференција на лидерите на иницијативата, претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, претседателот на Република Србија Александар Вучиќ и ...

Ковачевски: Западен Балкан треба да стане дел од ЕУ, одиме по тој пат

ТВ21 - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Ковачевски: Со меѓународната поддршка Отворен Балкан е двигател на евроинтеграциите за регионот

Бриф - 08.06.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, во рамките на агендата на самитот Отворен Балкан се обрати на тркалезната маса на која присуствуваа претставници на дипломатските претставништва и на меѓународните ...

Ковачевски: Западен Балкан мора да стане дел од Европската унија

Бриф - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Отворен балкан – отворена покана за вклучување на останатите земји од Западен балкан

Фактор - 08.06.2022

Добредојдовте во македонскиот и балкански бисер, Охрид. Иницијативата Отворен балкан е заложба за подобар живот на нашите народи и веќе ги дава првите резултати. Зелената лента на граничните премини ни овозможува полесен проток за продуктите, а наша ...

Ковачевски: Се обединуваме за заедничко добро на нашите народи

Бриф - 08.06.2022

Самитот на Отворен Балкан во Охрид работниот дел го заврши со заедничка прес-конференција на лидерите на иницијативата, претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, претседателот на Република Србија Александар Вучиќ и ...

Ковачевски се заблагодари за посветеноста на Вучиќ и Рама: „Вратите на Отворен Балкан остануваат отворени“

Нова ТВ - 08.06.2022

Среќен сум што самитот на „ОтворенБалкан“, резултираше со потпишани договори, кои се со конкретни позитивни придобивки за граѓаните од регионот, напиша премиерот на Македонија Димитар Ковачевски на својот фејсбук профил.

Тегелтија: Ќе се обидам да ги убедам во БиХ оние кои се против Отворен Балкан во исправноста на оваа иницијатива

Бриф - 08.06.2022

Ние треба да донесеме политичка одлука за пристапување во Отворен Балкан. Се надевам дека тие што вршат јавен притисок ќе придонесат таа одлука да се донесе. Јас сите свои капацитети и енергија ќе ги насочам да ги убедам оние кои се против оваа ...

ВО ОХРИД ОФИЦИЈАЛНО ОТВОРАЊЕ НА САМИТОТ ОТВОРЕН БАЛКАН: Што ќе се дискутира и потпишува?

Фактор - 08.06.2022

Во Охрид денеска официјално ќе биде отворен самитот на регионалната иницијатива Отворен Балкан, на кој ќе присуствуваат претседателот на Србија Александар Вучиќ, премиерите на Македонија и Албанија, Димитар Ковачевски и Еди Рама, како и претставници ...

ЗАПАДЕН БАЛКАН МОРА ДА БИДЕ ДЕЛ ОД ЕУ Според Ковачевски потребна е европеизација на регионот

+инфо - 08.06.2022

Во услови кога цела Европа се соочува со последици од воената, енергетската, економската и здравствената криза, според Ковачевски, земјите од регионот се природно поврзани една со друга и имаат заедничка цел – заедно да одат напред.

Ковачевски за Отворен Балкан: Западен Балкан мора да стане дел од Европската Унија.

Вечер Прес - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Ковачевски: Отворен Балкан е одлична иницијатива, но не е замена за ЕУ

Либертас - 08.06.2022

За Република Северна Македонија, Европската унија секогаш ќе биде стратешка цел. Не постои замена за тоа. Но ние ќе го унапредуваме нашето работење и живеење преку иницијативи, кои ќе значат унапредување на нашето општество и животот на сите граѓани.

Косово не учествуваше на Отворен Балкан, „мирисал“ на Исток

Алсат-М - 08.06.2022

Очекувано Косово не учествуваше на самитот во Охрид. Косовскиот премиер Албин Курти во писмото што му го испрати на премиерот Димитар Ковачевски навел дека одбива да учествува бидејќи Косово останува ангажирано во т.н. Берлински процес.

Ковачевски: Отворен Балкан е одлична иницијатива, но не е замена за ЕУ

Вечер Прес - 08.06.2022

За Република Северна Македонија, Европската унија секогаш ќе биде стратешка цел. Не постои замена за тоа. Но ние ќе го унапредуваме нашето работење и живеење преку иницијативи, кои ќе значат унапредување на нашето општество и животот на сите граѓани.

Тегелтија: Ќе се обидам да ги убедам во БиХ оние кои се против Отворен Балкан во исправноста на оваа иницијатива

Вечер Прес - 08.06.2022

Ние треба да донесеме политичка одлука за пристапување во Отворен Балкан. Се надевам дека тие што вршат јавен притисок ќе придонесат таа одлука да се донесе. Јас сите свои капацитети и енергија ќе ги насочам да ги убедам оние кои се против оваа ...

Ковачевски: Западен Балкан мора да стане дел од Европската Унија

Либертас - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Ковачевски: Западен Балкан мора да стане дел од Европската Унија

OhridNews - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Порака од „Отворен Балкан“: Интеграцијата во ЕУ сега веќе прерасна во стратешко и безбедносно прашање

Нова ТВ - 08.06.2022

Нашата политичка цел е Западен Балкан мора да стане дел од Европската Унија, зашто европски е да се помагаме и да не се кочиме , да соработуваме да градиме мир и стабилност, порача премиерот Димитар Ковачевски во говорот со кој го отвори самитот на ...

Ковачевски: Местото на секоја земја од регионот е во ЕУ

Алсат-М - 08.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски во своето обраќање на денешната главна сесија на Отворен Балкан, меѓу другото, порача дека Западен Балкан мора да стане дел од ЕУ и оти местото на секоја земја од регионот е во ЕУ.

Ковачевски на крајот на самитот во Охрид: Да се видиме наскоро со истата енергија и со нови идеи и проекти за соработка

Вечер Прес - 08.06.2022

Самитот на иницијативата „Отворен Балкан“, кој се одржа во Охрид и чиј домаќин беше премиерот Димитар Ковачевски, заврши успешно и резултираше со потпишани договори, кои се со конкретни позитивни придобивки за граѓаните од регионот во сферата на ...

Маричиќ: Културата ја надминува политиката и ги зајакнува врските меѓу народите

Вечер Прес - 08.06.2022

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ во рамки на Самитот ,,Отворен Балкан” го отвори и водеше панелот посветен на соработка во областа на културата, на кој се обратија и министерките за култура на Македонија, ...

ДА ПРОДОЛЖИМЕ ДА ГО ГРАДИМЕ НОВИОТ ЛИК НА БАЛКАНОТ, БАЛКАН НА 21 ВЕК - Ковачевски на крајот на самитот

Фактор - 08.06.2022

Самитот на „Отворен Балкан“, кој се одржа во Охрид и чиј домаќин беше премиерот Димитар Ковачевски, заврши успешно и резултираше со потпишани договори, кои се со конкретни позитивни придобивки за граѓаните од регионот во сферата на туризмот, ...

И Кристофер Хил дојде во Охрид

Република - 08.06.2022

На средбата на лидерите од „Отворен Балкан“ се појави и американскиот амбасадор во САД Кристофер Хил. Неговото појавување во Охрид е изненадување бидејќи тој не беше најавен од организаторите.

