TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

30 илјади евра награда за пописот

Вест - 06.12.2003

ДИРЕКТОРОТ НА СТАТИСТИКА БАРА ПРЕМИЈА Дончо Герасимовски директор на Државниот Завод за статистика пред две недели доставил писмено барање до Државната комисија за попис, да одобри 25.000 евра, за награди на раководни лица заради успешното ...

Пописот не е јадица за ловење на електоратот

Дневник - 06.12.2003

Интервју - Дончо Герасимовски, директор на државниот завод за статистика По објавувањето на првите официјални резултати на пописот, сите опозициски партии ги отфрлија како плод на политички договор. Партиите реагираа и на бројот на вкупниот пораст на населението, кое во најголем процент е кај ...

Внимателно со пописот!

Дневник - 06.12.2003

СТОЈАН АНДОВ Ако за осум години бројот на припадниците на една од двете најголеми етнички заедници се зголеми за повеќе од 15%, а притоа најголемата етничка заедница не бележи никаков пораст и сето тоа е искажано во резултатите од пописот во земја, во која само пред две години имаше оружен конфликт ...

Попис или политикантство

Дневник - 06.12.2003

тодор пендаров Следејќи ја прес-конференцијата на која беа објавени резултатите од пописот, се сетив на зборовите на мојот професор по статистика и демографија д-р Долфе Вогелник. Тој беше признаен меѓународен стручњак и експерт на ООН за статистика, кој постојано истакнуваше дека статистиката и ...

Виртуелни бројки и реални државјанства

Дневник - 06.12.2003

Никола Панов Првичните резултати од пописот предизвикаа мошне бурни реакции кај македонскиот и кај албанскиот политички естаблишмент но, пред се, оставија сериозен сомнеж кај најголем дел од македонската јавност. Една од основните причини беше големиот процент на порастот на албанската популација, ...

Волшебната моќ на бројките

Дневник - 06.12.2003

иван стоилковиЌ По повеќе од една година чекање или подобро речено редење на коцкички од некој невидлив режисер, конечно ги добивме резултатите од пописот на населението, односно ја добивме новата демографска слика на Македонија.

Аднан Ќахил бара уште еднаш да се пребројат Турците

Утрински - 05.12.2003

Поради сомневање во резултатите од пописот Поради сомневање во резултатите од пописот, лидерот на Партијата за движење на Турците и актуелен пратеник во парламентот од ВМРО-ДПМНЕ, Аднан Ќахил, вчера побара уште еднаш да се пребројат Турците во земјава.

Албанците не се повеќе од 19 проценти, а можеби и помалку

Утрински - 05.12.2003

Никола Панов, професор на Институтот за географија МАЈА ТОМИЌ Како ги оценувате во целост објавените резултати од пописот 2002 ? Не се согласувам со изјавите на одговорните во Заводот за статистика дека немало грешки при обработката на податоците, апсолутно сум сигурен дека грешки имало и тоа во ...

Албанците треба да се застапени со 28 проценти, наместо со 25

Утрински - 05.12.2003

Аслан Селмани, професор на Институтот за географија КАТИЦА ЧАНГОВА Дефинитивните податоци од големата статистичка операција во 2002 се објавени. Како гледате на пописот? - Сметам дека со сите проблеми на демографскиот развој, пописот во државава беше добро организиран и успешно изведен.

Турците бараат башка попис

Дневник - 05.12.2003

АДНАН ЌАХИЛ Бараме државата со помош на набљудувачите од ЕУ да спроведе попис само за турската заедница во земјава, зашто се неприфатливи резултатите од пописот на турското население и бидејќи статистичките бројки не се одраз на реалната состојба.

Попис за попис, комисија за пари

Дневник - 05.12.2003

Коментар - Игор К. Илиевски Додека сите политички субјекти, освен партиите од владејачката коалиција, фрлаат дрвја и камења по пописните резултати и наоѓаат забелешки на начинот на кој била изведена статистичката операција, членовите на Државната пописна комисија се во голема и тешка недоумица: ...

Порастот на Албанците не е резултат на наталитетот

Утрински - 04.12.2003

Славе Ристески, професор по статистика на Економскиот факултет во Скопје, смета дека пописните бројки се апсурдни КАТИЦА ЧАНГОВА МАЈА ТОМИЌ >„По објавувањето на пописните бројки, како статистичар сум изненаден од порастот на албанската популација во Македонија и од нулта порастот на македонското ...

Партијата за демократски просперитет не ги прифаќа пописните резултати

Утрински - 04.12.2003

Оцена на просперитетот Резултатите од пописот се сомнителни и неприфатливи, се вели во вчерашното соопштение на Партијата за демократски просперитет. ПДП и забележува на ДУИ зошто не се впушта во анализа на пописните резултати и статистичката обработка на оваа операција, кога партијата "има мандат" ...

Албанците бараат четвртина администрација

Дневник - 04.12.2003

Албанците треба да бидат застапени со 25 отсто во администрацијата и во државните институции, во согласност со резултатите од пописот, пишува во вчерашниот број весникот на албански јазик "Факти". Потпретседателката на ДУИ, Теута Арифи, изјави дека обврската за соодветна и правична застапеност на ...

Малите партии се сомневаат во веродостојноста на пописот

Утрински - 03.12.2003

Реакции на ЛД, ДС, ДПС и СТНО Објавените резултати од пописот во државава се неприфатливи за Демократската партија на Србите во Македонија, Демократскиот сојуз, Лигата за демократија и Сојузот на турските невладини организации.

Панов: Порастот на Албанците е поради механички прилив

Утрински - 03.12.2003

Статистичарите регистрираа дека во последнава декада бројот на вкупното население во Македонија се намалува КАТИЦА ЧАНГОВА >„Порастот на бројот на Албанците во Македонија е резултат на механички прилив, но и на сериозни индиции за попишани лица без државјанства и без жителства.

Според Груевски многу лица биле попишани со фотокопии од пасоши

Утрински - 03.12.2003

ВМРО-ДПМНЕ се сомнева во дефинитивните резултати од статистичката операција во 2002 >„Во статистичката операција има недоследности кај делот што се однесува на лицата кои живеат во странство. Имаме информации дека многу лица се попишани со фотокопии од пасоши, а тие многу повеќе од една година се ...

За Андов зголемувањето на жителите не е од наталитетот

Утрински - 03.12.2003

Либералите се сомневаат во резултатите од пописот Либералната партија се сомнева во толкувањето на првичните официјални резултати од пописот спроведен минатата година. "Тврдењето на директорот на Заводот за статистика дека од пописот може да се констатира нагласено учество на категориите постаро ...

Демографскиот бум на Албанците изрежиран?

Дневник - 03.12.2003

ОПОЗИЦИЈАТА ОБВИНУВА ВМРО-ДПМНЕ бара експерти да го испитаат пописот Македонските опозициски партии ги отфрлија резултатите од пописот и сметаат дека тие се плод на политички договор. ВМРО-ДПМНЕ бара да се формира комисија од експерти и претставници на партиите, која ќе ја испита целата операција, ...

Опозицијата се сомнева во пописните резултати

А1 - 02.12.2003

Голем дел од опозиционите политички партии не ги прифаќаат и се сомневаат во резултатите од пописот. ВМРО-ДПМНЕ предлага формирање на комисија од експерти и од претставници на поголемите политички партии за да се испитаат пропустите и слабостите на пописот.

Македонци 64.18 %, Албанци 25.17 %

Вест - 02.12.2003

ОБЈАВЕНИ ДЕФИНИТИВНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОД ПОПИСОТ Во Македонија има 2.022.547 жители. Меѓународната мониторинг група Пописот 2002 го оцени како успешен и професионален попис изведен во согласност со меѓународните стандарди. Во Македонија живеат вкупно 2. 022.

Странските амбасадори застанаа целосно зад резултатите од пописот

Утрински - 02.12.2003

Заедничка изјава на претставниците на меѓународната заедница "Го поддржуваме објавувањето на резултатите од пописот во 2002 година од страна на Државниот завод за статистика. Како витално битен дел од Рамковниот договор, меѓународната заедница внимателно ја следеше целокупната операција на ...

За осум години бројот на Албанците е зголемен за 2,47 проценти

Утрински - 02.12.2003

Од пописот во 1994 година процентот на македонското население намален од 66,6 на 64,18 отсто МАЈА ТОМИЌ Од вкупното попишано население во Република Македонија, од 2.022.547 жители, Македонци се 1.297.981 или 64,18 проценти, а Албанци има 509.083 или 25,17 проценти.

Мониторите имаат резерви за лицата попишани во странство

Утрински - 02.12.2003

Меѓународната мониторинг мисија оцени дека пописот во Македонија е професионално изведен КАТИЦА ЧАНГОВА Пописот на населението и на домаќинствата во Македонија 2002 година беше изведен успешно и професионално, во согласност со меѓународните пописни стандарди.

Опозицијата се сомнева во резулатите

Утрински - 02.12.2003

РЕАКЦИИ СДСМ, ДУИ и ЛДП веруваат во веродостојноста на резултатите од пописот, додека опозицијата по самото објавување на резултатите ретерираше во давањето прерани оцени за статистичките бројки. По подолго разгледување во централните структури на партијата, ВМРО-ДПМНЕ изрази сомневање во пописните ...

