TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ЕК препорача да се преиспита улогата на Судскиот совет

ТВ21 - 22.04.2018

За имплементација на реформите во правосудството ќе треба време, но и промени во однесувањето – ова е една од клучните забелешки во Извештајот на ЕК за напредокот на Македонија, поточно во делот на судството.

План 18 за датум во јуни

Н.Македонија - 21.04.2018

Уште додека оптимизмот од „чистата препорака“ и позитивниот извештај од Европската комисија за напредокот на Македонија во процесот на евроинтеграциите беше во полн ек, вицепремиерот за европски прашања во Владата на РМ, Бујар Османи, најави нов ...

ВИДЕО: Радмила Шекеринска во „Студио 1“ – за препораката на ЕК – до каде сме и уште што треба да направиме

Либертас - 20.04.2018

Со вицепремиерката и министерка за одбрана Радмила Шекеринска Јанковска во „Студио 1“ на 1ТВ тема беше препораката од ЕК – кои беа реформите што ги вреднуваше Брисел и уште што треба да се направи за да стигнеме до посакуваната цел – членство во ЕУ ...

Извештај на ЕК: Евтината струја не е пазарна, нема напредок во либерализацијата на пазарот

еМагазин - 20.04.2018

Земјата е умерено подготвена во енергетскиот сектор. Постигнат е одреден напредок, особено усвојување на третиот Национален акционен план за енергетска ефикасност и ревизија на националниот Акционен план за обновлива енергија.

Европската комисија препорачува итно решавање на спорот со името и поефикасна администрација

Фокус - 19.04.2018

Европската комисија во најновиот извештај за напредокот на Македонија ја оценува македонската јавна администрација како умерено подготвена во однос на стандардите на ЕУ. Направен е прогрес со усвојување на стратегијата за реформа на јавната ...

ЕК: „Заробената држава“ се ослободува, демократското владеење е подобрено

Фокус - 19.04.2018

Македонија во изминатата година направи прогрес во исполнувањето на политичките, економските и демократските критериуми, оценува Европската комисија во Извештајот за напредокот на земјата врз основа на кој препорача да почнат преговорите за нејзино ...

Подобрена медиумска клима и ослободено новинарство, пишува во извештајот на ЕК

Фокус - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на Македонија.

ЕК: Медиумите можат да ја критикуваат власта, без цензура

Нова ТВ - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на Македонија.

ЕК: Напредок во политичките критериуми, има слабости во борбата против корупцијата и организираниот криминал

МКД - 19.04.2018

Македонија во изминатата година направи прогрес во исполнувањето на политичките, економските и демократските критериуми, оценува Европската комисија во Извештајот за напредокот на земјата врз основа на кој препорача да почнат преговорите за нејзино ...

„Заробената држава“ се ослободува

Нова ТВ - 19.04.2018

Македонија во изминатата година направи прогрес во исполнувањето на политичките, економските и демократските критериуми, оценува Европската комисија во Извештајот за напредокот на земјата врз основа на кој препорача да почнат преговорите за нејзино ...

Извештајот ѝ дава ветер во едрата на Владата за реформите и за решавање на спорот со името

МКД - 19.04.2018

За разлика од последната препорака која беше повеќе од утешна, оваа препорака е со перспектива. Препораката е зајакната со напредокот во исполнувањето на договорот од Пржино и итните реформски приоритет - основните принципи на владеењето на правото, ...

ЕК: Судските реформи бараат време, но и промена на однесувањето

Телма - 19.04.2018

Одредено ниво на подготвеност. Ова е генералниот заклучок за правосудството во извештајот на ЕК. Најголем напредок е забележан во делот на усвојувањето на судските реформи и стратегијата. Сепак во извештајот се потенцира дека „Имплементирање на ...

ЕК за судството:Покрај законски, потребни се и промени во однесувањето

Нова ТВ - 19.04.2018

За спроведување на планираните реформи во судството ќе биде потребно време и промени во однесувањето (Implementing the planned reforms will take time and require a change in behaviour) е клучната забелешка и препорака нотирана во Извештајот на ...

Поефикасна јавна администрација, правен систем и борба со коруцијата, бара ЕК

Либертас - 19.04.2018

Европската комисија во најновиот извештај за напредокот на Македонија ја оценува македонската јавна администрација како умерено подготвена во однос на стандардите на ЕУ. Направен е прогрес со усвојување на стратегијата за реформа на јавната ...

ЕК: Подобрена медиумска клима и ослободено новинарство

Либертас - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на Македонија.

ЕК: Напредок во политичките критериуми, „заробената држава“ се ослободува

Либертас - 19.04.2018

Македонија во изминатата година направи прогрес во исполнувањето на политичките, економските и демократските критериуми, оценува Европската комисија во Извештајот за напредокот на земјата врз основа на кој препорача да почнат преговорите за нејзино ...

ЕК: Подобрена медиумска клима и ослободено новинарство

Канал5 - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на Македонија.

ЕК: Напредок во политичките критериуми, „заробената држава“ се ослободува

А1 On - 19.04.2018

Македонија во изминатата година направи прогрес во исполнувањето на политичките, економските и демократските критериуми, оценува Европската комисија во Извештајот за напредокот на земјата врз основа на кој препорача да почнат преговорите за нејзино ...

ЕК: Напредок во политичките критериуми, „заробената држава“ се ослободува

Сител - 19.04.2018

Македонија во изминатата година направи прогрес во исполнувањето на политичките, економските и демократските критериуми, оценува Европската комисија во Извештајот за напредокот на земјата врз основа на кој препорача да почнат преговорите за нејзино ...

Поефикасна јавна администрација, правен систем и борба со коруцијата, препораки од ЕК

А1 On - 19.04.2018

Европската комисија во најновиот извештај за напредокот на Македонија ја оценува македонската јавна администрација како умерено подготвена во однос на стандардите на ЕУ. Направен е прогрес со усвојување на стратегијата за реформа на јавната ...

ЕК: Подобрена медиумска клима и ослободено новинарство

Сител - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на Македонија.

ЕК: Напредок во политичките критериуми, „заробената држава“ се ослободува

Кајгана - 19.04.2018

Скопје, 19 април 2018 (МИА) – Македонија во изминатата година направи прогрес во исполнувањето на политичките, економските и демократските критериуми, оценува Европската комисија во Извештајот за напредокот на земјата врз основа на кој препорача да ...

