TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Пописот ќе го набљудуваат 43 меѓународни статистички експерти

Вест - 10.11.2002

ЕУРОСТАТ ЌЕ ГО ОЦЕНУВА ПОПИШУВАЊЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО ВО МАКЕДОНИЈА Пописот на населението во Македонија, што ќе почне на 1 ноември и ќе трае 15 дена, ќе го набљудуваат 43 меѓународни статистички експерти кои ќе забележуваат дали пописните податоци се собираат согласно Законот за попис и со ...

ДПК нема став за барањето Албанци да попишуваат Албанци

Утрински - 09.11.2002

Проверки на нерегуларности и грешки во пописот МАЈА ТОМИЌ Државната пописна комисија врши проверка на сите пријавени случаи каде што пополнувањето на пописните обрасци било вршено со молив, наместо со хемиско пенкало, а за оние случаи за кои ќе биде утврдена злоупотреба на пописните активности, ...

Пописот се одвива согласно предвидената динамика

А1 - 08.11.2002

Пописот на населението се одвива согласно предвидената динамика, информираше денеска Државната пописна комисија, која предупредува дека доколку утврди злоупотреба на пописните активности од страна на попишувачите, ќе поднесе прекршочни пријави.

Албанските гастарбајтери ги праќаат пасошите дома за да ги попишат

Вест - 08.11.2002

ПОПИС 2002 Според регулативата во ова пребројување, лицата што се подолго од 12 месеци во странство не се попишуваат Изминативе неколку дена, дел од албанските гастарбајтери, кои се подолго од една година во странство, ги праќаат пасошите дома за да ги попишат.

Манипулации со припадноста на населението во Дебар и во Центар Жупа

Утрински - 08.11.2002

Пописот во попсиниот реон 22 се одвива отежнато и со притисоци ДЕБАР - Поради доцнењето на овластувањата за попишувачите и за инструкторите во општините Дебар и Центар Жупа, пописот на населението, домаќинствата и становите почна со ден-два задоцнување, па може да се рече дека попис, во вистинска ...

Митрева ги враќа амбасадорите - попишувачи

Дневник - 08.11.2002

ГРЕШКА ШТО СЕ ИСПРАВА Министерката за надворешни работи Илинка Митрева побарала високите функционери од МНР, кои ги попишуваат Македонците во странство, што побрзо да се вратат назад. Извори од МНР велат дека Митрева ги повикала назад, бидејќи она што го прават сега повеќе личело на туристичко ...

Попис вршат луѓе што не го познаваат српскиот јазик

Утрински - 07.11.2002

РЕАКЦИИ Куманово - Демократската партија на Србите во Македонија и Обединетата српска заедница на вчерашната прес-конференција во Куманово ги изнесоа нерегуларностите при пописот на населението од српска националност. "Пописот на српското население го извршуваат попишувачи кои не го познаваат ...

Албанците не примале попишувачи-Македонци

Дневник - 07.11.2002

ЗАПИШАНИ И ПРВИТЕ ПРОБЛЕМИ ВО ПОПИСОТ Албанците не ги примаат дома попишувачите-Македонци; Србите реагираат зашто "им се паднале" попишувачи што не знаат српски; вратите во елитната населба Водно се затворени, а државната пописна комисија ги предупредува граѓаните да не ги потпишуваат обрасците ...

Македонија е целосно подготвена за спроведување на пописот

Капитал - 07.11.2002

Роналд Делемонт, претставник на Еуростат - Канцеларијата за статистика при Европската комисијаМакедонија е целосно подготвена за спроведување на пописотМеѓународната мониторинг мисија на Европската комисија и Советот на Европа ќе остане во земјата до крајот на ноември.

Пиши, бриши

Дневник - 07.11.2002

Коментар - Злате Лозановски На Македонија не и треба уште еден успешен попис, туку еден попис во кој ќе успее да дознае колку навистина има народ и имот. Ако веќе ова пребројување навистина е судбинско за земјава, како што рече директорката на Државниот завод за статистика, на крајот треба да ...

Пописот го вршат недоволно обучени попишувачи

Утрински - 06.11.2002

Граѓаните реагираат поради нелогичните прашања, попишување со молив, барање непотребни документи МАЈА ТОМИЌ И покрај долготрајните подготовки за моменталната пописна акција, работите не одат како подмачкани, иако во сите известувања и прес-конференции на Државниот завод за статистика, како и на ...

Буџите на Водно не сакаат да се попишат!

Дневник - 06.11.2002

ПРОБЛЕМИ НА ПОПИШУВАЧИТЕ Пописот се одвива успешно, но во скопската елитна населба се појавија неочекувани проблеми Попишувачите во скопската населба Водно наидуваат на затворени порти и на кучиња-чувари. Спроведувачите на пописот во елитната скопска населба велат дека се случува граѓаните да им ...

Поранешни амбасадори попишуваат во странство за да лапнат дневници

Дневник - 06.11.2002

ВАЛКАЊЕ НА ПРОФЕСИЈАТА ДИПЛОМАТ Амбасадорот Сервет Авзиу вели дека поранешните дипломати се испратени во земјите во кои работеле бидејќи ги познаваат луѓето и ќе биле многу корисни Високи функционери од Министерството за надворешни работи и поранешни дипломати се испратени надвор од Македонија како ...

На првиот ден од пописот попишани 23.187 лица

Утрински - 05.11.2002

Согледувањ? Државнат?пописн?комисија на својат?вчерашна триесе??шест?седниц?ги разгледа информациите од реонскит?пописн?комиси?за теко?на спроведувањето на пописо?на населениет? домаќинстват??становит? ко?почн?на 1 ноемвр? ?ќе заврши на 15.

Досега без проблеми во попишувањето

Дневник - 05.11.2002

ПОПИС Пописот се одвива успешно во цела Македонија, соопшти Државната пописна комисија. Во првиот ден од пописот, кој почна на 1 и ќе трае до 15 ноември, биле попишани повеќе од 23.000 лица, 7.687 стана и 6.745 домаќинства. Според реонските пописни комисии, досега нема никакви проблеми во ...

Жителите на скопското село Кучевишка бара го бојкотираат пописот

А1 - 04.11.2002

Oколу 400 семејства од селото Kучевишка бара го бојкотираат пописот на населението бидејќи попишувачите биле од општината Чучер Сандево, а не од Чаир. Во ваквиот потег населението гледа обид на градоначалникот на Чаир Аце Миленковски, Кучевишка бара да ја тргне од себе како казна за нивното ...

Пописот продолжува без поголеми проблеми

Утрински - 04.11.2002

Според Државниот завод за статистика Во текот на првиот ден од пописот на населението, домаќинствата и становите се попишани вкупно 7.687 стана, 6.745 домаќинства и 23.187 лица. Државниот завод за статистика, повикувајќи се на извештаите од реонските пописни комисии, вчера и официјално констатира ...

Странците пресудија да не се попишуваат македонските гастарбајтери и иселеници

Дневник - 04.11.2002

ПОПИС 2000 Македонските граѓани што се во странство повеќе од една година годинава првпат нема да бидат опфатени со пописот, зашто така наложувале меѓународните стандарди. Македонските статистичари долго се убедувале со странските експерти, но Владата решила граѓаните надвор од земјава сепак да не ...