TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Hosted by: Златна рамка - Денови на македонски филм

Friday, Feb 14 at 17:00h - Feb 16 at 23:30h

Already started

Младински Културен Центар

Kej Dimitar Vlahov 15, 1125 Skopje

GUESTS

217going
843interested

Details


„Златна рамка“ е годишна ревија на македонските филмови произведени во изминатата календарска година.
Иницијатор и организатор на „Златна рамка“ е Друштвото на филмските работници, во соработка со Агенцијата за филм и Младинскиот културен центар.

На второто издание на „Златна рамка“ ќе бидат прикажани 22 филма во три програмски целини (долгометражни, краткометражни и документарни филмови). 

Проекциите се бесплатни

ПРОГРАМА:

14 февруари 
ПЕТОК 

17:00 
Документарна програма - кино Фросина 

„Тетово самрак“ 63’									
режија: Билјана Гарванлиева, Мануел Зимер					
продукција: Дрим фектори		 

19:00
Документарна програма - кино Фросина

„Медена земја“ 85’
режија: Тамара Котевска , Љубомир Стефанов
продукција: Трис филмс

20:30
Документарна програма – Џебно кино 

„Господа од современа“ 25’
режија: Ана Алексовска
продукција: Лист продукција

„Театарот во Скупи“ 51’ 
режија: Владимир Блажевски
продукција: Фокус Покус Филм

21:00
Долгометражна програма - кино Фросина

„Незаборавна пролет во заборавено село“ 119’
режија: Куштрим Бектеши
продукција: Мануфактура продукција

15 февруари
САБОТА 

17:00
Краткометражна програма - кино Фросина 

„Знак “ 13’ 
режија: Елеонора Венинова и Јона Розенкиер
продукција: Southeast European Factory (SEE Factory)

„СК2020 “ 21’ 
режија: Радован Петровиќ 
продукција: Кино Око

„Јас не сум Игор“ 20’ 
режија: Сергеј Георгиев
продукција: Контраст филм
			
„Идентитет“ 24’ 
режија: Ерман Мемеди
продукција: Фраме Ин 

„Другарот“ 16’ 
режија: Димитар Оровчанец
продукција: Самојлик филм


19:00
Долгометражна програма - кино Фросина 

„Врба“ 101’
режија: Милчо Манчевскии
продукција: Банана филм
                                          

20:30
Документарна програма – Џебно кино 

„Писмото ми го донесе шампионот“ 56’ 
режија: Александар Манасиев, Мирко Трајановски
продукција: Видео Студио Петковски

 21:00
Долгометражна програма - кино Фросина 

„Втора шанса“ 80’
режија: Марија Џиџева
продукција: Смал мовес

16 февруари
НЕДЕЛА 

17:00
Краткометражна програма - кино Фросина 

„Налепница“ 19’ 
режија: Георги М. Унковски 
продукција: Синема Футура

„Бебето“ 16’ 
режија: Бен Аполони
продукција: Кодра Продукција

„Јов“ 22’ 
режија: Александар Андоноски
продукција: Видео Студио Петковски

„Вера“ 20’ 
режија: Верица Недеска
продукција: Стори Скоп продукција

„Змијулче“ 10’ 
режија: Кристина Гацова, Жарко Иванов, Крсте Господиновски
продукција: Флип Бук

„Една“ 11’ 					
режија: Вук Митевски 
продукција: Сестри и брат Митевски

19:00
Долгометражна програма - кино Фросина 

„Господ постои, името ѝ е Петрунија“ 100’
режија: Теона С. Митевска 
продукција: Сестри и брат Митевски	


20:30
Документарна програма – Џебно кино 

„Кеиф“ (Македонска чалгиска традиција) 94’ 
режија: Блаже Дулев
продукција: Авард Филм и Видео
		                                            

21:00
Долгометражна програма - кино Фросина 

„Ефектот на среќа“ 90’
(Work in progress)
режија: Борјан Зафировски
продукција: Ново Македонско Видео