TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Министерство за здравство @zdravstvomk
#reach: 40108   ( 860rd )
#followers: 1919   ( 1973rd )
#1
Двојно е намалена бројката на новодијагностицирани пациентки со рак на грло на матка годишно, во споредба со 2009 година https://t.co/iqFpyygWzO
14ReTweets80Favorites·Details
#2
Министерот за здравство и директорите на Здравствен дом - Скопје утрово промовираа нови 13 возила наменети за поликлиниките во градот Скопје. Од нив, 10 возила се наменети за единицата за домашно лекување, а останатите возила за секојдневно транспортирање на материјали. https://t.co/PdH1q2bffA
2ReTweets12Favorites·Details
#3
Министерството за здравство информира редовно се следи состојбата со корона вирусот, преземени се сите мерки на заштита и превенција. Во државата, досега, не се забележани сомнителни случаи на корона вирусот.
https://t.co/nRqlRFLhFv
3ReTweets8Favorites·Details
#4
Клиниката за ендокринологија со комплетно реновирана и опремена интензивна нега, набавени нови болнички кревети, апарати за мониторинг на виталните функции и континуирано следење на гликемијата кај натешко болните пациенти.
https://t.co/zD8H8keSB8 https://t.co/wneQxdavF0
2ReTweets10Favorites·Details
#5
✅ Ниту еден пациент со онколошко заболување не чека за лек. Сите пациенти ја имаат потребната терапија.

🖇️Чекориме заедно. Не сте сами! https://t.co/u15x82fRTg
2ReTweets6Favorites·Details
#6
Комплетно реновиран одделот за интензивен рехабилитациски третман за деца со аутистичен спектар и комбинирани развојни нарушувања во Заводот за слух, говор и глас. Пуштен во употреба и кабинет за ВАТ терапија.
https://t.co/K4vPyLa5CD https://t.co/etESb87ob1
2ReTweets6Favorites·Details
#7
СЗО препораки за превенција од корона вирусот:
✅При кашлање или кивање, покријте ги устата и носот со марамче или со дланката
✅По употреба искористените марамчиња фрлајте ги во затворени канти
✅По кашлање, кивање или грижа за болни лица, задолжително мијте ги рацете https://t.co/82Wl86r59D
2ReTweets2Favorites·Details
#8
Министерството за здравство ги повикува сите заинтересирани да достават писмо за интерес за вршење здравствена дејност во мрежата здравствени установи во дејност аптеки во ПЗЗ или аптеки/аптекарски станици во рурална средина со најмногу 3.500 жители.
https://t.co/KuUotFQc5i
1ReTweets3Favorites·Details
#9
На 27 февруари 2020 година во Скопје ќе се одржи вториот Национален форум за здравје под мотото „Здрави мајки, здрави новороденчиња: Северна Македонија одговара на предизвиците“. Форумот го организираме со поддршка од @WHO. https://t.co/BZp9bOIbzO
0ReTweets5Favorites·Details
#10
Клиниката за психијатрија набави современа опрема за дијагностика при спиење. Опремата се состои од полисомнограф и актиграф, со коишто се следат повеќе физиолошки функции во текот на спиењето, како и во текот на дневно-ноќниот ритам. https://t.co/D3NKNjpvHs
1ReTweets2Favorites·Details
#11
Министерот одржа состанок со Комисијата за заразни болести по прогласувањето јавноздравствена состојба од меѓународен ризик за коронавирусот-државата веќе постапува според насоките на СЗО, согласно Меѓународниот здравствен правилник. https://t.co/8Q4TpCZSLw https://t.co/xd9TI4dw3O
1ReTweets2Favorites·Details
#13
Министерот за здравство, Венко Филипче го посети медицинскиот тим на меѓународниот аеродром-Скопје. Користењето на термалната камера за детектирање евентуално заболени од корона вирусот успешно функционира.
https://t.co/ZJzRRfrHlx https://t.co/Uu7NdekbAx
0ReTweets4Favorites·Details
#14
Одбележан Светски ден за борба против ракот-во изминатите две години направивме значаен чекор напред во третманот, дијагнозата и превенцијата на малигните заболувања, обезбедена најсовремена терапија, сите лекови се оригинални со сертификат.
https://t.co/RSwREhhHYC https://t.co/bBui4w1z1s
1ReTweets1Favorites·Details
#15
✅ За првпат обезбедивме психолошка поддршка на онколошките пациенти, која е една од најважните сегменти за успешно лекување на болестите. Правиме сѐ, пациентите подобро и побрзо да го надминат овој тежок период.

🖇️Чекориме заедно. Не сте сами! https://t.co/prGIf86jp0
0ReTweets3Favorites·Details
#16
На 27 февруари по втор пат ќе се одржи Националниот форум за здравје, кој го организираме со поддршка од СЗО, а на кој ќе разговараме за актуелната состојба и иднината на мајчината и перинаталната здравствена заштита во нашата земја, но и за примарната здравствена заштита. https://t.co/J9l1itdeyF
0ReTweets3Favorites·Details
#17
Реновиран вакциналниот пункт во поликлиниката „Ѓорче Петров“ и набавен дигитален рендген апарат. Во овие реновирани простории условите за дечињата се попријатни за да се спроведе процесот на имунизација. https://t.co/Fq8S6DRNPC
0ReTweets2Favorites·Details
#18
Во Здравствен дом Валандово од минатата недела почна со работа хигиенско-епидемиолошката служба (ХЕС).
https://t.co/R4W1SkFkyI
0ReTweets0Favorites·Details
#19
Министерот за здравство, Венко Филипче за состојбата со корона вирусот во Кина и поставената термо-камера на скопскиот аеродром, истакна дека системот е воспоставен-Работата е под контрола и во овој момент не гледам причина за некаков ризик или паника. https://t.co/wipR3M0byf
0ReTweets0Favorites·Details
#20
✅ Во соработка со Фондот за здравствено осигурување овозможивме бесплатни ортопедски градници за сите пациентки оперирани од рак на дојка.

🖇️Чекориме заедно. Не сте сами! https://t.co/a71tetxPL7
0ReTweets0Favorites·Details
Најчесто разговара со:
#Name@Nick#дискусии