TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Се гласа за 260 кандидати за градоначалници и 6.627 за советници

Алсат-М - 15.10.2017

На шестите локални избори во Македонија што се одржуваат денеска учествуваат кандидати за градоначалници и за советници од 19 партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи. Пријавени се 260 кандидати за градоначалници и 6.627 кандидати за членови на ...

Гласање, броење, резултати, жалби

ТВ21 - 15.10.2017

На 1517 избирачки места во 35 општини, каде право на глас имаат 833.710 граѓани ќе се гласа во вториот круг од локалните избори во Македонија. Во скопските општини Бутел, Кисела Вода, Гази Баба, Сарај, Шуто Оризари и Чаир, право на глас имаат ...

Се гласа за 260 кандидати за градоначалници и 6.627 за советници

Канал5 - 15.10.2017

На шестите локални избори во Македонија што се одржуваат денеска учествуваат кандидати за градоначалници и за советници од 19 партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи. Пријавени се 260 кандидати за градоначалници и 6.627 кандидати за членови на ...

Се гласа на 3.480 избирачки места во 80 општини и град Скопје

Канал5 - 15.10.2017

Денешните локални избори во Македонија се спроведуваат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Град Скопје. Според заклучениот Избирачки список на Државната изборна комисија, право на глас на Локалните избори имаат 1.814.644 гласачи во ...

Се гласа на 3.480 избирачки места во 80 општини и град Скопје

Алсат-М - 15.10.2017

Денешните локални избори во Македонија се спроведуваат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Град Скопје. Според заклучениот Избирачки список на Државната изборна комисија, право на глас на Локалните избори имаат 1.814.644 гласачи во ...

Во Град Скопје се гласа на 675 избирачки места

Алсат-М - 15.10.2017

На локалните избори за градоначалник и за советот на Град Скопје, своето право на глас можат да го искористат 461.321 граѓани запишани во избирачкиот список на 675 избирачки места. За функцијата градоначалник на Град Скопје листи поднесоа осум ...

Гласање, броење, резултати, жалби

Канал5 - 15.10.2017

На 3.480 избирачки места во Македонија на локалните избори можат да гласаат 1.814.644 граѓани запишани во Избирачкиот список. Се избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје.

Во Град Скопје се гласа на 675 избирачки места

ТВ21 - 15.10.2017

На локалните избори за градоначалник и за советот на Град Скопје, своето право на глас можат да го искористат 461.321 граѓани запишани во избирачкиот список на 675 избирачки места. За функцијата градоначалник на Град Скопје листи поднесоа осум ...

Се гласа на 3.480 избирачки места во 80 општини и град Скопје

ТВ21 - 15.10.2017

Денешните локални избори во Македонија се спроведуваат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Град Скопје. Според заклучениот Избирачки список на Државната изборна комисија, право на глас на Локалните избори имаат 1.814.644 гласачи во ...

Затворски казни за кривичните дела против изборниот процес

24 Вести - 15.10.2017

Кривичните дела против изборите и гласањето се уредени во посебна глава од Кривичниот законик на Република Македонија. Тука спаѓаат спречување на избори и гласање, повреда на избирачкото право, повреда на слободата на определување на избирачите, ...

Гласањето на локалните избори почна навреме и се одвива без проблеми

Канал5 - 15.10.2017

Во општините во Македонија гласањето на шестите локални избори почна навреме, во 7 часот, според извештаите од општинските изборни комисии. Засега изборниот процес тече непречено и без проблеми.

Прекин на гласањето во избирачко место во Аеродром

24 Вести - 15.10.2017

Во општина Аеродром на избирачкото место 2686 гласањето е во прекин откако интервенирала полиција поради гласач на кој му фалело избирачко ливче. Од изборната комисија му биле дадени четири избирачки ливчиња, а при внесувањето на ливчињата во ...

Гласањето на локалните избори почна навреме и се одвива непречено

ТВ21 - 15.10.2017

Во општините во Македонија гласањето на шестите локални избори почна навреме, во 7 часот, според извештаите од општинските изборни комисии. Засега изборниот процес тече непречено и без проблеми.

Прекин на гласањето во избирачко место во Аеродром

ТВ21 - 15.10.2017

Во општина Аеродром на избирачкото место 2686 во Детската градинка на улица Коста Новаковиќ, гласањето е во прекин откако интервенирала полиција поради гласач на кој му фалело избирачко ливче.

Мал застој во гласањето на едно избирачко место во Кавадарци

ТВ21 - 15.10.2017

Мал застој во гласањето имало денеска на едно избирачко место во Кавадарци. – Постар брачен пар отишол да гласа. Откако регуларно си изгласал за себе, мажот ги земал и двете ливчиња на сопругата. На едното дури и заокружил место неа.

Во Струмица до 17 часот гласале 51,1 отсто од граѓаните

ТВ21 - 15.10.2017

Според Општинската изборна комисија, до 17 часот во Струмица правото на глас го искористиле 51,1 отсто од граѓаните. Според претседателот на комисијата, Александар Чеботарев, засега гласањето се одвива мирно и без инциденти, на сите 83 избирачки ...

Колкава излезност е потребна за успешни избори?

Алсат-М - 15.10.2017

За локалните избори да бидат успешни, мора на гласање да излезат над една третина од запишаните гласачи, предвидува Изборниот законик. Доколку во првиот круг од гласањето за избор на градоначалник не излезат една третина од вкупниот број на избирачи ...

ДИК: Одзивот на гласачи е 58, 22 отсто

ТВ21 - 15.10.2017

Oдѕивот на гласачите на шестите локални избори е 58,22 отсто, соопшти Државната изборна комисија. На минатите локални избори одѕивот беше 66,8 %. ДИК на последната конференција за медиумите соопшти дека нивната оценка е дека изборите поминаа во фер ...

Гласање, броење, резултати, жалби

Алсат-М - 15.10.2017

На 1517 избирачки места во 35 општини, каде право на глас имаат 833.710 граѓани ќе се гласа во вториот круг од локалните избори во Македонија. Во скопските општини Бутел, Кисела Вода, Гази Баба, Сарај, Шуто Оризари и Чаир, право на глас имаат ...

Македонија по шести пат избира локална власт

24 Вести - 15.10.2017

Во Македонија денеска се одржуваат шестите локални избори. Граѓаните избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје. Се гласа на 3.480 избирачки места, а право на глас имаат 1.814.644 избирачи кои можат да се изјаснат за 260 ...

Отворени гласачките места

24 Вести - 15.10.2017

Точно во 7 часот наутро беа отворени гласачките мести ширум земјава. Тие ќе бидат отворени до 19 часот. По затворањето на избирачките места ќе можат да гласаат само лицата кои во тој момент се затекнале во објектот каде што се гласа.

Македонија по шести пат избира локална власт

Телма - 15.10.2017

Граѓаните на Македонија по шести пат избираат локална власт. За градоначалници и советници се гласа во 80 општини и Градот Скопје, а право на глас имаат 1.814.644 избирачи кои можат да се изјаснат за 260 кандидати за градоначалници.

Гласачките места во општина Карпош ги отворија вратите за граѓаните

Телма - 15.10.2017

Со поставување на кутиите и местење на избирачкиот материјал се отворија избирачките места во Општина Карпош, а точно во седум часот граѓаните започнаа да застануваат зад гласачките паравани.

Затворски казни за кривичните дела против изборниот процес

Алсат-М - 15.10.2017

Кривичните дела против изборите и гласањето се уредени во посебна глава од Кривичниот Законик на Република Македонија. Тука спаѓаат спречување на избори и гласање, повреда на избирачкото право, повреда на слободата на определување на избирачите, ...

Отворени гласачките места во земјава

Алсат-М - 15.10.2017

Во 7 часот изутринава отворени се сите гласачките места во земјава. Ќе може да се гласа до 19 часот, а потоа на избирачките места ќе можат да гласаат само лицата кои во тој момент се затекнале во објектот каде што се гласа.

Гласачкото место 2649 во Карпош отворено на време

ТВ21 - 15.10.2017

„Избирачкото место 2649 во Основното училиште „Димо Хаџи Димов“ во Општина Центар беше отворено на време, во 7 часот наутро“, изјави претседтелката на ова избирачко ...

Избори во Општина Аеродром

24 Вести - 15.10.2017

Изборниот материјал подготвен. Комисиите точно на време на своите позиции. Сите седум Избирачки места во основното училиште Љубен Лапе во Аеродром беа отворени на време. Според избирачките одбори, набљудувачите, но и она што го видовме на терен ...

Гласање во Општина Чаир

24 Вести - 15.10.2017

Утринава точно навреме, во 7 часот беа отворени трите гласачки места во ОУ Лирија во скопски Чаир. Од избирачките одбори велат дека изборниот ден започнал без проблеми, се било во ред со материјалите и немало никакви пречки за веднаш да започнат со ...

Отворени 3.480 избирачки места, започна гласањето на шестите локални избори

Фокус - 15.10.2017

Во 7 часот утрово беа отворени 3.480 избирачки места во 80 општини и во Градот Скопје, со што започна гласањето за шестите локални избори во Македонија. Право на глас имаат 1.814.644 избирачи кои можат да се изјаснат за 260 кандидати за ...

Гласањето во Бутел и Чаир засега тековно и без проблеми

Алсат-М - 15.10.2017

Гласачките места во наслелбите Бутел и Чаир се отворени навреме и засега процесот на гласање се одвива без инциденти. Денешните локални избори во Македонија се спроведуваат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Град Скопје.

Гласање во општина Центар

Алсат-М - 15.10.2017

Избирачките места во Општина Центар беа отворени навреме, а досега излезеноста е 6 отсто. Од отворањето на избирачките места досега не се забележани изборни нерегуларности и гласањето се одвива во мирна ...

Жителите на Чаир очекуваат решавање на проблемите

Телма - 15.10.2017

Мирно и без никакви проблеми утрово се одвиваше гласањето во избирачките места во основните училишта „Васил Главинов“ и „Лирија“ во скопската општина Чаир, кои ги посети екипата на Телма. Гласачките места се навреме отворени.

