TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Hosted by: Кинотека на Северна Македонија

Saturday, Dec 7 at 20:00h - Dec 13 at 21:00h

Already started

Кинотека на Северна Македонија

Никола Русински 1, 1000 Skopje

GUESTS

243going
863interested

Details


7 ДЕКЕМВРИ (САБОТА), 20:00 ч.

9 ДЕКЕМВРИ (ПОНЕДЕЛНИК), 18:00 ч.

11 ДЕКЕМВРИ (СРЕДА), 20:00 ч.

12 ДЕКЕМВРИ (ЧЕТВРТОК), 18:00 ч.

13 ДЕКЕМВРИ (ПЕТОК), 20:00 ч.

МЕДЕНА ЗЕМЈА

(Honeyland)

Документарен филм, С. Македонија

2019, 90 мин., колор, ДЦП

Режија: Тамара Kотевска, Љубомир Стефанов (Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov)

Улоги: Атиџе Муратова, Назифе Муратова, Хусеин Сам (Hatidze Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam)

 

Атиџе, последната одгледувачка на диви пчели во Европа, се соочува со опасност кога во околината облагородена со природен баланс ќе се насели многучлено семејство кое ќе се обиде да ѝ ја преземе трговијата со мед.

Низ супериорна визуелна нарација и маестрална монтажа, филмот за „медената земја“ нѐ опоменува дека сите наши постапки си имаат последици по човештвото во иднина. По подолго време – конечно – фантастичен филмски продукт од ова поднебје, кое како трајна вредност го препознава целиот свет.

Фестивали и награди: Sundance Film Festival 2019 – Најдобар документарен филм, кинематографери и награда „Impact and change“; DocsBarcelona 2019 – Најдобар документарен филм; DocAviv Film Festival 2019 – Најдобар документарен филм; Montclair Film Festival 2019 – Најдобар документарен филм…

 

Возрасна категорија: 12 години

Влезница: 100 денари