TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Davor Pehchevski @dpehche
#reach: 86549   ( 91st )
#followers: 1603   ( 2662nd )
Во живо од тоалет за пациенти во Универзитетска Kлиника за Tрауматологија, Oртопедски болести, Aнестезија, реанимација и интензивно лекување и Ургентен центар. https://t.co/ConibgaKMN
94ReTweets182Favorites·Details
Зошто никој од власта не излезе јавно да ја објасни енергетската криза, искрено да каже како и колку сме погодени како држава, какви мерки се планираат? Зошто никој не повикува на рационално трошење за да се ублажи финансискиот товар што го презема МЕПСО?
56ReTweets250Favorites·Details
Банкиве уште не научија дека експозитурите треба да работат и после 16.
35ReTweets399Favorites·Details
На колку луѓе им се згади од избориве и изгубија желба за гласање?
34ReTweets295Favorites·Details
ЕСМ „донираше“ 10 милиони евра за субвенции за инвертер клими за кои сега не може да произведе доволно струја за да ги напојува. Абе еден ден да сум ви во главата...
13ReTweets85Favorites·Details
ЕУ извештајот - повластени тарифи за мали хидро веќе не треба да има.
The government should reconsider the decision to keep the feed-
in-tariffs for small hydro power plants, which either do not require support or have negative
environmental impact.
https://t.co/2ihWOfJnx4
19ReTweets35Favorites·Details
1/
Малата хидроцентрала на Маркова река е на чекор да стане успешна приказна за соработка меѓу граѓански сектор и институција (ДИЖС). Од вчера, го имаме (мислам) првиот случај за утврдени неправилности во работењето во изградба на МХЕ ⬇️
15ReTweets36Favorites·Details
Седни, почекај, ако скршиш нешто ортопедија е на крајот ходникот хе хе хе https://t.co/Cwmwvykos5
10ReTweets48Favorites·Details
@LawyersHuman @therealpsmst @jp_wanderer Еве на три дена пред избори во Карпош изгласаа нов ДУП со еден куп објекти во заштитниот појас околу аквадуктот, и пак само истата група луѓе реагира. Почнувам да мислам дека мнозинството жители на Скопје нема никаков проблем со градежната експанзија, независно од локација.
8ReTweets12Favorites·Details
Со 10 милиони ќе склопеа пилот проект за соларно централно греење и после од климатски фондови ќе го реплициравме низ цела држава.
Со еден хектар може да се произведува повеќе од 2 GWh топлинска енергија годишно. Секое село може да се грее на обновлива со туѓи пари.
6ReTweets30Favorites·Details
Потребни се 2 обични автобуски ленти за да заменат една добро осмислена БРТ лента во однос на капацитетот за пренос на патници. И 500 еко автобуси не помагаат. На Скопје му треба масовен и удобен јавен транспорт на што помалку простор. Аман, држете се до работи што ги разбирате. https://t.co/wF2DXFfKUM
7ReTweets19Favorites·Details
Дури и да се направи измената во ГУП, дислокација на А индустрија зависи од толку многу фактори што градоначалник е мува на ѕид во муабетов. Средете ја Б индустријата, таа е ваша. Во нов ДУП за аквадукт има 6 нови (нелегални) објекти лесна индустрија нацртани прес ваш нос. https://t.co/cB9z3XVM9y
5ReTweets14Favorites·Details
8/
За крај, морам да кажам дека сум пријатно изненаден што ДИЖС ја прифати критиката како конструктивна и добронамерна, и направи чекори да ја подобри својата работа. Ова не се случува често кај нас. Енде
4ReTweets18Favorites·Details
2/
Потсетник -на 11 август од @Eko_svest реагиравме до медиуми и инспекторат за лошата градежна пракса што прави голема штета на речното корито и живиот свет во Маркова река:
https://t.co/2nHm4v8i6t
3ReTweets14Favorites·Details
5/
@Eko_svest обезбеди експерт од Бугарија со многугодишно искуство за следење на изградба и работа на мали хидроцентрали, посебно во делот на техничка изведба. Имаше две обуки, една тееретска и една теренска.
https://t.co/OQg28vYS5D
https://t.co/JpBr2pxR8m
2ReTweets14Favorites·Details
6/
По повторниот инспекциски надзор на Маркова река, утврдени се неправилности, повреда на водното право итн. Направен е записник според кој концесионерот „остварува водно право спротивно на начинот и намената определени во дозволата или концесијата“
https://t.co/nSczm46Vc9
3ReTweets10Favorites·Details
3/
Една недела подоцна инспекторатот излезе на терен и не утврди неправилности за што повторно реагиравме јавно.
https://t.co/UnBg4iLo39
1ReTweets13Favorites·Details
4/
По ваквите случувања, инициравме состанок со ДИЖС во кој дискутиравме за нивните надлежности и за можни начини да се подобри инспекцискиот надзор на мали хидроцентрали. Меѓу другото, се договоривме да организираме обука за инспекторирање на МХЕ.
https://t.co/sQde2p6nrh
1ReTweets12Favorites·Details
Најчесто разговара со:
#Name@Nick#дискусии
1Darko Arsovskidarsovec8
2Dime (5,310759 ден.)dimes10cent3
3Shoku Boroborokitanoski3
4иренска кетнесirenska_madness3
5MITE NAJDOFFkalabalak_2
6ЛилеСтечајката🔪🦴biktop162
7Eko-svesteko_svest2
8Сафраmetokara092
9🏳️‍🌈ТвитеротНаАнаФранк🇲🇰box_kiki2
10Цандо Големиотcandogolemiot2