Ковачевски: Отворен Балкан заеднички ќе го промовираме како регионална атрактивна туристичка дестинација

Centar - 08.06.2022

Одиме понатаму со крупни чекори, денеска ќе потпишеме нови договори и меморандуми за соработка, најави денеска премиерот Димитар Ковачевски на отворање на Самитот „Отворен Балкан“ во Охрид.

Ковачевски на крајот на самитот во Охрид: Да се видиме наскоро со истата енергија и со нови идеи и проекти за соработка

Во Центар - 08.06.2022

Самитот на иницијативата „Отворен Балкан“, кој се одржа во Охрид и чиј домаќин беше премиерот Димитар Ковачевски, заврши успешно и резултираше со потпишани договори, кои се со конкретни позитивни придобивки за граѓаните од регионот во сферата на ...

„Отворен Балкан“ отвора можности за заедничка промоција на атрактивните туристички атракции на земјите од регионот

24Инфо - 08.06.2022

Заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи на денешната пленарна сесија „Отворен Балкан отвора туризам”, во рамки на Самитот на „Отворен Балкан” говореше за ...

Ковачевски: Западен Балкан мора да стане дел од Европската унија

Во Центар - 08.06.2022

– Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Ковачевски: Да се видиме наскоро со истата енергија и со нови идеи и проекти за соработка

24Инфо - 08.06.2022

Самитот на „Отворен Балкан”, кој се одржа во Охрид и чиј домаќин беше премиерот Димитар Ковачевски, заврши успешно и резултираше со потпишани договори, кои се со конкретни позитивни придобивки за граѓаните од регионот во сферата на туризмот, ...

Ковачевски на Отворен Балкан: Нè поврзува заедничка визија за напреден и безбеден регион

24Инфо - 08.06.2022

Со обраќања на лидерите на отворањето на самитот на Отворен Балкан во Охрид започна официјалниот и работен дел на состанокот на оваа регионална иницијатива. Со поздравни говори и со желби за успешна работа, пред учесниците и гостите на самитот се ...

Николовски: Лидерите на „Отворен Балкан“ ја потврдија заложбата за отворени граници

Press24 - 08.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан“ уште еднаш ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила меѓу пријателските земји, напиша министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски на својот ...

„Отворен Балкан“ создава можности за заедничка промоција на туристичките атракции на регионот

MTM - 08.06.2022

Вицепремиерот задолжен за економски прашања, Фатмир Битиќи, на денешната пленарна сесија „Отворен Балкан отвора туризам“, во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ говореше за придобивките од регионалната соработка во туризмот во заедничкиот развој и ...

Маричиќ: Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворен Балкан за да ги подобриме врските и односите на ...

Press24 - 08.06.2022

Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворениот балкански регион за да ги подобриме врските и односите на нашите граѓани преку културата и уметноста како наш придонес во културно богатата и диверзифицирана Европа, вклучително и славејќи ...

(Во живо) Почнува самитот Отворен Балкан

Независен - 08.06.2022

Со официјални обраќања на премиерите на Северна Македонија Димитар Ковачевски, на Албанија, Еди Рама и на Црна Гора, Дритан Абазовиќ, на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, како и на претседавачот со Советот на министри на БиХ, Зоран ...

Николовски: Лидерите на „Отворен Балкан” ја потврдија заложбата за отворени граници

24Инфо - 08.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан” уште еднаш ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила меѓу пријателските земји, напиша министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски на својот ...

Маричиќ: Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворен Балкан за да ги подобриме врските и односите на ...

24Инфо - 08.06.2022

Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворениот балкански регион за да ги подобриме врските и односите на нашите граѓани преку културата и уметноста како наш придонес во културно богатата и диверзифицирана Европа, вклучително и славејќи ...

ОТВОРЕН БАЛКАН: Да ја преживееме зимата

Денешен - 08.06.2022

На дводневниот самит на Отворен Балкан во Охрид, лидерите на Македонија, Србија, Албанија и Црна Гора порачаа дека Балканот мора да соработува, да си помага на патот кон ЕУ, а специјалниот американски пратеник за Балканот Ескобар порача ...

Тегелтија: Се надевам дека ова е последниот самит на Отворен Балкан, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин

еМагазин - 08.06.2022

Искрено се надевам дека ова е последниот самит на „Отворен Балкан“, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин, порача денеска , претседавач на Советот на министри на Босна и Херцеговина, која во Охрид на Самитот „Отворен Балкан“ учествува како ...

Ковачевски: Отворен Балкан е одлична иницијатива, но не е замена за ЕУ

Во Центар - 08.06.2022

– За Република Северна Македонија, Европската унија секогаш ќе биде стратешка цел. Не постои замена за тоа. Но ние ќе го унапредуваме нашето работење и живеење преку иницијативи, кои ќе значат унапредување на нашето општество и животот на сите ...

Ковачевски: Со меѓународната поддршка Отворен Балкан е двигател на евроинтеграциите за регионот

Centar - 08.06.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, во рамките на агендата на самитот Отворен Балкан се обрати на тркалезната маса на која присуствуваа претставници на дипломатските претставништва и на меѓународните ...

Николовски: Лидерите на „Отворен Балкан“ ја потврдија заложбата за отворени граници, соработката и меѓусебната поддршка ...

Во Центар - 08.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан“ уште еднаш ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила меѓу пријателските земји, напиша министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски на својот ...

Ковачевски: Со меѓународната поддршка Отворен Балкан е двигател на евроинтеграциите за регионот

24Инфо - 08.06.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, во рамките на агендата на самитот Отворен Балкан се обрати на тркалезната маса на која присуствуваа претставници на дипломатските претставништва и на меѓународните ...

Ковачевски: Западен Балкан мора да стане дел од Европската Унија

Lider - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Маричиќ: Културата ја надминува политиката и ги зајакнува врските меѓу народите

Press24 - 08.06.2022

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ во рамки на Самитот ,,Отворен Балкан" го отвори и водеше панелот посветен на соработка во областа на културата, на кој се обратија и министерките за култура на Северна ...

„Отворен Балкан“ обединува и надминува бариери и создава фондови за заедничка културна соработка

Centar - 08.06.2022

Заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања Бојан Маричиќ денеска претседаваше со пленарната сесија „Отворен Балкан отвора култура“, во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“, кој годинава се одржува во Охрид.

Тегелтија: Се надевам дека ова е последниот самит на Отворен Балкан, на кој БиХ доаѓа како гостин

24Инфо - 08.06.2022

Искрено се надевам дека ова е последниот самит на „Отворен Балкан”, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин, порача денеска Зоран Тегелтија, претседавач на Советот на министри на БиХ, која во Охрид на Самитот „Отворен Балкан” учествува како ...

Ковачевски: Отворен Балкан веќе дава резултати

Независен - 08.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски го отвори самитот Отворен Балкан во Охрид, на кој за првпат учествуваат и лидерите на Црна Гора и на БиХ како посматрачи. Неговата клучна порака беше дека иницијативата Отворен Балкан веќе дава резултати и дека сите што ...

Маричиќ: Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворен Балкан за да ги подобриме врските и односите на ...

Во Центар - 08.06.2022

– Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворениот балкански регион за да ги подобриме врските и односите на нашите граѓани преку културата и уметноста како наш придонес во културно богатата и диверзифицирана Европа, вклучително и ...

