TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Трајковски даде согласност за нова мисија на НАТО

Дневник - 15.09.2001

ПО ВЧЕРАШНАТА ПОСЕТА НА РОБЕРТСОН ВО СКОПЈЕ Новата мисија ќе ја сочинуваат до 350 војници и таа ќе се одвива паралелно со враќањето на македонските безбедносни сили во кризните подрачја Околу 200 до 350 војници и офицери за врска ќе ја сочинуваат новата мисија на НАТО во Македонија, која се очекува ...

Грогирана јавност

Дневник - 15.09.2001

пораки Народот не заслужил власта на која и дал легитимитет и мандат да му возвраќа така. Правото да знае што се случува во државава и со неа, е негово неприкосновено право Специјалниот пратеник на ЕУ - олеснувач во политичкиот дијалог во нашава земја, Франсоа Леотар, деновиве побара да биде ...

Нова НАТО мисија во Македонија

А1 - 14.09.2001

По завршувањерто на „Жетва“ во Македонија ќе има нова НАТО мисија како гарант за безбедноста на набљудувачите на ОБСЕ и на Европската Унија. Новата мисија ќе го следи влегувањето на македонските безбедносни сили во окупираните делови од државата и целосното воспоставување на контролата на ...

НАТО вели дека нападот врз САД е напад врз алијансата

Вест - 14.09.2001

ЕУ денешниот ден, 14 септември, го прогласи за ден на жалост и ги повикаа сите Европејци, во 12:00 часот да им оддадат почит на загинатите со три минути молчење. Пентагон вчера почна со нормална работа... БРИСЕЛ (АП) - САД доби одобрување од ОН и НАТО да ги казни одговорните за нападите на ...

НАТО не сака да изврши инвазија, туку да ги штити набљудувачите

Дневник - 14.09.2001

АЛИЈАНСАТА ПОДГОТВУВА НОВА МИСИЈА ВО МАКЕДОНИЈА Ако македонската влада не прифати воено присуство, набљудувачите нема да дојдат, бидејќи немаат многу доверба во македонските безбедносни сили, тврдат дипломатски извори НАТО подготвува три опции за идното меѓународно воено присуство во Македонија ...

НАТО ќе учествува во воена акција против тероризмот

А1 - 13.09.2001

Земјите членки на НАТО решија да учествуваат во евентуалната воена акција на САД против трета земја, доколку се утврди дека таа е замешана во терористичкиот напад врз Њујорк и Вашингтон. Оваа одлука синоќа во Брисел ја донесе Советот на НАТО, активирајќи го прв пат во историјата членот 5 од ...

Владата нема да бара нова мисија на НАТО

Вест - 13.09.2001

СОВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСТ Советот уште еднаш целосно ја поддржал идејата на претседателот Трајковски за доаѓање на меѓународни сили под мандат на Обединетите нации, кои би го гарантирале мирот на границите со Косово и со Албанија Советот за национална безбедност на вчерашната седница се ...

Меѓународни набљудувачи за подобро имплементирање на рамковниот договор

А1 - 12.09.2001

Операцијата „Неопходна жетва“ е успешна и наскоро се очекува собирање на 2/3 од оружјето на албанските екстремисти, е оценката од состанокот на НАТО во Брисел. Алијансата ја охрабрува македонската Влада во напорите за реинтеграција на безбедносните сили во регионите што не се под нивна контрола, да ...

Не е потребна меѓународна конференција за Македонија

Дневник - 12.09.2001

ПАРТИИТЕ ЗА ПЛАНОВИТЕ НА ЕВРОПА И НА САД Партиите на Албанците поддржуваат нов мандат на НАТО, ВМРО-ДПМНЕ е против, а СДСМ поддржува сили на ООН Најголемите политички партии во Македонија сметаат дека за проблемите во Македонија не е потребно да се одржи меѓународна конференција, а во СДСМ сметаат ...