Поефикасна јавна администрација, правен систем и борба со коруцијата, препораки од ЕК

Сител - 19.04.2018

Европската комисија во најновиот извештај за напредокот на Македонија ја оценува македонската јавна администрација како умерено подготвена во однос на стандардите на ЕУ. Направен е прогрес со усвојување на стратегијата за реформа на јавната ...

Коментари по повод Извештајот на Европската комисија за Република Македонија

Академик - 19.04.2018

Клучните проблеми, како што се високата сива економија и извршувањето на договорите (поврзано со ефикасноста и непристрасноста на судскиот систем) остануваат, велат од „Фајананс тинк“. Препораката од Европската комисија за Република Македонија, ...

ЕК: Подобрена медиумска клима и ослободено новинарство

А1 On - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на Македонија.

Повеќе плусови, помалку минуси и една итност во наводници

Н.Македонија - 19.04.2018

Во извештајот на Европската комисија, Македонија доби чиста, односно без дополнителни услови, препорака за почеток на преговори за членство во Унијата. Во документот, кој предизвика своевидна еуфорија кај власта заради искажаните пофалби, се ...

ЕК: Албанија може да ги почне преговорите за членство

Н.Македонија - 19.04.2018

Албанија остварува „стабилен напредок“ во примената на петте клучни приоритети. Реформите во јавната администрација на Албанија се консолидирани, за јакнење на професионализмот и деполитизацијата, се посочува во извештајот на Европската комисија, ...

Tрн во око на ЕК: Jавната администрација, правниот систем, коруцијата

Бриф - 19.04.2018

Европската комисија во најновиот извештај за напредокот на Македонија ја оценува македонската јавна администрација како умерено подготвена во однос на стандардите на ЕУ. Направен е прогрес со усвојување на стратегијата за реформа на јавната ...

ЕК потврди: СДСМ го ослободи новинарството и ја подобри медиумската клима

Бриф - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на Македонија.

Препораки од ЕК: Поефикасна јавна администрација, правен систем и борба со коруцијата

Денар - 19.04.2018

Европската комисија во најновиот извештај за напредокот на Македонија ја оценува македонската јавна администрација како умерено подготвена во однос на стандардите на ЕУ. Направен е прогрес со усвојување на стратегијата за реформа на јавната ...

ЕК: Подобрена медиумска клима и ослободено новинарство

Точка - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на Македонија.

ЕК: Итно решавање на спорот со името и поефикасна администрација

iPortal - 19.04.2018

Европската комисија во најновиот извештај за напредокот на Македонија ја оценува македонската јавна администрација како умерено подготвена во однос на стандардите на ЕУ. Направен е прогрес со усвојување на стратегијата за реформа на јавната ...

Според Европската комисија медиумската клима е подобрена

iPortal - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на Македонија.

ЕК: Подобрена медиумска клима и ослободено новинарство

Денар - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на Македонија.

ЕК: Подобрена медиумска клима и ослободено новинарство

CivilMedia - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на Македонија.

ЕК: Подобрена медиумска клима и ослободено новинарство

Слободен Печат - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на Македонија.

Поефикасна јавна администрација, правен систем и борба со коруцијата, препораки од ЕК

CivilMedia - 19.04.2018

Европската комисија во најновиот извештај за напредокот на Македонија ја оценува македонската како умерено подготвена во однос на стандардите на ЕУ. Направен е прогрес со усвојување на стратегијата за реформа на јавната администрација и јавниот ...

ЕК: Подобрена медиумска клима и ослободено новинарство

Стандард - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на Македонија.

ЕК: Напредок во политичките критериуми, „заробената држава“ се ослободува

Локално - 19.04.2018

Македонија во изминатата година направи прогрес во исполнувањето на политичките, економските и демократските критериуми, оценува Европската комисија во Извештајот за напредокот на земјата врз основа на кој препорача да почнат преговорите за нејзино ...

Поефикасна јавна администрација, правен систем и борба со коруцијата, препораки од ЕК

Локално - 19.04.2018

Европската комисија во најновиот извештај за напредокот на Македонија ја оценува македонската јавна администрација како умерено подготвена во однос на стандардите на ЕУ. Направен е прогрес со усвојување на стратегијата за реформа на јавната ...

Германскиот печат за проширувањето на Еу со Македонија и Албанија: Човек да не поверува

Локално - 19.04.2018

Печатот во Германија пишува за иницијативите и предлозите на Европската комисија кои Македонија и Албанија ги стави во позиција за изглед за проширување за пристап на ЕУ. Многумина ги коментираат и лошите оценки на ЕК за Турзија, пренесе Дојче Веле.

Клучно е националниот интерес да биде над партискиот

Слободен Печат - 19.04.2018

Во Македонија постои капацитет за истуркување на реформите, а единствена работа што сега треба да ја направат луѓето од Владата е да ги отворат пошироко очите и да го забележат сопствениот капацитет.

ЕК: Подобрена медиумска клима и ослободено новинарство

Канал 77 - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на Македонија.

ЕК: Напредок во политичките критериуми, „заробената држава“ се ослободува

24Инфо - 19.04.2018

Македонија во изминатата година направи прогрес во исполнувањето на политичките, економските и демократските критериуми, оценува Европската комисија во Извештајот за напредокот на земјата врз основа на кој препорача да почнат преговорите за нејзино ...

ЕК: Подобрена медиумска клима и ослободено новинарство

24Инфо - 19.04.2018

Направен е добар прогрес во слободата на изразување, особено во подобрувањето на климата за работа на медиумите и намалување на притисокот врз новинарите, констатира ЕК во извештајот за напредокот на ...

ЕК бара политичка волја за борба против корупцијата

Нова ТВ - 18.04.2018

Земјата мора да покаже сериозна политичка волја дека сака да се справи со корупцијата која е присутна во многу области, а има само мал број на судски пресуди поврзани со високата корупција, нотира Европската комисија во Извештајот за Македонија .

Дали членките на ЕУ ќе ја „одблокираат“ Македонија?

Deutsche Welle - 18.04.2018

ЕК утре дава оценка за напредокот на патот на евроинтеграција. Се очекува Македонија и Албанија да добијат препорака за отворање на пристапни преговори, БиХ и Косово ги очекуваат критики, а Србија и Црна Гора - поттик.