Ковачевски на „Отворен Балкан“: Западен Балкан мора да стане дел од Европската Унија

еМагазин - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Ковачевски: Местото на Западен Балкан е во Европската унија

Centar - 08.06.2022

Нашата политичка цел е јасна и единствена – Западен Балкан мора да стане дел од Европската Унија. местото на секоја земја од регионот е во Европската Унија, порача денеска премиерот Димитар Ковачевски во неговото обраќање на самитот на Отворен ...

Ковачевски: Отворен Балкан е иницијатива за стабилен и економски развиен регион

Centar - 08.06.2022

„Отворен Балкан“ е иницијатива за стабилен и економски развиен регион, за подобар живот на граѓаните, рече премиерот Димитар Ковачевски кој денеска го отвори Самитот „Отворен Балкан“ во Охрид на којшто присуствуваат високи гости од регионот, ...

Ковачевски: Отворен Балкан доби силна поддршка од бизнис заедниците

Centar - 08.06.2022

Иницијативата Отворен Балкан доби силна поддршка од бизнис заедниците во трите држави, оцени денеска во обраќањето на Самитот Отворен Балкан во Охрид, премиерот Димитар Ковачевски, заблагодарувајќи им се на стопанските комори.

Ковачевски за Отворен Балкан: Одиме понатаму со крупни чекори, следуваат нови договори

24Инфо - 08.06.2022

Одиме понатаму со крупни чекори, рече премиерот Димитар Ковачевски на отворањето на Самитот Отворен Балкан денеска во Охрид најавувајќи потпишување нови договори за соработка помеѓу земјите.

Тегелтија: Во БиХ нема консензус за Отворен Балкан, поединци гледаат задни намери

Независен - 08.06.2022

Во БиХ за жал нема консензус за „Отворен Балкан“. Причините за тоа се во размислувањето на политички поединци во БиХ дека иницијаторите на оваа групација имаат заднински намери, рече на Самитот „Отворен Балкан“ претседавачот на Советот на министри ...

Вархеји во Охрид ја поздрави иницијативата Отворен Балкан

24Инфо - 08.06.2022

На самитот за иницијативата Отворен Балкан во Охрид, денеска пристигна и европскиот комесар за проширување и соседска политика, Оливер Вархеји. Претходно беше најавено дека Вархеjи ќе се обрати на официјалното отворање на самитот преку видео врска, ...

Отворен Балкан: Заемно признавање дипломи, соработка во културата, туризмот и даночните управи

24Инфо - 08.06.2022

Лидерите на земјите од „Отворен Балкан”, премиерот Димитар Ковачевски, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија Александар Вучиќ на Самитот на Отворен Балкан заедно со владините претставници и делегации на трите земји ги потпишаа ...

Отворен Балкан: Заемно признавање дипломи, соработка во културата, туризмот и даночните управи

Н.Македонија - 08.06.2022

Лидерите на земјите од „Отворен Балкан“, премиерот Димитар Ковачевски, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија Александар Вучиќ на Самитот на Отворен Балкан заедно со владините претставници и делегации на трите земји ги потпишаа ...

Ковачевски: Се обединуваме за заедничко добро на нашите народи

24Инфо - 08.06.2022

Самитот на Отворен Балкан во Охрид работниот дел го заврши со заедничка прес-конференција на лидерите на иницијативата, претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, претседателот на Република Србија Александар Вучиќ и ...

Самит на Отворен Балкан: Заемно признавање дипломи, соработка во културата, туризмот и даночните управи

еМагазин - 08.06.2022

Лидерите на земјите од „Отворен Балкан“, премиерот , неговиот албански колега и претседателот на Србија, на Самитот на Отворен Балкан заедно со владините претставници и делегации на трите земји ги потпишаа документите за соработка во областа на ...

Од Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид: Продолжуваме со соработка за силен регион подготвен за членство во ЕУ

Centar - 08.06.2022

Во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид, лидерите од регионот, иницијаторите премиерот Димитар Ковачевски како домаќин, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, како и гостите, Дритан Абазовиќ, ...

„Отворен Балкан” во Охрид: Продолжуваме со соработка за силен регион подготвен за членство во ЕУ

24Инфо - 08.06.2022

Во рамки на Самитот на „Отворен Балкан” во Охрид, лидерите од регионот, иницијаторите премиерот Димитар Ковачевски како домаќин, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, како и гостите, Дритан Абазовиќ, ...

(Видео) Вархеји во Охрид ја поздрави иницијативата Отворен Балкан, Ковачевски нагласи дека главната цел е ЕУ

MTM - 08.06.2022

На самитот за иницијативата Отворен Балкан во Охрид, денеска пристигна и европскиот комесар за проширување и соседска политика, Оливер Вархеји. Претходно беше најавено дека Вархеjи ќе се обрати на официјалното отворање на самитот преку видео врска, ...

Ковачевски на Отворен Балкан: Нè поврзува заедничка визија за напреден и безбеден регион

Lider - 08.06.2022

Со обраќања на лидерите на отворањето на самитот на Отворен Балкан во Охрид започна официјалниот и работен дел на состанокот на оваа регионална иницијатива. Со поздравни говори и со желби за успешна работа, пред учесниците и гостите на самитот се ...

Ковачевски: Отворен Балкан е одлична иницијатива, но не е замена за ЕУ

Press24 - 08.06.2022

„Со Отворен Балкан, како држава и како Влада имаме обврска да обезбедиме подобар животен стандард на граѓаните, да обезбедиме подобра инфраструктура, и да ја спречиме корупцијата со ефикасност на администрацијата и на сите институции“, подвлече ...

Ковачевски: Западен Балкан мора да стане дел од Европската унија

Press24 - 08.06.2022

Премиерот на Македонија, Димитар Ковачевски на отворањето на Самитот „Отворен Балкан“, што се одржува во Охрид, кажа дека ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво.

(ФОТО) Самит на Отворен Балкан: Заемно признавање дипломи, соработка во културата, туризмот и даночните управи

Lider - 08.06.2022

Лидерите на земјите од „Отворен Балкан“, премиерот Димитар Ковачевски, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија Александар Вучиќ на Самитот на Отворен Балкан заедно со владините претставници и делегации на трите земји ги потпишаа ...

Ковачевски: Со меѓународната поддршка „Отворен Балкан“ е двигател на евроинтеграциите за регионот

MTM - 08.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, во рамките на агендата на самитот „Отворен Балкан“, се обрати на тркалезната маса, на која присуствуваа претставници на дипломатските претставништва и на меѓународните организации застапени во регионот.

Тегелтија: Ќе се обидам да ги убедам во БиХ оние кои се против Отворен Балкан во исправноста на оваа иницијатива

24Инфо - 08.06.2022

Ние треба да донесеме политичка одлука за пристапување во Отворен Балкан. Се надевам дека тие што вршат јавен притисок ќе придонесат таа одлука да се донесе. Јас сите свои капацитети и енергија ќе ги насочам да ги убедам оние кои се против оваа ...

Ковачевски: Отворен Балкан е одлична иницијатива, но не е замена за ЕУ

Република - 08.06.2022

„Со Отворен Балкан, како држава и како Влада имаме обврска да обезбедиме подобар животен стандард на граѓаните, да обезбедиме подобра инфраструктура, и да ја спречиме корупцијата со ефикасност на администрацијата и на сите институции“, подвлече ...

