TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Пенов им упати писмо на градоначалниците на Рим и Тирана

Утрински - 24.07.2003

Обраќање Ве уверувам дека во ниеден момент при покренувањето на иницијативата за подарок на споменик на нобеловката Мајка Тереза од градот Скопје на Рим од наша страна не е направен обид за политизација или за национално присвојување на ликот и делото на оваа исклучителна личност.

Споменикот на Мајка Тереза не е правен со политички калап

Дневник - 24.07.2003

ПИСМО НА ПЕНОВ ДО ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ НА РИМ И НА ТИРАНА Нема никакви политички или националистички мотиви во иницијативата Скопје да му подари на Рим споменик на Мајка Тереза, им порача вчера скопскиот градоначалник Ристо Пенов на своите колеги од Рим и Тирана, Валтер Велтрони и Еди Рама, ...

Поставувањето споменик на Мајка Тереза нема политички основи

А1 - 23.07.2003

Иницијативата за поставување споменик на Мајка Тереза во Рим нема никакви политички или националистички основи, туку нејзиниот роден град да се поврзе со средините во кои таа делувала и го носат споменот на нејзиното грандиозно дело, наведено е во отвореното писмо што скопскиот градоначалник Ристо ...

Пенов со писмо до албанскиот колега Еди Рама во врска со споменикот на Мајка Тереза за Рим

Канал5 - 23.07.2003

Македонската иницијатива за подигнување на споменик на Мајка Тереза во Рим, нема ниту политичка, ниту националистичка основа, му напиша градоначалникот Пенов на неговиот албански колега Еди Рама, мислејќи на жестоките раекции во тамошните медиуми откако б Македонската иницијатива за подигнување на ...

Споменикот на Мајка Тереза сепак ќе го краси Рим

Дневник - 23.07.2003

И ПОКРАЈ ПРИТИСОЦИТЕ ОД ТИРАНА Акцијата за поставување споменик на Мајка Тереза во Рим како подарок од градот Скопје продолжува според планираното, тврдат официјални извори. За ова била информирана и претставничката на македонската амбасада во Рим, која вчера имала средба со дипломатскиот советник ...

Споменикот на Мајка Тереза во Рим сепак ќе се гради

А1 - 22.07.2003

Споменик на Мајка Тереза во Рим како подарок од Скопје сепак ќе се гради. Подготовките за изградба на споменикот никогаш не запреле, деновиве дирекцијата за културни добра на Рим ја собира потребната документација и бира соодветна локација за споменикот.

Ке се гради споменик на Мајка Тереза во Рим

Канал5 - 22.07.2003

Ке се гради споменик на Мајка Тереза во Рим.Стартот не е утврден, но се работи на прибирање на потребната докуметација и на утврдување на локацијата. Ова било договорено на денешната средба на претставник од Македонската амбасада во Италијанскиот главен г Ке се гради споменик на Мајка Тереза во ...

Нема национализам во акцијата за споменик на Мајка Тереза во Рим

Дневник - 22.07.2003

СКОПЈЕ ГИ ДЕМАНТИРА МЕДИУМИТЕ ВО АЛБАНИЈА Македонските власти немаат никаква официјална информација од римскиот градоначалник Валтер Валтрони дека се прекинува акцијата за градење споменик на Мајка Тереза во Рим, велат владини извори.

Италија не прифаќа изградба на споменик подарок од Македонија?

Утрински - 21.07.2003

Телефонски разговор Рама - Валтрони ТИРАНА - Во телефонскиот разговор со градоначалникот на Тирана, Еди Рама, неговиот италијански колега, римскиот градоначалник Валтер Валтрони му соопштил дека "во Рим споменикот на Мајка Тереза со натпис македонска ќерка нема да биде подигнат".