Димитров: Македонија со најголем напредок во однос на земјите од регионот

Либертас - 18.04.2018

Извештајот на ЕК за Македонија е многу позитивен. Македонија има добар напредок во пет, а извесен напредок во четири од девет области, изјави вечерва министерот за надворешни работи Никола Димитров.

Димитров: Македонија со најголем напредок во однос на земјите од регионот

Сител - 18.04.2018

Извештајот на ЕК за Македонија е многу позитивен. Македонија има добар напредок во пет, а извесен напредок во четири од девет области, изјави вечерва министерот за надворешни работи Никола Димитров.

EK: Македонија оди напред, штетите од минатото не се поправаат преку ноќ

Deutsche Welle - 18.04.2018

Извештајот на ЕК е верификација на напорите на сите кои придонесоа: Владата, Собранието, сите партии, граѓанските организации и медиумите, вели Бојан Маричиќ, советник за ЕУ-интеграции на премиерот.

Клучни наоди од Извештајот на Европската комисија за Република Македонија

Правдико - 18.04.2018

Политички критериуми Земјата конечно ја надмина својата најтешка политичка криза од 2001 година. Тешкиот процес на формирање на влада достигна критична точка за време на нападите од 27 април 2017 година во Парламентот, кои беа најсилно осудени од ...

„Заслуга на граѓаните“ – Препораката за преговори со ЕУ стигна во Владата

Радио МОФ - 18.04.2018

„Земјата и граѓаните ја заслужија безусловната препорака“, изјави еврокомесарот Јоханес Хан при предавањето на Извештајот на Европската Комисија за напредокот на Македонија на премиерот Зоран Заев , во кој се препорачува отворање преговори со ...

Клучни забелешки од извештајот на ЕУ за Македонија

Окно - 18.04.2018

Земјата се соочува со фундаментални промени во инклузивна и отворена политичка атмосфера. Локалните избори во октомври 2017 година ја потврдија поддршката на граѓаните за политиките на владината коалиција ориентирани кон ЕУ, стои во најновиот ...

Името е „итно прашање“, но ништо не правиме и без реформите

+инфо - 18.04.2018

Во извештајот ЕК прачува дека проблемот со името треба да се реши како итно прашање, но и оти се потребни: уште повеќе напори за обновување на независноста на судството; подобар капацитетот на ресорното министерство за реформите во јавната ...

Зелено светло за Македонија од Брисел

Н.Македонија - 18.04.2018

Во светло на постигнатиот напредок на Република Македонија, ЕК вчера во својот извештај препорача почнување на преговорите за членство во Унијата. Одлучувачки ќе бидат задржувањето и продлабочувањето на сегашниот реформски чекор за итните реформски ...

Димитров: Македонија со најголем напредок во однос на земјите од регионот

iPortal - 18.04.2018

„Извештајот на ЕК за Македонија е многу позитивен. Македонија има добар напредок во пет, а извесен напредок во четири од девет области.“ изјави министерот за надворешни работи Никола Димитров.

Заев ги пофали граѓаните за препораката на ЕК - Што е следно?

Фактор - 18.04.2018

Сите заслуги за добиената чиста и безусловна препорака на Европската комисија за започнување на преговорите за членство во ЕУ, премиерот Зоран Заев им ги препиша на граѓаните на Република Македонија кои допринеле да се надмине големата политичка ...

Заев: Чистата препорака е потврда дека сме на вистинскиот пат и ја отвори вратата за европска Македонија

24Инфо - 18.04.2018

Заев: Чистата препорака е потврда дека сме на вистинскиот пат и ја отвори вратата за европска Македонија Премиерот Заев повод препораката на ЕК за почеток на преговорите со ЕУ: Чистата препорака е потврда дека сме на вистинскиот пат и ја отвори ...

Димитров: Македонија со најголем напредок во однос на земјите од регионот

24Инфо - 18.04.2018

Димитров: Македонија со најголем напредок во однос на земјите од регионот Извештајот на ЕК за Македонија е многу позитивен. Македонија има добар напредок во пет, а извесен напредок во четири од девет области, изјави вечерва министерот за надворешни ...

По препораката на ЕК за почеток на преговорите со ЕУ се обрати премиерот Заев: Еве што и порача на јавноста

Бизнис Вести - 18.04.2018

Претседателот на Владата на Република Македонија, во присуство на дел од министрите во владата, одржа прес конференција по повод Извештајот на Европската Комисија и чистата, и безусловена препорака за почеток на преговорите за нашата земја со ЕУ.

Извештај на ЕК: Македонија без никаков прогрес во здравството, конкуренцијата, информатичкото општество...

еМагазин - 18.04.2018

Европската Комисија вчера го објави извештајот за напредокот на Македонија во евроинтегративниот процес во кој е забележано дека нашата земја каска во спроведувањето на препораките и реформите и дека во многу сектори нема никаков напредок.

И Албанија доби препорака за преговори со ЕУ, Србија условена со Косово

Фокус - 17.04.2018

Европската комисија денеска препорача Македонија и Албанија да почнат преговори за членство во Европската унија. Еврокомесарот за добрососедска политика и проширување Јоханес Хан изјави дека препораката се базира на направената длабока анализа, а ЕУ ...

Димитров: Не помина ни една година од 27 април, каде беше Македонија тогаш, а каде е денес?

Фокус - 17.04.2018

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, во вечерашното гостување на телевизија 24 рече дека Македонија има добар напредок во пет области од Извештајот за напредок од ЕУ. -Го чекаме Хан доцна вечерва да пристигне во Макеоднија и утре на ...

Чекор поблиску до Европа, реакции по извештајот на Европската Комисија

Глас на Америка - 17.04.2018

Европската Комисија (ЕК) денеска го презентираше извештајот за Македонија во кој е нотиран напредокот и реформите. Извештајот го презентираше високата претставничка на ЕУ Фредерика Могерини и еврокомесарот Јоханес Хан, кои му препорачаа на Советот ...

Денеска извештајот за Македонија, се очекува чиста и безусловна препорака од ЕК

МКД - 17.04.2018

Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета во последен момент.

Македонија очекува безусловна препорака од ЕК

24 Вести - 17.04.2018

Европската комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета во последен момент.

ЕК: Земјите од Западен Балкан повторно ја потврдија својата европска иднина

МКД - 17.04.2018

Европската комисија денеска препорача Македонија и Албанија да почнат преговори за членство во Европската унија. Еврокомесарот за добрососедска политика и проширување Јоханес Хан изјави дека препораката се базира на направената длабока анализа, а ЕУ ...