Ковачевски: Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво

Centar - 08.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски денеска го отвори Самитот „Отворен Балкан“ во Охрид. На почетокот на своето обраќање премиерот Ковачевски рече дека се наоѓаме во време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво и додаде дека ...

Оставањето геостратегиска празнина во нашиот дел од Европа не е опција, вели Ковачевски

Н.Македонија - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Ковачевски: Отворен Балкан е одлична иницијатива, но не е замена за ЕУ

24Инфо - 08.06.2022

„Со Отворен Балкан, како држава и како Влада имаме обврска да обезбедиме подобар животен стандард на граѓаните, да обезбедиме подобра инфраструктура, и да ја спречиме корупцијата со ефикасност на администрацијата и на сите институции”, подвлече ...

КОВАЧЕВСКИ: Отворен Балкан не е замена за ЕУ

Денешен - 08.06.2022

Со Отворен Балкан, како држава и како Влада имаме обврска да обезбедиме подобар животен стандард на граѓаните, да обезбедиме подобра инфраструктура, и да ја спречиме корупцијата со ефикасност на администрацијата и на сите институции“, подвлече ...

Ковачевски: „Отворен Балкан“ не е замена за ЕУ

Н.Македонија - 08.06.2022

За нашата држава, Европската унија секогаш ќе биде стратешка цел. Не постои замена за тоа. Но ние ќе го унапредуваме нашето работење и живеење преку иницијативи, кои ќе значат унапредување на нашето општество и животот на сите граѓани.

Ковачевски: Отворен Балкан е одлична иницијатива, но не е замена за ЕУ

Lider - 08.06.2022

За Република Македонија, Европската унија секогаш ќе биде стратешка цел. Не постои замена за тоа. Но ние ќе го унапредуваме нашето работење и живеење преку иницијативи, кои ќе значат унапредување на нашето општество и животот на сите граѓани.

Од Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид: Продолжуваме со соработка за силен регион подготвен за членство во ЕУ

Република - 08.06.2022

Во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид, лидерите од регионот, иницијаторите премиерот Димитар Ковачевски како домаќин, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, како и гостите, Дритан Абазовиќ, ...

Маричиќ: Културата ја надминува политиката и ги зајакнува врските меѓу народите

24Инфо - 08.06.2022

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ во рамки на Самитот ,,Отворен Балкан” го отвори и водеше панелот посветен на соработка во областа на културата, на кој се обратија и министерките за култура на Северна ...

Тегелтија: Се надевам дека ова е последниот самит на Отворен Балкан, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин

Press24 - 08.06.2022

Искрено се надевам дека ова е последниот самит на „Отворен Балкан“, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин, порача денеска Зоран Тегелтија, претседавач на Советот на министри на БиХ, која во Охрид на Самитот „Отворен Балкан“ учествува како ...

Ковачевски на Отворен Балкан: Нè поврзува заедничка визија за напреден и безбеден регион

Centar - 08.06.2022

Со обраќања на лидерите на отворањето на самитот на Отворен Балкан во Охрид започна официјалниот и работен дел на состанокот на оваа регионална иницијатива. Со поздравни говори и со желби за успешна работа, пред учесниците и гостите на самитот се ...

Ковачевски на крајот на Самитот: Да се видиме наскоро со истата енергија

Press24 - 08.06.2022

Самитот на „Отворен Балкан“, кој се одржа во Охрид и чиј домаќин беше премиерот Димитар Ковачевски, заврши успешно и резултираше со потпишани договори, кои се со конкретни позитивни придобивки за граѓаните од регионот во сферата на туризмот, ...

Маричиќ: Културата ја надминува политиката и ги зајакнува врските меѓу народите

Точка - 08.06.2022

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ во рамки на Самитот ,,Отворен Балкан” го отвори и водеше панелот посветен на соработка во областа на културата, на кој се обратија и министерките за култура на Северна ...

Ковачевски: Со меѓународната поддршка „Отворен Балкан“ е двигател на евроинтеграциите за регионот

Точка - 08.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски, во рамките на агендата на самитот „Отворен Балкан“, се обрати на тркалезната маса, на која присуствуваа претставници на дипломатските претставништва и на меѓународните организации застапени во регионот.

Вархеји во Охрид ја поздрави иницијативата Отворен Балкан, Ковачевски нагласи дека главната цел е ЕУ

Точка - 08.06.2022

На самитот за иницијативата Отворен Балкан во Охрид, денеска пристигна и европскиот комесар за проширување и соседска политика, Оливер Вархеји. Претходно беше најавено дека Вархеjи ќе се обрати на официјалното отворање на самитот преку видео врска, ...

Вархеји во Охрид ја поздрави иницијативата „Отворен Балкан“, Ковачевски нагласи дека главната цел е ЕУ(ВИДЕО)

Денар - 08.06.2022

На самитот за иницијативата „Отворен Балкан“ во Охрид, денеска пристигна и европскиот комесар за проширување и соседска политика, Оливер Вархеји. Претходно беше најавено дека Вархеји ќе се обрати на официјалното отворање на самитот преку видеоврска, ...

„Отворен Балкан“ создава можности за заедничка промоција на туристичките атракции на регионот

Точка - 08.06.2022

Вицепремиерот задолжен за економски прашања, Фатмир Битиќи, на денешната пленарна сесија „Отворен Балкан отвора туризам“, во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ говореше за придобивките од регионалната соработка во туризмот во заедничкиот развој и ...

Ковачевски: Со меѓународната поддршка „Отворен Балкан“ е двигател на евроинтеграциите за регионот

Локално - 08.06.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, во рамките на агендата на самитот Отворен Балкан се обрати на тркалезната маса на која присуствуваа претставници на дипломатските претставништва и на меѓународните ...

„Отворен Балкан“ во Охрид, за прв пат дојдоа премиерот на Црна Гора Абазовиќ и Претседателот на советот на министри на ...

MakPress - 08.06.2022

Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“.

И Хил дојде во Охрид (ФОТО)

PressingTV - 08.06.2022

На средбата на лидерите од „Отворен Балкан“ се појави и американскиот амбасадор во САД Кристофер Хил. Неговото појавување во Охрид е изненадување бидејќи тој не беше најавен од организаторите.

Тегелтија: Во БиХ нема политичко расположение за Отворен Балкан, но се надевам дека јас ќе го променам тоа

CivilMedia - 08.06.2022

Во БиХ за жал нема консензус за „Отворен Балкан“. Причините за тоа се во размислувањето на политички поединци во БиХ дека иницијаторите на оваа групација имаат заднински намери, рече на Самитот „Отворен Балкан“ Претседавачот на Советот на министри ...

ЕУ треба да сфати дека влезот на Западен балкан е стратешко и безбедносно прашање, порача Ковачевски од Самитот ...

ММС - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан” е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Ковачевски: Со меѓународната поддршка Отворен Балкан е двигател на евроинтеграциите за регионот

CivilMedia - 08.06.2022

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, во рамките на агендата на самитот Отворен Балкан се обрати на тркалезната маса на која присуствуваа претставници на дипломатските претставништва и на меѓународните ...

Самит на Отворен Балкан: Признавање дипломи, соработка во културата, туризмот и даночните управи

Gostivarpress.mk - 08.06.2022

Лидерите на земјите од „Отворен Балкан“, премиерот Димитар Ковачевски, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија Александар Вучиќ на Самитот на Отворен Балкан заедно со владините претставници и делегации на трите земји ги потпишаа ...

