TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Промовирана конвенција за повеќе права

Време - 03.12.2005

ХЕНДИКЕПИРАНИ Поголема заштита и унапредување на правата и достоинството на лицата со хендикеп ќе бидат обезбедени со новата Меѓународна нацрт-конвенција, која вчера ја промовира невладината организација „Полио плус“ по повод 3 декември, светскиот ден на хендикепираните.

Хендикепираните бараат поддршка

Дневник - 03.12.2005

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ИНВАЛИДИТЕ Само 2.600 граѓани со свој потпис ја поддржале иницијативата за собирање 10 илјади потписи за донесување закон за заштита на правата и на достоинството на лицата со хендикеп, предложен од здружението "Полио плус" и од дваесеттина други здруженија на граѓани.

Хендикепираните во Македонија граѓани од втор ред

А1 - 02.12.2005

Обесправени и дискриминирани - вака се чувствуваат двајцата студенти Гоце Радески и Борјана Златанова. Единствено што досега добиле од државата е третманот на граѓани од втор ред. Велат не сме различни, но на секој чекор бариерите и проблемите ги потсетуваат на хендикепот.

Нацрт-Конвенција за правата на лица со хендикеп

Макфакс - 02.12.2005

Скопје Промоција на нацрт-текстот на Сеопфатната и интегрална меѓународна Конвенција на ООН за заштита на правата на хендикепираните, денеска ќе се одржи во Скопје, по повод Меѓународниот ден на лицата со хендикеп - 3.декември.

Прес на “Полио плус“

Макфакс - 01.12.2005

Скопје Средба со новинарите ќе одржи денеска Здружението на лицата со хендикеп “Полио плус“, официјално е соопштено. На пресот ќе стане збор за успехот на иницијативата за собирање 10.000 потписи од граѓаните со кои се поддржува донесувањето Закон за заштита на правата и достоинството на лицата со ...