TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Фи­ли­пов­ски: Уво­зот на наф­те­ни де­ри­ва­ти тре­ба да се ли­бе­ра­ли­зи­ра

Вест - 14.07.2001

СПО­РЕД ПРАВ­НИ­ТЕ ЕК­СПЕР­ТИ, ПРИВ­РЕ­МЕ­НА­ТА ТР­ГОВ­СКА СПО­ГОД­БА И ДО­ГО­ВО­РОТ ЗА ОК­ТА НЕ СЕ ВО КО­ЛИ­ЗИ­ЈА Спо­ред ви­цеп­ре­ми­е­рот Фи­ли­пов­ски, проб­ле­мот на крај се све­де на раз­лич­но­то тол­ку­ва­ње на од­ред­би­те од до­го­во­рот и Прив­ре­ме­на­та спо­год­ба од ...

Попушти кризата со недостиг на бензин

А1 - 13.07.2001

Откако цистерните на млаз, натоварени со бензин за Макпетрол се пуштаат да влезат во земјава, од Макпетрол информираат дека по неколкудневниот недостиг на бензин, од денеска на сите нивни бензински станици, има доволно бензин од типот „супер 98“.

Ца­ри­на­та пуш­ти 39 цис­тер­ни со наф­те­ни­те де­ри­ва­ти на "Мак­пет­рол"

Вест - 13.07.2001

ПО ПЕТ­ЧА­СОВ­НА БЛО­КА­ДА НА ПРЕ­МИ­НИ­ТЕ БО­ГО­РО­ДИ­ЦА И ДОЈ­РА­НИ По са­мо пет­ча­сов­на­та бло­ка­да на јуж­ни­те пог­ра­нич­ни пре­ми­ни "Бо­го­ро­ди­ца" и "Дој­ра­ни", во сре­да­та, во 17 ча­сот ца­рин­ски­те служ­би доз­во­ли­ја 39 - те цис­тер­ни на "Млаз" - Бог­дан­ци да се упа­тат кон ...

"Млаз" - Богданци блокира гранични премини, потрошувачите во потрага во бензин

Вест - 12.07.2001

ВО НАФТЕНАТА ВОЈНА МЕЃУ МАКПЕТРОЛ И ОКТА НИШТО НОВО Во Скопје вчера бензин имаше само на приватните бензиски пумпи, а недостигот на деривати е особено нагласен во помалите градови во кои има само бензиски на "Макпетрол". Цистерни на "Млаз" ги блокираа Богородица и Дојрани, а најавуваат блокада и на.

Правните експерти препорачале слободен увоз на нафтени деривати

Вест - 12.07.2001

На попладневниот, затворен дел од владината седница во вторникот, претседателот на работната комисија, формирана да помогне во надминување на неусогласувањата околу увозот на нафтени деривати, вицепремиерот Илија Филиповски, го презентирал толкувањето на експертите по меѓународно право на релација ...

Макпетрол: Милошоски лаже

Вест - 12.07.2001

"Макпетрол" вчера реагираше дека изјавата на владиниот портпарол Антонио Милошоски за работењето на нафтениот трговец, е крајно тенденциозна и несериозна. "На Милошоски му препорачуваме да не се грижи за работењето на "Макпетрол", туку да внимава на своите јавни настапи и на вистинитоста и ...

"Млазовци" повторно го блокираат граничниот премин "Богородица"

Дневник - 12.07.2001

НАФТЕНА КРИЗА Обвинувањата на портпаролот Милошоски дека создаваме вештачка тензија крајно се тенденциозни и несериозни и со ништо не одговараат на реалните состојби, велат од "Макпетрол" Вработените во "Млаз Богданци" вчера ја почна најавената 24-часовна блокада на граничниот премин "Богородица", ...

„Млаз“ ги блокира двата премини на македонско-грчката граница

А1 - 11.07.2001

Граничните премини со Грција кај Гевгелија и кај Дојран од денеска на пладне се блокирани со камиони на превозникот на дериватите на „Макпетрол“, „Млаз“ од Богданци, со што е попречен и влезот и излезот од Македонија на два од вкупно трите премини со Грција.