Ковачевски на крајот на Самитот: Да се видиме наскоро со истата енергија и со нови идеи и проекти за соработка

Frontline - 08.06.2022

Самитот на „Отворен Балкан“, кој се одржа во Охрид и чиј домаќин беше премиерот Димитар Ковачевски, заврши успешно и резултираше со потпишани договори, кои се со конкретни позитивни придобивки за граѓаните од регионот во сферата на туризмот, ...

Од Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид: Продолжуваме со соработка за силен регион подготвен за членство во ЕУ

Кумановски м. - 08.06.2022

Во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид, лидерите од регионот, иницијаторите премиерот Димитар Ковачевски како домаќин, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, како и гостите, Дритан Абазовиќ, ...

Од Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид: Продолжуваме со соработка за силен регион подготвен за членство во ЕУ

CivilMedia - 08.06.2022

Во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид, лидерите од регионот, иницијаторите премиерот Димитар Ковачевски како домаќин, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, како и гостите, Дритан Абазовиќ, ...

Од Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид: Продолжуваме со соработка за силен регион подготвен за членство во ЕУ

Frontline - 08.06.2022

Во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид, лидерите од регионот, иницијаторите премиерот Димитар Ковачевски како домаќин, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, како и гостите, Дритан Абазовиќ, ...

(ВО ЖИВО) Почнува Самитот на иницијативата „Отворен Балкан“ во Охрид

Frontline - 08.06.2022

Со официјални обраќања на премиерите на Северна Македонија Димитар Ковачевски, на Албанија, Еди Рама и на Црна Гора, Дритан Абазовиќ, на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, како и на претседавачот со Советот на министри на БиХ, Зоран ...

Вучиќ, Ковачевски и Рама потпишаа договор за меѓусебно признавање на дипломи и сертификати

Локално - 08.06.2022

Лидерите на земјите од „Отворен Балкан”, претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, претседателот на Република Србија Александар Вучиќ и премиерот на Република Албанија Еди Рама, денеска во Охрид, на Самитот на ...

Ковачевски: Нè поврзува заедничка визија за напреден и безбеден регион

Скопје1 - 08.06.2022

Со обраќања на лидерите на отворањето на самитот на Отворен Балкан во Охрид започна официјалниот и работен дел на состанокот на оваа регионална иницијатива. Со поздравни говори и со желби за успешна работа, пред учесниците и гостите на самитот се ...

Николовски: Лидерите на „Отворен Балкан“ ја потврдија заложбата за отворени граници, соработката и меѓусебната поддршка ...

Frontline - 08.06.2022

Лидерите на „Отворен Балкан“ уште еднаш ја потврдија заложбата за отворени граници, слободен проток на стоки, капитал и работна сила меѓу пријателските земји, напиша министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски на својот ...

Самит на Отворен Балкан: Заемно признавање дипломи, соработка во културата, туризмот и даночните управи

Опсервер - 08.06.2022

Лидерите на земјите од „Отворен Балкан“, премиерот Димитар Ковачевски, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија Александар Вучиќ на Самитот на Отворен Балкан заедно со владините претставници и делегации на трите земји ги потпишаа ...

„Отворен Балкан“ отвора можности за заедничка промоција на атрактивните туристички атракции на земјите од регионот

Скопје1 - 08.06.2022

Заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи на денешната пленарна сесија „Отворен Балкан отвора туризам“, во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ говореше за ...

Ковачевски: Се обединуваме за заедничко добро на нашите народи

Скопје1 - 08.06.2022

Самитот на Отворен Балкан во Охрид работниот дел го заврши со заедничка прес-конференција на лидерите на иницијативата, претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, претседателот на Република Србија Александар Вучиќ и ...

Тегелтија: Се надевам дека ова е последниот самит на Отворен Балкан, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин

Опсервер - 08.06.2022

Искрено се надевам дека ова е последниот самит на „Отворен Балкан“, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин, порача денеска Зоран Тегелтија, претседавач на Советот на министри на БиХ, која во Охрид на Самитот „Отворен Балкан“ учествува како ...

Ковачевски: Отворен Балкан е ново, амбициозно и динамично регионално поврзување

Zoom - 08.06.2022

Иницијативата Отворен Балкан доби силна поддршка од бизнис заедниците во трите држави, оцени денеска во обраќањето на Самитот Отворен Балкан во Охрид, премиерот Димитар Ковачевски, заблагодарувајќи им се на стопанските комори.

Средба Ковачевски – Тегелтија на маргините на „Отворен Балкан“

Frontline - 08.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на маргините на самиотот „Отворен Балкан“ којшто се одржува во Охрид, оствари средба со претседавачот на Советот на министри на Босна и Херцеговина, Зоран Тегелтија.

Ковачевски: Западен Балкан мора да стане дел од Европската унија

Бизнис Вести - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан” е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Самит на „Отворен Балкан“: Лидерите согласни за продолжување на соработката за силен регион подготвен за членство во ЕУ

Мета - 08.06.2022

Во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид, лидерите од регионот денеска изјавија дека се согласни за продолжување на соработката за создавање на силен регион – Западен Балкан кој ќе биде подготвен за членство во ЕУ.

Тегелтија: Се надевам дека ова е последниот самит на Отворен Балкан, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин

MakPress - 08.06.2022

Искрено се надевам дека ова е последниот самит на „Отворен Балкан“, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин, порача денеска Зоран Тегелтија, претседавач на Советот на министри на БиХ, која во Охрид на Самитот „Отворен Балкан“ учествува како ...

Ѓурѓевиќ од СКС за „Локално“: Се надеваме дека Црна Гора и БиХ ќе се приклучат на „Отворен Балкан“, но и дека еден ден ...

Локално - 08.06.2022

Иницијтивата Отворен Балкан нема да го покаже својот потенцијал доколку во оваа регионална соработка не учествуваат сите земји од Западен Балкан, изјави за „Локално“, Ненад Ѓурѓевиќ- советник на претседателот на Стопанската комора на Србија (СКС).

Ковачевски се сретна со Тегелтија на „Отворен Балкан“

CivilMedia - 08.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски на маргините на самиотот „Отворен Балкан“ што се одржува во Охрид, оствари средба со претседавачот на Советот на министри на Босна и Херцеговина, Зоран Тегелтија.

Тегелтија: Се надевам дека ова е последниот самит на Отворен Балкан, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин

Frontline - 08.06.2022

Искрено се надевам дека ова е последниот самит на „Отворен Балкан“, на кој Босна и Херцеговина доаѓа како гостин, порача денеска Зоран Тегелтија, претседавач на Советот на министри на БиХ, која во Охрид на Самитот „Отворен Балкан“ учествува како ...

Ковачевски: Нашата политичка цел е јасна – Западен Балкан мора да стане дел од ЕУ

Локално - 08.06.2022

Нашата политичка цел е јасна и единствена – Западен Балкан мора да стане дел од Европската Унија. Местото на секоја земја од регионот е во Европската Унија. По тој пат одиме. Заедно се европеизираме, напиша на својот Фејбук профил премиерот Димитар ...