Избирачкото место бр. 397/1 во ОУ „Исмаил Ќемали“ во Гостивар отворено на време

ТВ21 - 15.10.2017

Се наоѓаме избирачкото место бр. 397/1 во основното училиште Исмаил Ќемали во Гостивар. На ова избирачко место процесот на гласање започна на време, а исто така и избирачките материјали пристигнале на време.

ДИК: Гласале 70 отсто од затворениците

Фокус - 15.10.2017

На сите гласачки места низ Република Македонија гласањето е во тек и се одвива непречено, велат од Државната изборна комисија. Од таму информираат дека на неколку избирачки места стартот на гласањето е одложен поради отстранување на пропаганден ...

Парламентарни избори во Австрија

24 Вести - 15.10.2017

Нешто над 6,4 милиони Австријци со право на глас денеска избираат нов состав на Долниот дом на австрискиот парламент, националниот совет. Избирачките места во поголемиот дел од земјата се отворени од 7 часот и гласањето ќе трае до 17 часот, додека ...

ДИК: Излезеноста до 10 часот изнесува 8,98 проценти

Алсат-М - 15.10.2017

Државната изборна комисија соопшти дека излезеноста на гласачите до 10 часот на територијата на Република Македонија изнесува 8,98 проценти. На 3480 избирачки места гласањето е без поголеми неправилности, а на неколку е забележано доцнење поради ...

До 10 часот гласале 8.98 отсто од гласачите

Фокус - 15.10.2017

Излезеноста на гласачите до 10 часот на територијата на Република Македонија изнесува 8,98 проценти, соопшти Државната изборна комисија. На 3480 избирачки места гласањето е без поголеми неправилности, а на неколку е забележано доцнење поради ...

Гласањето во општина Аеродром без поголеми проблеми

Алсат-М - 15.10.2017

Гласањето тече без поголеми проблеми и во скопската општина Аеродром. Наша екипа посети неколку избирачки места. Еве како тече изборниот процес, колкава е излезноста до 10 часот во оваа општина и кои се очекувањата на ...

Прекинато гласање на избирачко место во Аеродром

Телма - 15.10.2017

На избирачкото место 2686 во општина Аеродром со интервенција на полицијата е прекинато гласањето. На гласач му се дадени четири избирачки ливчиња, а кога тргнал да ги внесува во избирачките кутии имал само три.

Гласач фотографирал избирачко ливче во Струга

ТВ21 - 15.10.2017

Гласач фотографирал избирачко ливче на едно избирачко место во Струга. Оваа информација ја потврди иеден од набљудувачите на Локалните избори. „Претставник на „МОСТ“ забележа дека еден господн го фотографира ливчето, кога дојде полицијата, го ...

Гласањето во Свиларе се одвива тековно

ТВ21 - 15.10.2017

Се наоѓаме во Свиларе, на избирачките места 2453 и 2454. Да влеземе внатре и да видиме, претседателите на овие избирачки места да ни дадат информации за излезеноста до сега и како се одвива гласачкиот процес.

Шести локални избори во Македонија

24 Вести - 15.10.2017

Битка за локална власт. Македонија по шести пат гласа за избор на градоначалници и членови на советите во локалните самоуправи. Гласањето се спроведува во 80 општини и градот Скопје. Право на глас имаат сите лица со наполнети 18 години, а на ...

Колкава излезност е потребна за успешни избори?

Фокус - 15.10.2017

За да биде избран градоначалник во првиот изборен круг, на гласање мора да излезат барем една третина од запишаните избирачи, како и за кандидатот за градоначалник да гласаат повеќе од половина од оние кои излегле на избори.

До 17 часот гласале 49,14 % од избирачите

Телма - 15.10.2017

На шестите локални избори во Македонија, одѕивот на гласачите до 17 часот е под 50 проценти од избирачите. Поточно, 49,14 проценти од избирачите излегле да гласаат. Во споредба со локалните избори од 2013-та година, станува збор за пад во излезноста ...

Заврши гласањето, Македонија помина мирен изборен ден

Deutsche Welle - 15.10.2017

Локалните избори поминаа во мирна атмосфера, со мали нерегуларности. Излезноста на гласачите до 17 часот била за 8 отсто помала во споредба со одѕивот на минатите локални избори Со затворање на избирачките места во 19 часот заврши гласањето во ...

Во Кавадарци човек се обидел да гласа и за сопругата

Слободен Печат - 15.10.2017

Мал застој во гласањето имало денеска на едно избирачко место во Кавадарци. – Постар брачен пар отишол да гласа. Откако регуларно си изгласал за себе, мажот ги земал и двете ливчиња на сопругата. На едното дури и заокружил место неа.

Во Струмица до 17 часот гласале 51,1 процент од граѓаните

Слободен Печат - 15.10.2017

До 17 часот во Струмица, според Општинската изборна комисија, правото на глас го искористиле 51,1 процент од граѓаните. Според претседателот на комисијата, Александар Чеботарев, засега гласањето се одвива мирно и без инциденти, на сите 83 избирачки ...

Во Струмица до 17 часот гласале 51,1 процент од граѓаните

Сител - 15.10.2017

До 17 часот во Струмица, според Општинската изборна комисија, правото на глас го искористиле 51,1 процент од граѓаните. Според претседателот на комисијата, Александар Чеботарев, засега гласањето се одвива мирно и без инциденти, на сите 83 избирачки ...

Во Струмица до 17 часот гласале 51,1 процент од граѓаните

Курир - 15.10.2017

Според претседателот на комисијата, Александар Чеботарев, засега гласањето се одвива мирно и без инциденти, на сите 83 избирачки места. Во општина Струмица 49.235 избирачи имаат право да го дадат својот глас за двајца кандидати за градоначалници и ...

Во Град Скопје се гласа на 675 избирачки места

+инфо - 15.10.2017

За функцијата градоначалник на Град Скопје листи поднесоа осум кандидати. На локалните избори за градоначалник и за советот на Град Скопје, своето право на глас можат да го искористат 461.321 граѓани запишани во избирачкиот список на 675 избирачки ...

Се гласа на 3.480 избирачки места во 80 општини и град Скопје

А1 On - 15.10.2017

Денешните локални избори во Македонија се спроведуваат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Град Скопје. Според заклучениот Избирачки список на Државната изборна комисија, право на глас на Локалните избори имаат 1.814.644 гласачи во ...

Низа инциденти во албанските средини

Нетпрес - 15.10.2017

Полнење на кутии, вперување на оружје во главата на гласачи, тепачки на избирачките места, закани до набљудувачите, фотографирање на избирачки ливчиња и агитирање пред избирачките места – ова се само дел од изборните инциденти за кои јавуваат ...

Во Струмица до 17 часот гласале 51,1 процент од граѓаните

Нетпрес - 15.10.2017

До 17 часот во Струмица, според Општинската изборна комисија, правото на глас го искористиле 51,1 процент од граѓаните. Според претседателот на комисијата, Александар Чеботарев, засега гласањето се одвива мирно и без инциденти, на сите 83 избирачки ...

Медиумите на албански јавуваат за низа инциденти во албанските средини

Сител - 15.10.2017

Полнење на кутии, вперување на оружје во главата на гласачи, тепачки на избирачките места, закани до набљудувачите, фотографирање на избирачки ливчиња и агитирање пред избирачките места – ова се само дел од изборните инциденти за кои јавуваат ...

Затворени гласачките места, локалните избори поминаа мирно

Радио МОФ - 15.10.2017

Во 19 часот заврши гласањето за шестите локални избори на територијата на Република Македонија, кое се одвиваше во мирна атмосфера со помали нерегуларности, пренесува агенцијата Мета. Поголемиот дел од гласачките места беа отворени во 7 часот ...

Претепан член на избирачки одбор на гласачко место во Гостивар, изборите прекинати

Сител - 15.10.2017

После вербална расправија, и физички беше нападнат член на избирачкиот одбор во Форина а изборниот процес бил прекинат триесетина минути. Инцидентот се случил во 16:00 ч. – јавува ТВ 21. Форино е село кое е дел од Општина Гостивар, во кое доминантно ...

Се гласа за 260 кандидати за градоначалници и 6.627 за советници

А1 On - 15.10.2017

На шестите локални избори во Македонија што се одржуваат денеска учествуваат кандидати за градоначалници и за советници од 19 партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи. Пријавени се 260 кандидати за градоначалници и 6.627 кандидати за членови на ...

ДИК: Одзивот е 58,22 отсто

Нетпрес - 15.10.2017

Државната изборна комисија соопшти дека одѕивот на гласачите на шестите локални избори е 58,22 отсто од гласачите. На минатите локални избори одѕивот беше 66,8 %. ДИК на псоледната конференција за медиумите соопшти дека нивната оценка е дека ...

Во Град Скопје се гласа на 675 избирачки места

А1 On - 15.10.2017

На локалните избори за градоначалник и за советот на Град Скопје, своето право на глас можат да го искористат 461.321 граѓани запишани во избирачкиот список на 675 избирачки места. За функцијата градоначалник на Град Скопје листи поднесоа осум ...

Во Град Скопје се гласа на 675 избирачки места

Сител - 15.10.2017

На локалните избори за градоначалник и за советот на Град Скопје, своето право на глас можат да го искористат 461.321 граѓани запишани во избирачкиот список на 675 избирачки места. За функцијата градоначалник на Град Скопје листи поднесоа осум ...

Македонија избира локална власт

Р.С.Европа - 15.10.2017

Во Македонија денеска се одржуваат шестите локални избори по независноста на земјата. Граѓаните избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје. Се гласа на 3.480 избирачки места, а право на глас имаат 1.814.644 избирачи кои можат ...

Граѓаните избираат локална власт

+инфо - 15.10.2017

Се избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје. Гласачките места ќе бидат отворени од седум до 19 часот. На 3.480 избирачки места во Македонија на локалните избори можат да гласаат 1.814.644 граѓани запишани во Избирачкиот ...

Во Град Скопје се гласа на 675 избирачки места, 461.321 граѓани запишани во избирачкиот список

Курир - 15.10.2017

За функцијата градоначалник на Град Скопје листи поднесоа осум кандидати и тоа Ѓорѓи Тодоров од НДМ, Наим Бајрами од Алијансата на Албанците, Ванчо Шехтански од ТМРО, Коце Трајановски од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата, Нафие Селмани од БЕСА, Беким Фазлиу ...

