TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Goce Pangovski @goce_macedonian
#reach: 18148   ( 467th )
#followers: 899   ( 5131st )
Да повториме,
Бугарите си се ТУРКО-МОНГОЛИ
Зборувале на јазик од ТУРКИСКАТА група на јазици
Му се молеле на Тангра
Немаат никаква врска со Светите браќа Кирил и Методија, Св. Климент и Св. Наум, ниту па со глаголицата и кирилицата. https://t.co/9d2n91fDFZ
32ReTweets100Favorites·Details
Зашто Бугарите и бугароманите се нервираат на моите објави?
Што е проблемот?
Неписмени се, или се срамат од сопствениот „произход“ (потекло)? https://t.co/7QnYawz7uH
24ReTweets131Favorites·Details
24.XI.1878, 15 главатари од македонското (кресненско) востание, до англискиот генерален конзул:
„…нас Македонците, жители на окружјето Малешево…
Нашата македонска крв, со која по неволја сме решени да ја крвавиме оваа од пред 2000 г. немилостиво осудена и презрена Македонија…” https://t.co/kBRkI4e7PX
30ReTweets90Favorites·Details
Блаже Крстев–Биринчето, македонски војвода. Роден во с. Бирино, крушевско, Македонија 1873 г.
Загинал на 31.V.1911 г. во борба со турскиот аскер кај манастирот крај с. Журче, демирхисарско, Македонија.

Во прилог негови писма од 1906 г. што сведочат за соседските пропаганди https://t.co/u7U3EHevGr
24ReTweets94Favorites·Details
Скопјани и сите Македонци, честит празник 13 ноември!
Денот на ослободувањето на Скопје од наци-фашистичката окупација во 1944 г.
Во прилог ретко сочувано кратко видео од говорите на Методија Андонов-Ченто и Михаило Апостолски на митингот одржан во ослободено Скопје. https://t.co/oj0Oexe0BQ
23ReTweets61Favorites·Details
Методија Шаторов-Шарло, во лето на ПК на КП за Македонија, ноември 1940 г.:
„...Во сушност Македонците не сет нити Срби, нити Бугари а сет само Македонци...“
„Методија Шаторов-Шарло, Документи и Материјали“, ДАРМ/Македоника Литера, Скопје, 2012, стр.312-314. https://t.co/cB8JI1egT2
20ReTweets31Favorites·Details
#Bulgarians are a Turkic-Tatar people mixed with Mongols. They said it themselves.
#българи = турко-татари смешани со Монголи. Самите си признаваат. https://t.co/Y9bw7fyMiG
10ReTweets37Favorites·Details
9.XI.1944 г. ослободување на Велес од наци-фашистичките окупатори во ВСВ.
1:
На прославата говор држи велешанецот Панко Брашнар.
Другите од десно на лево: Страхил Гигов, Методија Андонов-Ченто, Богоја Фотев, Крсто Ѓермов-Шаќир (илинденски војвода)
2:
Пречек за Панко Брашнар https://t.co/Xn3Bs6zR0c
6ReTweets14Favorites·Details
Во денешниот број на весникот „Нова Македонија“ се објави напис во кој и јас дадов свој удел.
Прочитајте:

https://t.co/TnkbPDDAD0
5ReTweets9Favorites·Details
Слава тебе Свети Клименте Охридски!
За многу години празникот! Скулптура на Св. Климент Охридски, дело на Димо Тодоровски. https://t.co/JfrhJmVjr3
1ReTweets14Favorites·Details
Најчесто разговара со:
#Name@Nick#дискусии