Милошоски ургира "Макпетрол" да и ги врати долговите на ОКТА

Вест - 11.07.2001

БЕНЗИНСКАТА ПАРОДИЈА ПРОДОЛЖУВА Причини за блокадата на цистерните на "Млаз" - Богданци на царинскиот терминал на Богородица нема. Владата даде дозвола цистерните да бидат пуштени, но "Макпетрол" треба прво да ги намири сите давачки, како кон Царината така и кон ОКТА.

Правниците "пресудија" во полза на "Макпетрол"

Дневник - 11.07.2001

ВО НАФТЕНИОТ СПОР Правните експерти ангажирани за толкување и споредување на членовите за увоз на деривати од Спогодбата за стабилизација и асоцијација и од купопродажниот договор со "Хеленик Петролеум" заклучиле дека треба да се укинат сите квантитативни ограничувања при увозот на дериватите до ...

Правниот Факултет се изјасни за одземање на монополот на ОКТА

А1 - 10.07.2001

Правниот Факултет експертски ги разреши дилемите, освен ОКТА и други фирми можат да увезуваат деривати, но Владата се уште без политичка одлука. Потпретседателот на Владата Илија Филиповски денеска изјави дека двајцата професори од Правниот Факултет Галев и Бендевски усмено го известиле за ставот ...

Макпетрол: На бензиските нема да има гориво

Вест - 10.07.2001

Цистерните на "Макпертол" с&ицирц; уште се блокирани на Богородица, а нивното пуштање повторно зависи од нова владина одлука, која го чека експертското правно толкување за Времената спогодба со ЕИ и купопродажниот договор за ОКТА "Макпетрол" вчера интервенираше со уште една најава дека деновиве ...

Рафинеријата е македонска, а со увозот на туѓи производи се помага туѓа економија

Вест - 10.07.2001

ВО ОКТА СЕ ИНВЕСТИРА ПРЕЗЕНТИРАНА НОВАТА ОПРЕМА ЗА КОМПЈУТЕРСКО УПРАВУВАЊЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО ОКТА е македонска рафинерија и не е јасно зошто некој се обидува да ја претстави како туѓа. Во следниве три години треба профитот да се реинвестира во производството, а дури по пет години ќе се реализира ...

Маноли: Ако баба имаше мустаќ, ќе беше дедо

Вест - 10.07.2001

ОКТА НЕ СЕ ПЛАШИ ОД ОДЛУКАТА НА ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА Во ОКТА не гледаат причини зошто Европската комисија би се заземала против монополската позиција на Рафинеријата која, тие тврдат дека е загарантирана со купопродажниот договор потпишан со Владата.

"Макпетрол" повторно најавува недостиг од бензин

Дневник - 10.07.2001

ПРОДОЛЖУВА НАФТЕНАТА ВОЈНА Целиот профит на "Окта" оди за инвестиции во рафинеријата, тврди директорот Петрос Каралис, додека "Макпетрол" и должи 18 милиони ГМ на "Окта" АД "Макпетрол" најавува дека во следните три дена недостигот од нафтени деривати, покрај населението и стопанството, како досега, ...

На која страна е преливот на средства од ОКТА - во Грција или кај нас?

А1 - 09.07.2001

Продолжува докажувањето на Окта и на Макпетрол - кој е во право околу увозот на дериватите, борба во која Владата не зазема јасен став, а од која најмногу трпат граѓаните, потрошувачи на дериватите и на Окта и на Макпетрол. „Да имаше баба ми мустаќи - ќе беше дедо", изјави денеска директорот во ...

Посериозна криза во снабдувањето со бензин

А1 - 09.07.2001

Макпетрол денеска известува дека во наредните два до три дена ќе дојде до посериозна криза во снабдувањето со бензини од нивните бензински пумпи. Во соопштението од Макпетрол се вели дека освен населението и фирмите, недостигот ќе го почувствуваат и државните институции за кои досега Макпетрол ...