TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Macedonia: a True Endless Story ... @macedoniatrue
#reach: 23146   ( 1283rd )
#followers: 188   ( 16353rd )
Во Македонија денеска ќе дошла Урсула фон дер Лајен, претседателката на Европската Комисија за да го потапша Зоран Заев и да го охрабри да ги прифати бугарските наци-шовинистички глупости дека наводно пред 1944 г. не постоеле Македонци и македонски јазик, зашто нели, https://t.co/xzMYutEVSO
12ReTweets13Favorites·Details
САМОПРИЗНАНИЯ: КАКВО СА ПРАВИЛИ БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ?
Ако се проведе олимпиада по зверства, не знам кой балкански народ ще излезе начело... А какво сме правили в Македония разказва сам министър-председателят на българското нацистко правителство, Богдан Филов... https://t.co/7XWdOfJDU6
12ReTweets17Favorites·Details
После задушувањето на македонското Илинденско востание, во жална Македонија се случуваат страшни погроми, колежи, обесчестувања врз МАКЕДОНЦИТЕ, од коишто светот, нели, е згрозен... Но, џабе, никој ниту да мрдне со мал прст. https://t.co/sxEcmxp4WC
13ReTweets21Favorites·Details
Се одбележуваат 106 години од смртта на Димитар Пинџуров
Кавадарци денеска ја одбележа 106-годишнината од смртта на Димитар Пинџур(ов) – организатор на отпорот на Македонците против српскиот монархо-фашистички окупатор, и татко на Страшо Пинџур. https://t.co/vWGad0Ft8y
10ReTweets43Favorites·Details
„Масакри во Егејска Македонија, 1913“
Напис: https://t.co/32QDiXldQC ------/
https://t.co/9B1ENj0UmS https://t.co/3j9VhOWtSD
13ReTweets29Favorites·Details
Гоце Делчев се борел за слободна независна Македонска Држава. Бугаристичките историографски лаги и манипулации, под уцена од Бугарија, не смеат да се прифатат! https://t.co/CB5jy6rKtB
9ReTweets13Favorites·Details
Англичанецот Роџер Бејкон* во 13. век јасно ја издвојува Македонија - земјата на Антигон, Филип и Александар Велики, од татарскиот принципат Мала Бугарија (источен Балкан), каде јазикот е ист со оној на суровите Бугари „Сарацени“* во Голема Бугарија (кај р. Волга). https://t.co/7fpQ3ZrZVZ
9ReTweets14Favorites·Details
Васил Сурчев, братот на Баба Ванѓа, бил партизан и борец против наци-фашистичките окупатори во Македонија
10ReTweets22Favorites·Details
Осврт на Павел Шатев за подвигот на Солунските атентатори – 1923 г.
– „ Нарушуваме еден завет на великите македонски покојници во Солун и Сахара. Тие се беа заколнале да не оставаат свои портрети, затоа што сакаа да бидат служители на идејата, но не и на славата. https://t.co/PdiEgezuss
10ReTweets22Favorites·Details
Пукна уште еден меур бугарски лаги
Велко Цветков Велковски - Скочивирски е македонски револуционер, прилепски војвода на ВМРО. Славниот Скочивирче загинал со целата своја чета во битка со турската војска кај с. Клепач, Прилепско, на 15 мај 1904 година. https://t.co/ud5IiTkqqo
9ReTweets24Favorites·Details
Македонија под бугарска окупација
Битола, 1943… Откако сите семејства на Евреи биле иселени од градот, целиот имот бил „судски“ ликвидиран, а средствата веднаш билe предвидени и внесувани во бугарската Државна каса. https://t.co/uw8iaw4Bfv
9ReTweets16Favorites·Details
Херодијан (на латински: Herodianus, ок.180 – ок.250 г.) е римски историчар, автор на „Историја на Римската империја” и токму во таа книга ги спомнува одделно древните Македонци од древните Хелени и од Хелада, наведени меѓу тие што ја “уништиле” Хелада покрај древните Римјани. https://t.co/7TJsHadjh9
9ReTweets17Favorites·Details
Весникот „Илинден” од 19. I 1923 година ги објаснува стремежите на Македонецот за ослободување од неговите нови поробители (Србија, Грција, Бугарија).
„Ние Македонците се бориме за сопственото ослободување и го дигнавме високо мотото ‘Македонија за Македонците’… https://t.co/rNnwaGZ6C1
9ReTweets17Favorites·Details
Гоце Делчев бил македонски националист, но не и шовинист!
Пред некое време, бугарските пропагандни ботови објавија досега помалку познати мисли на Гоце Делчев. Оттаму дознаваме дека кога Гоце ќе рече народ, тој мисли на ЕТНОС – НАЦИЈА.На пример, Турците се посебен народ – нација. https://t.co/6LBpH1Xq2T
8ReTweets13Favorites·Details
„Блгарски фашист“ - весник на фашистите во Бугарија од пред Втората светска војна.
#Nazi #Fascist #Bulgaria , #Fascism , #NoMore ...

https://t.co/NbhWCoCICv https://t.co/wPoVLGIx3O
9ReTweets18Favorites·Details
Самопризнание на бугарски истражувач:
„Во Македонија, сепак, Германци нема. Избеганите в гората се бореле против бугарската администрација, против бугарската полиција, против Бугарската армија... Фашизмот во Македонија е олицетворен во Бугарите.“
---- https://t.co/buEXktwraw
8ReTweets22Favorites·Details
И според овој историски извор од 1887 г., средновековните Траки и Македонци во 800-та г. биле Словени и се бореле против турко-татарските Прави Бугари! https://t.co/4GFYQQNB7n
9ReTweets19Favorites·Details
Српскиот и бугарскиот монархо-фашизам
Македонските власти, односно Зоран Заев деновиве е жестоко критикуван за најавите за политичка ревизија на фашистичката окупација во 2СВ. https://t.co/8zgHwBG3ma
5ReTweets4Favorites·Details
само уште малку повеќе да реализираат од тн. „Рамковен договор“ и кај да е, ако не оваа среда-другиот петок ќе почнеле преговорите за членство во најдоблесната, најпринципиелна и најдобра унија на светот!

https://t.co/Y8GYL7SXdH https://t.co/dFrQomrVqu
5ReTweets5Favorites·Details
Во оваа книга од 1844 г., издадена во Лондон, Македонците се спомнати меѓу иселениците во Австрија од 18. век, како одделен народ, покрај Албанците, Србите, Власите итн.

https://t.co/kAFLdBeGGj https://t.co/7OCuohHBEB
6ReTweets9Favorites·Details
Најчесто разговара со:
#Name@Nick#дискусии