TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Од Европската комисија се бара помош за договорот за Рафинеријата

Утрински - 22.03.2003

По посетата на вицепремиерката Шеќеринска и министерот Филиповски во Брисел ЗДЕНКА ПАВКОВИЌ Потпретседателката на Владата, Радмила Шеќеринска и министерот за економија, Илија Филиповски, завчера во Брисел на средба со претставниците на Европската комисија, побараа конкретна помош на Македонија ...

Нафтените резерви, засега,доволни за двомесечни потреби

Утрински - 21.03.2003

Во Министерството за економија се најавува сигурно снабдување на пазарот со деривати ЗДЕНКА ПАВКОВИЌ Според изјавите од Министерството за економија, нашава земја нема да биде соочена со нафтена криза која се очекува да го погоди светот поради војната против Ирак.

Брисел ја поддржа демонополизацијата на ОКТА

А1 - 20.03.2003

Практичната демонополизација на ОКТА, која веќе нема екслузивитет за бесцарински увоз на нафтени деривати, од Брисел оценета како значаен прогрес. А1 дознава дека вицепремиерката Шеќеринска и министерот за економија Филиповски од директорот за Западен Балкан, Прибе побарале правна помош и за ...

ОКТА и Министерството за економија се расправаат околу резервите

Утрински - 20.03.2003

По најавите за запирање на производството во рафинеријата се усложнуваат состојбите во нафтениот бизнис ЗДЕНКА ПАВКОВИЌ Спроти војната против Ирак и можната нафтена криза, во земјава сў повеќе се усложнуваат состојбите во нафтениот бизнис, а под прашање се и изјавите дека нема да има проблеми во ...

Владата и "Макпетрол" не се кадарни да обезбедат нафта

Дневник - 20.03.2003

"Хеленик" обвинува Државата има доволно нафта и деривати што гарантираат континуирано снабдување на домашниот пазар по сегашните цени во наредните три месеци, одговара Петар Гошев, министерот за финансии Како што се наближува војната во Ирак, така и во битката меѓу "Окта" и Владата станува се ...

Окта одбива без договор да и помага на државата

Вест - 20.03.2003

СПОРОТ СО СКОПСКАТА РАФИНЕРИЈА СЕ ЗАОСТРУВА Штом Владата одлучи да склучи договор со Макпетрол за полнење на државните резерви на деривати, се откажа од услугите на Окта и затоа оваа компанија нема намера во случај на криза поради војната во Ирак да и ги с "Окта" нема никакви обврски кон државата ...

ОКТА размислува за запирање на производството

Утрински - 19.03.2003

Со недобивањето дозволи за извоз на нафтени деривати во Косово, рафинеријата остана без прилив на пари ЗДЕНКА ПАВКОВИЌ Министерството за економија веќе дваесет дена не и издава дозволи на ОКТА за извоз на нафтени деривати во Косово, обвинуваат извори од рафинеријата.

Нема да се наруши нормалното снабдување со нафтени деривати

Утрински - 19.03.2003

Македонија се подготвува за се поизвесната воена интервенција во Ирак НИНА НИНЕСКА-ФИДАНОСКА Пред сў поизвесната воена интервенција во Ирак, за Македонија е најбитно Владата да ги обезбеди државните резерви со нафта и да осигура фиксна малопродажна цена на нафтените деривати, препорачуваат ...

"Хеленик" се заканува: "Окта" под клуч!?

Дневник - 19.03.2003

ВОЈНА МЕЃУ рафинериЈата И ВЛАДАТА Грците се жалат дека Владата сите тендери му ги дава на "Макпетрол" и дека не и дозволува на "Окта" да извезува на Косово Извори од раководството на "Окта" вчера предупредија дека "Хеленик петролеум", сопственик на компанијата, би можел да ја затвори скопската ...

Владата сака да ги контролира резервите на "Окта"

Вест - 19.03.2003

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЕКОНОМИЈА НЕ ? ОДОБРУВА ИЗВОЗ НА СКОПСКАТА РАФИНЕРИЈА НА КОСОВО Државните органи го игнорираат барањето на рафинеријата за извоз на деривати на Косово, зашто се плашат дека добро смислена намера на "Окта" е сега да ги извезе складираните количини деривати на Косово з На "Окта" и ...

Нафташите се одлепија

Вест - 19.03.2003

Куглање Во 19. коло на Македонската кугларска лига се постигнати следниве резултати: Окта-Работнички 2:0 (3253:3210), Макпетрол-Тутунски Комбинат 2:0 (3364:2923), Маслодајна-Ремонт на пруги 2:0 (2937:2772), 18 Август-ГТЦ 2:0 (2842:2778), АД Пелагонија-Македонска Банка 2:0 (3216:3109), Вардар ...

ОКТА со закана дека ќе престане со работа

А1 - 18.03.2003

ОКТА се заканува дека привремено ќе престане со работа. Оваа најава, која доаѓа во време кога се очекува нафтен шок како последица на нападите на Ирак, раководството на рафинеријата ја дава како одговор на одбивањето на Министерството за економија да им издаде дозвола за извоз на нафтени деривати ...

Окта подобра во дербито со Работнички

Дневник - 18.03.2003

КУГЛАЊЕ - МАКЕДОНСКО ПРВЕНСТВО, 19 КОЛО Екипата на Окта излезе како победник во дербито против Работнички и остана на лидерското место на табелата во македонското кугларско првенство. Окта го победи Работнички со 3.253-3.210 или тесни 43 дрва разлика.