ЕК: Турција нема постигнато напредок

Алсат-М - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Турција во процесот на евроинтеграција наведува дека земјата не постигнала напредок и оти дури брзо се движи назад. Во Извештајот се посочува дека Турција и понатаму ја ограничува слободата на ...

ЕК: Србија напредува, но да го подобри владеењето на правото

Алсат-М - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Србија во процесот на евроинтеграција наведува дека преговорите бележат напредок, а од 12 отворени поглавија, две се привремено затворени.

ЕК: Реформите и дијалогот со Белград клучни за евроинтеграција на Косово

Алсат-М - 17.04.2018

Косово на својот европски пат треба да го забрза процесот на спроведување на неопходните реформи, да покаже посилен ангажман во дијалогот со Белград и да изгради консензус околу клучните стартешки прашања, се наведува во Извештајот на Европската ...

ЕК: Земјите од Западен Балкан повторно ја потврдија својата европска иднина

Алсат-М - 17.04.2018

Европската комисија денеска препорача Македонија и Албанија да почнат преговори за членство во Европската унија. Еврокомесарот за добрососедска политика и проширување Јоханес Хан изјави дека препораката се базира на направената длабока анализа, а ЕУ ...

Македонија очекува безусловна препорака од ЕК

Алсат-М - 17.04.2018

Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, до кој ...

ЕК препорача отворање на пристапните преговори со Македонија

Нова ТВ - 17.04.2018

Европската комисија му препорача до Советот да отпочне пристапни преговори со Макеоднија. Оваа порака на прес конференцијата во Старзбур ја пренесе европкомесарот за проширување Јоханес Хан.

Извештај на ЕК, Македонија просечно подготвена за пазарот на ЕУ

Алсат-М - 17.04.2018

Македонија според извештајот за напредокот на ЕК има подобрувања во економската сфера, и покрај препреките и политичките блокади. Домашната економија, стои во извештај, направила напредок во сферата на менаџирање на јавните финансии и ...

Албанија, втората балканска земја со напредок на патот кон ЕУ

Нова ТВ - 17.04.2018

Втората балканска земја што денес може да се пофали со напредок кон ЕУ е Албанија. Европската комисија (ЕК) денес препорача отворање преговори за членство со Македонија но и со Албанија. “Комисијата денес му предлага на Советот на министри ...

Брнабиќ: Извештајот на ЕК ја рефлектира Србија онаква каква што е

Сител - 17.04.2018

Шефот на делегацијата на Европската унија во Србија, Сем Фабрици денеска го предаде на премиерката Ана Брнабиќ извештајот на Европската комисија за напредокот на Србија во процесот на пристапување во ЕУ.

Брнабиќ: Извештајот на ЕК ја рефлектира Србија онаква каква што е

Либертас - 17.04.2018

Шефот на делегацијата на Европската унија во Србија, Сем Фабрици денеска го предаде на премиерката Ана Брнабиќ извештајот на Европската комисија за напредокот на Србија во процесот на пристапување во ЕУ.

ЕК: Земјите од Западен Балкан повторно ја потврдија својата европска иднина

Сител - 17.04.2018

Европската комисија денеска препорача Македонија и Албанија да почнат преговори за членство во Европската унија. Еврокомесарот за добрососедска политика и проширување Јоханес Хан изјави дека препораката се базира на направената длабока анализа, а ЕУ ...

Брнабиќ го оцени извештајот на ЕК како реален: Мора да го подобриме владеењето на правото

Макфакс - 17.04.2018

Српската премиерка, Ана Брнабиќ, денеска го прими извештајот на Европската комисија за напредокот на Србија, кој и беше врачен од страна на шефот на делегацијата на Европската унија во Србија, Сем Фабрици.

ЕК: Турција нема постигнато напредок и брзо се движи наназад

Либертас - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Турција во процесот на евроинтеграција наведува дека земјата не постигнала напредок и оти дури брзо се движи назад. Во Извештајот се посочува дека Турција и понатаму ја ограничува слободата на ...

ЕК: Турција нема постигнато напредок

+инфо - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Турција во процесот на евроинтеграција наведува дека земјата не постигнала напредок и оти дури брзо се движи назад. Во Извештајот се посочува дека Турција и понатаму ја ограничува слободата на ...

Димитров: Македонија со најголем напредок во однос на земјите од регионот

+инфо - 17.04.2018

Извештајот на ЕК за Македонија е многу позитивен. Македонија има добар напредок во пет, а извесен напредок во четири од девет области, изјави вечерва министерот за надворешни работи Никола Димитров.

ЕК: Црна Гора да се посвети на владеење на правото, слобода на медиумите и борба против корпцијата

+инфо - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Црна Гора во предпристапните преговори со Европска унија наведува дека отворени се 30, а привремено се затворени три поглавија. ЕК наведува дека понатамошното напредување на Црна Гора ќе зависи од ...

Брнабиќ: Извештајот на ЕК ја рефлектира Србија онаква каква што е

+инфо - 17.04.2018

Шефот на делегацијата на Европската унија во Србија, Сем Фабрици денеска го предаде на премиерката Ана Брнабиќ извештајот на Европската комисија за напредокот на Србија во процесот на пристапување во ЕУ.

ЕК: Земјите од Западен Балкан повторно ја потврдија својата европска иднина

А1 On - 17.04.2018

Европската комисија денеска препорача Македонија и Албанија да почнат преговори за членство во Европската унија. Еврокомесарот за добрососедска политика и проширување Јоханес Хан изјави дека препораката се базира на направената длабока анализа, а ЕУ ...

Димитров: Каде беше Македонија на 27 април, а каде е денес?

+инфо - 17.04.2018

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, во вечерашното гостување на телевизија 24 рече дека Македонија има добар напредок во пет области од Извештајот за напредок од ЕУ. -Го чекаме Хан доцна вечерва да пристигне во Макеоднија и утре на ...

ЕК: Турција нема постигнато напредок

А1 On - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Турција во процесот на евроинтеграција наведува дека земјата не постигнала напредок и оти дури брзо се движи назад. Во Извештајот се посочува дека Турција и понатаму ја ограничува слободата на ...

ЕК: Реформите и дијалогот со Белград клучни за евроинтеграција на Косово

+инфо - 17.04.2018

Косово на својот европски пат треба да го забрза процесот на спроведување на неопходните реформи, да покаже посилен ангажман во дијалогот со Белград и да изгради консензус околу клучните стартешки прашања, се наведува во Извештајот на Европската ...

