TIME.mk - Здравје https://time.mk/ TIME.mkhttps://time.mk/images/LOGO.pnghttps://time.mk/ mk Wed, 22 Sep 2021 15:58:53 +0000 600 Во 10-ина училишта не се почитувани протоколите за заштита од Ковид-19 | Сител https://time.mk/c/d67e8e9d37/vo-10-ina-ucilista-ne-se-pocituvani-protokolite-za-zastita-od-kovid-19.html Во 10-ина училишта не се почитувани протоколите за заштита од Ковид-19 - Сител - 16:50 22/09 Wed, 22 Sep 2021 14:50:46 +0000 Сител - 16:50 22/09
Училиштата генерално ги почитувале Ковид протоколите, но има и недостатоци, констатирал Државниот санитарен и здравствен инспекторат. Од 700 образовни установи во половината веќе бил направен надзор изминатите 3 недели.
Женски магазин: ПО ТРАГЕДИЈАТА ВО ТЕТОВО ДИСЦИПЛИНАТА Е ДАЛЕКУ ПОГОЛЕМА: Ковид одделенијата имаат апсолутна забрана за посета, уверува директорката на ДСЗИ, Бухова
Република: Др.Бухова: Сите лица вработени во медицински установи би требало задолжително да бидат вакцинирани
]]>
Здравје
АФЕРА ВО СЛОВЕНИЈА: Едно лице се вакцинирало 23 пати во име на други лица | Фактор https://time.mk/c/4d9941e89f/afera-vo-slovenija-edno-lice-se-vakciniralo-23-pati-vo-ime-na-drugi-lica.html АФЕРА ВО СЛОВЕНИЈА: Едно лице се вакцинирало 23 пати во име на други лица - Фактор - 16:10 22/09 Wed, 22 Sep 2021 14:10:12 +0000 Фактор - 16:10 22/09
Во Словенија луѓето за пари примале вакцина во име на трето лице. Meдиумите во Словенија, открија афера поврзана со вакцинацијата против коронавирус. Тие пишуваат дека наводно поединци наплатуваат за имунизација во име на други луѓе.
+инфо: СЛОВЕНЦИ СЕ ВАКЦИНИРАЛЕ ЗА ДРУГИ Зависник од хероин бил имунизиран 23 пати
Независен: Во Словенија зависник од хероин за пари и за други луѓе се вакцинирал 23 пати
Факултети: Словенци земаат пари за да се вакцинираат во име на друго лице
4 поврзани вести »
]]>
Здравје
Ново истражување тврди: На дебелината влијае квалитетот, а не количината на внесената храна | Попара https://time.mk/c/a8f172fef2/novo-istrazuvanje-tvrdi-na-debelinata-vlijae-kvalitetot-a-ne-kolicinata-na-vnesenata-hrana.html Ново истражување тврди: На дебелината влијае квалитетот, а не количината на внесената храна - Попара - 13:42 22/09 Wed, 22 Sep 2021 11:42:39 +0000 Попара - 13:42 22/09
Дебелината не мора нужно да е резултат на јадење премногу храна, покажа истражувањето на американските научници кои „епидемијата на дебелина“ во Америка ја припишуваат на преработените јаглехидрати, кои предизвикуваат хаос во метаболизмот.
Курир: Ново истражување тврди: На дебелината влијае квалитетот, а не количината на внесената храна
Пулс24: Ново истражување тврди: На дебелината влијае квалитетот, а не количината на внесената храна
Независен: На гојазноста влијае квалитетот, а не количината изедена храна
4 поврзани вести »
]]>
Здравје
Фајзер ќе плати казна од две милијарди долари поради прикривање информации за штетноста на нивните лекови | Република https://time.mk/c/dec7678f1c/fajzer-ke-plati-kazna-od-dve-milijardi-dolari-poradi-prikrivanje-informacii-za-stetnosta-na-nivnite-lekovi.html Фајзер ќе плати казна од две милијарди долари поради прикривање информации за штетноста на нивните лекови - Република - 13:45 22/09 Wed, 22 Sep 2021 11:45:01 +0000 Република - 13:45 22/09
Американскиот фармацевтски гигант Фајзер ќе мора да плати 2,3 милијарди долари оштета поради лажно промовирање и давање мито на лекари кои ги прикривале нус појавите од нивните лекови пред пациентите.
PressingTV: Фајзер ќе плати казна од две милијарди долари поради прикривање информации за штетноста на нивните лекови
Zoom: Фајзер ќе плати казна од две милијарди долари поради прикривање информации за штетноста на нивните лекови
]]>
Здравје
Совети за кожата и мозолчињата по летото | Курир https://time.mk/c/5f40b8efe4/soveti-za-kozata-i-mozolcinjata-po-letoto.html Совети за кожата и мозолчињата по летото - Курир - 11:52 22/09 Wed, 22 Sep 2021 09:52:56 +0000 Курир - 11:52 22/09
Летото заврши, но, ако човекот размислува така, доаѓа уште една одлична сезона и, како што пишува бугарскиот портал „Една“ – совршено време за нега на кожата. Во напорите лете да добиеме „чоколаден тен“, но и давајќи му сјај на лицето со шминка и ...