Детали за денешните избори: Кој може да гласа, што е дозволено, а што забрането?

Курир - 15.10.2017

Се избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје. Гласачките места ќе бидат отворени од седум до 19 часот. По затворањето на избирачките места ќе можат да гласаат само лицата кои во тој момент се затекнале во објектот каде што се ...

Македонија гласа: 3.480 избирачки места во 80 општини и во Град Скопје

Стандард - 15.10.2017

Денешните локални избори во Македонија се спроведуваат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Град Скопје. Според заклучениот Избирачки список на Државната изборна комисија, право на глас на Локалните избори имаат 1.814.644 гласачи во ...

Шести локални избори во Македонија: 260 кандидати за градоначалници и 6.627 за советници

Таратур - 15.10.2017

На шестите локални избори во Македонија што се одржуваат денеска учествуваат кандидати за градоначалници и за советници од 19 партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи. Пријавени се 260 кандидати за градоначалници и 6.627 кандидати за членови на ...

Мирна и фер изборна атмосфера

Алфа - 15.10.2017

Мирно и речиси без никакви инциденти. Македонија гласа за нов градоначалник. Сите избирачки места беа отворени точно во 7 часот. Право на глас имаат 1.814.644 граѓани. Од избирачките одбори за Алфа велат дека процесот тече добро.

Гласачките места во општина Аеродром отворени навреме

Алфа - 15.10.2017

Во мирна атмосфера започна гласањето на шестите локални избори во земјава. Во мирна атмосфера започна гласањето на шестите локални избори во земјава. Поголема излезност на граѓаните да го искористат своето право на глас се очекува за попладне.

Во Скопје ќе се гласа на 675 избирачки места

МКД - 15.10.2017

На локалните избори за градоначалник и за советот на Град Скопје, своето право на глас можат да го искористат 461.321 граѓани запишани во избирачкиот список на 675 избирачки места. За функцијата градоначалник на Град Скопје листи поднесоа осум ...

За градоначалник на Скопје гласаат 461.321 граѓани

Нетпрес - 15.10.2017

На локалните избори за градоначалник и за советот на Град Скопје, своето право на глас можат да го искористат 461.321 граѓани запишани во избирачкиот список на 675 избирачки места. За функцијата градоначалник на Град Скопје листи поднесоа осум ...

Водич за гласање: Гласајте со сино пенкало

OhridNews - 15.10.2017

Државната изборна комисија (ДИК) подготви упатство за гласање на овие локални избори, пренесува „Макфакс“. Гласањето се врши лично, на гласачките места во Република Македонија. Избирачкиот одбор на избирачот му го објаснува начинот на гласањето и му ...

Се гласа за 260 кандидати за градоначалници и 6.627 за советници

Скопје24 - 15.10.2017

На шестите локални избори во Македонија што се одржуваат денеска учествуваат кандидати за градоначалници и за советници од 19 партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи. Пријавени се 260 кандидати за градоначалници и 6.627 кандидати за членови на ...

Во Град Скопје се гласа на 675 избирачки места

Скопје24 - 15.10.2017

На локалните избори за градоначалник и за советот на Град Скопје, своето право на глас можат да го искористат 461.321 граѓани запишани во избирачкиот список на 675 избирачки места. За функцијата градоначалник на Град Скопје листи поднесоа осум ...

Се гласа на 3.480 избирачки места во 80 општини и град Скопје

Сител - 15.10.2017

Денешните локални избори во Македонија се спроведуваат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Град Скопје. Според заклучениот Избирачки список на Државната изборна комисија, право на глас на Локалните избори имаат 1.814.644 гласачи во ...

Гласањето на локалните избори почна навреме и се одвива без проблеми

Р.С.Европа - 15.10.2017

Во општините во Македонија гласањето на шестите локални избори почна навреме, во 7 часот, според извештаите од општинските изборни комисии. Засега изборниот процес тече непречено и без проблеми.

Гласањето на локалните избори почна навреме и се одвива непречено

Сител - 15.10.2017

Во општините во Македонија гласањето на шестите локални избори почна навреме, во 7 часот, според извештаите од општинските изборни комисии. Засега изборниот процес тече непречено и без проблеми.

Гласањето на локалните избори почна навреме и се одвива без проблеми

+инфо - 15.10.2017

Денешните локални избори во Македонија се спроведуваат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Град Скопје. Во општините во Македонија гласањето на шестите локални избори почна навреме, во 7 часот, според извештаите од општинските изборни ...

Локални избори 2017: Гласањето почна навреме, се одвива непречено

МРТ - 15.10.2017

Засега изборниот процес тече непречено и без проблеми... Во општините во Македонија гласањето на шестите локални избори почна навреме, во 7 часот, според извештаите од општинските изборни комисии.

Се гласа за 260 кандидати за градоначалници и 6.627 за советници

Сител - 15.10.2017

На шестите локални избори во Македонија што се одржуваат денеска учествуваат кандидати за градоначалници и за советници од 19 партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи. Пријавени се 260 кандидати за градоначалници и 6.627 кандидати за членови на ...

Гласање, броење, резултати, жалби

Слободен Печат - 15.10.2017

На 3.480 избирачки места во Македонија на локалните избори можат да гласаат 1.814.644 граѓани запишани во Избирачкиот список. Се избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје.

Прекин на гласањето во избирачко место во Аеродром

А1 On - 15.10.2017

Во општина Аеродром на избирачкото место 2686 гласањето е во прекин откако интервенирала полиција поради гласач на кој му фалело избирачко ливче. Од изборната комисија му биле дадени четири избирачки ливчиња, а при внесувањето на ливчињата во ...

Се гласа за 260 кандидати за градоначалници и 6.627 за советници

Слободен Печат - 15.10.2017

На шестите локални избори во Македонија што се одржуваат денеска учествуваат кандидати за градоначалници и за советници од 19 партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи. Пријавени се 260 кандидати за градоначалници и 6.627 кандидати за членови на ...

Во општина Карпош гласањето се одвива во најдобар ред , без нерегуларности

Алфа - 15.10.2017

Без инциденти во мирна атмосфера тече гласањето на шестите локални избори во земјава. Избирачите места се отворени во 7 часот, а навреме бил дистрибуиран и избирачкиот материјал. Без инциденти во мирна атмосфера тече гласањето на шестите локални ...

Полиција интервенирала на гласачко место во Аеродром

Макфакс - 15.10.2017

Со полициска интервенција на избирачкото место 2686 во општина Аеродром е прекинато гласањето. Гласач добил четири избирачки ливчиња, а кога тргнал да ги внесува во избирачките кутии имал само три.

Прекин на гласање во Аеродром

Стандард - 15.10.2017

На избирачкото место 2686 во општина Аеродром со интервенција на полицијата е прекинато гласањето. На гласач му се дадени четири избирачки ливчиња, а кога тргнал да ги внесува во избирачките кутии имал само три.

Денеска се гласа за нова локална власт во Македонија

МКД - 15.10.2017

Вкупно 1.814.644 гласачи денеска од 7 до 19 часот ќе можат да го дадат својот глас за идниот градоначалник и за членовите на советите на општините во коишто живеат и за Градот Скопје. На шестите локални избори во Македонија учествуваат кандидати за ...

Почна гласањето, граѓаните по шести пат избираат локална власт

Глас на Америка - 15.10.2017

Сите 3.480 избирачки места беа отворени во 7 часот наутро. Засега гласањето се одвива мирно и без инциденти. До 10 часот излегле 9 отсто од запишаните гласачи На шестите по ред локални избори од осамостојувањето на Македонија право на глас имаат ...

Полиција интервенирала на гласачко место во Аеродром

Кајгана - 15.10.2017

Со полициска интервенција на избирачкото место 2686 во општина Аеродром е прекинато гласањето. Гласач добил четири избирачки ливчиња, а кога тргнал да ги внесува во избирачките кутии имал само три.

Цивил: „Бугарски воз“ на гласачко место во Аеродром

Нова ТВ - 15.10.2017

На избирачкото место 2686 во општина Аеродром со интервенција на полицијата е прекинато гласањето, објави гражанското здружение Цивил. На гласач му се дадени четири избирачки ливчиња, а кога тргнал да ги внесува во избирачките кутии имал само три.

Во Струмица до 10 часот гласале 9,3 отсто избирачи

Курир - 15.10.2017

Како што изјави претседателот на комисијата Александар Чеботарев, засега гласањето се одвива мирно и без инциденти. – Гласањето на сите 83 избирачки места почна точно во седум часот. Досега се се одвива мирно и без проблеми.

„Бугарски воз“ во Аеродром, не работат лифтови во кулите во населбата

+инфо - 15.10.2017

Мониторинг тимот на ЦИВИЛ известува дека поради прекинот на гласањето пред избирачкото место се создала гужва, а доста гласачи се откажале од чекање. На избирачкото место 2686 во општина Аеродром со интервенција на полицијата е прекинато гласањето, ...

Аеродром: Не е „бугарски воз“- две ливчиња завршиле во една кутија

Нова ТВ - 15.10.2017

На избирачкото место 2686 во општина Аеродром со интервенција на полицијата е прекинато гласањето, откако гласач, кому му биле дадени четири избирачки ливчиња, уфрлил ливчиња само во три избирачки.

Охриѓани бираат градоначалник-се надеваат на подобар живот

OhridNews - 15.10.2017

Раздвижено на избирачките места и улиците во Охрид. Дел од граѓаните своето право на глас го остварија во утринските часови, останатите имаат можност тоа да го направат до 19 часот кога се затвораат сите гласачки места.

Прочитајте го упатството за гласање на референдум

+инфо - 15.10.2017

Се гласа зад параванот за гласање, со заокружување „за“ или „против“ исклучиво со хемиско пенкало во сина боја. Доколку гласачот погреши нема да добие друго гласачко ливче. Превитканото гласачко ливче се става во гласачка кутија.

Мал застој во гласањето на едно избирачко место во Кавадарци

А1 On - 15.10.2017

Мал застој во гласањето имало денеска на едно избирачко место во Кавадарци. – Постар брачен пар отишол да гласа. Откако регуларно си изгласал за себе, мажот ги земал и двете ливчиња на сопругата. На едното дури и заокружил место неа.

