TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ирскиот либерал Кокс, нов лидер на Европскиот парламент

Утрински - 17.01.2002

Избран наследникот на Никол Фонтеин СТРАЗБУР - Ирскиот либерал Пат Кокс, во вторникот е избран за претседател на Европскиот парламент и вети дека ќе обезбеди поголема улога за единственото директно избрано тело на Европската унија.

Ирецот Пет Кокс на чело на Европарламентот

Вест - 17.01.2002

Стразбур, 17 јануари - Новиот претседател на Европскиот парламент- Ирецот Пет Кокс е поранешен новинар, либерал, приврзаник на проширувањто на Европската унија кој и покрај фактот дека доаѓа од една мала европска држава стана првиот јавно признат раководител на Европарламентот по две децении.

Пет Кокс нов претседател на Европскиот парламент

А1 - 16.01.2002

Либералниот демократ од Република Ирска, Пет Кокс е избран за нов претседател на Европскиот парламент, откако по третата рунда гласање успеа да го освои апсолутното мнозинство. Пет Кокс ја презема функцијата од французинката Никол Фонтен, која таа должност ја извршуваше 2,5 години.

Европарламентот избира нов претседател

А1 - 15.01.2002

Европарламентот во Стразбур денеска избира нов претседател. Како фаворит при изборот важи ирскиот либерал, 49 годишниот Пат Кокс, зашто поголемиот број партии, најавија дека ќе ја поддржат кандидатурата на Кокс. Досегашната претседателка Никол Фонтен на функцијата беше двеи пол години.

Тепачка за претседател на Европарламентот

Вест - 15.01.2002

СТРАЗБУР, Франција, 15 јануари (АП) - Иако по традиција чиста формалност, изборот за претседател на парламентот на Европската унија што треба да се одржи денеска се очекува да прерасне во борба меѓу централистите и десничарите од една страна и социјалистите и зелените од друга.