Трајковски: Продолжувањето на мандатот на НАТО ќе значи дека "Жетва" не успеала

Вест - 12.09.2001

Продолжувањето на присуството на НАТО во Македонија би значело дека мисијата "Неопходна жетва" не успеала, а тоа само ќе го зајакне вештачкото чувство на безбедност и ќе создаде долгорочна нестабилност", изјави претседателот Борис Трајковски во интервјуто за агенцијата УПИ.

Македонците-бегалци не се враќаат дома во придружба на НАТО војниците

Дневник - 12.09.2001

НОВАТА МИСИЈА НА АЛИЈАНСАТА НЕ ВЛЕВА ДОВЕРБА КАЈ ПРОТЕРАНИТЕ Протераните Македонци ќе се чувствуваат најбезбедно ако во кризните региони се вратат македонската полиција и војска Македонците-бегалци не се чувствуваат безбедно за да се вратат во своите домови ако нивните родни краишта ги обезбедуваат ...

Трајковски збунет од разните пораки

Вест - 12.09.2001

ШЕФОТ НА ДРЖАВАТА ДЕНЕС ГО СВИКУВА СОВЕТОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ЗА ДИЛЕМАТА КОМУ ДА СЕ ДОВЕРИ БЕЗБЕДНОСНИОТ ВАКУУМ Стејт департментот во Вашингтон со став: САД сакаат, по завршувањето на "Жетвата", мисијата во Македонија да ја преземат силите на ЕУ, зашто во овој момент не мора да стане збор за мисија под ...

Кураж од САД за новата воена мисија

А1 - 11.09.2001

„САД ја охрабруваат Европа да го преземе управувањето со меѓународната операција во Македонија која би следела по завршувањето на НАТО мисијата за собирање на оружјето од албанските ектремисти“, соошти портпаролот на Стејт Департментот Филип Рикер.

Дилеми за новата мисија на НАТО

А1 - 11.09.2001

Најавите на ЕУ и на САД дека по завршувањето на операцијата "Неопходна жетва" во Македонија ќе упатат нова воена мисија, веројатно со мандат на ОН е централна тема на денешните весници, кои главно изразуваат дилеми кон ваквиот развој на настаните.

"Безбедносниот вакуум" ќе се пополнувал со барут?!

Дневник - 11.09.2001

Коментар - Жарко Јордановски Најлошите стравови на Македонецот се остваруваат - дека мисијата "Жетва" од привремена ќе се претвори во трајна, дека со тоа Македонија ќе си го добие своето мини-Косово и дека, по извесно време, де факто ќе остане без парче од својата територија.

НАТО режира македонска драма според косовско сценарио

Дневник - 11.09.2001

Брисел се откаЖа од мировниот план на борис траЈковски Меѓународната заедница врши притисок врз Владата и врз претседателот Трајковски за да побараат продолжување на мандатот на НАТО, но во рамки на мисија на ОН Македонија вчера ја отфрли идејата за возобновена мисија на НАТО во Македонија, но ...

На НАТО не му треба втор мандат во Македонија

Вест - 11.09.2001

ВЛАДАТА ГО ПОДДРЖУВА ТРАЈКОВСКИ Владата е многу изненадена од изменетиот став на некои земји - членки на НАТО, кои до вчера не убедуваа и веруваа дека потпишаниот мировен договор е гарант за мирот во Македонија, а денеска не веруваат во...

НАТО-плус мисија по „Жетва“

А1 - 10.09.2001

Таканаречена НАТО плус мисија со мандат од OН, временско продолжување на операцијата "Жетва" поради неможноста Собранието веднаш по 26-ти септември да ја заврши процедурата за усвојување на уставните измени и најитно процесуирање на закон за амнестија, се трите теми за кои во наредните денови ...

Македонија е се уште многу далеку од мирот

Вест - 10.09.2001

СПОРЕД МЕЃУНАРОДНАТА КРИЗНА ГРУПА Во последниот извештај на групата за Македонија, објавен во саботата, се вели дека ниту една друга сила не е подготвена или способна да одигра подеднаква стабилизирачка улога и затоа се сугерира постигнува "Воената опција во моментов е запрена, но Македонија е ...