Локални избори - мирно и без сериозни нарушувања

Р.С.Европа - 15.10.2017

До 13 часот гласале околу 27 проценти од гласачите, соопшти ДИК. Според МВР и според набљудувачите гласањето поминува без посериозни нарушувања на јавниот ред и мир. Забележани се нарушувања на постапката на гласање и од одбори и од гласачи и од ...

Во Струмица до 13 часот гласале 26,7 проценти

Курир - 15.10.2017

Во општина Струмица 49.235 избирачи имаат право да го дадат својот глас за двајца кандидати за градоначалници и за две советнички листи. Вчера, своето право на глас, можеа да го искористат 218 болни и изнемоштени лица.

Граѓаните се надеваат на мирни и демократски избори

Алфа - 15.10.2017

Без посериозни инциденти тече гласањето на шестите локални избори во земјава. Без посериозни инциденти тече гласањето на шестите локални избори во земјава. Избирачите места отворени се навреме, односно во 7 часот.

Потребна е една третина одѕив за избор на градоначалник во првиот круг

Макфакс - 15.10.2017

Изборниот законик пропишува дека во првиот круг од гласањето за градоначалник е избран кандидатот кој добил мнозинство гласови од избирачите што гласале доколку на изборите излегле една третина од вкупниот број избирачи запишани во изводот од ...

Со интервенција на полиција, прекин на гласање во избирачко место во Аеродром

Скопје24 - 15.10.2017

На гласач му се дадени четири избирачки ливчиња, а кога тргнал да ги внесува во избирачките кутии имал само три. Му недостасува ливчето за советничка листа на Аеродром. По реакција на Избирачката комисија, полицијата го прекинала гласањето, гласачот ...

Прекин на гласањето од еден час на избирачко место во Чаир

Макфакс - 15.10.2017

Еден час имаше застаој на избирачкиот процес на гласачкото место 2884 во Чаир, откако избирачкиот одбор забележал дека еден од гласачите земал едно ливче повеќе за избор на граданачалник.Избирачкиот одбор го прекинал гласањето , по што било утврдено ...

Гласач фотографирал избирачко ливче во Струга

Макфакс - 15.10.2017

Гласач фотографирал избирачко ливче на едно избирачко место во Струга. Оваа информација ја потврди иеден од набљудувачите на Локалните избори. „Претставник на „МОСТ“ забележа дека еден господн го фотографира ливчето, кога дојде полицијата, го ...

За успешност на изборите потребна е излезност од над една третина

Р.С.Европа - 15.10.2017

За локалните избори да бидат успешни, мора на гласање да излезат над една третина од запишаните гласачи, предвидува Изборниот законик. Доколку во првиот круг од гласањето за избор на градоначалник не излезат една третина од вкупниот број на избирачи ...

ВИДЕО: Прекин на гласањето од еден час на избирачко место во Чаир

А1 On - 15.10.2017

На избирачкото место 2884 во Чаир на еден гласач ненамерно му биле дадени две исти ливчиња, што било забележано од изборната комисија и било прекинато гласањето. Прекинот траел од 14 часот и 35 минути до 15 часот и 35 минути, а освен тоа не биле ...

До 17 часот 8 отсто послаб одѕив од локалните избори во 2013

Макфакс - 15.10.2017

ДИК го соопшти одѕивот на гласачи до 17 часот. Според портпаролката Љупка Гугучевска, до 17 часот на локалните избори во Македонија гласале 49,14 отсто на ниво на Р. Македонија. Во споредба со претходните локални избори во 2013 година, одѕивот на ...

Мал застој во гласањето на едно избирачко место во Кавадарци

Сител - 15.10.2017

Мал застој во гласањето имало денеска на едно избирачко место во Кавадарци. - Постар брачен пар отишол да гласа. Откако регуларно си изгласал за себе, мажот ги земал и двете ливчиња на сопругата. На едното дури и заокружил место неа.

Му дале две гласачки ливчиња, па го прекинале гласањето

+инфо - 15.10.2017

Прекинот на гласачкото место во Чаир траел еден час, а освен тоа не биле забележани други инциденти во текот на денот. На избирачкото место 2884 во Чаир на еден гласач ненамерно му биле дадени две исти ливчиња, што било забележано од изборната ...

Алфа на терен: Мирно и масовно се гласаше и во Сарај и Бутел

Алфа - 15.10.2017

Македонија денеска по шестти пат избира нова локална власт. Граѓаните гласаат повеќе од 10 часа. Гласањето според надлежните, до сега се одвива без поголеми нерегуларности. Македонија денеска по шестти пат избира нова локална власт.

Една третина излезност и мнозинство од излезените за избор на градоначалник во прв круг

А1 On - 15.10.2017

Една третина од избирачите и мнозинство Правилата за избор на градоначалник се пропишани во Изборниот законик. Уште вечерва, во првиот круг од гласањето за градоначалник е избран кандидатот кој добил мнозинство гласови од избирачите кои гласале, ...

Мирни избори со помала излезност од претходните

Р.С.Европа - 15.10.2017

Излезноста, според ДИК, до 17 часот е околу 49 проценти, што е за десетина процентни поени помалку од претходните избори. Ова се шести избори за градоначалници и советници во независна Македонија.

Затворени гласачките места

Р.С.Европа - 15.10.2017

Во 19 часот се затворени избирачките места на кои граѓаните можеа да гласаат на денешните шести локални избори во Република Македонија. По затворањето на избирачките места можат да гласаат само лицата кои во тој момент се затекнале во објектот каде ...

Во Прилеп излезноста до 17 часот 60,1 проценти

Сител - 15.10.2017

Во Прилеп гласањето се одиваше непречено и без поголеми проблеми, информираат од општинската изборна комисија. До 17 часот одѕивот на гласачите беше 60,1 насто од вкупно запишаните 64 924 гласачи.

Отворени гласачките места

Алфа - 15.10.2017

Точно во 7 часот наутро беа отворени гласачките мести ширум земјава. Точно во 7 часот наутро беа отворени гласачките мести ширум земјава. Тие ќе бидат отворени до 19 часот. По затворањето на избирачките места ќе можат да гласаат само лицата кои во ...

Штипјани очекуваат подобра локална економија од новиот градоначалник

Алфа - 15.10.2017

Почист град, решавање на проблемот со кучињата скитници, подобра локална економија, отворање на нови фабрики ова се очекувањата на штипјани од новиот градоначалник. Почист град, решавање на проблемот со кучињата скитници, подобра локална економија, ...

Гласањето заврши, изборниот процес без поголеми нерегуларности

Глас на Америка - 15.10.2017

Процентот на граѓани кои излегле и го оствариле своето право на глас е понизок од парламентарните избори одржани минатата година Шестите локални избори завршија. Гласачките места се затворени во 19 часот а изборниот процес мина мирно без посериозни ...

ДИК: Одѕивот е 58,22 отсто

МКД - 15.10.2017

Државната изборна комисија соопшти дека одѕивот на гласачите на шестите локални избори е 58,22 отсто од гласачите. На минатите локални избори одѕивот беше 66,8 %. ДИК на псоледната конференција за медиумите соопшти дека нивната оценка е дека ...

ДИК: Одзивот на гласачи е 58, 22 отсто

Нова ТВ - 15.10.2017

Oдѕивот на гласачите на шестите локални избори е 58,22 отсто, соопшти Државната изборна комисија. На минатите локални избори одѕивот беше 66,8 %. ДИК на последната конференција за медиумите соопшти дека нивната оценка е дека изборите поминаа во фер ...

Гласање, броење, резултати, жалби

Република - 15.10.2017

На 3.480 избирачки места во Македонија на локалните избори можат да гласаат 1.814.644 граѓани запишани во Избирачкиот список. Се избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје.

Се гласа на 3.480 избирачки места во 80 општини и град Скопје

Кумановски м. - 15.10.2017

loading... Денешните локални избори во Македонија се спроведуваат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Град Скопје. Според заклучениот Избирачки список на Државната изборна комисија, право на глас на Локалните избори имаат 1.814.644 гласачи ...

Полициска интервенција на гласачко место во Аеродром – еве што се случува

Sky - 15.10.2017

Со полициска интервенција на избирачкото место 2686 во општина Аеродром е прекинато гласањето. Гласач добил четири избирачки ливчиња, а кога тргнал да ги внесува во избирачките кутии имал само три.

Шести локални избори во Македонија

Тера - 15.10.2017

Во Македонија денеска се одржуваат шестите локални избори. Граѓаните избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје. Се гласа на 3.480 избирачки места, а право на глас имаат 1.814.644 избирачи кои можат да се изјаснат за 260 ...

Во Град Скопје се гласа на 675 избирачки места

Локално - 15.10.2017

На локалните избори за градоначалник и за советот на Град Скопје, своето право на глас можат да го искористат 461.321 граѓани запишани во избирачкиот список на 675 избирачки места. За функцијата градоначалник на Град Скопје листи поднесоа осум ...

Полиција интервенирала на гласачко место во Аеродром

Точка - 15.10.2017

Со полициска интервенција на избирачкото место 2686 во општина Аеродром е прекинато гласањето. Гласач добил четири избирачки ливчиња, а кога тргнал да ги внесува во избирачките кутии имал само три.

Локални Избори 2017 – Лајв блог

Канал 77 - 15.10.2017

Детали за денешните избори: Кој може да гласа, што е дозволено, а што забрането? Се избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје. Гласачките места ќе бидат отворени од седум до 19 часот.

Гласачките места во општина Карпош ги отворија вратите за граѓаните

Република - 15.10.2017

Точно во седум часот беа отворени и гласачките места во Општина Карпош. Во четири избирачки места во основното училиште „Владо Тасевски“, на кое гласаат преку три илјади карпошани, процесот се одвива нормално, без нарушување на гласањето, а засега ...

Прекин на гласањето на избирачко место во Аеродром, на гласач му недостигало едно ливче

Мета - 15.10.2017

Во општина Аеродром на избирачкото место 2686, во детската градинка на улица Коста Новаковиќ, гласањето е во прекин откако интервенирала полиција поради гласач на кој му недостигало избирачко ливче.

Шести локални избори – граѓаните избираат градоначалници на 80 општини и Град Скопје

Либертас - 15.10.2017

Граѓаните на Македонија денеска на шестите локални избори ги избираат градоначалниците и општинските советници на своите општини. Гласањето започна во 7 часот утринава и ќе трае до 19 часот.