Тегелтија од Охрид: Да ги отвориме границите и да живееме како некогаш во заедничка држава

Локално - 08.06.2022

Во Охрид се одржува дводневниот самит на регионалната иницијатива „Отворен Балкан“, на кој ќе бидат потпишани повеќе договори и меморандуми за соработка. Денеска се обратија претседателот на Србија Александар Вучиќ, премиерите на Албанија Еди Рама, ...

Тегелтија: Ќе се обидам да ги убедам во БиХ оние кои се против Отворен Балкан во исправноста на оваа иницијатива

Zoom - 08.06.2022

Ние треба да донесеме политичка одлука за пристапување во Отворен Балкан. Се надевам дека тие што вршат јавен притисок ќе придонесат таа одлука да се донесе. Јас сите свои капацитети и енергија ќе ги насочам да ги убедам оние кои се против оваа ...

Битиќи: Регионален пазар од преку 10 милиони жители е една од причините за создавање на „Отворен Балкан”

Локално - 08.06.2022

Заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи на денешната пленарна сесија „Отворен Балкан отвора туризам”, во рамки на Самитот на „Отворен Балкан” говореше за ...

„Отворен Балкан“ отвора можности за заедничка промоција на атрактивните туристички атракции на земјите од регионот

Frontline - 08.06.2022

Заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи на денешната пленарна сесија „Отворен Балкан отвора туризам“, во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ говореше за ...

Ковачевски: Отворен Балкан е одлична иницијатива, но не е замена за ЕУ

Frontline - 08.06.2022

„Со Отворен Балкан, како држава и како Влада имаме обврска да обезбедиме подобар животен стандард на граѓаните, да обезбедиме подобра инфраструктура, и да ја спречиме корупцијата со ефикасност на администрацијата и на сите институции“, подвлече ...

Бектеши: „Отворен Балкан“ ќе се проширува, зацврстува и ќе придонесе кон поголема промоција на убавините на Балканот

Локално - 08.06.2022

Министерот за економија на Северна Македонија, Крешник Бектеши истакна дека туризмот, иако е еден од најбрзорастечките економски сектори во нашата држава, располага со големи можности за привлекување на странски и домашни инвестиции и можност за ...

„Отворен Балкан“ отвора можности за заедничка промоција на атрактивните туристички атракции на земјите од регионот

Кумановски м. - 08.06.2022

Заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи на денешната пленарна сесија „Отворен Балкан отвора туризам“, во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ говореше за ...

Местото на Западен Балкан е во ЕУ, порачува Ковачевски

Zoom - 08.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски во своето обраќање на денешната главна сесија на Отворен Балкан, меѓу другото, порача дека Западен Балкан мора да стане дел од ЕУ и оти местото на секоја земја од регионот е во ЕУ.

Тегелтија: Ќе се обидам да ги убедам во БиХ оние кои се против Отворен Балкан во исправноста на оваа иницијатива

Frontline - 08.06.2022

Ние треба да донесеме политичка одлука за пристапување во Отворен Балкан. Се надевам дека тие што вршат јавен притисок ќе придонесат таа одлука да се донесе. Јас сите свои капацитети и енергија ќе ги насочам да ги убедам оние кои се против оваа ...

Ковачевски: Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион

Локално - 08.06.2022

„Отворен Балкан“ е иницијатива за стабилен и економски развиен регион, за подобар живот на граѓаните, рече премиерот Димитар Ковачевски кој денеска го отвори Самитот „Отворен Балкан“ во Охрид на којшто присуствуваат високи гости од регионот, ...

Ковачевски на Отворен Балкан: Нè поврзува заедничка визија за напреден и безбеден регион

Кумановски м. - 08.06.2022

Со поздравни говори и со желби за успешна работа, пред учесниците и гостите на самитот се обратија претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ, премиерот на ...

Маричиќ: Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворен Балкан за да ги подобриме врските и односите на ...

Опсервер - 08.06.2022

Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворениот балкански регион за да ги подобриме врските и односите на нашите граѓани преку културата и уметноста како наш придонес во културно богатата и диверзифицирана Европа, вклучително и славејќи ...

Маричиќ: Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворен Балкан за да ги подобриме врските и односите на ...

MakPress - 08.06.2022

Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворениот балкански регион за да ги подобриме врските и односите на нашите граѓани преку културата и уметноста како наш придонес во културно богатата и диверзифицирана Европа, вклучително и славејќи ...

Ковачевски на Отворен Балкан: Нè поврзува заедничка визија за напреден и безбеден регион

Frontline - 08.06.2022

Со обраќања на лидерите на отворањето на самитот на Отворен Балкан во Охрид започна официјалниот и работен дел на состанокот на оваа регионална иницијатива. Со поздравни говори и со желби за успешна работа, пред учесниците и гостите на самитот се ...

Ковачевски: Во услови на војна во Украина насочени сме едни кон други во Западен Балкан

Кумановски м. - 08.06.2022

Ковачевски ги поздрави учесниците на самитот и посочи дека ова е време на големи предизвици кои бараат единство. Отворен Балкан е наша дарба за мир и веќе ги даде првите резултати за граѓаните и стопанствениците, бидејќи е забрзан транспортот, има ...

Маричиќ: Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворен Балкан за да ги подобриме врските и односите на ...

CivilMedia - 08.06.2022

Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворениот балкански регион за да ги подобриме врските и односите на нашите граѓани преку културата и уметноста како наш придонес во културно богатата и диверзифицирана Европа, вклучително и славејќи ...

Ковачевски: Западен Балкан мора да стане дел од Европската унија

MakPress - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Тегелтија: Ќе се обидам да ги убедам во БиХ оние кои се против Отворен Балкан во исправноста на оваа иницијатива

Опсервер - 08.06.2022

– Ние треба да донесеме политичка одлука за пристапување во Отворен Балкан. Се надевам дека тие што вршат јавен притисок ќе придонесат таа одлука да се донесе. Јас сите свои капацитети и енергија ќе ги насочам да ги убедам оние кои се против оваа ...

Ковачевски: Отворен Балкан е одлична иницијатива, но не е замена за ЕУ

Опсервер - 08.06.2022

– За Република Северна Македонија, Европската унија секогаш ќе биде стратешка цел. Не постои замена за тоа. Но ние ќе го унапредуваме нашето работење и живеење преку иницијативи, кои ќе значат унапредување на нашето општество и животот на сите ...

Ковачевски: Западен Балкан мора да стане дел од Европската унија

Опсервер - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Ковачевски на Отворен Балкан: Западен Балкан мора да стане дел од Европската унија

Frontline - 08.06.2022

Ова е време на големи предизвици кои бараат храбри одлуки и заедништво. Иницијативата „Отворен Балкан“ е наша заложба за стабилен регион, владеење на мир, за соработка и за економски развој – ова е нашата заложба за подобар живот на нашите народи.

Ковачевски: Единствени граници во Европа во моментов се границите во регионот, затоа „Отворен Балкан“ е најдобра ...

Локално - 08.06.2022

Единствени граници во Европа во моментов се границите на Балканот. Кога ќе излезете од Србија на север, веќе не постојат граници до Скандинавија. Затоа оваа иницијатива е најдобра и нема лоши страни и затоа што тргнува од потребите на граѓаните и ...

Ковачевски: Нека стане Западен Балкан – Отворен Балкан!