Опсервер: Совети за кожата и мозолчињата по летото
Вистина.мк: Совети за кожата и мозолчињата по летото
MakPress: Совети за кожата и мозолчињата по летото
4 поврзани вести »
]]>
Здравје
Колку е ефикасна третата „засилувачка“ доза на вакцината против коронавирусот и кои земји ја воведоа? | Факултети https://time.mk/c/e7ea4f400b/kolku-e-efikasna-tretata-zasiluvacka-doza-na-vakcinata-protiv-koronavirusot-i-koi-zemji-ja-vovedoa.html Колку е ефикасна третата „засилувачка“ доза на вакцината против коронавирусот и кои земји ја воведоа? - Факултети - 08:03 22/09 Wed, 22 Sep 2021 06:03:24 +0000 Факултети - 08:03 22/09
Стравот од делта-сојот придонесе некои земји да воведат трета доза за луѓето што се веќе вакцинирани против коронавирусот. Од друга страна, Светската здравствена организација побара од богатите земји да ја одложат вакцинацијата со третата доза ...
Курир: Колку е ефикасна третата доза на вакцина против коронавирус
Press24: Колку е ефикасна третата доза на вакцина против коронавирус
Скопје инфо: Наскоро ќе почне да се дава трета доза вакцина и во Македонија
7 поврзани вести »
]]>
Здравје
ДЕТЕТО ОДИ НА ПРСТИ – Дали е тоа причина за загриженост? | Pedijatar.mk https://time.mk/r/NONE/8af671145f/deteto-odi-na-prsti-dali-e-toa-pricina-za-zagrizenost.html ДЕТЕТО ОДИ НА ПРСТИ – Дали е тоа причина за загриженост? - Pedijatar.mk - 17:12 22/09 Wed, 22 Sep 2021 15:12:15 +0000 Pedijatar.mk - 17:12 22/09
Генерално, одењето на прсти кај децата не е невообичаена појава и повеќето деца подоцна во целост ја исправаат оваа навика. Г олем број на деца често одат на прсти кога се движат низ просторијата придржувајќи се за мебелот, особено ако под нив нема ...
]]>
Здравје
ГАРДИЈАН: 122 000 деца отсуствувале од настава, 59 000 потврдени со Ковид 19, другите како сомнителни! | Денешен https://time.mk/r/NONE/dba618e766/gardijan-122-000-deca-otsustvuvale-od-nastava-59-000-potvrdeni-so-kovid-19-drugite-kako-somnitelni.html ГАРДИЈАН: 122 000 деца отсуствувале од настава, 59 000 потврдени со Ковид 19, другите како сомнителни! - Денешен - 17:00 22/09 Wed, 22 Sep 2021 15:00:20 +0000 Денешен - 17:00 22/09
Додека кај нас влстите и Мила Царовска упорно и тврдоглаво одбиваат д апризнаат дека стотици деца се заразени со корона вирусот, кај некои е и потврдено дека се развила болеста, британски Гардијан вчера пренесува дека директорите на училиштата на ...
]]>
Здравје
Како да се ослободите од главоболката на природен начин? | Кајгана https://time.mk/r/NONE/4e2bc1e49f/kako-da-se-oslobodite-od-glavobolkata-na-priroden-nacin.html Како да се ослободите од главоболката на природен начин? - Кајгана - 16:48 22/09 Wed, 22 Sep 2021 14:48:31 +0000 Кајгана - 16:48 22/09
Се смета дека повеќе од 80 проценти од луѓето страдаат од повремена главоболка, а меѓу 15 и 20 проценти од мигрена. Иако во такви ситуации, луѓето најчесто посегнуваат по лекови како најпрактично решение, сепак главоболката ефикасно може да се ...
]]>
Здравје
Д-р Злате Мехмедовиќ: Немаме, а треба да има национален протокол за лекување ковид | Република https://time.mk/c/dade96d7b5/d-r-zlate-mehmedovik-nemame-a-treba-da-ima-nacionalen-protokol-za-lekuvanje-kovid.html Д-р Злате Мехмедовиќ: Немаме, а треба да има национален протокол за лекување ковид - Република - 12:50 22/09 Wed, 22 Sep 2021 10:50:44 +0000 Република - 12:50 22/09
Лекарите од секоја болница во земјава лекуваат од ковид-19 по сопствено убедување, затоа што нема национален, унифициран протокол што по закон мора да биде потпишан од министерот за здравство и мора да е објавен во „Службен весник“, дециден е д-р ...
Lider: Д-р Злате Мехмедовиќ: Немаме, а треба да има национален протокол за лекување ковид
]]>
Здравје