Гласање, броење, резултати, жалби

Скопје инфо - 15.10.2017

На 3.480 избирачки места во Македонија на локалните избори можат да гласаат 1.814.644 граѓани запишани во Избирачкиот список. Се избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје.

Се гласа на 3.480 избирачки места во 80 општини и град Скопје

Скопје инфо - 15.10.2017

Денешните локални избори во Македонија се спроведуваат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Град Скопје. Според заклучениот Избирачки список на Државната изборна комисија, право на глас на Локалните избори имаат 1.814.644 гласачи во ...

Со интервенција на полицијата затворено избирачко место во Аеродром

Скопје инфо - 15.10.2017

Во Аеродром на избирачкото место 2686 со интервенција на полицијата е прекинато гласањето. На гласач му се дадени четири избирачки ливчиња, а кога тргнал да ги внесува во избирачките кутии имал само три.

Се гласа на 3.480 избирачки места во 80 општини и град Скопје

МК News - 15.10.2017

Денешните локални избори во Македонија се спроведуваат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Град Скопје. Според заклучениот Избирачки список на Државната изборна комисија, право на глас на Локалните избори имаат 1.814.644 гласачи во ...

Навреме отворени гласачките места ширум Македонија

Фактор - 15.10.2017

Точно во 7 часот наутро се отворени гласачките мести во Македонија. Тие ќе бидат отворени до 19 часот. По затворањето на избирачките места ќе можат да гласаат само лицата кои во тој момент се затекнале во објектот каде што се гласа.

Прекин на гласањето на избирачко место во Аеродром, на гласач му фалело едно ливче

Локално - 15.10.2017

Во општина Аеродром на избирачкото место 2686 во детската градинка на улица Коста Новаковиќ, гласањето е во прекин откако интервенирала полиција поради гласач на кој му фалело избирачко ливче.

Упатство за гласање на локални избори

Точка - 15.10.2017

За локалните избори избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник).

Цивил: „Бугарски воз“ на гласачко место во Аеродром

Локално - 15.10.2017

На избирачкото место 2686 во општина Аеродром со интервенција на полицијата е прекинато гласањето, објави гражанското здружение Цивил. На гласач му се дадени четири избирачки ливчиња, а кога тргнал да ги внесува во избирачките кутии имал само три.

ЛИ2017/ Во Струмица до 10 часот гласале 9,3 отсто избирачи

Либертас - 15.10.2017

До 10 часот во Струмица, според Општинската изборна комисија, правото на глас го искористиле 9,3 проценти од избирачите. Како што изјави претседателот на комисијата Александар Чеботарев, засега гласањето се одвива мирно и без инциденти.

Во Струмица до 10 часот гласале 9,3 отсто избирачи

Република - 15.10.2017

До 10 часот во Струмица, според Општинската изборна комисија, правото на глас го искористиле 9,3 проценти од избирачите. Како што изјави претседателот на комисијата Александар Чеботарев, засега гласањето се одвива мирно и без инциденти.

Се гласа за 260 кандидати за градоначалници и 6.627 за советници

Либертас - 15.10.2017

На шестите локални избори во Македонија што се одржуваат денеска учествуваат кандидати за градоначалници и за советници од 19 партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи. Пријавени се 260 кандидати за градоначалници и 6.627 кандидати за членови на ...

„Бугарски воз“ во Аеродром, не работат лифтови во кулите во населбата

Бриф - 15.10.2017

На избирачкото место 2686 во општина Аеродром со интервенција на полицијата е прекинато гласањето, објави граѓанското здружение Цивил. На гласач му се дадени четири избирачки ливчиња, а кога тргнал да ги внесува во избирачките кутии имал само три.

Како се гласа и кога се прогласува победник !

Локално - 15.10.2017

На 3.480 избирачки места во Македонија на локалните избори можат да гласаат 1.814.644 граѓани запишани во Избирачкиот список. Се избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје.

Мал застој во гласањето на едно избирачко место во Кавадарци

Република - 15.10.2017

Мал застој во гласањето имало денеска на едно избирачко место во Кавадарци. – Постар брачен пар отишол да гласа. Откако регуларно си изгласал за себе, мажот ги земал и двете ливчиња на сопругата. На едното дури и заокружил место неа.

(ВИДЕО) Избори во Општина Аеродром

Либертас - 15.10.2017

Изборниот материјал подготвен. Комисиите точно на време на своите позиции. Сите седум Избирачки места во основното училиште Љубен Лапе во Аеродром беа отворени на време. Според избирачките одбори, набљудувачите, но и она што го видовме на терен ...

Мал застој во гласањето на едно избирачко место во Кавадарци

Локално - 15.10.2017

Мал застој во гласањето имало денеска на едно избирачко место во Кавадарци. – Постар брачен пар отишол да гласа. Откако регуларно си изгласал за себе, мажот ги земал и двете ливчиња на сопругата. На едното дури и заокружил место неа.

Во Аеродром не работат лифтови, токму денеска „се менуваат кочниците“

Либертас - 15.10.2017

На избирачкото место 2686 во општина Аеродром со интервенција на полицијата е прекинато гласањето, објави граѓанското здружение Цивил. На гласач му се дадени четири избирачки ливчиња, а кога тргнал да ги внесува во избирачките кутии имал само три.

МАКЕДОНИЈА ГЛАСА: Каков е одзивот на гласачи?

Фактор - 15.10.2017

Македонските граѓани денеска гласаат на шестите по ред локални избори од осамостојувањето на државата. Државната изборна комисија соопшти дека излезеноста на гласачите до 10 часот на територијата на Република Македонија изнесува 8,98 проценти.

Застој во гласањето на избирачко место во Кавадарци – гласал наместо сопругата

Либертас - 15.10.2017

– Мал застој во гласањето имало денеска на едно избирачко место во Кавадарци. – Постар брачен пар отишол да гласа. Откако регуларно си изгласал за себе, мажот ги земал и двете ливчиња на сопругата. На едното дури и заокружил место неа.

Гласач фотографирал избирачко ливче во Струга

Sky - 15.10.2017

Гласач фотографирал избирачко ливче на едно избирачко место во Струга. Оваа информација ја потврди еден од набљудувачите на локалните избори. „Претставник на МОСТ забележа дека еден господин го фотографира ливчето, кога дојде полицијата, го ...

МВР: Член на избирачки одбор добил закани и пцовки

Либертас - 15.10.2017

Член на избирачки одбор на избирачко место 2546 во ОУ „Кирил и Методиј“, во Скопје, пријавил денеска инцидент во ...

За градоначалник на Скопје гласаат 461.321 граѓани

Точка - 15.10.2017

На локалните избори за градоначалник и за советот на Град Скопје, своето право на глас можат да го искористат 461.321 граѓани запишани во избирачкиот список на 675 избирачки места. За функцијата градоначалник на Град Скопје листи поднесоа осум ...

Во Струмица до 13 часот гласале 26,7 проценти

Република - 15.10.2017

До 13 часот во Струмица, според Општинската изборна комисија, правото на глас го искористиле 26,7 проценти. Според претседателот на комисијата, Александар Чеботарев, засега гласањето се одвива мирно и без инциденти, на сите 83 избирачки места.

Шести локални избори – граѓаните избираат градоначалници на 80 општини и Град Скопје

Бриф - 15.10.2017

Граѓаните на Македонија денеска на шестите локални избори ги избираат градоначалниците и општинските советници на своите општини. Гласањето започна во 7 часот утринава и ќе трае до 19 часот.

Потребна е една третина излезност за избор на градоначалник во прв круг

Република - 15.10.2017

Изборниот законик пропишува дека во првиот круг од гласањето за градоначалник е избран кандидатот кој добил мнозинство гласови од избирачите кои гласале, доколку на изборите излегле една третина од вкупниот број на избирачи запишани во изводот од ...

Сите детали: Упатство за гласање на локалните избори

еМагазин - 15.10.2017

За локалните избори кои се одржуваат денеска, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник).

Се гласа за 260 кандидати за градоначалници и 6.627 за советници

Локално - 15.10.2017

На шестите локални избори во Македонија што се одржуваат денеска учествуваат кандидати за градоначалници и за советници од 19 партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи. Пријавени се 260 кандидати за градоначалници и 6.627 кандидати за членови на ...

Остварете го вашето избирачко право: Се гласа за 260 кандидати за градоначалници и 6.627 за советници

еМагазин - 15.10.2017

На шестите локални избори во Македонија што се одржуваат денеска учествуваат кандидати за градоначалници и за советници од 19 партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи. Пријавени се 260 кандидати за градоначалници и 6.627 кандидати за членови на ...

Шести локални избори: Се избираат градоначалници на 80 општини и на Град Скопје

Sky - 15.10.2017

Граѓаните на Македонија денеска на шестите локални избори ги избираат градоначалниците и општинските советници на своите општини. Гласањето почна во 7 часот утринава и ќе трае до 19 часот.

Детали за настанот во Чаир – имаше прекин на гласањето

Sky - 15.10.2017

Еден час имаше застаој на избирачкиот процес на гласачкото место 2884 во Чаир, откако избирачкиот одбор забележал дека еден од гласачите земал едно ливче повеќе за избор на граданачалник.Избирачкиот одбор го прекинал гласањето , по што било утврдено ...

Во Струмица до 17 часот гласале 51,1 процент од граѓаните

Локално - 15.10.2017

– До 17 часот во Струмица, според Општинската изборна комисија, правото на глас го искористиле 51,1 процент од граѓаните. Според претседателот на комисијата, Александар Чеботарев, засега гласањето се одвива мирно и без инциденти, на сите 83 ...

Прекин во гласањето во Чаир

Република - 15.10.2017

Еден час застаој на избирачкиот процес на гласачкото место 2884 во Чаир, откако избирачкиот одбор забележал дека еден од гласачите земал едно ливче повеќе за избор на граданачалник. Избирачкиот одбор го прекинал гласањето , по што било утврдено дека ...

(ВИДЕО) Избори во Општина Аеродром

Локално - 15.10.2017

Изборниот материјал подготвен. Комисиите точно на време на своите позиции. Сите седум Избирачки места во основното училиште Љубен Лапе во Аеродром беа отворени на време, информира ТВ24. Според избирачките одбори, набљудувачите, но и она што го ...

