TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Пари нема, има стегање на ременот

Вест - 13.10.2001

ММФ ШЕСТ МЕСЕЦИ ЌЕ ЈА ТЕСТИРА МАКЕДОНИЈА Фондот нема намера да го одврзе ќесето за санирање на големата дупка во Буџетот што ја направи војната, туку со ставањето на Македонија под стаф-мониторинг програма ќе застане како гарант пред потенцијалните "Вообичаена работа е кај земјите кои трпат ...

Македонија по шестмесечен мониторинг се враќа на стендбај—аранжман

Дневник - 13.10.2001

ЗАВРШИ ЕСЕНСКАТА РУНДА ПРЕГОВОРИ СО ММФ Според Банерџи, нашите аранжмани со ММФ ќе продолжат кога состојбата во земјава ќе се нормализира, но не се знае дали тоа ќе биде стендбај или аранжманот ИФФ Нашата земја е пред склучување договор со ММФ за вклучување во мониторинг-програмата, која треба да ...

Банерџи: „Мост кон аранжман“

А1 - 11.10.2001

Преодната програма во која се наоѓаат Македонија и ММФ и која шефот на тимот за Македонија, Банерџи ја нарече „мост кон аранжман“, всушност ќе биде основа со која ќе се излезе пред богатите земји, донатори со барање за финансиска помош.

Следниот аранжман со ММФ на пролет

А1 - 10.10.2001

Следните шест месеци, почнувајќи од денеска, македонската економија влегува во фаза на нормализирање за да може некаде на пролет идната година да се договори новиот аранжман со ММФ. Ова е накусо последно постигнатиот договор со кој што шефот на тимот на ММФ за Македонија, Бишваџит Банерџи денеска ...

ММФ ќе дефинира програма за мониторинг на Македонија

Вест - 10.10.2001

МИСИЈАТА НА МЕЃУНАРОДНИОТ МОНЕТАРЕН ФОНД ДЕНЕСКА СИ ЗАМИНУВА ОД СКОПЈЕ Бишваџит Банерџи повторно ќе дојде во ноември, кога ќе се дефинираат мерките за намалување на буџетскиот дефицит во 2002 година, а дел од аранжманот ќе биде и мониторингот кој на донаторите ќе им ја гарантира Мисијата на ...

Буџетски недостиг од 17 милијарди денари?

Дневник - 10.10.2001

ДЕНЕСКА ЗАВРШУВААТ ЕСЕНСКАТА РУНДА ПРЕГОВОРИ СО ММФ Македонија мора да ги усогласи трошоците, кои значително се зголемуваат, со приходите, кои постојано опаѓаат, а притоа да не го надмине планираниот буџетски кусок Шефот на преговарачкиот тим на ММФ во земјава, Бишваџит Банерџи, вчера изјави дека ...

Сиромаштијата ќе се зголеми за 10 насто

Вест - 09.10.2001

ЕКОНОМИСТИТЕ ГИ ПРЕСМЕТАА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОД ПРЕДЛОГОТ НА ММФ СТАПКАТА НА ДДВ ДА СЕ ИЗЕДНАЧИ НА 19 ОТСТО Доколку не се надминат спротивставените ставови на двата преговарачки тима околу приходната страна на Буџетот в година, натамошната соработка со Фондот ќе се дефинира во ноември, кога Банерџи ...

Владата мора да донесе долгорочни мерки за македонската економија

А1 - 08.10.2001

Шефот на тимот на ММФ за Македонија, Бишваџит Банерџи вели дека информациите околу предлогот на ММФ за 19 процентен ДДВ за сите производи не ја отсликуваат реално ситуацијата што владее на самите преговори. Банерџи укажува на фактот дека дефицитот во буџетот е многу голем и дека мора да се донесат ...

Монетарците бараат цехот на војната да го плати сиромаштијата

Вест - 08.10.2001

ПРЕГОВОРИТЕ СО ММФ И ДОНАТОРСКАТА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗАВИСАТ ОД АБЕРОТ ОД ВАШИНГТОН Економскиот дел на Владата, зајакнат со економски експерти, го одби предлогот на Банерџи стапката на ДДВ да се изедначи на 19 отсто за сите производи, зашто тоа би значело во еден ден за 14 -15 насто да поскапат ...

Или данок или си одиме!

Дневник - 08.10.2001

Коментар - НЕДА ПОПОВСКА Кај што е најтенко, таму и се кине. Таа своевидна аксиома мора да ја промовирале сиромашни земји, иако причините за нивната сиромаштија не мора нужно да бидат кај нив. На граѓаните на Македонија им се заканува опасност драстично да поскапат основните продукти затоа што ...

ММФ сака да ни удри данок на лебот

Дневник - 08.10.2001

банерЏи ЈА УСЛОВИ НАШАТА ВЛАДА Македонската страна во преговорите како компромисно решение понудила продолжување на воениот данок и за следната година, а категорично го одбила барањето на ММФ Преговарачкиот тим на ММФ ја услови македонската страна да воведе ДДВ од 19 отсто за сите производи за да ...