TIME.mk - Култура https://time.mk/ TIME.mkhttps://time.mk/images/LOGO.pnghttps://time.mk/ mk Tue, 11 Dec 2018 01:09:50 +0000 600 Овој македонски народ заборава многу работи, но Горане, Фала ти за сѐ, рекоа театарџиите на комеморацијата за Горан Стефановски | Сакам да кажам https://time.mk/c/e8f3c445db/ovoj-makedonski-narod-zaborava-mnogu-raboti-no-gorane-fala-ti-za-sѐ-rekoa-teatardziite-na-komemoracijata-za-goran-stefanovski.html Овој македонски народ заборава многу работи, но Горане, Фала ти за сѐ, рекоа театарџиите на комеморацијата за Горан Стефановски - Сакам да кажам - 16:25 10/12 Mon, 10 Dec 2018 15:25:08 +0000 Сакам да кажам - 16:25 10/12
Достоинствено и со голема почит, како за голем учител, духовен татко, другар, колега, говореа театарџиите и книжевниците за македонскиот драмски писател Горан Стефановски на денешната комеморација во Драмски театар.
Сител: Колегите со последен поздрав за Горан Стефановски
Канал5: Драмскиот театар се прости од виртуозот Горан Стефановски
Телма: Ѓорги Старделов : Горан Стефановски беше феномен со универзално значење
28 поврзани вести »
]]>
Култура
Изложба на графики на Јана Русевска со наслов 1/2 | +инфо https://time.mk/c/0d9e5e4c13/izlozba-na-grafiki-na-jana-rusevska-so-naslov-1-2.html Изложба на графики на Јана Русевска со наслов 1/2 - +инфо - 23:50 10/12 Mon, 10 Dec 2018 22:50:29 +0000 +инфо - 23:50 10/12
Љубовта кон уметноста ја победи мојата љубов кон математиката и сега задачи решавам само кога одмарам, вели младата уметница која својата прва самостојна изложба ја најавува за 15.декември во галерија „Колектив“. „Ве очекуваме на 15.
Н.Македонија: Изложба „Хероините на нашето време“ на Јана Јакимовска
Окно: „Хероините на нашето време“ - изложба на Јана Јакимовска
Радио МОФ: „Хероините на нашето време“ – Изложба на Јана Јакимовска
10 поврзани вести »
]]>
Култура
,,Неолитот во Македонија”-конференција посветена на предисторијата во Македонија | Divian Arts https://time.mk/c/b23921ca8b/neolitot-vo-makedonija-konferencija-posvetena-na-predistorijata-vo-makedonija.html ,,Неолитот во Македонија”-конференција посветена на предисторијата во Македонија - Divian Arts - 15:24 10/12 Mon, 10 Dec 2018 14:24:49 +0000 Divian Arts - 15:24 10/12
Како резутат на темелната соработка меѓу Археолошкиот Музеј на Македонија и Центарот за истражување на предисторијата на 12 декември во 9.00h во истоимениот музеј ќе се одржи четвртата по ред конференција посветена на предисторијата на Македонија ...
А1 On: Изложба во Археолошки музеј – „40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари во Скопје”
Вечер: Најстаро културно наследство во Македонија: Големата Мајка има што да раскаже на светот за Тумба Маџари
Студенти: Изложба во Археолошки музеј – „40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари во Скопје
4 поврзани вести »
]]>
Култура
„Сомнително лице“ По петти пат се изведува во Велешки театар | Сакам да кажам https://time.mk/c/85821bf382/somnitelno-lice-po-petti-pat-se-izveduva-vo-veleski-teatar.html „Сомнително лице“ По петти пат се изведува во Велешки театар - Сакам да кажам - 12:04 10/12 Mon, 10 Dec 2018 11:04:49 +0000 Сакам да кажам - 12:04 10/12
Вечерва од 20 часот, на сцената на Велешки театар ќе биде изведена премиерата на претставата „Сомнително лице“ од Бранислав Нушиќ, а во режија на Венцислав Ристов. По 1950, 1955, 1984 и 2005 година, ова ќе биде нејзино петто поставување, што е ...
24Инфо: Премиера на „Сомнително лице“ во Велешкиот театар
Локално: Премиера на „Сомнително лице“ во Велешкиот театар
А1 On: Премиера на „Сомнително лице“ во Велешкиот театар
6 поврзани вести »
]]>
Култура
Дино Имери: Не ме интересираат минливи нешта | Fashionel https://time.mk/c/fc85cd0cf6/dino-imeri-ne-me-interesiraat-minlivi-nesta.html Дино Имери: Не ме интересираат минливи нешта - Fashionel - 13:41 10/12 Mon, 10 Dec 2018 12:41:52 +0000 Fashionel - 13:41 10/12
Во големата сала на Македонската филхармонија утре вечер младиот пијанист Дино Имери ќе ја раскаже својата музичка и животна приказна од изминатите 10 години. Всушност, ќе ја сподели со сите оние што оставиле трага – од една страна соработниците, ...
