TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Попис во САД - Се повеќе малцинства

Inpress - 11.06.2010

Вашингтон, 11. јуни (ИНПРЕС) Во САД живеат 107,2 милиони припадници на малцинските заедници, а нивниот раст покажува дека до 2050 година, тие би можеле да станат мнозинство во земјата.

Македонија - Малцинствата да го учат официјалниот јазик

Време - 10.06.2010

Етничките заедници треба да имаат право да ги зборуваат меѓусебните јазици, но мора да имаат соодветно знаење за јазикот кој е официјален во државата, порача вчера Кнут Волебек, висок комесар за ...

За Волебек учењето албански е право, а не обврска

Утрински - 10.06.2010

Претставниците на заедниците треба да имаат право да ги зборуваат меѓусебните јазици, а исто така, и соодветно знаење за јазикот, кој е официјален во државата, оцени Кнут Волебек, висок комесар за ...

За состојбата на малцинствата мора да се зборува

Inpress - 10.06.2010

Вашингтон, 10. јуни (ИНПРЕС) Ако сакате да ве видат, треба да станете, кажа новинарот Христо Ивановски примајќи ја наградата што деновиве му ја додели Обединетата македонска дијаспора на собир во ...

Малцинствата треба да знаат македонски

Н.Македонија - 10.06.2010

Нема насила да ги натерам припадниците на заедниците да учат македонски јазик, истакна министерот Тодоров Припадниците на заедниците имаат право да зборуваат на својот мајчин јазик, но треба да имаат ...

Македонија - Повеќе училишта за децата Роми

Време - 09.06.2010

Владата има донесено одлука да се изградат неколку училишта во општините каде што има значителна ромска популација за да се подобрат условите за образование на децата од ромската заедница, го ...

Тодоров: Македонскиот јазик нема да се изучува со сила

Канал5 - 09.06.2010

Македонскиот јазик за Албанците од прво одделение се уште е на хартија. Иако Тодоров вели дека мора конечно да се најде начин како образованието да престане да се користи како политичка алатка, сепак ...

Волебек:Можен е договор за „македонскиот“

Алсат-М - 09.06.2010

Високиот комесар на ОБСЕ за малцинствата, Кнут Волебек верува дека проектот за изучување на македонскиот јазик од прво одделение за учениците Албанци, може да се спроведува и тој може да има ...

Образованието на заедниците да води кон интеграција

Дневник - 09.06.2010

Македонија има охрабрувачка законска рамка за образование на заедниците, но Владата треба да ја намали разликата меѓу легислативата и практиката.

Средба Селмани - Волебек

Нетпрес - 09.06.2010

Претседателот на Демокрациа е Ре, Имер Селмани денес имал средба со високиот претставник на ОБСЕ Кнут Волебек. На средбата се разговарало за Рамковниот договор и за неговото нецелосното ...

Волебек: Во корист на сите заедници е знаење на официјалниот јазик во државата

Кирилица - 09.06.2010

Претставниците на заедниците треба да имаат право да ги зборуваат меѓусебните јазици, а исто така и соодветно знаење за јазикот кој е официјален во државата, оцени Кнут Волебек, висок комесар за ...

Волбек:Претставниците на заедниците треба да го познаваат официјалниот јазик

Р.С.Европа - 09.06.2010

Претставниците на заедниците треба да имаат право да ги зборуваат меѓусебните јазици, а исто така треба да имаат и соодветно знаење за јазикот кој е официјален во државата, оцени Кнут Волебек, висок ...

Волебек-Заедниците треба соодветно да го познаваат официјалниот јазик на државата

Канал 77 - 09.06.2010

Претставниците на заедниците треба да имаат соодветно познавање за јазикот кој е признат за официјален јазик во државата ,но имаат право да ги зборуваат и меѓусебните јазици-порача високиот комесар ...

Волебек: Заедниците треба да го знаат официјалниот јазик

Вечер Прес - 09.06.2010

Според комесарот на ОБСЕ заедниците имаат право на настава на мајчин јазик во основните и во средните училишта.Тој смета дека добрите закони и декларации не се доволни и затоа потребен е проактивен ...

Македонија пофалена за интеграцијата на малцинствата

Утрински - 08.06.2010

Советот на Европа ја пофали Македонија за се' што има направено во насока на интеграција на националните малцинства. Ова вчера во рамките на конференцијата „Јакнење на кохезијата на европските ...

Волебек и Груевски за спроведување на интегрирано образование

Форум - 08.06.2010

Спроведувањето на мерките и препораките од Предлог стратегијата за интегрирано образование, треба да биде што поскоро направено, се сложиле Кнут Волебек, висок комесар за национални малцинства на ...

Груевски се сретна со комесарот за национални малцинства на ОБСЕ

Нетпрес - 08.06.2010

Премиерот Никола Груевски денеска во владата се сретна со високиот комесар за национални малцинства на ОБСЕ Кнут Волебек.

Балканот и правата на малцинствата

Inpress - 08.06.2010

Вторник, 8. јуни (ИНПРЕС) Македонското претседателство на Советот на Европа организира конференција за заштита на националните малцински права и учество на малцинствата во процесите на одлучување.

