TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Искушеник обвинува за сексуални односи во манастир на ПОА

А1 - 12.01.2008

Вранишковски ме избрка од ПОА, бидејќи му кажував дека неговите монаси во прилепското село Лагово имаат сексуални односи со девојки, што според православните закони, е забрането. Со вакви обвинувања излезе искушеникот Николај, кој пред два дена бил брутално исфрлен од куќата во Лагово, која ПОА ја ...

Вранишковски грубо клевети новинар на „Утрински весник“

Утрински - 11.01.2008

Обелоденувањето на вистината за томосот за автономија кој на т.н. ПОА на Вранишковски и' го додели Српската православна црква и за причините за непризнавањето од православниот свет, кои ги обелодени грчкиот весник „Црква-Дипломатија“, а чии делови пренесовме, предизвика силни реакции кај оваа ...

СПЦ молчи за томосот за ПОА

Утрински - 10.01.2008

Вселенската патријаршија не го признава томосот, но ниту која било друга православна црква БИЛЈАНА ЈОВАНОВСКА Официјален црковен Белград молчи и не го коментира пишувањето на грчкиот ведник „Црква-Дипломатија“ во кој се објаснува зошто и по добивањето на томосот за автономија кој на т.н.

Грчкиот печат ја демистифицира улогата на Вранишковски

Утрински - 09.01.2008

Црква Весникот „Црква - дипломатија“ ги разоткрива игрите на СПЦ со Јован и неговата ПОА БИЛЈАНА ЈОВАНОВСКА Јован Вранишковски и неговата божемна православна охридска архиепископија деновиве целосно се демаскирани во грчкиот печат.

Томосот за признавањето скриен под тепих!

Вечер Прес - 09.01.2008

Молчи црковен Белград, молчи и Јовановата ПОА. Никој во Српската црква вчера не сакаше да ги коментира информациите, за тоа како пропадна проектот за создавање автономна црква во Македонија. Српските архиереи остануваат на завчеранните неофицијални изјави дека за нив работата е завршена со ...

Зариба томосот на Јован во Белград?!

Вечер Прес - 08.01.2008

Ниту една од помесните православни цркви не го признала Јован Вранишковски како посебна автономна црква, туку само како составен дел на Српската патријаршија, дознава Вечер. Документите до кои дојде Вечер покажуваат дека изминативе три години, откако Јован инсталира паралелна епархија во ...