Вечер: Во Македонската филхармонија: Концерт на пијанистот Дино Имери за 10 години кариера
Скопје инфо: Во Македонската филхармонија: Концерт на пијанистот Дино Имери за 10 години кариера
]]>
Култура
Проекција на оскаровскиот филм „Фантастична жена“ по повод Меѓународниот ден на човековите права | Радио МОФ https://time.mk/c/33bbdbfe3d/proekcija-na-oskarovskiot-film-fantasticna-zena-po-povod-megjunarodniot-den-na-covekovite-prava.html Проекција на оскаровскиот филм „Фантастична жена“ по повод Меѓународниот ден на човековите права - Радио МОФ - 09:35 10/12 Mon, 10 Dec 2018 08:35:05 +0000 Радио МОФ - 09:35 10/12
Според редовниот годишен извештај на „Transgender Europe“ од мониторингот на убиства на транс-луѓе објавен во 2018-та, помеѓу 1 октомври 2017 година и 30 септември 2018 година, пријавени се 369 убиства на транс и родово-различни луѓе на глобално ...
А1 On: Одбележување на Меѓународниот ден на човековите права со „Фантастична жена“
1tv: Одбележување на Меѓународниот ден на човековите права со „Фантастична жена“
Вечер: Филмот „Фантастична жена“ за Меѓународниот ден на човекови права
6 поврзани вести »
]]>
Култура
Стихови за сместување на посебно место во песната „Симнување од автомобил“ | Окно https://time.mk/r/NONE/8ee781eb44/stihovi-za-smestuvanje-na-posebno-mesto-vo-pesnata-simnuvanje-od-avtomobil.html Стихови за сместување на посебно место во песната „Симнување од автомобил“ - Окно - 10:38 10/12 Mon, 10 Dec 2018 09:38:36 +0000 Окно - 10:38 10/12
тој има 13 мачки и не му го кажувам името се сретнавме случајно во замокот еднаш дури и во една летна бавча, се сеќавам, беше вторник кога дождот скрши неколку прозорци обично го здогледував приквечер тргнат кон железничката секогаш изутрина имаше ...
]]>
Култура
Изложба на плакати „Црнила“ во „Мала Станица“ на Ладислав Цветковски | Радио МОФ https://time.mk/r/NONE/36a9c5c0ac/izlozba-na-plakati-crnila-vo-mala-stanica-na-ladislav-cvetkovski.html Изложба на плакати „Црнила“ во „Мала Станица“ на Ладислав Цветковски - Радио МОФ - 10:43 10/12 Mon, 10 Dec 2018 09:43:27 +0000 Радио МОФ - 10:43 10/12
На 18 декември (вторник) во 18:30 часот во „Мала станица“ ќе биде отворена „Црнила“ на Ладислав Цветковски – изложба на 70-ина плакати кои за прв пат ќе бидат претставени во печатена форма во Македонија.
]]>
Култура
Александар Ефтимовски изложува во Хонгконг | Н.Македонија https://time.mk/r/NONE/be96cbb719/aleksandar-eftimovski-izlozuva-vo-hongkong.html Александар Ефтимовски изложува во Хонгконг - Н.Македонија - 14:14 10/12 Mon, 10 Dec 2018 13:14:21 +0000 Н.Македонија - 14:14 10/12
Во Хонгконг до 20 декември ќе се одржува изложбата на скулптури на академскиот скулптор Алексадар Ефтимовски, насловена „Континуитет“, со која тој и го завршува неговиот тамошен петмесечен академски престој.
]]>
Култура
Пристигнати ракописи за наградата „Новите!“ 2018 | Окно https://time.mk/r/NONE/0b11ccc531/pristignati-rakopisi-za-nagradata-novite-2018.html Пристигнати ракописи за наградата „Новите!“ 2018 - Окно - 12:43 10/12 Mon, 10 Dec 2018 11:43:50 +0000 Окно - 12:43 10/12
Оваа година на конкурсот за најдобар дебитантски прозен ракопис „Новите!“ пристигнаа 16 ракописи од исто толку авторки и автори. Во продолжение го објавуваме списокот на сите пристигнати ракописи. 1. Викентие Ариќески – „Ќерката на Султана“ 2.
]]>
Култура