TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Петров: Ревизија на приватизацијата на богданечките оранжерии

Утрински - 11.01.2003

НАЈАВА Сите изнесени факти и комплетната докуметнација да се достави до Комисијата за приватизација на Владата на РМ, која ќе ги насочи натамошните активности околу бараната ревизија на продажбата на оранжериите на поранешен ЗИК "Изворски", беше препораката на министерот за земјоделство, Славко ...

Смиленски ги продаде оранжериите во Богданци

Утрински - 11.01.2003

БОГДАНЦИ - Еден од споровите меѓу Македонска банка и Експорт-импорт банка околу присилната наплата на кредитните побарувања, по сў изгледа, е надминат, а долгот е покриен со продажбата на оранжериите. Имено, долгот на Експорт-импорт банка спрема Македонска банка, што датира од пред неколку години, ...

Банката на Смиленски пред банкрот по секнување на државните пари

Утрински - 11.01.2003

Во Експорт- импорт банка се заглавени неколку милиони евра од државни институции и јавни претпријатија ВИОЛЕТА ЦВЕТКОВСКА НИНА НИНЕСКА-ФИДАНОСКА Експорт-импорт банка на Методија Смиленски се доведе во состојба на предбанкрот поради преинвестирање и непрофитабилни проекти, тврдат финансиски експерти ...

НБМ ги суспендира органите на Банката

Утрински - 11.01.2003

СЛУЧАЈ Несолвентноста на Експорт-импорт банка официјално ја потврди и Народна банка на Македонија. Според Кабинетот на гувернерот Љубе Трпески, Советот на НБМ на 8 јануари годинава донел одлука за именување на Игор Давков за привремен управник во Експорт-импорт банка за период од шест месеци.

Банката одобрила кредити од 35 милиони евра

Утрински - 11.01.2003

Смиленски е најголем поединечен акционер на Експорт-импорт банка, со 20 отсто од акциите, а главниот дел од 40 отсто го поседува ФЗЦ од Куманово, каде што, исто така, Смиленски е доминантен акционер. Значи, тој контролира над 60 отсто од капиталот на банката.

Принудна управа во Експорт импорт банка

Дневник - 11.01.2003

ПОРАДИ НЕЛИКВИДНОСТ, ЗАТВОРЕНА УШТЕ ЕДНА БАНКА За месец и половина администраторот Горан Давков треба да предложи решение за санација или за затворање на банката Народна банка на Македонија завчера доцна попладне воведе принудна управа во Експорт-импорт банка.

Народна банка доцна ги расчистува сметките

Дневник - 11.01.2003

Уводник - Слободан Содиќ Пропаѓањето на некоја банка, без оглед дали е "мала", "средна" или "голема", секогаш предизвикува големи последици, а вниманието на јавноста природно е насочено кон Народната банка на Македонија, односно кон гувернерот, бидејќи тоа е човекот што е најодговорен за контролата ...

Смиленски актуелен по бизнис зделката за „Македонка“

А1 - 10.01.2003

Kонтроверзниот бизнисмен Mетодија Смиленски освен со неговата „Експорт импорт банка“, деновиве е актуелен и со бизнис зделката што му ја овозможил екс министерот за економија Бесник Фетаи, а со која Смиленски станал сопственик на дел од штипска „Македонка“ со државни пари.

НБМ задоцни да го спречи финансискиот крах на „Експорт импорт банка“

А1 - 10.01.2003

Назначувањето на привремен управник во „Експорт импорт банка“ доаѓа со огромно задоцнување, поради што е малку веројатно дека оваа банка ќе биде санирана. Во потрага по мотивите за ваквото задоцнување веќе се шпекулира дека постојат сомнителни врски меѓу гуверенерот на Народната банка Љубе Трпевски ...

Експорт-импорт банка под принудна управа

Утрински - 10.01.2003

Со одлука на гувернерот на Народна банка на Македонија Од вчера, сите седум експозитури на Експорт-импорт банка, вклучително и скопската, како и дирекцијата која е сместена во ?Палома бјанка" се ставени под "капа", односно под принудна управа на Народна банка на Македонија.

Смиленски со државни пари купил дел од „Македонка“

А1 - 09.01.2003

Бизнисменот Методија Смиленски со државни пари купил дел од штипската текстилна фабрика „Македонка“, а тоа му го овозможил екс министерот за економија Бесник Фетаи. Зделката се одвивала вака. Фетаи му наложил на Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор да го гарантира ...

„Експорт импорт“ банката прогласена за несолветна

А1 - 09.01.2003

По долги тактизирања и обиди да ја покрие лошата финаниска состојба Народната банка вчера ја официјализираше несолветноста на „Експорт импорт“ банката и именуваше привремен управник.Ова е информацијата до која дојде А1, но која денеска не беше потврдена од Народната банка.