Гласањето во Бутел и Чаир засега тековно и без проблеми

Локално - 15.10.2017

Гласачките места во наслелбите Бутел и Чаир се отворени навреме и засега процесот на гласање се одвива без инциденти. Денешните локални избори во Македонија се спроведуваат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Град Скопје.

ВИДЕО: Прекин на гласањето од еден час на избирачко место во Чаир

Локално - 15.10.2017

На избирачкото место 2884 во Чаир на еден гласач ненамерно му биле дадени две исти ливчиња, што било забележано од изборната комисија и било прекинато гласањето. Прекинот траел од 14 часот и 35 минути до 15 часот и 35 минути, а освен тоа не биле ...

Прекин на гласање од еден час на избирачко место во Чаир

Точка - 15.10.2017

Еден час имаше застаој на избирачкиот процес на гласачкото место 2884 во Чаир, откако избирачкиот одбор забележал дека еден од гласачите земал едно ливче повеќе за избор на граданачалник.Избирачкиот одбор го прекинал гласањето , по што било утврдено ...

Потребна е една третина одѕив за избор на градоначалник во првиот круг

Sky - 15.10.2017

Изборниот законик пропишува дека во првиот круг од гласањето за градоначалник е избран кандидатот кој добил мнозинство гласови од избирачите што гласале доколку на изборите излегле една третина од вкупниот број избирачи запишани во изводот од ...

Потребна е една третина одѕив за избор на градоначалник во првиот круг

Точка - 15.10.2017

Изборниот законик пропишува дека во првиот круг од гласањето за градоначалник е избран кандидатот кој добил мнозинство гласови од избирачите што гласале доколку на изборите излегле една третина од вкупниот број избирачи запишани во изводот од ...

Медиумите на албански јавуваат за низа инциденти во албанските средини

Република - 15.10.2017

Полнење на кутии, вперување на оружје во главата на гласачи, тепачки на избирачките места, закани до набљудувачите, фотографирање на избирачки ливчиња и агитирање пред избирачките места – ова се само дел од изборните инциденти за кои јавуваат ...

Потребна е една третина излезност за избор на градоначалник во прв круг

Скопје инфо - 15.10.2017

Изборниот законик пропишува дека во првиот круг од гласањето за градоначалник е избран кандидатот кој добил мнозинство гласови од избирачите кои гласале, доколку на изборите излегле една третина од вкупниот број на избирачи запишани во изводот од ...

ДИК: Излезноста до 17 часот е 49,14 %

Локално - 15.10.2017

Државната изборна комисија објави дека до 17 часот излезнста на локалните избори е 49,17 проценти. Изборниот законик пропишува дека во првиот круг од гласањето за градоначалник е избран кандидатот кој добил мнозинство гласови од избирачите што ...

Може ли да се снима гласањето: Сите детали за начинот на гласање, броењето, резултатите, жалбите

еМагазин - 15.10.2017

На 3.480 избирачки места во Македонија на локалните избори можат да гласаат 1.814.644 граѓани запишани во Избирачкиот список. Се избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје.

Кој може да гласа, што е дозволено, а што забрането?

Пулс24 - 15.10.2017

На 3.480 избирачки места во Македонија на локалните избори можат да гласаат 1.814.644 граѓани запишани во Избирачкиот список. Се избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје.

За 8% послаб одѕив од локалните избори 2013 до 17 часот

Точка - 15.10.2017

ДИК го соопшти одѕивот на гласачи до 17 часот. Според портпаролката Љупка Гугучевска, до 17 часот на локалните избори во Македонија гласале 49,14% на ниво на Р. Македонија. Споредено со претходните локални избори во 2013 година, одѕивот на гласачи е ...

Затворски казни за кривичните дела против изборниот процес

Локално - 15.10.2017

Кривичните дела против изборите и гласањето се уредени во посебна глава од Кривичниот законик на Република Македонија. Тука спаѓаат спречување на избори и гласање, повреда на избирачкото право, повреда на слободата на определување на избирачите, ...

За осум проценти послаб одѕив од локалните избори 2013 до 17 часот

Република - 15.10.2017

Споредено со претходните локални избори во 2013 година, одѕивот на гласачи е послаб за приближно 8% за истиот временски период до 17 часот, кога гласале 57,53%. До 17 часот денеска на локалните избори во Македонија гласале 49,14% на ниво на Р.

Затворени гласачките места, шестите локални избори поминаа во мирна атмосфера

Sky - 15.10.2017

Во 19 часот заврши гласањето за шестите локални избори на територијата на Република Македонија, кое се одвиваше во мирна атмосфера со помали нерегуларности. Поголемиот дел од гласачките места беа отворени во 7 часот утринава.

(ВИДЕО) Гласањето во Општина Чаир се одвива нормално

Локално - 15.10.2017

Утринава точно навреме, во 7 часот беа отворени трите гласачки места во ОУ Лирија во скопски Чаир. Од избирачките одбори велат дека изборниот ден започнал без проблеми, се било во ред со материјалите и немало никакви пречки за веднаш да започнат со ...

Гласачките места во Општина Карпош ги отворија вратите за граѓаните

Локално - 15.10.2017

Со поставување на кутиите и местење на избирачкиот материјал се отворија избирачките места во Општина Карпош, а точно во седум часот граѓаните започнаа да застануваат зад гласачките паравани, информира Телма.

Затворени гласачките места, шестите локални избори поминаа во мирна атмосфера

Мета - 15.10.2017

Во 19 часот заврши гласањето за шестите локални избори на територијата на Република Македонија, кое се одвиваше во мирна атмосфера со помали нерегуларности. Поголемиот дел од гласачките места беа отворени во 7 часот утринава.

Се гласа за 260 кандидати за градоначалници и 6.627 за советници

Кумановски м. - 15.10.2017

loading... На шестите локални избори во Македонија што се одржуваат денеска учествуваат кандидати за градоначалници и за советници од 19 партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи. Пријавени се 260 кандидати за градоначалници и 6.627 кандидати за ...

Претепан член на избирачки одбор на гласачко место во Гостивар, изборите прекинати

Република - 15.10.2017

После вербална расправија, и физички беше нападнат член на избирачкиот одбор во Форина а изборниот процес бил прекинат триесетина минути. Инцидентот се случил во 16:00 ч. – јавува ТВ 21. Форино е село кое е дел од Општина Гостивар, во кое доминантно ...

Инцидент на избирачко место во Скопје

Бизнис Вести - 15.10.2017

Член на избирачки одбор на избирачко место 2546 во ОУ „Кирил и Методиј“, во Скопје, пријавил денеска инцидент во полиција. Како што изјавил за МИА портпаролот на МВР Тони Ангеловски, С.С. член на избирачки одбор пријавил дека имало вербална ...

Десетина минути прекинато гласање на едно избирачко место во Куманово

Kumanovo News - 15.10.2017

На гласачко место 1042/1, општина Куманово, избирачкиот одбор по грешка издал 2 ливчиња за избор на совет. Била повикана Општинската изборна комисија и е направен записник. Гласањето било прекинато околу 10-ина минути, информираат од ...

Во Македонија се одржуваат шестите по ред локални избори

Фактор - 15.10.2017

Во Македонија денеска се одржуваат шестите локални избори по независноста на државата. Граѓаните избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје. Се гласа на 3.480 избирачки места, а право на глас имаат 1.814.644 гласачи.

Гласачките места во општина Аеродром отворени навреме

Република - 15.10.2017

Во мирна атмосфера започна гласањето на шестите локални избори во земјава. Поголема излезност на граѓаните да го искористат своето право на глас се очекува попладне. Според избирачкиот одбор во основното училиште „Ѓорѓија Пулевски“ во Општина ...

58,22% гласачи го оствариле своето право

Република - 15.10.2017

Податоци од ДИК Вкупен број на избирачи запишани во избирачкиот список* 1.814.644 Вкупен број на избирачки места (без ЗРЛ) 3.480 Број/Процент на избирачки места од кои пристигнале податоци (без ЗРЛ) 363 / 10,43% Вкупен број на избирачи запишани во ...

Во Град Скопје се гласа на 675 избирачки места

Република - 15.10.2017

На локалните избори за градоначалник и за советот на Град Скопје, своето право на глас можат да го искористат 461.321 граѓани запишани во избирачкиот список на 675 избирачки места. За функцијата градоначалник на Град Скопје листи поднесоа осум ...

Шести локални избори: Се избираат градоначалници на 80 општини и на Град Скопје

Мета - 15.10.2017

Граѓаните на Македонија денеска на шестите локални избори ги избираат градоначалниците и општинските советници на своите општини. Гласањето почна во 7 часот утринава и ќе трае до 19 часот.

Во Град Скопје се гласа на 675 избирачки места...

Н.Македонија - 15.10.2017

Во Град Скопје се гласа на 675 избирачки места На локалните избори за градоначалник и за советот на Град Скопје, своето право на глас можат да го искористат 461.321 граѓани запишани во избирачкиот список на 675 избирачки места.

Мирно тече гласањето во Автокоманда...

Н.Македонија - 15.10.2017

Мирно тече гласањето во Автокоманда Мирно и во најдобар ред тече гласањето на избирачките места 2489 и 2490 во месната заедница во населбата Автокоманда. Излезноста до 12:40 часот околу 30 проценти.

Кавадарец се обидел да гласа за сопругата...

Н.Македонија - 15.10.2017

Кавадарец се обидел да гласа за сопругата Мал застој во гласањето имало денеска на едно избирачко место во Кавадарци. - Постар брачен пар отишол да гласа. Откако регуларно си изгласал за себе, мажот ги земал и двете ливчиња на сопругата.

Се гласа на 3.480 избирачки места во 80 општини и град Скопје...

Н.Македонија - 15.10.2017

Се гласа на 3.480 избирачки места во 80 општини и град Скопје Денешните локални избори во Македонија се спроведуваат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Град Скопје. Според заклучениот Избирачки список на Државната изборна комисија, право на ...

Гласање, броење, резултати, жалби

Идивиди - 15.10.2017

На 3.480 избирачки места во Македонија на локалните избори можат да гласаат 1.814.644 граѓани запишани во Избирачкиот список. Се избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје.

