TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Тајван ги прекина односите со Науру

Дневник - 24.07.2002

македонски синдром Тајван завчера ги прекина дипломатските врски со Науру, бидејќи Науру започна политички односи со Кина, јави Ројтерс. Во признавањето на големиот ривал на Тајван, дипломатите на Науру истакнаа дека иако ја продолжуваат дипломатијата со Кина, сепак нема да дозволат да бидат ...

Тајван се лути кога Кина поткупува

Вест - 22.07.2002

ТАЈПЕЈ, Тајван, (ДПА) - Тајван, реагирајќи на одлуката на Науру да ја признае Кина, го предупредува малиот јужнопацифички остров, североисточно од Австралија, да не подлегнувана на кинеската понуда на пари. Науру е еден од 28-те земји кои во 1980 го признаа Тајван, додека Кина гледа на Тајван како ...

Стравување од бремените тајвански снаи

Дневник - 22.07.2002

кина Кинеските што се омажиле за Тајванци и со нив на Тајван имаат деца подобро да не се враќаат во Кина, особено ако се бремени. Ова е заклучокот што се наметнува кога ќе се прочита извештајот на едно тајванско здружение за човекови права.