TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Зошто е потребен WikiLeaks ?
Колку повеќе е таинствена или неправедна една организација, толку повеќе протекувањето информации предизвикува страв и параноја во нејзиното раководство. Ова резултира со минимизирање на внатрешна комуникациска мрежа, од страв да не биде откриен нивниот криминал, што на крај резултира со намалена способност да ја задржи власта, бидејќи секоја средина од организациите бара брза адаптација и флексибилност.

Оттука во еден свет каде што протекувањето информации е лесно, таинствените и неправедни системи се многу повеќе погодени одколку отворените и праведни системи. Бидејќи неправедните системи, по својата природа предизвикаат противници, а на многу места едвај имаат превласт, масовното протекување информации ги прави исклучително ранливи споредено со другите групи, кои бараат да се заменат овие организации со поотворена форма на владеење.

Жулиен Асанж
основач на WikiLeaksОстанати текстови: