TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Maja Gerasimova @majagerasimova
#reach: 3298   ( 1613rd )
#followers: 184   ( 16246th )
@Uber_Macedonian @stivveselinovs1 @1VidiVidi Еве нешто што сега го дигитализираат, па документи, дури и во смисла на пишана лична карта, имало во Отоманската империја, задолжително од 1830. Нашите презимиња се или родови (Петревци, Јовевци) или по татко/дедо директен предок (Петар, Јове). https://t.co/VxmGLNJr8m
5ReTweets6Favorites·Details
@1VidiVidi Голема штета е што низ годините не изградивме кредибилни научни тимови на историчари и лингвисти кои читаат и разбираат старотурски со арапско писмо, за навистина темелно да се истражат турските архиви, кои верувам дека се достапни и неистражени за мк население.
5ReTweets17Favorites·Details
@1VidiVidi На пример, една наша иселеничка со семејство по потекло од Воден, немала проблем да си го исцрта личното семејно стебло дури до 1612 година, со вадење на изводи од матична книга на родени на предците, од архивот во Истанбул. Е, до толку се детални.
5ReTweets15Favorites·Details
@Uber_Macedonian @stivveselinovs1 @1VidiVidi Не е така, знам дека ако биле исламизирани, по тоа се ставало прво генеричко презиме, Абдула мислам беше, па така да не знаеш што било пред тоа. А еве за поголемите места, има опширни пописни дефтери од 1467 година. https://t.co/218hVU2gAx
4ReTweets7Favorites·Details
@Uber_Macedonian @stivveselinovs1 @1VidiVidi https://t.co/pZIwPcCVcM А ова е добро кој има вишок време и може малку од малку да го прочепка, да види што ќе излезе, дигитална генеалогија на Отоманска Турција
3ReTweets5Favorites·Details
@stivveselinovs1 @1VidiVidi Ама е многу возможно! За цели села, градови и семејства да се водат толку детални податоци, и да ги има по архивите, може да се исцртаат контурите на општеството и нашите предци тогаш, а не сега Грците да шпекулираат дека во егејска Македонија имало само Евреи и Грци во турско.
2ReTweets7Favorites·Details
1ReTweets3Favorites·Details
@Uber_Macedonian @stivveselinovs1 @1VidiVidi Па, Стојанче Петрев, син на Петре. Петре, син на Трајче. Трајче од Робевци - едно време бил Робев, Робеоглу, Робе. Цел Балкан одамна има презимиња, Ѓерг Кастриоти, Јован Оливер, Угљеша Мрњавчевиќ уште пред Османлиите си постојат, да се најдат од кој предок/род се
2ReTweets5Favorites·Details
@MarjanCurinov @1VidiVidi Преку 75 години имаше и буџети, и научни институции и факултети кои можеа да изградат таков кадар и да го спроведат истражувањето, наменски. И Турците ќе помогнеа, има потомци на кои им бие македонско срце во градите и во Измир и во Истанбул. Вака, потешко, ама не и невозможно
0ReTweets2Favorites·Details
@saskac ФЕИТ, а не ФИНКИ, разбираат и се бават со инфраструктура на мрежи, има и предмет Форензика на мрежи. Можат да помогнат и на владини институции, и вам на темава. Штета што и од претходна и од сегашна власт не се искористени како вистински стручни лица.
0ReTweets1Favorites·Details
@Azhdajche Пред некој месец имаше дискусија баш за зборот и слоганот во јазична група на фб. За жал, се' повеќе луѓе инсистираат на тоа да се искова нов збор за секоја нова нијанса на значење, дури и кога тоа не е така во изворниот јазик https://t.co/ebnHQ9cu1a
0ReTweets0Favorites·Details
@UZI9mmmm @katarinabarley @GermanAmbSkopje Isn't his surname of Jewish origin? He completely disassociates himself from the Nazi ideology& deeds on personal level in your clip, but doesn't (want to) grasp the connection among the newly-built statues, the past of state he represents and our chances of good future with them
0ReTweets0Favorites·Details
@dekorama2 Дали кај нас има плотни од кварц, и за каков квалитет и цена може да зборуваме?
0ReTweets0Favorites·Details
@dekorama2 Благодарам! Домаќин(к)ите на запад ги фалат полесни за чистење и одржување од гранитните и мермерните, не попримаат бои, а поиздржливи и похигиенски од дрво, а кај нас, еве првпат од вас дознавам дека има...
0ReTweets0Favorites·Details
Најчесто разговара со:
#Name@Nick#дискусии
1Види Види1vidividi9
2Poljakot od Makedonijastivveselinovs16
3Mentalistuber_macedonian5
4dekoramadekorama22
5Фрајлицаazhdajche1
6Anke Holsteingermanambskopje1
7Saska Cvetkovskasaskac1
8Слободна Темаmarjancurinov1