ЕК препорача Албанија да ги почне преговорите за членство во ЕУ

+инфо - 17.04.2018

Европска комисија денеска препорача отпочнување на преговори со Албанија, потенцирајќи дека земјата остварува „стабилен напредок“ во примената на петте клучни приоритети. – Реформите во јавната администрација се консолидирани, со цел јакнење на ...

ЕК: Србија напредува, но потребно е подобрување во владеењето на правото

А1 On - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Србија во процесот на евроинтеграција наведува дека преговорите бележат напредок, а од 12 отворени поглавија, две се привремено затворени.

ЕК: Македонија да добие безусловна препорака

Либертас - 17.04.2018

Европската комисија препорачува безусловна препорака за Македонија за почеток на преговорите за членство во Европската унија. Еврокомесарот за проширување Јоханес Хан кој го презентираше извештајот, потенцираше дека Македонија покажала успех во ...

(ВИДЕО) 360˚ Дали позитивните оценки од извештајот на ЕК за Македонија ќе доведат до почеток на преговори?

Либертас - 17.04.2018

Пред утрешното објавување на извештаите на Европската комисија за земјите опфатени со процесот на проширување, владини и невладини претставници овде во Белград ги анализираат сценаријата за приближување на регионот кон Европската Унија..

Бушати: Препораката од Европската Комисија е голем ден за Албанија

Макфакс - 17.04.2018

Шефот на албанската дипломатија, Дитмир Бушати, препораката на ЕК за започнување на преговорите со Албанија за членство во ЕУ, ја оцени како голем ден за Албанија. Во првата реакција на официјална Тирана за препораката на ЕК, Бушати истакнува дека ...

EK: Македонија оди напред, штетите од минатото не се поправаат преку ноќ

Либертас - 17.04.2018

Извештајот на ЕК е верификација на напорите на сите кои придонесоа: Владата, Собранието, сите партии, граѓанските организации и медиумите, вели Бојан Маричиќ, советник за ЕУ-интеграции на премиерот.

ЕК препорача Албанија да ги почне преговорите за членство во ЕУ

А1 On - 17.04.2018

Европска комисија денеска препорача отпочнување на преговори со Албанија, потенцирајќи дека земјата остварува „стабилен напредок“ во примената на петте клучни приоритети. – Реформите во јавната администрација се консолидирани, со цел јакнење на ...

ЕК: Црна Гора да се посвети на владеење на правото, слобода на медиумите и борба против корпцијата

А1 On - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Црна Гора во предпристапните преговори со Европска унија наведува дека отворени се 30, а привремено се затворени три поглавија. ЕК наведува дека понатамошното напредување на Црна Гора ќе зависи од ...

ВИДЕО: Препораката на ЕК – тема на „Студио 1“ со Андреа Стојковски и Ивана Туфегџиќ

Либертас - 17.04.2018

ЕК ја нарекуваше Македонија заробена држава. Со кои реформи земјава ја заслужи денешната чиста препорака на ЕК? Дали заслугите се на променетата политика во државава и кои се пораките од Брисел за евроатлантската иднина на Македонија? Гости во ...

ЕК: Србија напредува, но да го подобри владеењето на правото

+инфо - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Србија во процесот на евроинтеграција наведува дека преговорите бележат напредок, а од 12 отворени поглавија, две се привремено затворени.

ЕК: Земјите од Западен Балкан повторно ја потврдија својата европска иднина

+инфо - 17.04.2018

Европската комисија денеска препорача Македонија и Албанија да почнат преговори за членство во Европската унија. Еврокомесарот за добрососедска политика и проширување Јоханес Хан изјави дека препораката се базира на направената длабока анализа, а ЕУ ...

Брнабиќ: Извештајот на ЕК ја рефлектира Србија онаква каква што е

А1 On - 17.04.2018

Шефот на делегацијата на Европската унија во Србија, Сем Фабрици денеска го предаде на премиерката Ана Брнабиќ извештајот на Европската комисија за напредокот на Србија во процесот на пристапување во ЕУ.

Брнабиќ: Извештајот на ЕК ја рефлектира Србија онаква каква што е

Н.Македонија - 17.04.2018

Шефот на делегацијата на Европската унија во Србија, Сем Фабрици денеска го предаде на премиерката Ана Брнабиќ извештајот на Европската комисија за напредокот на Србија во процесот на пристапување во ЕУ.

ЕК: Турција нема постигнато напредок

Н.Македонија - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Турција во процесот на евроинтеграција наведува дека земјата не постигнала напредок и оти дури брзо се движи назад. Во Извештајот се посочува дека Турција и понатаму ја ограничува слободата на ...

ЕК: Србија напредува, но да го подобри владеењето на правото

Н.Македонија - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Србија во процесот на евроинтеграција наведува дека преговорите бележат напредок, а од 12 отворени поглавија, две се привремено затворени.

ЕК: Реформите и дијалогот со Белград клучни за евроинтеграција на Косово

Н.Македонија - 17.04.2018

Косово на својот европски пат треба да го забрза процесот на спроведување на неопходните реформи, да покаже посилен ангажман во дијалогот со Белград и да изгради консензус околу клучните стартешки прашања, се наведува во Извештајот на Европската ...

Чистата препорака е потврда дека сме на вистинскиот пат и ја отвори вратата за европска Македонија

Тера - 17.04.2018

Претседателот на Владата на Република Македонија, во присуство на дел од министрите во владата, одржа прес конференција по повод Извештајот на Европската Комисија и чистата, и безусловена препорака за почеток на преговорите за нашата земја со ЕУ.

ЕК препорача Албанија да ги почне преговорите за членство во ЕУ

Н.Македонија - 17.04.2018

Европска комисија денеска препорача отпочнување на преговори со Албанија, потенцирајќи дека земјата остварува „стабилен напредок“ во примената на петте клучни приоритети. – Реформите во јавната администрација се консолидирани, со цел јакнење на ...

Маратонците го трчаат деветтиот круг

Н.Македонија - 17.04.2018

Република Македонија очекува чиста препорака од страна на Европската комисија во својот годишен извештај што треба да се објави денеска, a со кој се оценува евроинтегративниот напредок на земјава по претходните две условени препораки.

