TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Еден век од загинувањето на Гоце Делчев

А1 - 04.05.2003

Централното чествување по повод 100-годишнината од загинувањето на корифејот на македонската самобитност Гоце Делчев се одржа денеска во црквата „Свети Спас“ во Скопје, каде што е гробот на овој великан. На денешен ден пред 100 години во селото Баница, Егејска Македонија, сега Грција, беше убиен ...

Гоце Делчев

А1 - 04.05.2003

Во предвечерјето на Илинденското востание, пред 100 години, на 4. мај во селото Баница, Егејска Македонија, во борба со османлиската војска загина Гоце Делчев, еден од најголемите идеолози на ослободителното движење на македонскиот народ од преминот на 19. во 20. век.

Спомен музеј на Гоце Делчев во Битола

А1 - 04.05.2003

Денеска Битола го чествуваше делото на великанот на македонското националноослободително движење Гоце Делчев, а по тој повод беше отворен обновениот Спомен музеј на Гоце Делчев. Битолчани сакајќи да ги сочуваат сеќавањата за Делчев и неговиот престој во Битола во 1901 година, во дамарите на градот ...

Македонија се колнеше во Делчевото име

Утрински - 30.04.2003

СТО ГОДИНИ ОД СМРТТА НА ВЕЛИКАНОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВИКТОР ЦВЕТАНОСКИ На 4 април во Баница загина Гоце Делчев, а Македонија го загуби еден од најголемите свои синови. Ако останеше жив можеби многу нешта ќе изгледаа поинаку, самото Илинденско востание и воопшто судбината и иднината на Македонија.

Државата само скромно ќе ја одбележи стогодишнината од смртта на Гоце Делчев

Утрински - 30.04.2003

В недела се навршува еден век од погибијата на најпознатиот македонски револуционер Годишнината од смртта на најпознатиот македонски револуционер Гоце Делчев, која традиционално се одбележува на 4 мај, годинава државата ќе ја одбележи повеќе од скромно иако станува збор за значаен 100-годишен ...

Од четворица браќа загинаа тројца

Утрински - 30.04.2003

Кукушкото семејство Делчеви за слободата на Македонија даде многу жртви Тројцата браќа на Гоце Делчев - Мицо, Милан и Христо ќе тргнат по патот на својот славен брат Гоце, кој е најстар меѓу нив. Двајца од нив - Мицо и Милан ќе загинат, а Христо ќе почине од природна смрт.

Со смртта на Гоце осиромаши целиот македонски народ

Утрински - 30.04.2003

БОРБА "Петнаесет часа Турците не се осмелија од нашите куршуми да се приближат до нашите убиени. Петнаесет часа ние го гледавме мртвиот Гоце наведнат божем врз гробот на Македонија. И петнаесет часа ни се кинеа срцата...". Со овие зборови Димо Хаџи Димов, очевидец на загинувањето на Гоце Делчев во ...

Спомен-музеј во чест на Гоце Делчев

Дневник - 30.04.2003

БИТОЛА Во центарот на Битола в недела напладне свечено ќе биде отворен обновениот спомен-музеј на Гоце Делчев. Со тоа ќе се одбележат стогодишнината од смртта на Делчев и од Илинденското востание. Музејот на македонскиот војвода и деец ќе го отвори министерот за култура, Благој Стефановски.

Отворање на обновениот спомен - музеј на Гоце ДелЧев

Утрински - 30.04.2003

На четврти мај во Битола На четврти мај во 12 часот во Битола, со пригодна свеченост ќе биде отворен обновениот спомен музеј "Гоце Делчев" сместен на посточеката локација, на улица "Стевче Патака" бр. 11. Организаторот на отворањето на објектот Заводот, музеј и галерија - Битола, честа на ...