TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Македонска поезија @mkdpoezija
#reach: 70776   ( 152nd )
#followers: 6859   ( 388th )
Првата запишана македонска народна песна - ја рецитира Ненад Стојановски. https://t.co/7EIB4LprvR
58ReTweets197Favorites·Details
Најмоќниот оратор и беседник од поновата македонска историја! 🇲🇰

Архиепископот г.г. Михаил, пред точно 32 години, на 12 август 1990 година, кога во центарот на Скопје се освети Соборниот храм Св. Климент Охридски. https://t.co/sVi3xbZBnL
36ReTweets133Favorites·Details
Пред 96 г. во Софија почина Крсте Петков Мисирков, кодификатор на македонскиот литературен јазик, славист, историчар, етнограф, публицист, автор на првата книга и списание на современ македонски јазик, основоположник на македонското научно-литературно друштво во Санкт Петербург. https://t.co/SPo1frXfQ4
27ReTweets83Favorites·Details
Проф. Круме Кепески (1909 –1988)

Јазикот на кој што зборуе широката народна маса се вика народен јазик. Јазикот на кој што зборуе македонскиот народ, се вика македонски јазик. 🇲🇰 https://t.co/58hIpHMkvj
25ReTweets88Favorites·Details
„Секој што однадвор ќе ни ја подари слободата ќе ни ја земе земјата!“

Петар Поп Арсов
(14 август 1868 - 1 јануари 1941)

Слава му! 🙏 https://t.co/pfBmInTCNi
22ReTweets95Favorites·Details
...Туку
Најгрдото поглавје
Од мојот роман
Ќе носи наслов
Од свои убиен...

Гане Тодоровски
18ReTweets106Favorites·Details
Пискотници се слушаат од Галичник до Река,
Што тешка несреќа ги збра и мажите и жените, та гласи тажна ека,
И навева сал коб и зла?

Сердарот,

Прличев
14ReTweets139Favorites·Details
Сеќавања! ❤️ https://t.co/V5ccbwlozK
13ReTweets120Favorites·Details
Стрелките на часовникот на старата железничката станица во Скопје веќе 59 години стојат на 5 часот и 17 минути - време кога на денешен ден 1963. катастрофалниот земјотрес го уништи Скопје, однесе многу животи и остави лузни, пустош и тага зад себе.

Да не се заборави! ❤ https://t.co/E4tACCQdbp
12ReTweets58Favorites·Details
Зар не паѓа дожд од Бога на сите подеднакво? Или Сонцето не свети за сите, исто така? Зар не го дишеме воздухот сите еднакво? Како тогаш не се срамите да признаете само три јазика, а за сите други народи и племиња сакате да бидат слепи и глуви?

Св. Кирил и Методиј https://t.co/iCBS5Ao44E
11ReTweets53Favorites·Details
За сите што сакаат да слушнат една поинаква љубовна приказна снимена во Софија, а создаена во Радио Велес пред точно 19 години.

Во спомен на големиот поет Никола Јонков Вапцаров и неговата муза, сопруга и вечнна љубов, Бојка Димитрова Вапцарова. https://t.co/zZOuOhCXtM
7ReTweets47Favorites·Details
Денес, мила моја, може да се остане жив единствено ако не се праша, ако не се знае ништо, ако не се има очи и мисла за ништо од сево ова што станува околу нас. Обиди се да ми поверуваш…

“Црнила”, Коле Чашуле
7ReTweets46Favorites·Details
„Толку стравувам
некоја јанѕа ме јаде
да не би одново да Те раздадеме!“

Гане Тодоровски
8ReTweets35Favorites·Details
Илинка МИТРЕВА
Збирка поезија "Минијатури", 1977 г.

Ги оставивме зад себе последните перони
во таа ноќ без милост.
Светеа ли солзи, гаснеа ли треви,
лаеја ли пци.
А можев никогаш да не те познавам,
и да те нема, да не те знам.
Минеа ли реки, татнеа ли коњи,
раснеа ли соништа. https://t.co/Nnubc7TKwy
7ReTweets26Favorites·Details
Најчесто разговара со:
#Name@Nick#дискусии