Заев: Ова е ден кога сите без исклучок треба да бидеме горди(видео)

AKO - 17.04.2018

Претседателот на Владата на Република Македонија, во присуство на дел од министрите во владата, одржа прес конференција по повод Извештајот на Европската Комисија и чистата, и безусловена препорака за почеток на преговорите за нашата земја со ЕУ.

Албанија е ,,шампионот“ во најновиот извештај на ЕК, Македонија ќе добие безусловна препорака

AKO - 17.04.2018

Европската Комисија се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, до кој дојде МИА. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета во ...

Македонија очекува безусловна препорака од ЕК

Бриф - 17.04.2018

Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, до кој дојде МИА. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета ...

Брнабиќ го оцени извештајот на ЕК како реален: Мора да го подобриме владеењето на правото

Точка - 17.04.2018

Српската премиерка Ана Брнабиќ денеска го прими извештајот на Европската комисија за напредокот на Србија, кој ѝ беше врачен од страна на шефот на делегацијата на Европската Унија во Србија, Сем Фабрици.

Брнабиќ: Извештајот на ЕК ја рефлектира Србија онаква каква што е

Слободен Печат - 17.04.2018

Шефот на делегацијата на Европската унија во Србија, Сем Фабрици денеска го предаде на премиерката Ана Брнабиќ извештајот на Европската комисија за напредокот на Србија во процесот на пристапување во ЕУ.

Брнабиќ: Извештајот на ЕК ја рефлектира Србија онаква каква што е

Република - 17.04.2018

Шефот на делегацијата на Европската унија во Србија, Сем Фабрици денеска го предаде на премиерката Ана Брнабиќ извештајот на Европската комисија за напредокот на Србија во процесот на пристапување во ЕУ.

ЕК: Земјите од Западен Балкан повторно ја потврдија својата европска иднина

Независен - 17.04.2018

Европската комисија денеска препорача Македонија и Албанија да почнат преговори за членство во Европската унија. Еврокомесарот за добрососедска политика и проширување Јоханес Хан изјави дека препораката се базира на направената длабока анализа, а ЕУ ...

Брнабиќ: Извештајот на ЕК ја рефлектира Србија онаква каква што е

Орбис - 17.04.2018

Шефот на делегацијата на Европската унија во Србија, Сем Фабрици денеска го предаде на премиерката Ана Брнабиќ извештајот на Европската комисија за напредокот на Србија во процесот на пристапување во ЕУ.

Димитров: Македонија со најголем напредок во однос на земјите од регионот

Локално - 17.04.2018

Извештајот на ЕК за Македонија е многу позитивен. Македонија има добар напредок во пет, а извесен напредок во четири од девет области, изјави вечерва министерот за надворешни работи Никола Димитров.

ЕК: Србија напредува, но да го подобри владеењето на правото

Курир - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Србија во процесот на евроинтеграција наведува дека преговорите бележат напредок, а од 12 отворени поглавија, две се привремено затворени.

ЕК: Земјите од Западен Балкан повторно ја потврдија својата европска иднина

Орбис - 17.04.2018

Европската комисија денеска препорача Македонија и Албанија да почнат преговори за членство во Европската унија. Еврокомесарот за добрососедска политика и проширување Јоханес Хан изјави дека препораката се базира на направената длабока анализа, а ЕУ ...

Брнабиќ: Извештајот на ЕК ја рефлектира Србија онаква каква што е

Курир - 17.04.2018

Шефот на делегацијата на Европската унија во Србија, Сем Фабрици денеска го предаде на премиерката Ана Брнабиќ извештајот на Европската комисија за напредокот на Србија во процесот на пристапување во ЕУ.

ЕК: Земјите од Западен Балкан повторно ја потврдија својата европска иднина

Курир - 17.04.2018

Европската комисија денеска препорача Македонија и Албанија да почнат преговори за членство во Европската унија. Еврокомесарот за добрососедска политика и проширување Јоханес Хан изјави дека препораката се базира на направената длабока анализа, а ЕУ ...

ЕК: Турција нема постигнато напредок и брзо се движи наназад

Локално - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Турција во процесот на евроинтеграција наведува дека земјата не постигнала напредок и оти дури брзо се движи назад. Во Извештајот се посочува дека Турција и понатаму ја ограничува слободата на ...

(ВИДЕО) Заев: Чистата препорака е потврда дека сме на вистинскиот пат

iPortal - 17.04.2018

Претседателот на Владата на Република Македонија, во присуство на дел од министрите во владата, одржа прес конференција по повод Извештајот на Европската Комисија и чистата, и безусловена препорака за почеток на преговорите за нашата земја со ЕУ.

Димитров: Македонија со најголем напредок во однос на земјите од регионот

Слободен Печат - 17.04.2018

Извештајот на ЕК за Македонија е многу позитивен. Македонија има добар напредок во пет, а извесен напредок во четири од девет области, изјави вечерва министерот за надворешни работи Никола Димитров.

ЕК препорача Албанија да ги почне преговорите за членство во ЕУ

Независен - 17.04.2018

Европска комисија денеска препорача отпочнување на преговори со Албанија, потенцирајќи дека земјата остварува „стабилен напредок“ во примената на петте клучни приоритети. - Реформите во јавната администрација се консолидирани, со цел јакнење на ...

ЕК: Црна Гора да се посвети на владеење на правото, слобода на медиумите и борба против корпцијата

Курир - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Црна Гора во предпристапните преговори со Европска унија наведува дека отворени се 30, а привремено се затворени три поглавија. ЕК наведува дека понатамошното напредување на Црна Гора ќе зависи од ...

ЕК: Србија напредува, но да го подобри владеењето на правото

Слободен Печат - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Србија во процесот на евроинтеграција наведува дека преговорите бележат напредок, а од 12 отворени поглавија, две се привремено затворени.

Брнабиќ: Извештајот на ЕК ја рефлектира Србија онаква каква што е

Стандард - 17.04.2018

Шефот на делегацијата на Европската унија во Србија, Сем Фабрици денеска го предаде на премиерката Ана Брнабиќ извештајот на Европската комисија за напредокот на Србија во процесот на пристапување во ЕУ.

ЕК ќе го објави извештајот за Македонија, се очекува препорака за отворање на преговорите

Слободен Печат - 17.04.2018

Европската комисија денеска во Стразбур ќе го објави Извештајот за состојбите и напредокот на Македонија на евроинтегративниот пат. ЕК повторно препорачува отворање на пристапните преговори со Македонија, а извештајот за напредокот на земјата е меѓу ...

