TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Блескот во духовната ризница на нашиот народ

Утрински - 04.10.2003

Вчера во Скопје беше погребан академикот Анте Поповски "Сега сфаќаме дека од нас си заминува човек што обединувал во својата сестрана актива и акција повеќе благодети на духот, човек што ги надраснал за повеќе аршини и сажни мерливите и немерливите височини на мислата, дека денес се делиме од човек ...

Македонија се прости од академикот Анте Поповски

Дневник - 04.10.2003

ВЧЕРА ВО СКОПЈЕ Писатели, академици, политичари, пријатели и многубројни почитувачи на делото на академикот Анте Поповски вчера на Градските гробишта Бутел се простија од него. - Денеска се делиме од човек именуван како мудрец.

Судбинска сраснатост со татковината

Дневник - 03.10.2003

Големиот поет, академикот Анте Поповски почина завчера, во Скопје. Монументалната слика на современата македонска поезија не може да се замисли без неговото творештво. Анте Поповски е истакнат член на МАНУ и на Друштвото на писателите.

Неговото дело го обележа времето во кое живееше

Утрински - 03.10.2003

Коле Манев Македонија остана без еден од нејзините најкреативни и најверни синови. Анте Поповски беше и ќе остане тоа. Лично со Анте Поповски ме врзуваат многу спомени и дружења кои датираат од 1965 година, време кога Анте работеше како уредник во културната редакција, а јас во детската, во ...

Анте Поповски е тука и тука е неговата песна

Утрински - 03.10.2003

Во МАНУ се одржа комеморативна седница за академик Анте Поповски На 1 октомври престана да чука големото поетско срце на академик Анте Поповски, еден од најзначајните писатели без кој е невозможно да се замисли интегралната, монументална слика на современата македонска поезија.

Поетската визија вплетена во филмот

Утрински - 03.10.2003

Анте Поповски Анте Поповски е еден од ретките поети кој ќе успее својата поезија да ја вгради и во филмот. Имено, покрај сценаријата што тој ќе ги напише за неколку кратки документарни филмови и за еден долгометражен, Анте Поповски неколку свои филмски приказни ќе посвети токму на поезијата, на ...

Збогум на великанот Анте Поповски

Дневник - 03.10.2003

КОМЕМОРАТИВНА СЕДНИЦА ВО Македонската академиЈа на науките и уметностите "Се разделивме тажни и замислени, збунети и восхитени од крепкоста на неговиот збор и од сигурноста на неговата мисла, од храброста на неговата надеж дека сепак можеби може да се совлада несовладливото, невозможното", рече ...

Почина Анте Поповски

Вест - 02.10.2003

ИН МЕМОРИАМ Вчера почина поетот и есеист Анте Поповски. Роден е на 3 јуни 1931 година во Лазарополе.Завршил Медицински факултет во Скопје. Тој припаѓаше на средната генерација македонски поети и застапен е во сите антологии на македонската поезија во земјата и во светот.

И ѕвездите треперат на македонски

Утрински - 02.10.2003

Вчера во Скопје почина Анте Поповски Си замина во вечноста Анте Поповски еден од најголемите поети на македонскиот јазик. Си замина водејќи до последен миг една гигантска борба со смртта. Си замина еден поет со кој да се мисли и да се пее значеше да се мисли и да се пее својата земја.

Доблесен и далекусежен визионер

Утрински - 02.10.2003

Веле Смилевски, претседател на ДПМ Смртта на Анте Поповски претставува голема загуба за Друштвото на писателите на Македонија, за македонската литература и култура и за македонскиот народ за чии идеали тој го посвети целиот свој живот и целото свое творештво.

Почина Анте Поповски

Дневник - 02.10.2003

вЧера во скопЈе По тешко боледување, вчера почина академик Анте Поповски (72), поет, есеист, препејувач и публицист. Роден е во 1931 година, во Лазарополе. Гимназија завршил во Битола, а Медицински факултет во Скопје. Бил член на Извршниот совет на СРМ (министер во Владата), директор на весникот ...

ВЕЛИКАН НА ПОЕТСКАТА РЕЧ

Утрински - 02.10.2003

ОМАЖ Ѕвездан Георгиевски Анте Поповски, човекот што ултимативно ја збогати македонската поезија, но и македонската култура воопшто, почина вчера во Скопје. Иако болеста подолго време беше присутна во последниот период од неговиот живот, сепак тој и во својата седумдесет и втора година делуваше како ...

Почина поетот Анте Поповски

А1 - 01.10.2003

Истакнатиот македонски поет и академик Анте Поповски почина попладнево, по долго и тешко боледување. Поповски (72) остави богато книжевно творештво, беше член на Владата на Македонија, директор на НИП „Нова Македонија“ и на „Вардар филм“, а во два мандати и претседател на Друштвото на писателите на ...