TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ЕУ ќе даде пари за патишта и пруги

Дневник - 03.12.2005

БРИСЕЛ прифати ШЕСТ македонски ПРОЕКТИ Европската Унија ќе даде пари за шест македонски инфраструктурни проекти, кои се ставени на приоритетната листа на Унијата. Министерот за транспорт, Џемали Мехази, вчера најави дека, откако ќе станеме земја-кандидатка за ЕУ, ќе се отворат европските фондови за ...

Македонија се врати на европските коридори

Утрински - 03.12.2005

Успешно окончана едногодишната работа во Високата група за транспорт во Брисел МИРЧЕ ЈОВАНОВСКИ Коридорите 8 и 10, што се вкрстуваат во Македонија, се вратија на европската карта на приоритети. Тоа практично значи дека се отвораат можностите за користење на фондовите на Европската унија за ...

Македонија доби можност за финансирање на шест патни проекти

А1 - 02.12.2005

Со враќањето на коридорот 8 и 10 на европската транспортна мапа, Македонија доби можност за финансирање на шест проекти. Станува збор за рехабилитација на железницата Табановце-Гевгелија, нови железнички линии Кичево, Струга, Албанија и Куманово.

Коридорите 8 и 10 приоритет за Европа

Канал5 - 02.12.2005

Европа ги врати на нејзината мапа проектите за Коридорите 8 и 10, како прироритетни за Унијата. Одбиени се два од понудените осум македонски проекти. Недостасуваат многу пари. Министерот за транспорт и врски, Џемали Мехази вели дека вратата за европски пари е отворена, а од нашата умешност да ги ...

Прво кандидатски статус, па пари за патишта и за пруги

Дневник - 02.12.2005

КОРИДОРОТ 8 ПРИОРИТЕТЕН ПРОЕКТ ЗА ЕУ За Европската Унија, Коридорот 8 е приоритетен, како и Коридорот 10. Со тоа Македонија, откако ќе добие статус на кандидатка за ЕУ, ќе може да ги користи европските фондови за доизградба на патиштата и на пругите од Коридорот исток-запад.

Коридорот исток-запад стана европски приоритет

А1 - 30.11.2005

Коридорот исток-запад стана европски приоритет. Брисел денеска објави, дека ја става на транспортна мапа и трасата исток-запад. Без овој статус, Македонија не можеше ниту да побара кредити за пругата и патот кон Бугарија и Албанија.