Димитров: Македонија со најголем напредок во однос на земјите од регионот

Стандард - 17.04.2018

Извештајот на ЕК за Македонија е многу позитивен. Македонија има добар напредок во пет, а извесен напредок во четири од девет области, изјави вечерва министерот за надворешни работи Никола Димитров.

Бушати: Препораката од Европската комисија е голем ден за Албанија

Точка - 17.04.2018

Шефот на албанската дипломатија, Дитмир Бушати, препораката на ЕК за започнување на преговорите со Албанија за членство во ЕУ ја оцени како голем ден за Албанија. Во првата реакција на официјална Тирана за препораката на ЕК, Бушати истакнува дека ...

Македонија и Албанија со чекор нанапред кон евроинтеграциите

Локално - 17.04.2018

Европската комисија, денеска, го објави Извештајот за напредок на земјите од Западен Балкан. Македонија доби позитивна оценка и препорака за зaпочнување на преговорите со Европската унија.

Брнабиќ: Извештајот на ЕК ја рефлектира Србија онаква каква што е

Локално - 17.04.2018

Шефот на делегацијата на Европската унија во Србија, Сем Фабрици денеска го предаде на премиерката Ана Брнабиќ извештајот на Европската комисија за напредокот на Србија во процесот на пристапување во ЕУ.

Димитров: Не помина ниту цела година од 27 април, каде беше Македонија на тој ден, а каде е денес?

Слободен Печат - 17.04.2018

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, во вечерашното гостување на телевизија 24 рече дека Македонија има добар напредок во пет области од Извештајот за напредок од ЕУ. -Го чекаме Хан доцна вечерва да пристигне во Макеоднија и утре на ...

ЕК ќе го објави извештајот за Македонија, се очекува препорака за отворање на преговорите

Мета - 17.04.2018

Европската комисија денеска во Стразбур ќе го објави Извештајот за состојбите и напредокот на Македонија на евроинтегративниот пат. ЕК повторно препорачува отворање на пристапните преговори со Македонија, а извештајот за напредокот на земјата е меѓу ...

Чиста препорака – „условен“ датум

Независен - 17.04.2018

Александра М. Митевска Во едни други времиња, „чистата“ препорака на Европската комисија, можеби, ќе беше рутинска вест за Македонија, која во периодот од 2009 до 2014 година стекна навика постојано да биде само охрабрувана дека има шанси за ...

ЕК: Турција нема постигнато напредок

Орбис - 17.04.2018

Европската комисија во Извештајот за напредокот на Турција во процесот на евроинтеграција наведува дека земјата не постигнала напредок и оти дури брзо се движи назад. Во Извештајот се посочува дека Турција и понатаму ја ограничува слободата на ...

Темелни промени во отворена политичка атмосфера, видел Брисел во Македонија

Мета - 17.04.2018

Во извештајот на Европската Комисија (ЕК) објавен денеска во Брисел, заедно со неусловената препорака Европскиот Совет да почне преговори за зачленување со Македонија, се вели дека земјата конечно ја надмина најсилната политичка криза од 2001 ...

ЕК: Реформите и дијалогот со Белград клучни за евроинтеграција на Косово

Независен - 17.04.2018

Kосово на својот европски пат треба да го забрза процесот на спроведување на неопходните реформи, да покаже посилен ангажман во дијалогот со Белград и да изгради консензус околу клучните стартешки прашања, се наведува во Извештајот на Европската ...

Европската комисија нотира корупција во работењето на владата

Курир - 17.04.2018

Корупцијата е проблем за Македонија, се забележува во документот што ги содржи извештаите за напредокот на земјите од Западен Балкан, конкретно во Извештајот подготвен за Македонија. Европската комисија со забелешки за борбата против корупцијата, ...

(ВИДЕО) Заев за препораката на ЕК за почеток на преговорите со ЕУ: Чистата препорака е потврда дека сме на вистинскиот ...

Бриф - 17.04.2018

Премиерот Заев повод препораката на ЕК за почеток на преговорите со ЕУ: Чистата препорака е потврда дека сме на вистинскиот пат и ја отвори вратата за европска Македонија Претседателот на Владата на Република Македонија, во присуство на дел од ...

Димитров: Македонија со најголем напредок во однос на земјите од регионот

Орбис - 17.04.2018

Извештајот на ЕК за Македонија е многу позитивен. Македонија има добар напредок во пет, а извесен напредок во четири од девет области, изјави вечерва министерот за надворешни работи Никола Димитров.

Европската комисија нотира корупција во работењето на владата во Македонија

Маркукуле - 17.04.2018

Корупцијата е проблем за Македонија, се забележува во документот што ги содржи извештаите за напредокот на земјите од Западен Балкан, конкретно во Извештајот подготвен за Македонија. Европската комисија со забелешки за борбата против корупцијата, ...

EK: Македонија оди напред, штетите од минатото не се поправаат преку ноќ

Канал 77 - 17.04.2018

Извештајот на ЕК е верификација на напорите на сите кои придонесоа: Владата, Собранието, сите партии, граѓанските организации и медиумите, вели Бојан Маричиќ, советник за ЕУ-интеграции на премиерот.

ЕК ќе го објави извештајот за напредокот на Македонија, власта очекува чиста препорака

24Инфо - 17.04.2018

Европската комисија ќе го објави извештајот за напредокот на Македонија. Властите очекуваат земјата да добие безусловна препорака за членство во Европската ...

Европската комисија ќе го објави извештајот, Македонија очекува безусловен старт на преговори

Фокус - 16.04.2018

Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, до кој дојде МИА. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета ...

Македонија очекува безусловна препорака од ЕК

Нова ТВ - 16.04.2018

Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, иако извори во Брисел за МИА предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета во последен ...

Се очекува чиста препорака од ЕУ

Алсат-М - 16.04.2018

Македонија очекува ЕК утре во Извештајот за напредокот на земјата да излезе со безусловна препорака за почеток на преговорите со ЕУ. Во документот се очекува да биде нотиран прогресот направен со надминување на политичката криза и исчекорот во ...

РСЕ: Утре Брисел ќе препорача отворање на преговори со Македонија

Либертас - 16.04.2018

Европската комисија повторно препорачува отворање на пристапните преговори со Македонија, а извештајот за напредокот на земјата е меѓу попозитивните во овој пакет на Брисел, кој, како што стои во извештајот, „јасно ја препознал политичката волја за ...

