TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Лешочкиот манастир повторно изграден

А1 - 23.07.2005

Спомениците не се рушат, се почитуваат и се слават. Лешочкиот манастир е опомена за сите нас да бидеме мудри, да го зачуваме она што го имаме. Ова беа дел од пораките при денешното примопредавање на манастирската црква Св. Атанасиј во Лешок.

Целосно обновен манастирот

Време - 23.07.2005

ЛЕШОК Обновениот катедрален манастирски храм „Св. Атанасиј“ во Лешок, еден од ретките споменици на културата што за време на конфликтот во 2001 година беше целосно разурнат, денеска ќе биде предаден во употреба. На свечениот чин на примопредавање на овој храм, чии основи датираат од четвртиот век, ...

Вратен автентичниот сјај на Лешочкиот манастир

Утрински - 23.07.2005

Денеска ќе биде предадена обновената соборна манастирска црква "Свети Атанасиј° Живописниот Лешок според преданијата е село кое во минатото имало 70-тина цркви, десетина и денес видливо и впечатливо се издигаат на повеќе места. З нн.

Обновен манастирот во Лешок

А1 - 22.07.2005

Во тетовското село Лешок, утре ќе се одржи примопредавање на возобновениот катедрален манастирски храм „Св. Атанасиј“, еден од ретките споменици на културата кој за време на конфликтот во 2001 година беше целосно разурнат. На свечениот чин на примопредавањето на овој храм чии основи датираат од ...

Иселеничка средба во Лешок

Утрински - 18.07.2005

На 6 август годинава ТЕТОВО - Во манастирскиот комплекс во Лешок на 6 август ќе се одржи собир на иселеници од Полог во прекуокеанските земји. Ова е четврта традиционална средба на иселениците кои на едно место ќе се сретнат за да ја споделат радоста со овдешните жители, да разменат меѓусебни ...