Груевски се сретна со Кнут Волебек

Сител - 08.06.2010

Премиерот Никола Груевски денеска се сретна со високиот комесар за национални малцинства на ОБСЕ Кнут Волебек, со кого разговараа за генералните аспекти на соработка помеѓу македонската Влада и ОБСЕ, ...

Груевски оствари средба со комесарот од ОБСЕ Волебек

Кирилица - 08.06.2010

Премиерот Никола Груевски денеска се сретна со високиот комесар за национални малцинства на ОБСЕ Кнут Волебек, со кого разговараа за генералните аспекти на соработка помеѓу македонската Влада и ОБСЕ, ...

Интеграцијата на малцинствата е неопходна за кохезија во општеството

Канал 77 - 08.06.2010

Прашањето за националните малцинства е круцијално за Советот на Европа и интеграцијата на малцинствата е неопходна за кохезија во општеството, заклучија денешните дискутанти на конференцијата ...

Балканот и правата на малцинствата

BBC - 07.06.2010

Македонското претседателство на Советот на Европа организира конференција за заштита на националните малцински права и учество на малцинствата во процесите на одлучување.

Волебек ќе разговара со Владата за изучување на македонскиот

Алсат-М - 07.06.2010

Високиот комесар за малцински права при ОБСЕ, Кнут Волебек, со претставниците на Владата ќе разговараат и за изучувањето на македонскиот јазик од страна на првачињата од немакедонските етнички ...

Интеграцијата на малцинствата е неопходна за кохезијата во општеството

Deutsche Welle - 07.06.2010

Во рамките на претседателството со Комитетот на министрите на СЕ, во Скопје се одржа конференција „Јакнење на кохезијата на европските општества: интегрирање на националните малцинства во процесите ...

Совет на Европа: во Македонија е направено многу за малцинствата

Телма - 07.06.2010

Со интеграцијата на националните малцинства општествата се постабилни и постои поголема кохезија меѓу етничките групи. Нема држава во светот која не е мултиетничка и интеграцијата треба да подразбира ...

Македонија - Конференција за малцинства во Скопје

Време - 07.06.2010

Македонското претседателство со Советот на Европа денеска и утре во Скопје организира Конференција за интеграција на националните малцинства во Европа, насловена како „Јакнење на кохезијата на ...

Интеграцијата на малцинствата е неопходна за кохезија во општеството

Форум - 07.06.2010

Прашањето за националните малцинства е круцијално за СЕ и интеграцијата на малцинствата е неопходна за кохезија во општеството, заклучија денешните дискутанти на конференцијата „Јакнење на кохезијата ...

Интеграцијата на малцинствата е неопходна за кохезија во општеството

МРТ - 07.06.2010

Прашањето за националните малцинства е круцијално за Советот на Европа и интеграцијата на малцинствата е неопходна за кохезија во општеството, заклучија денешните дискутанти на конференцијата ...

Македонија домаќин на европска конференција за малцинства

Р.С.Европа - 07.06.2010

Македонскиот претседателот Ѓорге Иванов, како гостин од земјата претседавач со Советот на Европа, ќе присуствува на третата Конференција за интеракција и градење мерки на доверба во Азија.

Дебата за интегрирање на националните малцинства

Макфакс - 07.06.2010

Дводневна конференција за интеграција на националните малцинства во Европа ќе започне денеска во Скопје во организација на Македонското претседателство со Советот на Европа.

Конференција за интеграција на националните малцинства во Европа

Сител - 07.06.2010

Како да се заштитат националните малцински права и како да се интегрираат националните малцинства во процесите на одлучување во земјите во кои живеат.

Конференција за интеграција на националните малцинства во Европа

Кирилица - 07.06.2010

Македонското претседателство со Советот на Европа денеска и утре во Скопје организира Конференција за интеграција на националните малцинства во Европа, насловена како „Јакнење на кохезијата на ...

Интеграцијата на малцинствата предуслов за демократско општество

Р.С.Европа - 07.06.2010

Македонија е домаќин на Конференцијата за интеграција на националните малцинства во Европа. За високиот комесар за национални малцинства на ОБСЕ Курт Волебек интеграцијата на мацинствата е клучна за ...

Интеграцијата на малцинствата е неопходна за кохезија во општеството

Макфакс - 07.06.2010

Прашањето за националните малцинства е круцијално за Советот на Европа и интеграцијата на малцинствата е неопходна за кохезија во општеството, заклучија денешните дискутанти на конференцијата ...

Волебек:Различните јазици на групите да вклучат во образованието

Р.С.Европа - 07.06.2010

Високиот комесар за малцински права на ОБСЕ Кнут Волебек смета дека во општества во кои се зборува на различни јазици, треба да се направат напори тие да се вградат во образованието како основа за ...

Дебата за интегрирање на националните малцинства

МРТ - 07.06.2010

Дводневна конференција за интеграција на националните малцинства во Европа ќе започне денеска во Скопје во организација на Македонското претседателство со Советот на Европа.

Интеграцијата на малцинствата - неопходна

Вечер Прес - 07.06.2010

Прашањето за националните малцинства е круцијално за Советот на Европа и интеграцијата на малцинствата е неопходна за кохезија во општествата.