CivilMedia - 08.06.2022

Ми беше задоволство да бидам домаќин на овој продуктивен настан кој верувам дека носи нов позитивен пресврт за регионот. Охрид не обедини за заедничко добро на нашите народи. Упатувам големо благодарам на сите лидери што дојдоа и што поведоа свои ...

Во Охрид денеска се одржува самит на „Отворен Балкан“

Мета - 08.06.2022

Официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“ ќе се одржи денеска во Охрид. Македонскиот премиер Димитар Ковачевски вчера вечерта заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот.

Ковачевски за „Отворен Балкан“: Колку повеќе не има, толку поголеми придобивки за граѓаните

Локално - 08.06.2022

Се надевам дека веќе на следниот самит, кон иницијативата Отворен Балкан ќе се приклучат Босна и Херцеговина и Црна Гора. Колку повеќе не има, толку поголеми придобивки за граѓаните и на нашите земји.

Маричиќ: Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворен Балкан за да ги подобриме врските и односите на ...

Frontline - 08.06.2022

Да ги искористиме фондовите на ЕУ и можностите за Отворениот балкански регион за да ги подобриме врските и односите на нашите граѓани преку културата и уметноста како наш придонес во културно богатата и диверзифицирана Европа, вклучително и славејќи ...

На Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид, направени нови договори

Скопје1 - 08.06.2022

Во рамки на Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид, лидерите од регионот, иницијаторите премиерот Димитар Ковачевски како домаќин, неговиот албански колега Еди Рама и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, како и гостите, Дритан Абазовиќ, ...

Почнува самитот Отворен Балкан, во фокусот туризмот и културата

Бизнис Вести - 08.06.2022

Со официјални обраќања на премиерите на Северна Македонија Димитар Ковачевски, Албанија Еди Рама и Црна Гора Дритан Абазовиќ, претседателот на Србија Александар Вучиќ, како и претседавачот со Советот на министри на БиХ, Зоран Тегелтија денеска во ...

(ФОТОГАЛЕРИЈА+ВИДЕО) Ковачевски од Охрид: Наместо ѕидови како некогаш, „Отворен Балкан“ гради мостови

360 степени - 07.06.2022

Ковачевски посочил и дека иницијативата „Отворен Балкан“ ги брише границите меѓу народите на земјите од регионот и преку заедничката соработка и поврзаност ја остварува заедничката визија за споделување на европските вредности Премиерот Димитар ...

Отворен Балкан пред отворени прашања

Deutsche Welle - 07.06.2022

Дали „препораката“ на Лавров за Отворен Балкан може да му пресуди на сегашниот формат? На самитот во Охрид ќе присуствуваат уште двајца политичари, но во функција на набљудувачи. Денеска и утре во Охрид македонскиот премиер Димитар Ковачевски, ...

Денеска и утре дводневен самит на „Отворен Балкан“ во Охрид

360 степени - 07.06.2022

На самитот ќе учествуваат премиерот на Северна Македонија, Димитар Ковачевски и на Албанија, Еди Рама, српскиот претседател Александар Вучиќ, а свое учество најави и премиерот на Црна Гора, Дритан Абазовиќ Денеска и утре во Охрид ќе се одржи ...

Ковачевски: Верувам дека Црна Гора и БиХ во иднина ќе бидат дел од иницијативата „Отворен Балкан“

360 степени - 07.06.2022

На самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид, како што истакна премиерот, гости ќе бидат и Црна Гора и Босна и Херцеговина, за кои како што додаде, верува оти во иднина ќе станат дел од оваа успешна иницијатива.

Ковачевски: Со Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка, олеснета комуникација и подобри услови за економијата

Сител - 07.06.2022

Со секоја нова средба на членките и пријателите на Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка, олеснета комуникација и подобри услови за развој на економијата, напиша утрово на Фејсбук премиерот Димитар Ковачевски.

Ковачевски: Со Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка, олеснета комуникација

Канал5 - 07.06.2022

Со Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка, олеснета комуникација и подобри услови за економијата. Со секоја нова средба на членките и пријателите на Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка, олеснета комуникација и подобри услови за ...

Кошарац ги поддржува активностите за вклучување на БиХ во иницијативата „Отворен Балкан“

А1 On - 07.06.2022

Министерот за надворешна трговија и економски односи на БиХ Сташа Кошарац ги поддржа активностите на Народното собрание на Република Српска и српските претставници во заедничките институции за приклучување на БиХ кон регионалната иницијатива ...

Во Охрид дводневен самит на Отворен Балкан

Р.С.Европа - 07.06.2022

Започнува дводневниот самит на иницијативата Отворен Балкан на кој ќе учествуваат премиерите на Албанија и Северна Македонија, Еди Рама и Дмитар Ковачевски и претседателот на Србија, Александар Вучиќ.

Ковачевски ги пречека лидерите: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави

Канал5 - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана" во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан".

Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави

24 Вести - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“.

Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави

Сител - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“.

Лидерите на земјите членки на Отворен Балкан на средба во Охрид

24 Вести - 07.06.2022

Од денеска Охрид е домаќин на лидерите на земјите членки на иницијативата Отворен Балкан. Во фокусот на иницијативата и разговорите се економијата, културата и туризмот. Вечерва предвидена е работна вечера на премиерите на Македонија, Албанија, Црна ...

Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: „Наместо ѕидови како некогаш, Отворен Балкан гради мостови“

Макфакс - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“.

Лидерите на земјите од иницијативата „Отворен Балкан“ пристигнаа во Охрид

Р.С.Европа - 07.06.2022

Лидерите на земјите од иницијативата „Отворен Балкан“ денеска пристигнаа во Охрид каде што утре ќе се одржи работниот дел од самитот. Владината прес-службата соопшти дека министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска ги пречека ...

Ковачевски ги пречека лидерите од Западен Балкан

Фокус - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски денеска во Охрид ги пречека лидерите од Западен Балкан. -Ги пречекав моите драги пријатели лидери од Западниот Балкан во нашиот преубав Охрид. Самитот го започнуваме во пријателска и неформална атмосфера, напиша ...

(ВИДЕО) Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави

А1 On - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“.

Дводневен самит на „Отворен Балкан“ во Охрид

Макфакс - 07.06.2022

Денеска и утре во Охрид ќе се одржи дводневен самит на иницијативата „Отворен Балкан“, во чиј фокус ќе бидат културата и туризмот. На самитот ќе учествуваат премиерот на Северна Македонија, Димитар Ковачевски и на Албанија, Еди Рама, српскиот ...

Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави

Вечер Прес - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“.

Безбедноста во Охрид на високо ниво, се собираат премиерите за самитот на „Отворен Балкан“

ТВ21 - 07.06.2022

Некој со авион, некој со автомобил. Се собираат премиерите на земјите од Балканот по повод одржување на Самитот на „Отворен Балкан“. Безбедноста во Охрид е на високо ниво… Вечерва премиерот Димитар Ковачевски ќе има работна вечера со премиерот на ...

Тегелтија побара согласност од Претседателството на БиХ за пристапување во „Отворен Балкан“

Нова ТВ - 07.06.2022

Претседавачот со Советот на министри на БиХ, Зоран Тегелтија , кој денеска и утре ќе присуствува на дводневниот Самит на иницијативата „Отворен Балкан“ во Охрид, побара согласност од Претседателството на БиХ за пристапување на земјата во ...

