TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Студентите бараат повторно да им се укине партиципацијата

Утрински - 23.05.2003

Филолошки факултет Студентите од Филолошкиот факултет во Скопје вчера се сретнаа со проректорот за настава, Методија Несторовски, незадоволни од тоа дека треба да ја плаќаат партиципацијата и покрај тоа што ја завршиле претходната година заклучно со мартовската испитна сесија.

Универзитетот „Свети Кирил и Методи“ го распиша конкурсот

А1 - 22.05.2003

Универзитетот „Свети Кирил и Методи“ го распиша конкурсот за запишување на студенти во новата учебна година која ќе стартува во октомври. Ќе се запишат вкупно 8.113 студенти, од кои 3.092 ќе го кофинансираат своето студирање.

На Филолошки продолжува протестот

А1 - 22.05.2003

На Филолошкиот факултет во Скопје продолжува протестот на 170-те студенти и нивните родители заради сменетата одлука на деканот Алекса Поповски студентите иако ослободени од партиципација, сепак да ја платат истата за понатамошното студирање.

Државните квоти зголемени само на Правен и на Економски факултет

Утрински - 22.05.2003

Високо образование Од сите факултети, Министерството за образование им "попушти" единствено на Правниот и на Економскиот факултет, кои поради големото интересирање имаат право државната квота и онаа за кофинансирање да ги прошират за уште сто студенти, место предложените 300 и 400.

По осми пат Денови на кариерата

А1 - 21.05.2003

Во моментов 16,1% од младата популација на возраст од 20 до 24 години е невработена. Eкономскиот факултет во Скопје ги организира Денови на кариерата, денови кога компаниите може да вработат стручни кадри од факултетот. Со ова нема да се сузбие невработеноста, но се трудиме да ја намалиме, велат во ...

Проширена државната квота на Економскиот, Правниот и Педагошкиот факултет

Вест - 21.05.2003

Според владината одлука во учебната 2003/04 година се зголемува бројот на студентите во државна квота на Економскиот факултет од 320 на 400, на Правниот факултет од 159 на 300, на Педагошкиот факултет во Скопје од 242 на 270 и на Педагошкиот факултет во Штип од 79 на 100 студенти.

На Правниот и Економскиот ќе се плаќа по 600 евра

Утрински - 21.05.2003

Кофинансирање На вчерашната седница на Ректорската управа на скопскиот Универзитет "Св. Кирил и Методиј", факултетите ја прифатија препораката на Владата да се намали кофинансирањето на високообразовните институции. Така, Фармацевскиот факултет го намали кофинансирањето од 1.200 на 1.000 евра, ...

Компјутеризираниот влез во читалницата ги чини студентите по 500 денари

Дневник - 21.05.2003

НА ЕКОНОМСКИОТ ФАКУЛТЕТ Студентите се жалат дека отпосле им било кажано дека за да заверат семестар, и тие мора да платат за новиот систем во библиотеката Нема да може да завериме семестар ако до крајот на мај не платиме по 500 денари за компјутерскиот систем што ги обезбедува библиотеката и ...

Почнува "Денови на кариерата"

Дневник - 21.05.2003

студентски инициЈативи Студентската организација за размена на студенти по економија АИЕСЕЦ ќе ја одржи манифестацијата "Денови на кариерата" на Економскиот факултет. Членовите на асоцијацијата најавија дека ќе биде промовиран проект за намалување на невработеноста.

Државната квота поголема, приватното студирање поевтино

Дневник - 21.05.2003

УТРЕ ИЗЛЕГУВА НОВИОТ КОНКУРС ЗА БРУЦОШИ Пред јунските уписи е зголемена државната квота на Правниот, Економскиот и на педагошките факултети во Скопје и во Штип. На Правниот факултет, наместо 159, ќе се запишат 300 бруцоши. На Економскиот факултет бројот на студентите од 320 се зголеми на 400.

Грешка на деканот на Филолошки факултет

Канал5 - 21.05.2003

Закажаниот протест на студентите од филолошкиот факултет денес се одржа со подршка на нивните родители. тие се бесни дека деканот ја менува одлуката што претходно ја донел, а тие за тоа не биле информирани тонско родител т Закажаниот протест на студентите од филолошкиот факултет денес се одржа со ...

Факултетите годинава со поскап тарифник

А1 - 20.05.2003

Факултетите на универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ не го испочитуваа владиниот предлог за намалување на висината на кофинансирање, односно враќање на минатогодишната цена од 400 евра за студии. „Скопскиот унивезитет в четврок ќе го објави конкурсот за запишување нови студенти.

Студентите ја плаќаат грешката на "студентски прашања"

Вест - 20.05.2003

ДЕКАНОТ НА ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ НЕ ГО ПРИЗНАВА ПЕЧАТОТ ВО ИНДЕКСОТ ЗА ОСЛОБОДУВАЊЕ ОД ПЛАЌАЊЕ Студентите и нивните родители од Филолошкиот факултет вчера не успеаја да го убедат деканот Алекса Попоски дека тој веќе еднаш ги ослободил од плаќање партиципација, и дека сега треба да си стои на ...

Семинар „Денови на кариерата“

Утрински - 20.05.2003

Утре и задутре на Економскиот факултет во Скопје ?Денови на кариерата° е насловен семинарот што утре и задутре го организира студентската организација АИЕСЕК од Економскиот факултет во Скопје. За време на семинарот ќе се симулира берза на труд пред претставници од фирми кои имаат потреба од ...

Студентите бараат поништување на ликвидациската сесија

Утрински - 20.05.2003

Филолошки факултет Педесетина студенти од Филолошки факултет в четврток ќе протестираат пред Ректорската управа на Универзитет "Св. Кирил и Методиј" во Скопје незадоволни од одлуката на деканот Алекса Поповски. Студентите со партиципација од 500 до 750 евра вчера се собраа на Факултетот, барајќи од ...

Повеќе од 150 студенти "по грешка" биле ослободени од партиципација

Дневник - 20.05.2003

ПРОТЕСТИ НА ФИЛОЛОШКИОТ ФАКУЛТЕТ Околу 150 студенти од втора, трета и четврта година од Филолошкиот факултет "Блаже Конески" од Скопје, кои се запишани во квотата со кофинансирање, вчера заедно со нивните родители протестираа против одлуката на Деканатот да продолжат да плаќаат партиципација, јави ...

Студентите од Филолошки протестираат против партиципацијата

А1 - 19.05.2003

Деканот на Филолошкиот факултет во Скопје, Алекса Поповски откако во март дозволил продолжена февруарска сесија за ликвидирање на годината, што би значело и ослободување од партиципација за студентите, подоцна се попишманил и иако студентите добиле во индексите печат и потпис за ослободување од ...

"Денови на кариерата" на Економскиот факултет во Скопје

Вест - 19.05.2003

На Економскиот факултет во Скопје, на 21 и 22 мај оваа недела ќе се одржи осмиот по ред семинар "Денови на кариерата", кој покрај предавањата од експерти, директори на компании и менаџери, има цел и да ја намали навработеноста на лицата што завршиле или, пак, се пред завршување на високото ...

Деканатот првин ги ослободил од партиципација, а сега им бара од 500 до 750 евра

Вест - 19.05.2003

ИЗЛАЖАНИ СТУДЕНТИ НА ФИЛОЛОШКИОТ ФАКУЛТЕТ Околу 170 студенти во индексите добиле печат и потпис од деканот, со назнака дека се ослободени од плаќање, а сега Деканатот ги известил студентите дека направил грешка и дека тоа може секому да му се случи, и и Пред месец и пол на околу 170 студенти од ...