Локални избори, во многу општини ќе има и втор круг

Алсат-М - 14.10.2017

Во п оголемите општини, кои привлекоа најголемо внимание на јавноста во текот на изборната кампања, најверојатно ќе има и втор круг, поради големиот број кандидати во трката. Изборниот законик предвидува исполнување на два критериум а за гласањето ...

Во голем број општини ќе има и втор круг

Фокус - 14.10.2017

Во п оголемите општини, кои привлекоа најголемо внимание на јавноста во текот на изборната кампања, најверојатно ќе има и втор круг, поради големиот број кандидати во трката. Изборниот законик предвидува исполнување на два критериум а за гласањето ...

Упатство за гласање на локалните избори

Алсат-М - 14.10.2017

За локалните избори кои ќе се одржат утре, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник).

Упатство за гласање: Забрането селфи со гласачкото ливче

Фокус - 14.10.2017

За вториот круг од локалните избори кој ќе се одржи утре, важат истите правила како и во првиот круг, односно граѓаните имаат право еднаш да гласат. По доаѓањето на избирачкото место, на граѓанинот најнапред му се проверува десниот палец со УВ ламба ...

Упатство за гласање на локалните избори

Канал5 - 14.10.2017

За локалните избори кои ќе се одржат утре, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник).

Девет општини имаат шанса да изберат градоначалник уште во прв круг

Сакам да кажам - 14.10.2017

На 15 октомври (недела) се закажани шестите локални избори на кои се бираат советници и градоначалници во 80 Општини плус Град Скопје. На локалните избори со листи со кандидати за градоначалници и за советници ќе учествуваат 260 кандидати од 19 ...

Упатство за гласање на локалните избори

ТВ21 - 14.10.2017

За вториот круг од локалните избори кој ќе се одржи утре, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. По доаѓањето на избирачкото место, на граѓанинот најнапред му се проверува десниот палец ...

Упатство за гласање на локалните избори

Слободен Печат - 14.10.2017

За локалните избори кои ќе се одржат утре, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник).

Право на глас ќе имаат 1.814.644 граѓани

Нетпрес - 14.10.2017

Право на глас на претстојните локални избори што ќе бидат одржани во недела, на 15 октомври годинава, ќе имаат 1.814.644 гласачи. Во изводите од Избирачкиот список се запишани 1.735.682 гласачи, 77.071 избирачи се на привремена работа или престој во ...

Водич за гласање: Гласајте со сино пенкало

Кајгана - 14.10.2017

Државната изборна комисија (ДИК) подготви упатство за гласање на овие локални избори. Гласањето се врши лично, на гласачките места во Република Македонија. Избирачкиот одбор на избирачот му го објаснува начинот на гласањето и му се овозможува да ...

МВР: Член на избирачки одбор добил закани и пцовки

+инфо - 14.10.2017

Т.Б. и го повикал С.С во дворот каде почнал вербално да му се заканува со погрдни зборови и пцовки, по што се одалечил во непознат правец... Член на избирачки одбор на избирачко место 2546 во ОУ „Кирил и Методиј“, во Скопје, пријавил денеска ...

МВР: Инцидент на избирачко место во Скопје

Стандард - 14.10.2017

Член на избирачки одбор на избирачко место 2546 во ОУ „Кирил и Методиј“, во Скопје, пријавил денеска инцидент во полиција. Pортпаролот на МВР, Тони Ангеловски, изјави дека С.С. член на избирачки одбор, пријавил дека имало вербална расправија.

МВР: Инцидент на избирачко место во Скопје

МКД - 14.10.2017

Член на избирачки одбор на избирачко место 2546 во ОУ „Кирил и Методиј“, во Скопје, пријавил денеска инцидент во полиција. Како што изјавил за МИА портпаролот на МВР Тони Ангеловски, С.С. член на избирачки одбор пријавил дека имало вербална ...

Како се гласа на локалните избори?

А1 On - 14.10.2017

За локалните избори кои ќе се одржат утре, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник).

Водич за гласање: Гласајте со сино пенкало

Макфакс - 14.10.2017

Државната изборна комисија (ДИК) подготви упатство за гласање на овие локални избори. Гласањето се врши лично, на гласачките места во Република Македонија. Избирачкиот одбор на избирачот му го објаснува начинот на гласањето и му се овозможува да ...

Македонија по шести пат избира локална власт: Граѓаните гласаат за градоначалници и советници во 80 општини и Градот ...

Курир - 14.10.2017

Се гласа на 3.480 избирачки места, а право на глас имаат 1.814.644 избирачи кои можат да се изјаснат за 260 кандидати за градоначалници и 6.627 кандидати на 372 листи за членови на совет. На шестите локални избори во Македонија што се одржуваат ...

Упатство за гласање на локалните избори

Сител - 14.10.2017

За локалните избори кои ќе се одржат утре, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник).

Право на глас ќе имаат 1.814.644 граѓани

Курир - 14.10.2017

Во изводите од Избирачкиот список се запишани 1.735.682 гласачи, 77.071 избирачи се на привремена работа или престој во странство, 1.882 за време на изборите ќе се наоѓаат на издржување казна затвор или се во притвор, а девет гласачи се запишани ...

Упатство за гласање на локални избори

Нетпрес - 14.10.2017

За локалните избори избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник).

Упатство за гласање на локалните избори

МРТ - 14.10.2017

Избирачот добива две гласачки ливчиња- за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник. За локалните избори во Град Скопје и општините во Скопје, избирачот добива четири гласачки ливчиња...

Упатство за гласање на локалните избори

+инфо - 14.10.2017

Избирачот добива две гласачки ливчиња- за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник. За локалните избори кои ќе се одржат утре, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право.

Еве како се гласа на локалните избори

Либертас - 14.10.2017

За локалните избори кои ќе се одржат утре, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник).

МВР: Инцидент на избирачко место во Скопје

Република - 14.10.2017

Член на избирачки одбор на избирачко место 2546 во ОУ „Кирил и Методиј“, во Скопје, пријавил денеска инцидент во полиција. С.С. член на избирачки одбор пријавил дека имало вербална расправија.

Упатство за гласање на локалните избори

Кумановски м. - 14.10.2017

loading... За локалните избори кои ќе се одржат утре, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на ...

МВР: Инцидент на избирачко место во Скопје

Кумановски м. - 14.10.2017

loading... Член на избирачки одбор на избирачко место 2546 во ОУ „Кирил и Методиј“, во Скопје, пријавил денеска инцидент во полиција. Како што изјави за МИА портпаролот на МВР Тони Ангеловски, С.С.

МВР: Член на избирачки одбор добил закани и пцовки

Локално - 14.10.2017

Член на избирачки одбор на избирачко место 2546 во ОУ „Кирил и Методиј“, во Скопје, пријавил денеска инцидент во полиција. Како што изјави за МИА портпаролот на МВР Тони Ангеловски, С.С. член на избирачки одбор пријавил дека имало вербална ...

Водич за гласање: Гласајте со сино пенкало

Sky - 14.10.2017

Државната изборна комисија (ДИК) подготви упатство за гласање на овие локални избори. Гласањето се врши лично, на гласачките места во Република Македонија. Избирачкиот одбор на избирачот му го објаснува начинот на гласањето и му се овозможува да ...

Право на глас ќе имаат 1.814.644 граѓани

Република - 14.10.2017

Право на глас на претстојните локални избори што ќе бидат одржани во недела, на 15 октомври годинава, ќе имаат 1.814.644 гласачи. Во изводите од Избирачкиот список се запишани 1.735.682 гласачи, 77.071 избирачи се на привремена работа или престој во ...

Упатство за гласање на утрешните локални избори

Скопје инфо - 14.10.2017

За локалните избори кои ќе се одржат утре, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник).

Изборен молк во Македонија

Фактор - 14.10.2017

Почна изборниот молк во Македонија. Гласачките места ќе бидат отворени во недела во седум, а ќе се затворат во 19 часот. Ќе се гласа на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Градот Скопје.

МВР: Инцидент на избирачко место во Скопје

еМагазин - 14.10.2017

Член на избирачки одбор на избирачко место 2546 во ОУ „Кирил и Методиј“, во Скопје, пријавил денеска инцидент во полиција. Како што изјави за МИА портпаролот на МВР Тони Ангеловски, С.С. член на избирачки одбор пријавил дека имало вербална ...

МВР: Инцидент на избирачко место во Скопје...

Н.Македонија - 14.10.2017

МВР: Инцидент на избирачко место во Скопје Член на избирачки одбор на избирачко место 2546 во ОУ „Кирил и Методиј“, во Скопје, пријавил денеска инцидент во полиција. Како што изјави за МИА портпаролот на МВР Тони Ангеловски, С.С.

Упатство за гласање на локалните избори

Идивиди - 14.10.2017

За локалните избори кои ќе се одржат утре, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник).

Завршува кампањата, од полноќ молк пред неделните локални избори

Алсат-М - 13.10.2017

На полноќ завршува дваесетдневната изборна кампања и почнува молкот пред локалните избори во недела. Коалицијата „Живот во Македонија“ предводена од СДСМ ќе ја заокружи кампањата со средби со граѓани во Дебарца и Вевчани, и со митинзи во Струга и ...

Завршува кампањата, од полноќ молк пред неделните локални избори

ТВ21 - 13.10.2017

На полноќ завршува дваесетдневната изборна кампања и почнува молкот пред локалните избори во недела. Коалицијата „Живот во Македонија“ предводена од СДСМ ќе ја заокружи кампањата со средби со граѓани во Дебарца и Вевчани, и со митинзи во Струга и ...

Започна изборниот молк

Курир - 13.10.2017

Гласањето в недела на 15 октомври почнува во седум и ќе трае до 19 часот. Локалните избори ќе се спроведат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Градот Скопје. Во сабота, ден пред изборите, гласаат болни и изнемоштени лица, затворениците и ...

Завршува кампањата, од полноќ молк пред неделните локални избори

Сител - 13.10.2017

На полноќ завршува дваесетдневната изборна кампања и почнува молкот пред локалните избори во недела. Коалицијата „Живот во Македонија“ предводена од СДСМ ќе ја заокружи кампањата со средби со граѓани во Дебарца и Вевчани, и со митинзи во Струга и ...

