TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Градско не се согласува со новата територијална поделба

А1 - 11.01.2004

Градоначалникот и советот на општина Градско поддржани со консензус од политичките партии партиципиенти во локалната власт денеска им овозможија на граѓаните да гласаат за тоа дали да остане нивната општина или не во рамките на постојните граници.

Владата, најверојатно, ќе попушти само за Струга

Утрински - 10.01.2004

Парламентарната дебата за новата територијална организација стартува во последната недела од јануари Парламентарната дебата по предлогот за територијална организација на локалната самоуправа во државата се очекува да стартува во последната недела од јануари, по претходно изгласување на ...

Струга не сака спој со друга

Дневник - 10.01.2004

УТРЕ РЕФЕРЕНДУМИ Општините Градско, Струга, Блатец, Оризари, Зрновци и Чешиново утре ќе одржат референдуми, незадоволни од владиниот предлог-закон за новата територијална поделба. За стружани е неприфатливо проширувањето на градот со општините Луково, Лабуништа, Делогожди, Вевчани и Велешта, а ...

Стружани не ја даваат општината

Вест - 09.01.2004

ГОЛЕМ НАРОДЕН МИТИНГ ВО СТРУГА На вчерашниот масовен митинг што се одржа во центарот на Струга по повод предлогот на Владата за припојувањето кон Општината на струшките села Велешта, Делогожда, Лабуништа, Луково и Вевчани, со што Македонците стануваат малцинство, градоначалникот Ромео Деребан до ...

Стружани ќе ја тужат Владата во Стразбур

Утрински - 09.01.2004

Протест во Струга СИМОН ИЛИЕВСКИ СТРУГА - "Доколку централната власт не ги прифати или не ги почитува резултатите од референдумот што ќе се одржи в недела, 11 јануари, граѓанската иницијатива од Струга ќе поведе редовна судска постапка пред Европскиот суд за човекови права во Стразбур и ќе бара ...

Лабуништа и Вевчани самостојни, Кичево ќе извиси?

Дневник - 09.01.2004

ВЛАСТА ПРАВИ ПОЛОВИЧНИ ОТСТАПКИ Општините Лабуништа и Вевчани најверојатно нема да бидат приклучени кон Струга, но Владата нема намера да го менува својот предлог за новите општински меѓи во Кичевско, неофицијално дознава "Дневник".

Стружани против новото територијално прекројување

А1 - 08.01.2004

Под мотото „Да ја сочуваме општина Струга во постојните граници“ денеска на плоштадот „Револуција“ во Струга се одржа голем народен собир, со кој граѓаните го изразија незадоволството од владиниот Предлог закон за територијална организација на локалната самоуправа.

Денеска митинг, а в недела референдум

Утрински - 08.01.2004

Стружани против новото етничко прекројување СТРУГА - Референдумот за изјаснување на стружани по владиниот предлог за новата територијална поделба со кој се менува етничката структура на новата Општина Струга, ќе се одржи в недела, 11 јануари.

Стружани денеска ќе митингуваат

Дневник - 08.01.2004

НЕЗАДОВОЛСТВО ОД ТЕРИТОРИЈАЛНАта ПОДЕЛБА Жителите на општината Струга денеска на градскиот плоштад ќе го изразат својот револт против владиниот предлог-закон за новата територијална поделба, според кој, кон Струга треба да се припојат и општините Лабуништа, Вевчани, Луково, Делогожди и Велешта.

Жителите на Лабуништа се за останување во досегашните граници

А1 - 06.01.2004

Жителите на Лабуништа сакаат да си ја сочуваат својата општина во досегашните граници како посебна единица на локалната самоуправа. Најголемиот дел од над 10.000 граѓани на оваа општина каде влегуваат Лабуништа, Подгорци, Боровец и Тансарумишта на референдумот што се одржа во неделата го отфрлија ...

Граѓаните сакаат Лабуништа да остане општина

Утрински - 05.01.2004

РЕФЕРЕНДУМ ЛАБУНИШТА - Околу 7.000 жители на Општина Лабуништа, запишани во Единствениот избирачки список, вчера одржаа референдум за иднината на општината која со новиот предлог за територијална поделба се присоединува кон општина Струга.