TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Техничко враќање на политичките бегалци од Грција

Дневник - 14.06.2003

марина виху Во текот на изминатите седум дена, две соопштенија од владините претставници создадоа еден вид збунетост која предизвика реакции кај сите политички партии- вклучувајќи ги и членовите, па дури и пратениците на ПАСОК- како и некои националистички чувства во определени кругови познати од ...

Македонските бегалци од Грција ќе добијат "летна" виза на 20 дена

Дневник - 12.06.2003

АТИНА ЈА КРЕВА ГРАНИЧНАТА РАМПА Граничната рампа најверојатно ќе се крене на 1 јули, а потоа треба да следува и решавање на имотно-правните односи Најверојатно од 1 јули македонските бегалци од Грција од времето на Граѓанската војна ќе можат слободно да влезат во таа земја, дознава "Дневник" од ...

Децата-бегалци ќе се соберат на плоштадот во Лерин

Утрински - 12.06.2003

Одбележување на 55-годишнината од прогонот на Македонците од Егејска Македонија Димитар Чулев Третата средба на децата-бегалци од Граѓанската војна во Грција од 1946/48 година ќе се одржи од 15 до 20 јули во грчкиот град Лерин.

Грција ќе ја исправи неправдата спрема Македонците-политички емигранти?

Дневник - 11.06.2003

АТИНА го топи мразот Се најавува дека егејските Македонци летово слободно ќе можат да влезат во Грција Владата во Атина завчера повтори дека е изнајдено решение за проблемот на Македонците-политички емигранти кои потекнуваат од Република Грција и оти тоа ќе биде објавено многу скоро.

Љупчо Арсовски: „Европски потег на Грција кон Македонците бегалци“

А1 - 10.06.2003

Најавите од Атина дека грчката држава е спремна уште ова лето да ја исправи грешката од минатото и да го реши деценискиот проблем со протераните Македонци, добиваат оценки дека тоа би бил потег во европски дух на кабинетот на актуелниот грчки премиер Костас Симитис.

Европски потег на Грција спрема Македонците-бегалци

Утрински - 10.06.2003

Реакции по ставовите на Андреас Ловердос во "Елефтеротипија" за решавање на проблемите со политичките бегалци Два значајни момента во интервјуто на грчкиот заменик-министер за надворешни работи, Андреас Ловердос, предизвикаа внимание во овдешната јавност и, очекувано, позитивни реакции.

Ханџиски: Атина ја надминува анахроната политика

Утрински - 10.06.2003

Македонскиот амбасадор во Грција ги толкува најавите на владата на Симитис >„Ова интервју не доаѓа случајно и сметам дека е дел од однесувањето на е на владата на Грција по многу прашања врзани за основните човекови права и слободи на сите оние што се родени во Грција и коишто имаат поинакви ...

Грците ќе се обидат политичкиот проблем да го решат на хуманитарен начин

Утрински - 10.06.2003

Јоргос Пападакис, новинар на атински "Експрес" ?Единственото тотално ново нешто што го сретнав во интервјуто на господин Андреас Ловердос е тоа што грчката влада покажува политичка волја да го разреши проблемот на политичките бегалци", вели Јоргос Пападакис, уредник во атинскиот финансиски дневен ...

Трета средба на бегалците во Лерин

Утрински - 09.06.2003

Георги Доневски, извршен секретар на Третата светска средба Очекуваме неколку илјади лица да присуствуваат на Третата светска средба на децата-бегалци што ќе се одржи во Лерин. Расположение од страна на грчката држава постои, тоа се гледа од вчерашното интервју на Андреас Ловардос, кој најави ...

Грција ги отвора границите за македонските бегалци

Утрински - 09.06.2003

ДИМИТАР ЧУЛЕВ Грчкиот заменик-министер за надворешни работи, Андреас Ловердос, во вчерашното интервју за атинска "Елефтеротипија" изјави дека е изнајдено решение на проблемот на политичките емигранти кои потекнуваат од грчка западна Македонија.