TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

700 милиони долари е трговскиот дефицит на Македонија со Русија

А1 - 20.11.2008

Поразителни бројки за економските релации меѓу Македонија и Русија. Трговскиот дефицит во размената со еден од најголемите пазари во светот надмина 700 милиони долари. Трендот на продлабочување кулминираше годинава поради агресивниот извоз на енергенски и машини од Русија во Македонија. Иако и земјава го зголеми извозот, тоа не беше доволно да се ублажи големиот дефицит.

Падот на еврото ќе ни го зголеми трговскиот дефицит

Дневник - 19.11.2008

Јенот и доларот го поттиснаа еврото. Падот на еврото директно ќе ја оштети Македонија. Вредноста на нашиот извоз ќе паѓа, а увезените производи ќе поевтинуваат, предупредуваат експертите. Сево ова дополнително може да го зголеми трговскиот дефицит, кој достигна 2,2 милијарди долари. Еврото во целата мината недела губеше од својата вредност поради лошите вести за рецесиите во европските економии.

Падот на еврото може да го зголеми трговскиот дефицит на Македонија

Макфакс - 19.11.2008

Падот на еврото на светските берзи може директно да ја оштети Македонија со дополнително зголемување на трговскиот дефицит, кој веќе достигна 2,2 млрд долари. Ова го пишува денеска весникот „Дневник“, во анализата, во која консултира повеќе економски експерти, според кои сегашниот негативен тренд на еврото во однос на доларот и јенот, ќе продолжи под притисок на рецесијата и на финансиската криза.

Трговскиот дефицит ќе го голтне развојот

Време - 18.11.2008

Наталија Томовска Силвана Јовановска Рецесијата што официјално ја објавија Германија и Италија ќе има сериозни последици врз економскиот пораст на земјава. Минатата година во овие две земји сме извезле стока за 830 милиони долари, што е 25 проценти од вкупниот извоз. - Германија и Италија се наши значајни партнери во трговската размена и тамошната рецесија ќе го продлабочи нашиот трговски дефицит.

Дефицитот побрз од македонската економија

Утрински - 18.11.2008

Растечкиот дефицит може да биде уште поголем бидејќи ќе паѓаат странските инвестиции поради глобалната криза. Соња Маџовска. „Дефицитот на трговскиот биланс во земјава се очекува и натаму да остварува пораст, што е тренд присутен во сите брзорастечки економии“. Вака Владата го оправдува високиот трговски дефицит во земјава, кој за десет месеци годинава се искачи на 2,2 милијарди долари.

Растат трговските дефицити во регионот

Алсат-М - 17.11.2008

Расте трговскиот дефицит кај сите држави на Балканот. Како што пренесува денеска Макфакс, земјите од целиот регион на Југоисточна Европа и годинава бележат големи надворешно трговски дефицити кои до крајот на годинава се очекува да растат. Трговскиот дефицит на Македонија во осумте месеци од годинава се искачи на една и пол милијарди евра, а на Србија од околу пет и пол милијарди.

Буџетот богат извор за владините апетити

Утрински - 17.11.2008

Во 2009 многу пари ќе се одлеат за плати, пензии, субвенции и реклами, со кои не се обезбедува економски развој Нина Нинеска-Фиданоска Скандалозно голем буџет и дефицит за идната година промовираше деновиве Владата на Никола Груевски, кој наскоро треба да се најде на разгледување пред народните избраници.

Растат трговските дефицити во регионот

Макфакс - 17.11.2008

Земјите од регионот на Југоисточна Европа и годинава бележат големи надворешно трговски дефицити, а во екот на светската криза, кога се намалува извозот, кусоците до крајот на годинава се очекува да растат. Трговскиот дефицит на Македонија во осумте месеци од годинава се искачи на 1,56 милијарди евра, а Србија во истиот период забележа кусок од 5,36 милијарди евра.