TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

МВР не знае ништо за двестете сомнителни дипломи на Новковски

Дневник - 22.06.2002

СЛУЧАЈ ФАЛСИФИКУВАНИ ДИПЛОМИ Немаме никакви информации за 200-те сомнителни странски дипломи што Министерството за образование и наука наводно ги доставило кај нас, велат во Министерството за внатрешни работи. Министерот за образовани се обиде вниманието на јавноста за аферата со фалсификуваните ...

За 800 евра може да се купи фалсификувана бугарска диплома

Утрински - 21.06.2002

Реакции на софиските весници по откривањето на аферата на Економскиот факултет За да се добие бугарска фалсификувана диплома треба да се плати различна цена, во зависност од специјалноста и факултетот што на тој начин заинтересираниот сака да го "заврши".

Биди дипломец!

Дневник - 21.06.2002

Коментар - Сашо Кокаланов Македонија е преплавена со сомнителни странски дипломи. Економскиот факултет во Скопје веќе утврдил 24 фалсификувани дипломи. На Скопскиот универзитет сега се проверува валидноста на стотина бугарски и албански дипломи.

Флоровски ја повлекол бугарската диплома

Утрински - 21.06.2002

Пред скандалот на Економскиот факултет во Скопје Министерството за внатрешни работи во идната недела ќе каже што станало со 200-те дипломи кои Министерството за образование и наука досега ги поднело до оваа институција, соопшти вчера портпаролот на МВР, Воислав Зафировски.

И студентите во потрага по фалсификувани странски дипломи

А1 - 20.06.2002

И Сојузот на студентите ќе се вклучи во потрагата по лажни фалсификувани странски дипломи кои се појавуваат низ Македонија. Тие преку своите сродни студентски сојузи во соседните земји ќе се обидат да дознаат колку и како студираат македонските државјани во тие земји.

Деканите ќе бараат да се врати старата процедура за нострификација

Вест - 20.06.2002

ПО ОБЕЛОДЕНУВАЊЕТО НА СКАНДАЛОТ СО ФАЛСИФИКУВАНИ БУГАРСКИ ДИПЛОМИ НА ЕКОНОМСКИОТ ФАКУЛТЕТ Универзитетските професори идната недела ќе заземат став да не се дозволи министерот за образование сам да ги нострифицира дипломите од Албанија и од Бугарија и да се врати старата постапка во која дипломи ...

Функционери на ВМРО-ДПМНЕ и на ДПА си ги чекаат дипломите

Дневник - 20.06.2002

ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ ПО КРАТКА ПОСТАПКА Министерот Ненад Новковски најавува тужба против деканот на Економскиот факултет, Бобек Шуклев, а истрага се води за уште шеесетина сомнителни документи за завршен Медицински и Стоматолошки факултет Министерот Новковски ги отфрли обвинувањата на негова сметка ...

Државни службеници и политичари фалсификувале дипломи?

Утрински - 20.06.2002

По злоупотебите за нострификации на Економскиот факултет во Скопје Жаклина Ѓорѓевиќ На списокот кој Економски факултет го испрати до првите луѓе во државава се наоѓаат имиња на државни службеници и политичари, дознаваме од неофицијални извори.

Сомнителните дипломи доставени во МВР

А1 - 19.06.2002

Министерот за образование Ненад Новковски смета дека полицијата треба да ги бара фалсификаторите на странски дипломи, а факултетите да ги избегнуваат своите самостојни истраги за оригиналност на таквите дипломи. Оваа изјава на министерот доаѓа по вчерашното соопштение на научно наставниот совет на ...

Новковски барал нострификации за фалсификувани бугарски дипломи

Дневник - 19.06.2002

СКАНДАЛ ВО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ОБРАЗОВАНИЕ Фалсификувани бугарски дипломи преку Министерството за образование и наука стигнале за нострификација на Економскиот факултет во Скопје. Од 27 дипломи од неколку универзитети од Бугарија, сопственост на македонски државјани, само три биле автентични.

На Економскиот факултет откриени 24 фалсификувани бугарски дипломи

Утрински - 19.06.2002

Факултетот побара одговорност од Новковски поради злоупотребите со нострификациите Дипломите ги фалсификувале Македонци и Албанци кои работат во подружниците на Царината или, пак, во други државни институции Дваесет и четири, од вкупно дваесет и седум студенти кои студирале на бугарски факултети ги ...

Македонија нострифицира фалсификувани дипломи

Вест - 19.06.2002

СКАНДАЛ : КРИМИНАЛ СО ПРИЗНАВАЊЕТО НА БУГАРСКИТЕ И АЛБАНСКИТЕ ДИПЛОМИ ПО АВТОМАТИЗАМ Од почетокот на годинава, Министерството за образование до Економскиот факултет во Скопје доставило вкупно 27 барања за признавање на дипломи од неколку регистрирани универзитети во Бугарија, но, според д ...

Економскиот факултет открил фалсификувани бугарски дипломи

А1 - 18.06.2002

Економскиот факултет во Скопје открил 24 фалсификувани бугарски дипломи, кои требале да бидат прегледани и нострифицирани од нашето министерство за образование. Ова денеска го соопшти Научно-наставниот совет на Економскиот факултет, откако претходно побарал информации за 27 студенти кои ги ...

По кратка постапка нострифицирана бугарската диплома на Флоровски

Вест - 17.06.2002

НА АНГРО СЕ ПРИЗНАВААТ ДИПЛОМИТЕ ОД АЛБАНИЈА И ОД БУГАРИЈА Владата пред еден месец одлучи да не ги консултира универзитетските професори и дипломите од Албанија и од Бугарија да ги признае, без да направат претходно факултетите споредба дали се соодветни на наставни Министерот за образование и ...