TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Wednesday, Nov 20 at 20:00h - Nov 21 at 22:00h

Already started

КОТУР

Park Forum, 1000 Skopje

GUESTS

0going
213interested

Details


Филм по избор на гете институт. 
БАРБАРА 
(Barbara) 
Игран филм, Германија 
2012, 105 мин., колор, ДЦП 
Режија: Кристијан Пецолд (Christian Petzold) 
Сценарио: Кристијан Пецолд (Christian Petzold)
Улоги: Нина Хос, Роналд Церфелд, Јасна Фрици Бауер, Јаник Шуман, Рајнер Бок (Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Jasna Fritzi Bauer, Jannik Schümann, Rainer Bock) 
Околу 9 години пред падот на ѕидот: Докторката од Берлин Барбара поднесува барање за излез од ГДР. Таа беше затворена и после нејзиното ослободување, летото 1980, под казна беше распоредена во една болница во провинција. Додека нејзиниот сакан од Западот го подготвува бегството преку Балтичко Море, Барбара работи во детска хирургија, често надгледувана и контролирана. Нејзиниот шеф Андре изгледа како да соработува со вработените во Службата за државна безбедност – но колку далеку би отишол во случај да се случи нешто сериозно? Тој барем го одобрува ангажманот на Барбара за младата инфериорна Стела. Дали е вљубен во својата колешка? На денот на бегството, Барбара носи делумно изненадувачка одлука.Филмот на Кристијан Петцолд  кој на Берлиналето во 2012 г. доби награда за режија, е тивок, обичен и безусловно точен филм за животот во ГДР, далеку од идеолошките дискурси.
Возрасна категорија: 12 години