Рама посака добродојде на Црна Гора во „Отворен Балкан“, дали тоа значи дека имаме нов член? Одговора Едмонд Адеми

ТВ21 - 07.06.2022

Во „Клик Плус“ вечерва во живо од Охрид каде што се одржува самит на „Отворен Балкан“, се вклучи Едмонд Адеми. Пред неколку часа Еди Рама на социјалните мрежи посака добродојде на Црна Гора во „Отворен Балкан“.

ОТВОРЕН БАЛКАН НАСКОРО ЌЕ СЕ ПРОШИРИ? Се чека на одлуката на БиХ и на Црна Гора

+инфо - 07.06.2022

Тегелтија смета дека е време неговата земјата да се приклучи кон иницијативата, за граѓаните на БиХ да не останат единствените кои се изоставени од Отворен Балкан. Претседателот на Советот на министри на Босна и Херцеговина, Зоран Тегелтија, побара ...

Ковачевски: Со пријателите од Отворен Балкан обезбедуваме соработка и подобри услови за развој на економијата

Вечер Прес - 07.06.2022

Со секоја нова средба на членките и пријателите на Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка, олеснета комуникација и подобри услови за развој на економијата, напиша утрово на Фејсбук премиерот Димитар Ковачевски.

Ковачевски: Верувам дека Црна Гора и БиХ во иднина ќе бидат дел од иницијативата „Отворен Балкан“

Алсат-М - 07.06.2022

По повод дводневниот самит на иницијативата „Отворен Балкан“, кој денеска и утре се одржува во Охрид, премиерот Димитар Ковачевски во објава на Фејсбук истакна дека секоја нова средба на членките и пријателите на „Отворен Балкан“ се обезбедува ...

Ковачевски: Со Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка

ТВ21 - 07.06.2022

Со секоја нова средба на членките и пријателите на Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка, олеснета комуникација и подобри услови за развој на економијата, напиша утрово на Фејсбук премиерот Димитар Ковачевски.

Црна Гора и Босна и Херцеговина најавуваат приклучување на Отворен Балкан

Вечер Прес - 07.06.2022

На самитот на „Отворен Балкан“, кој денеска започна во Охрид, како гости за првпат учествуваат Црна Гора и Босна и Херцеговина, за кои премиерот Димитар Ковачевски верува оти во иднина ќе станат дел од оваа успешна иницијатива.

ДВОДНЕВЕН САМИТ НА ОТВОРЕН БАЛКАН ВО ОХРИД: Што е постигнато досега?

Фактор - 07.06.2022

Во Охрид денеска се одржува самит на „Отворен Балкан“, на кој покрај лидерите-основачи на Србија, Албанија и Македонија ќе присуствува и црногорскиот премиер Дритан Абазовиќ. Противниците на иницијативата се прашуваат дали Отворен Балкан е економска ...

(Видео+фотогалерија) Балканот на едно место – разговори на терасата на премиерската вила во Охрид

Нова ТВ - 07.06.2022

Премиерите на Македонија, Црна Гора и Албанија, и претседателот на Србија Александар Вучиќ се сретнаа на работна вечера во премиерската вила во Охрид. Средбата е во пресрет на утрешната состанок на Отворен Балкан чиј домаќин е Македонија.

Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави

ТВ21 - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“.

Видео:Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави

Либертас - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана” во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан”.

Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави

Бриф - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“.

Адеми: Отворен Балкан не е замена за ЕУ

ТВ21 - 07.06.2022

Едмонд Адеми, советникот за надворешни работи на премиерот Ковачевски, беше соговорник во „Клик Плус“ на ТВ21. Тој се вклучи директно од Охрид, каде се одржува самитот „Отворен Балкан“. Адеми не се сложува дека патот на земјите кон ЕУ ќе застане на ...

Балканот на едно место – разговори на терасата на премиерската вила во Охрид

Нова ТВ - 07.06.2022

Премиерите на Македонија, Црна Гора и Албанија, и претседателот на Србија Александар Вучиќ се сретнаа на работна вечера во премиерската вила во Охрид. Средбата е во пресрет на утрешната состанок на Отворен Балкан чиј домаќин е Македонија.

Охрид сардисан од полиција, доаѓаат Еди Рама, Абазовиќ, Вучиќ…

Алсат-М - 07.06.2022

Од аеродромот во Охрид до хотелот каде што ќе се одржи самитот на иницијативата „Отворен Балкан“ од денеска има посебен режим на движење на сообраќајот. Самитот неформално почнува вечерва со работна средба чиј домаќин ќе биде премиерот Димитар ...

Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави

OhridNews - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“.

Отворен Балкан пред отворени прашања

Либертас - 07.06.2022

Дали „препораката“ на Лавров за Отворен Балкан може да му пресуди на сегашниот формат? На самитот во Охрид ќе присуствуваат уште двајца политичари, но во функција на набљудувачи. Денеска и утре во Охрид македонскиот премиер Димитар Ковачевски, ...

Ковачевски: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави

Алсат-М - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“.

Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави

Centar - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“.

Дводневен самит на „Отворен Балкан“ во Охрид

Centar - 07.06.2022

Денеска и утре во Охрид ќе се одржи дводневен самит на иницијативата „Отворен Балкан“, во чиј фокус ќе бидат културата и туризмот. На самитот ќе учествуваат премиерот на Северна Македонија, Димитар Ковачевски и на Албанија, Еди Рама, српскиот ...

Ковачевски: Со Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка

Press24 - 07.06.2022

Со секоја нова средба на членките и пријателите на Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка, олеснета комуникација и подобри услови за развој на економијата, напиша утрово на Фејсбук премиерот Димитар Ковачевски.

Ковачевски: Обезбедуваме посилна соработка, олеснета комуникација и подобри услови за економијата

Република - 07.06.2022

Со секоја нова средба на членките и пријателите на Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка, олеснета комуникација и подобри услови за развој на економијата, напиша утрово на Фејсбук премиерот Димитар Ковачевски.

Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: „Наместо ѕидови како некогаш, Отворен Балкан гради мостови“

MTM - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“.

Ковачевски: Со Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка, олеснета комуникација и подобри услови за економијата

Во Центар - 07.06.2022

– Со секоја нова средба на членките и пријателите на Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка, олеснета комуникација и подобри услови за развој на економијата, напиша утрово на Фејсбук премиерот Димитар Ковачевски.

Ковачевски: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави

24Инфо - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана” во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан”.

Со Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка, олеснета комуникација и подобри услови за економијата

24Инфо - 07.06.2022

Со секоја нова средба на членките и пријателите на Отворен Балкан обезбедуваме посилна соработка, олеснета комуникација и подобри услови за развој на економијата, напиша утрово на Фејсбук премиерот Димитар Ковачевски.

Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: Со „Отворен Балкан“ отвораме нови перспективи за нашите држави

Press24 - 07.06.2022

Премиерот на Република Македонија, Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот. Пред почетокот на работната вечера Ковачевски им посака добредојде на српскиот ...

Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави

Во Центар - 07.06.2022

Премиерот Димитар Ковачевски вечерва заедно со своите колеги од Владата, во вилата „Билјана“ во Охрид ги пречека лидерите од регионот, кои утре, ќе учествуваат на официјалниот дел од самитот на „Отворен Балкан“.