TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ОНА оди си!

Вест - 15.06.2001

ДИПЛОМАТСКА ОФАНЗИВА ЗА МИР ВО МАКЕДОНИЈА Сите 19 членки на НАТО го поддржаа планот на претседателот Трајковски за разоружување на терористите. Македонија не е за воена интервенција на НАТО. "Првиот чекор на терористите е тие да го напуштат Арачиново, порачаа генералниот секретар на НАТО Македонија ...

Прекин на огнот, дијалог и разоружување на терористите ќе донесат мир

Дневник - 15.06.2001

РОБЕРТСОН И СОЛАНА ЈА СООПШТИЈА ФОРМУЛАТА ЗА краjot на воJната Има конструктивен приод, има идеи и планови, но има и календар - времето сега е многу значаен елемент, изјави Солана Генералниот секретар на НАТО, Џорџ Робертсон, и високиот претставник за заедничка надворешна и безбедносна политика на ...

Терористите бараат место на преговарачка маса

А1 - 14.06.2001

Лидерот на албанските терористи кои се борат против македонската армија денес прифати да се разоружаат, но само ако трупите на НАТО влезат во државата и ако на терористите им се даде место на преговарачката маса. Политичкиот лидер на терористите Али Ахмети во својата изјава вели дека албанските ...

Робертсон и Солана пристигнаа во Скопје

А1 - 14.06.2001

Генералниот секретар на НАТО Џорџ Робертсон и високиот претставник за надворешна политика и безбедност Хавиер Солана претпладнево пристигнаа во неколкучасовна посета на Македонија. Солана најави дека попладнево се враќа во Гетеборг на самитот на Европската Унија и САД, каде ќе поднесе извештај за ...

ЕУ ќе им го претстави на терористите планот за разоружување?

Дневник - 14.06.2001

Синоќа во Брисел се одржа посебна средба меѓу Џорџ Робертсон, Хавиер Солана и американскиот државен секретар Колин Пауел, посветена исклучиво на македонската криза. Од дипломатски извори се дознава дека на неа се разгледувале практичните аспекти на поддршката на планот на претседателот Трајковски.

Македонскиот пациент не смее да умре во операционата сала

Дневник - 14.06.2001

коментар, Христо Ивановски Хавиер Солана или, како што печатот го нарекува, "европскиот пожарникар" (иако тој гаси огнови и на Блискиот Исток) е во право кога пророчки ќе рече дека следниве денови се пресудни за мирот на Балканот. Пред се, се мисли за мирот во Македонија.

НАТО ќе ја разоружува ОНА

Вест - 13.06.2001

ВЛАДАТА РАСПРАВАШЕ ЗА ПЛАНОТ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ТРАЈКОВСКИ ЗА РЕШАВАЊЕ НА ВОЕНАТА КРИЗА За разоружување на терористите предвидени се четири пункта: кумановско-липковски,тетовски, дебарски и еден за останатите делови. Мониторинг на предавањето на оружјето ќе вршат ЕУ и ОБСЕ.

Планот за мир ќе трпи воени удари

Дневник - 13.06.2001

ПРЕСУДНИ ДЕНОВИ ЗА РАЗВОЈОТ НА КРИЗАТА Мировниот план на Борис Трајковски добива поддршка, но истовремено има информации дека терористите ќе се обидат да ги искомпромитираат мировните иницијативи и да ја прошират војната Следните неколку дена ќе бидат пресудни за развојот на меѓуетничката криза во ...

Планот за разоружување на Трајковски и владин план

А1 - 12.06.2001

Планот за разоружување на Трајковски, кој од денеска е и владин план, треба да биде реализиран во 5 фази. Првата е веќе во тек и таа е организациско-подготвителна, со политичко-дипломатска офанзива за прифаќање на планот дома и во странство.

Солана: сите политики лидери го прифатија планот на претседателот Трајковски

Вест - 11.06.2001

"Најважни заклучоци од средбите се дека сите политички лидери ги поддржуваат безбедносните барања и планот на претседателот Трајковски што тој го презентираше во Парламентот. Второ, сите политички лидери се согласија да продолжат и да го интензивираат политичкиот дијалог", изјави Високиот ...