Од полноќ почнува предизборниот молк

Макфакс - 13.10.2017

На полноќ завршува изборната кампања и почнува молкот пред локалните избори в недела. Гласањето в недела почнува во 7 часот и ќе трае до 19 часот. Изборите ќе се спроведат на 3.480 избирачки места во 80 општини во Скопје.

Демократијата е секогаш локално прашање

Окно - 13.10.2017

Предизборната кампања завршува и сега можеме да се осврнеме на она што се одвиваше во последните месец дена. Мислам дека се остварија предвидувањата дека оваа предизборна кампања ќе биде со поинаква содржина отколку во една класична форма, кога би ...

Доверливиот изборен материјал доставен до Општинските изборни комисии

МРТ - 13.10.2017

Гласачките места се отвораат в недела во седум, а се затвораат во 19 часот. В недела ќе се гласа на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Градот Скопје. Избирачкиот список, печатите, гласачките ливчиња и кутиите се дистрибуирани во Општинските ...

Локални избори 2017: Од полноќ изборен молк

МРТ - 13.10.2017

Финални пораки до електоратот на кандидатите за градоначалници, советници, партиските лидери. Завршува дваесетдневната кампања. Од полноќ, изборен молк.. Завршни митинзи и средби со граѓаните на партиите и кандидатите за градоначалници и советници ...

Започна изборниот молк

Нетпрес - 13.10.2017

Заврши дваесетдневната изборна кампања и почна молкот пред локалните избори во недела. Гласањето в недела на 15 октомври почнува во седум и ќе трае до 19 часот. Локалните избори ќе се спроведат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Градот ...

Завршува кампањата, од полноќ молк

+инфо - 13.10.2017

СДСМ ќе ја заокружи кампањата со митинзи во Струга и Охрид, а ВМРО-ДПМНЕ ќе има завршен митинг во Скопје. На полноќ завршува дваесетдневната изборна кампања и почнува молкот пред локалните избори во недела.

Завршува кампањата, од полноќ молк пред неделните локални избори

Слободен Печат - 13.10.2017

На полноќ завршува дваесетдневната изборна кампања и почнува молкот пред локалните избори во недела. Коалицијата „Живот во Македонија“ предводена од СДСМ ќе ја заокружи кампањата со средби со граѓани во Дебарца и Вевчани, и со митинзи во Струга и ...

Завршува кампањата, од полноќ молк пред неделните локални избори

А1 On - 13.10.2017

На полноќ завршува дваесетдневната изборна кампања и почнува молкот пред локалните избори во недела. Коалицијата „Живот во Македонија“ предводена од СДСМ ќе ја заокружи кампањата со средби со граѓани во Дебарца и Вевчани, и со митинзи во Струга и ...

Од полноќ почнува предизборниот молк

Кајгана - 13.10.2017

На полноќ завршува изборната кампања и почнува молкот пред локалните избори во недела. Гласањето во недела почнува во 7 часот и ќе трае до 19 часот. Изборите ќе се спроведат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Скопје.

Вечерва на полноќ стартува предизборниот молк

Кумановски м. - 13.10.2017

loading... Партиите, коалициите и независните кандидати денеска со митинзи и со средби со граѓани ја завршуваат изборната кампања за претстојните локални избори, а на полноќ стартува предизборниот молк.

Завршува кампањата, од полноќ молк пред неделните локални избори

Пулс24 - 13.10.2017

На полноќ завршува дваесетдневната изборна кампања и почнува молкот пред локалните избори во недела. Коалицијата „Живот во Македонија“ предводена од СДСМ ќе ја заокружи кампањата со средби со граѓани во Дебарца и Вевчани, и со митинзи во Струга и ...

Завршува кампањата, од полноќ молк пред неделните локални избори

Локално - 13.10.2017

На полноќ завршува дваесетдневната изборна кампања и почнува молкот пред локалните избори во недела. Коалицијата „Живот во Македонија“ предводена од СДСМ ќе ја заокружи кампањата со средби со граѓани во Дебарца и Вевчани, и со митинзи во Струга и ...

Какви беа резултатите од локалните избори во 2013 година?

еМагазин - 13.10.2017

Гласањето на шестите по ред локални избори в недела на 15. октомври почнува во седум и ќе трае до 19 часот. Локалните избори ќе се спроведат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Градот Скопје.

Започна изборниот молк

Република - 13.10.2017

Заврши дваесетдневната изборна кампања и почна молкот пред локалните избори во недела. Гласањето в недела на 15 октомври почнува во седум и ќе трае до 19 часот. Локалните избори ќе се спроведат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Градот ...

Од полноќ почнува предизборен молк

Точка - 13.10.2017

На полноќ завршува изборната кампања и почнува молкот пред локалните избори в недела. Гласањето в недела почнува во 7 часот и ќе трае до 19 часот. Изборите ќе се спроведат на 3.480 избирачки места во 80 општини во Скопје.

Завршува кампањата, од полноќ молк пред неделните локални избори

Скопје инфо - 13.10.2017

На полноќ завршува дваесетдневната изборна кампања и почнува молкот пред локалните избори во недела. Коалицијата „Живот во Македонија“ предводена од СДСМ ќе ја заокружи кампањата со средби со граѓани во Дебарца и Вевчани, и со митинзи во Струга и ...

Правото на глас е привилегија, но и одговорност, oд тебе зависи!

ТВ21 - 12.10.2017

Темелите на демократкиот политички поредок се слободните избори. Ние граѓаните не сме само гласачи, впрочем не би смееле да дозволиме нашето граѓанско постоење да завршува тука. Ние сме одлучувачи и креатори на политиките, особено во локалната ...

Локални избори 2017: Уште два дена кампања

МРТ - 12.10.2017

Партиите, коалициите и независните кандидати уште два дена ќе ја претставуваат програмата пред претстојните локални избори. В петок на полноќ почнува изборниот молк, а партиите, коалициите и независните кандидати уште два дена ќе ја претставуваат ...

Правото на глас е привилегија, но и одговорност. Од тебе зависи!

МКД - 12.10.2017

Темелите на демократкиот политички поредок се слободните избори. Ние граѓаните не сме само гласачи, впрочем не би смееле да дозволиме нашето граѓанско постоење да завршува тука. Ние сме одлучувачи и креатори на политиките, особено во локалната ...

Колкави се шансите градоначалниците да бидат избрани во првиот круг?

Канал5 - 10.10.2017

Изборниот закон дава шанса најголем број од општините да добијат градоначалник уште во недела. Според правилата – за да биде избран градоначалник во првиот круг на гласање треба да излезат една третина од избирачите а половина од нив да гласаат за ...

Нови поплаки за спорни гласачи, непостоечките гласачи се префрлуваат од една на друга адреса

ТВ21 - 10.10.2017

Ајдин Шерифи и неговата сопруга по втор пат не можат да го искористат своето право на глас. Исто како и за време на парламентарните избори на 11 декември, така и сега нив ги нема на избирачкиот список.

ДИК: Во другите градови по две гласачки ливчиња, Скопјани ќе добијат четири

Фокус - 09.10.2017

ДИК го објави упатството за гласање наменето за едукација на гласачите. Упатството кое е објавено на седум јазици го пренесуваме во целост: 1. Гласањето се врши лично на гласачките места во Република Македонија.

ДИК го објави упатството за гласање за локалните избори

Академик - 09.10.2017

Една недела пред одржување на локалните избори во Република Македонија, Државната изборна комисија го објави упатството за гласање. Државната изборна комисија го објави упатството за гласање кое е наменето за едукација на гласачите.

ДИК го објави упатството за гласање, само скопјани ќе гласаат на 4 ливчиња

МКД - 09.10.2017

На интернет страницата на Државната изборна комисија од вчера објавено е упатството за гласање наменето за едукација на гласачите. Упатството кое е објавено на седум јазици го пренесуваме во целост. 1.

ДИК почна со распределбата на изборниот материјал што не е доверлив, како и на гласачките кутии и параваните

Сител - 09.10.2017

На 15 октомври оние кои ќе излезат на гласање ќе добијат две гласачи ливчиња, едно за избор на градоначалник, друго за советничка листа. Само скопјани ќе добијат четири избирачки ливчиња и тоа прилично долги.

Избирачкиот список сега бил добар - каде исчезнаа „фантомите“ на СДСМ?

Алфа - 09.10.2017

Фантомите кои беа главниот камен за сопнување на ланските избори, но и причина неколкупати да бидат одложени истите, сега веќе ги нема. На овие шести по ред локални избори вкупно 30.228 граѓани повеќе од списокот за парламентарните, ќе можат сега да ...

И ОБСЕ потврди дека избирачкиот список е ист со оној од времето на ВМРО-ДПМНЕ и дека нема фантоми

Курир - 09.10.2017

Во својот извештај за изборната кампања, ОБСЕ овој пат не најде забелешки во однос на избирачкиот список, што потврдува дека тој е ист со избирачкиот список од изборите на 11 декември и претходните изборни циклуси, во кои СДСМ тврдеше дека на ...

Упатство за гласање на локалните избори

Скопје24 - 14.10.2017

За локалните избори кои ќе се одржат утре, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник).

Упатство за гласање на локалните избори

Република - 14.10.2017

За локалните избори кои ќе се одржат утре, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник).

ОБСЕ потврди: Избирачкиот список е ист, фантоми немало ни на претходните избори

Република - 09.10.2017

Во својот извештај за изборната кампања, ОБСЕ овој пат не најде забелешки во одонос на избирачкиот список, што потврдува дека тој е ист со избирачкиот список од изборите на 11 декември и претходните изборни циклуси, во кои СДСМ тврдеше дека на ...

ДИК го објави упатството за гласање

Тера - 09.10.2017

На интернет страницата на Државната изборна комисија од вчера објавено е упатството за гласање наменето за едукација на гласачите. Упатството кое е објавено на седум јазици го пренесуваме во целост. 1.

Упатство! Како ќе се гласа на утрешните локалните избори

Локално - 14.10.2017

За локалните избори кои ќе се одржат утре, избирачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право. Избирачот добива две гласачки ливчиња (за избор на членови на Совет и за избор на градоначалник).