TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Бизнис Инфо

Дали сте знаеле дека…

Бизнис Инфо - пред: 2 часа

Фото: Pixabay Името на Sony , значи звук, а го добил според латинскиот збор за звук “Sonus” Секој осми американец, бил вработен во McDonald’s. Samsung е составена од 80-тина компании и вработува речиси половина милион луѓе.

Колку музика, толку пари!

Бизнис Инфо - пред: 2 часа

Фото: Pixabay Интересна изрека, која ми ја кажаа и укажаа пред некој ден. Бев изненаден од изјавата и тоа непријатно, но од друга страна, бидејќи се работи за различно гледање на работите и не треба да сум непријатно изненаден туку едноставно да ја ...

2 поврзани вести »

Што значи фидуција?

Бизнис Инфо - пред: 2 часа

Фото: Pixabay Под фидуција се подразбира договор во којшто едната страна го пренесува правото на друго лице и постигнуваат согласност исполнетата обврска во целост да се пренесе на првото лице.

ShieldX – елегантна футрола за клучеви

Бизнис Инфо - пред: 2 часа

Фото: Kickstarter ShieldX е софистиицирана мала кутија во којашто можат да се сместат 10 клучеви од било каков тип. Направена е од јагледордни влакна и од хроминиран алуминиум, отпорна е на кршење и практично неуништлива.

Една четвртина од вработените во Букурешт работат во модерни канцеларии

Бизнис Инфо - пред: 3 часа

Фото: Pexels Минатата година бројот на вработени кои работат во канцелариите од категориите А и Б во Букурешт достигна околу 250.000, а вкупниот број на вработени во јануари годинава надмина еден милион, покажува статистиката на консултантската куќа ...

Скриени извори на стрес и како да се ослободите од нив

Бизнис Инфо - пред: 22 часа

Фото: Pixabay Понекогаш и не сме свесни од каде сè доаѓа стресот. Постојат и скриени извори што навидум делуваат вообичаено, а сепак не е тоа така. Што треба да се превземе во тој случај? Баланс На работа заборавете на проблемите што ги имате дома и ...

Пораст на годишната инфлација до 1,3% во земјите од еврозоната

Бизнис Инфо - пред: 23 часа

Фото: Pixabay Годишната стапка на инфлација во еврозоната е во пораст. Во март изнесувала 1,3% наспроти 1,1% во февруари, објави Eurostat , статистичкиот завод на Европска Унија. Годишната инфлација во Европската Унија во март годинава изнесувала ...

Што е физичко лице?

Бизнис Инфо - пред: 23 часа

Фото: Pixabay Физичко лице е личност како субјект на правото. Физичко лице станува секое лице од моментот на раѓањето па се до смртта. За да постои физичко лице како субјект на правото тоа мора да исполнува два предуслови, да е живородено и да има ...

Завршува двегодишниот експеримент со основниот доход во Финска

Бизнис Инфо - 20.04.2018

Фото: Pixabay Наместо да го прошири, финската влада планира да го заврши својот експеримент со основниот приход којшто без никакви обврски им го доделуваше на одредена категорија граѓани, објави Nordic.business insider .

2 поврзани вести »

ДЗС: Во 2017 вкупно биле собрани 635.875 тони комунален отпад

Бизнис Инфо - 20.04.2018

Фото: Pixabay Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупното количество на собран комунален отпад во Република Македонија во 2017 година изнесува 635.875 тони. Споредено со 2016 година, вкупното количество на собран комунален отпад во ...

25 поврзани вести »

АETМ започна со градење на капацитети за раст на е-трговијата

Бизнис Инфо - 20.04.2018

Изминатите два дена беа целосно посветени на содржините од Дигиталниот самит, но во исто време и со иста цел – кон “Дигитална Македонија”, се случуваа и дводневните обуки за е-трговија која претставува интегрален дел од едно дигитално општество.

9 поврзани вести »

Facebook ќе воведе нови правила за приватност

Бизнис Инфо - 20.04.2018

Фото: Pixabay Facebook ќе воведе нови правила за контрола, односно заштита на приватноста што ќе се однесуваат за сите корисници, се вели во официјалното соопштение на компанијата. Со тоа една од најпопуларните социјални мрежи ќе се усогласи со ...

2 поврзани вести »

За развој на социјалното претприемништво потребна е континуирана поддршка

Бизнис Инфо - 20.04.2018

Одржливоста на социјалните претпријатија сè уште претставува предизвик за регионот, вклучително и за Македонија. Без обезбедување на континуирани инвестиции и формирање соодветни финансиски инструменти за нивен развој, социјалните претпријатија и ...

8 поврзани вести »

Уште 8 дена за пријавување на Виз Ер Скопски маратон

Бизнис Инфо - 20.04.2018

Оваа година Виз Ер Скопски маратон ќе се одржи во недела, 06.045.2018, со старт во 08.30 часот. На агендата повторно се маратонот, полумаратонот, штафетниот маратон и трката на 5 километри.

14 поврзани вести »

P&G купува дел од германскиот гигант Merck за 3,4 милијарди евра

Бизнис Инфо - 20.04.2018

Фото: Facebook Procter & Gamble купуваат дел од фармацевтскиот бизнис на Merck KGaA за 3,4 милијарди евра, со што познатите брендови од типот на Seven Seas ќе бидат повеќе застапени на пазарите во Јужна Америка и Азија.

2 поврзани вести »

Јавна трибина: Регистар на население и електронски услуги

Бизнис Инфо - 20.04.2018

Во рамки на најавениот проект за воспоставување на централен регистар на население и воведување на електронски услуги, се изготвија и Закон за централен регистар на население и Закон за електронско управување и електронски услуги.

22 поврзани вести »

Босна и Херцеговина ќе ја добие првата фабрика за панирано пилешко

Бизнис Инфо - 20.04.2018

Фото: Madi Босна и Херцеговина ќе ја добие првата фабрика за панирано пилешко, објави Biznisinfo.ba . Фабриката, за којашто ќе бидат одвоени три милиони евра, ќе се гради во Тешањ, а ќе биде инвестиција на Madi компанија којашто е оценета како ...

Како да станете продажен експерт

Бизнис Инфо - 19.04.2018

Фото: Pixabay Неколку совети за сите оние што сакаат да постигнат одлични продажни резултати. Не размислувајте како продавач Ако сакате да станете продажен експерт треба да престанете да размислувате како продавач. Слушајте.

Царинската управа и универзитетот Гоце Делчев потпишаа Меморандум за соработка

Бизнис Инфо - 19.04.2018

Директорот на Царинската управа, г-дин Ѓоко Танасоски одржа предавање пред студентите на економскиот факултет при Универзитетот Гоце Делчев – Штип и ги запозна со надлежностите на Царинската управа.

Пакомак ги одбра најеколошките угостителски објекти за 2017

Бизнис Инфо - 19.04.2018

Пакомак ги собра на едно место општествено одговорните кафулиња од Скопје кои редовно ја собираат својата, пред сè стаклена амбалажа, во посебни канти на Пакомак, за потоа да се рециклира, наместо да заврши на депонија.

25 поврзани вести »