Македонија реализира, ЕК ќе валоризира

Либертас - 16.04.2018

Македонската влада очекува позитивни оценки за реформите. Тие не завршуваат. Важни законски проекти допрва ќе бидат предмет на усогласување: нов начин на финансирање на партиите и измени во изборното ...

Европската комисија ќе го објави извештајот, Македонија очекува безусловен старт на преговори

Либертас - 16.04.2018

Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, до кој дојде МИА. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета ...

Македонија ќе добие препорака за почеток на преговори со ЕУ

+инфо - 16.04.2018

„Позитивна промена во политичкиот менталитет се забележува во целото општество, чие отсуство беше најголема пречка во последните години“, пишува ЕК за Македонија. МИА дојде до нацрт извештајот за Македонија во кој Европската комисија препорачува ...

Македонија очекува безусловна препорака од ЕК

Канал5 - 16.04.2018

Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, до кој дојде МИА. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета ...

Утре Брисел ќе препорача отворање на преговори со Македонија

Правдико - 16.04.2018

Европската комисија повторно препорачува отворање на пристапните преговори со Македонија, а извештајот за напредокот на земјата е меѓу попозитивните во овој пакет на Брисел, кој, како што стои во извештајот, „јасно ја препознал политичката волја за ...

Македонија очекува безусловна препорака од ЕК

А1 On - 16.04.2018

Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, до кој дојде МИА. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета ...

Дали членките на ЕУ ќе ја „одблокираат“ Македонија?

Либертас - 16.04.2018

ЕК утре дава оценка за напредокот на патот на евроинтеграција. Се очекува Македонија и Албанија да добијат препорака за отворање на пристапни преговори, БиХ и Косово ги очекуваат критики, а Србија и Црна Гора – поттик.

ЕК дава чиста препорака, Заев вели дека е заслужена

Сител - 16.04.2018

Чиста безусловна препорака за почеток на преговорите за членство на Македонија со ЕУ е содржана во нацрт-извештајот на ЕК, што официјално ќе биде објавен утре. Во документот, како што наведува државната агенција МИА, се потенцира дека одлучувачки ќе ...

Македонија и Албанија ги почнуваат пристапните преговори со ЕУ

Канал5 - 16.04.2018

Брисел ги објави нацрт извештаите за напредокот на земјите од регионот во пристапниот процес на ЕУ. Најважната вест за годинашните извештаи пред нивното утрешно официјално објавување е дека Македонија добива препорака за почеток на преговорите .

Македонија очекува безусловна препорака од ЕК

Н.Македонија - 16.04.2018

Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, до кој дојде МИА. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета ...

Македонија е пред чиста и позитивна порака од ЕК, доаѓаат и Хан и Могерини

Фактор - 16.04.2018

Република Македонија по неколку условени препораки за почеток на преговорите за членство во ЕУ, овој пат од Европската комисија очекува позитивна и чиста препорака за започнување на овие процеси кои ќе дадат ново струење во евроинтеграциите кои ...

Македонија е пред чиста и позитивна порака од ЕК

iPortal - 16.04.2018

Република Македонија по неколку условени препораки за почеток на преговорите за членство во ЕУ, овој пат од Европската комисија очекува позитивна и чиста препорака за започнување на овие процеси кои ќе дадат ново струење во евроинтеграциите кои ...

Брисел утре ќе ги објави извештаите за прогресот: Препораката за Македонија е напишана

Независен - 16.04.2018

Европската комисија утре ќе ги објави извештаите за прогресот на Македонија и другите земји кандидати во Стразбур. Според увидот на „Радио слободна Европа“ (РСЕ) во извештаите, невралгични точки во сите држави од Западен Балкан остануваат владеењето ...

Утре Брисел ќе препорача отворање на преговори со Македонија

Мета - 16.04.2018

Европската комисија повторно препорачува отворање на пристапните преговори со Македонија, а извештајот за напредокот на земјата е меѓу попозитивните во овој пакет на Брисел, кој, како што стои во извештајот, „јасно ја препознал политичката волја за ...

Нацрт извештајот за Македонија содржи чиста препорака

Стандард - 16.04.2018

МИА дојде до нацрт извештајот за Македонија во кој Европската Комисија препорачува безусловен старт на преговорите.Формулацијата, сепак, може да биде променета во последен момент предупредуваат извори во Брисел.

Македонија очекува безусловна препорака од ЕК

Локално - 16.04.2018

Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, до кој дојде МИА. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета ...

Новиот нацрт извештајот за Македонија содржи чиста препорака

МК News - 16.04.2018

МИА дојде до нацрт извештајот за Македонија во кој Европската Комисија препорачува безусловен старт на преговорите. Формулацијата, сепак, може да биде променета во последен момент предупредуваат извори во Брисел за МИА.

Препорака за Македонија за безусловен старт на преговорите

Слободен Печат - 16.04.2018

Европската Комисија извештајот за напредокот на земјата што ќе биде објавен утре препорачува безусловен старт на преговорите. Формулацијата, сепак, може да биде променета во последен момент предупредуваат извори во Брисел за МИА.

Македонија очекува безусловна препорака од ЕК

CivilMedia - 16.04.2018

Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, до кој дојде МИА. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета ...

Брисел ни даде препорака и порака: Направената штета ќе се поправа со години

Независен - 16.04.2018

„Европската комисија, како резултат на постигнатиот прогрес, препорачува отворање на преговорите за членство со Македонија. Задржувањето и продлабочувањето на сегашниот реформски моментум околу ургентните реформски приоритети ќе бидат решавачки за ...

„Независен весник“ дојде до извештајот на ЕК: Македонија ќе добие безусловна препорака за преговори

Република - 16.04.2018

„Европската комисија, како резултат на постигнатиот прогрес, препорачува отворање на преговорите за членство со Македонија. Задржувањето и продлабочувањето на сегашниот реформски моментум околу ургентните реформски приоритети ќе бидат решавачки за ...

Откриено што пишува во позитивниот извештај на ЕУ за Македонија

Фактор - 16.04.2018

Потребни се структурни реформи кои ќе траат со години поради штетата од претходното владеење, но најважно е што овој ат постои голема политичка волја за напредок, пишува меѓу другото во позитивниот извештај од ЕУ за прогресот на Македонија, до кој ...