TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

"Духовноста и преродбата" - привлеЧе бројна публика

Утрински - 03.12.2005

Отворена јубилејната излоЖба на академик Томе Серафимовски Прв пат во јавноста се изложени иконите во бронза, дел од иконостасот на црквата "Св. Тома", во с. Зубовце Во Ликовниот салон на МАНУ е во тек јубилејната изложба "Духовноста и преродбата" на скулпторот , академик Томе Серафимовски, ...

Томе Серафимовски со чест кон единството на духот

Вест - 03.12.2005

СЛАВЕЊЕ ВО МАНУ Фоајеата на Македонската академија на науките и уметностите во четвртокот вечерта и покрај силниот дожд беа преполни. Академијата го славеше 70 тиот роденден на Академик Томе Серафимовски и 50 години од неговото творештво.

Скулптури - уникати

Вечер Прес - 03.12.2005

"Во скулптурите на Томе Серафимовски, сите светци и преродбеници се како живи. Мислите ќе станат, ќе ја пробијат бронзата и ќе ви прозборат", рече академик Цветан Грозданов, завчеравечер во ликовниот салон на МАНУ на отворањето на изложбата "Духовноста и преродбата" со која скулпторот Томе ...

Половина век творештво на академик Томе Серафимовски

Утрински - 01.12.2005

Изложба и промоција во Ликовниот салон на МАНУ Со изложба "Духовноста и преродбата" и промоција на истоимена монографија, вечерва Ќе бидат одбележани 70 години од раЃањето и 50 години од твореШтвото на скулпторот, академик Томе Серафимовски Катерина Богоева Во Ликовниот салон на Македонската ...

Изложба на Томе Серафимовски во МАНУ

Време - 01.12.2005

ПРОФЕСИОНАЛЕН И ЛИЧЕН ЈУБИЛЕЈ Изложба на скулптури и на цртежи од Томе Серафимовски, насловена „Духовноста и преродбата“, ќе биде отворена вечерва, во 19 часот, во ликовниот салон на МАНУ. Со оваа постановка се одбележуваат 70 години од раѓањето на познатиот скулптор и пет децении од неговото ...

Изложба и промоција на монографија за Томе Серафимовски

Макфакс - 01.12.2005

Скопје Свечено одбележување на два јубилеја вечерва ќе се одржи во Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), во присуство на бројни академици, сликари и други љубители на уметноста. “Седумдесет години од раѓањето и педесет години од творештвото“ на македонскиот академик Томе ...

Скулптор со епска и духовна сила

Вечер Прес - 01.12.2005

Скулпторот и академик Томе Серафимовски, вечерва (19 ч.) во Ликовниот салон на Македонската академија на науките и уметностите, со изложбата "Духовноста и преродбата" ќе прослави пет децении творештво и 70 години од раѓањето.

50 години творештво на Томе Серафимовски

Вест - 30.11.2005

УТРЕ ВО МАКЕДОНСКАТА АКАДЕМИЈА НА НАУИКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ Од Исус Христос до Мајка Тереза или светите личности во творештвото на академик Серафимовски е тематската изложба со која тој ги одбележува 70 те години од раѓањето и 50 години творештво за што се изготвени изложба и монографија "Духовноста и ...