Во Република Македонија живеат 2.022.547 лица

Утрински - 02.12.2003

ПОПИС Во Република Македонија живеат 2.022.547 лица. За осум години вкупното население е зголемено за 76.615 жители. Најголема концентрација на населението има во главниот град Скопје, во кој се избројани 467.257 жители или 23,1 процент, што претставува речиси четвртина од вкупното население.

Пописните резултати се одраз на реалноста

Утрински - 02.12.2003

Влада Резултатите од пописот ја одразуваат реалноста, изјави на вчерашната прес-конференција, владиниот портпарол, Сашо Чолаковски, пренесувајќи го ставот на Владата во врска со пописот. Тој истакна дека коалициските партнери во Владата заеднички го оцениле пописот како успешен, а тој, според нив, ...

Можеби сме толку, ама не сме токму

Дневник - 02.12.2003

Коментар - Бранко Героски Статистичарите, политичарите и странските дипломати најпосле ги стокмија најважните резултати од пописот од 2002 година. Резултатите го потврдуваат опасниот тренд на стареење на нацијата на етничките Македонци, наспроти трендот на евидентен демографски пораст на другите ...

Албанците станаа 25,17 отсто

Дневник - 02.12.2003

СООПШТЕНИ НАЈДЕЛИКАТНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОД ПОПИСОТ На дел од попишаните, за кои не било извесно дали се во странство, им било овозможено да се изјаснат дека се дома Во Македонија живеат 2.022.547 жители, од кои 64,18 отсто се Македонци и 25,17 отсто се Албанци, соопшти вчера Државниот завод за ...

Власта ги запиша, опозицијата ги отпишува цифрите

Дневник - 02.12.2003

РЕАКЦИИ за пописот Меѓународната заедница и партиите од власта ги прифаќаат резултатите од пописот и оценуваат дека тој бил изведен професионално, стручно и успешно, со веродостојни резултати. Најголемата опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ вчера остана без коментар и најави оценување на резултатите од ...

Македонија има 2.022.547 жители

А1 - 01.12.2003

Првите дефинитивни резултати од пописот на население покажуваат дека од вкупно 2.022.547 жители на Македонија, 64,18% од населението во државава се Македонци, а по нив со 25,17% следува албанската етничка заедница. Етничката структура на Македонија ја сочинуваат и Турците со 3,85% потоа Ромите кои ...

ДПМНЕ се сомнева во пописните резултати

А1 - 01.12.2003

ВМРО-ДПМНЕ се сомнева во веродостојноста на резултатите и јавно прашува како е можно во исти економски и социјални услови бројот на Македонците да се намали за 3% а бројот на Албанците да се зголеми за истиот процент. „Ние сега имаме таква ситуација.

Пописните резултати за меѓународните фактори се валидни

А1 - 01.12.2003

За претседателот Трајковски резултатите од пописот се валидни и се одраз на реалната состојба во државава. А според владата се елиминираат секакви злоупотреби и шпекулации во врска со пописните резултати. „Оценките на меѓународните експерти е дека пописот е спроведен професионално, компетентно, ...

Крег Џенес: Резултатите од пописот нема драматично да влијаат врз безбедноста во земјава

Вест - 01.12.2003

Амбасадорот на ОБСЕ во Македонија Крег Џенес изјави дека не очекува резулатите од пописот да влијаат врз политичката или безбедносна ситуација во државата која, според него, има потреба од подобрување. "Безбедносната ситуација продолжува да се подобрува, но исто така продолжува да има потреба од ...

Опозицијата и ДУИ ќе ги оспорат резултатите од пописот?

Утрински - 01.12.2003

Заводот за статистика денеска ќе ги објави конечните резултати од пописната акција Борис Георгиевски Серија забелешки, оспорувања и обвинувања присутни во македонската јавност во пресрет на денешното објавување на резултатите од пописот на населението.

Колку ли сме, токму ли сме?

Дневник - 01.12.2003

ДЕНЕСКА РЕЗУЛТАТИ ОД ПОПИСОТ Резултатите од пописот ќе бидат објавени денеска во хотелот "Александар палас" во Скопје, во присуство на амбасадори од членките на ЕУ и на претставници од домашните институции. На свеченоста биле поканети и високи македонски функционери, но тие не се одѕвале на ...

ПОПИС 2002: МАКЕДОНИЈА ИМА 2.022.547 ЖИТЕЛИ

Канал5 - 01.12.2003

Во Македонија, според Пописот на населението становите и домаќинствата во 2002 година, живеат вкупно 2.022.547 лица, од кои 1.297.981 или 64,18 отсто се Македонци, 509.083 или 25,17 проценти Албанци, 77.959 или 3,85 отсто Турци, 53.879 или 2,66 отсто Р Во Македонија, според Пописот на населението ...