TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

2002-04-29 - 2002-05-05

Патување низ Мариово

Утрински - 30.04.2002

Снимањето на "Тајната книга" влезе во втората половина Сунчица Уневска Снимањето на новиот македонски филм "Тајната книга", кој е македонско-француско-холандска копродукција, веќе влегува во втората половина. По првичното снимање во Охрид екипата на филмот, чии автори на сценариото се браќата Љубе ...

Уапсени финансиери на ЕТА

А1 - 30.04.2002

Шпанската полиција уапси 11 лица за кои се соменева дека ја финансираат баскиската сепаратистичка организација ЕТА. Според полицијата, меѓу уапсените во вчерашната рација спроведена во повеќе градови, се наоѓаат и членови на баскиската сепаратистичка политичка партија „Батасуна“.

Планинарски маратон Водно-Матка

Дневник - 30.04.2002

В НЕДЕЛА На Велигден на Водно ќе се одржи планинарски маратон во организација на "Гард", со почеток во седум часот. Дворот на училиштето "Кочо Рацин" е зборното место за сите што сакаат трчаат на Водно. Патеката е долга околу 18 километри, со висинска разлика од 800 метри, а патеката ќе биде ...

Пропуштени цистрените на „Макпетрол“

А1 - 30.04.2002

Царината вчера попладне ги пропшти цистрените на „Макпетрол“, кои за влез во Македонија чекаа една недела. Васил Петрушев, директорот на „Млаз Богданци“, превозникот на нафтените деривати за А1 денеска изјави дека цистерните се пропуштени без никакво обрзложение, еднакво, како што без образложение ...

Се уште не сме дале конечен отчет пред народот

Утрински - 30.04.2002

Марјан Ѓорчев, потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ, за состојбите во партијата, за рејтингот пред изборите, за корупцијата... ВИОЛЕТА ЦВЕТКОВСКА Како втор човек на партијата ВМРО-ДПМНЕ како ги толкувате најновите истражувања на ИРИ, според кои рејтингот на Вашата партија е паднат на 8 отсто.

Коцевски против државата - Не сме добиле ни денар буџетски пари

А1 - 30.04.2002

Вчера велешкиот градоначалник објави дека ќе ја тужи државата за загаденоста во градот, место со најголеми еколошките трауми на Балканот. Аце Коцевски првиот човек на Велес, политичка ориентација - либерал демократ, гостин во вестите на А1 Телевизија.

ВМРО-ДОМ се припои кон ВМРО-Македонска

Утрински - 30.04.2002

Обединување на опозиција Политичката партија ВМРО-ДОМ, со одлука на Централниот комитет, се приспои кон политичката партија ВМРО-Македонска, и сите нејзини членови преминаа во оваа партија. Во соопштението се наведува дека е почнат процесот на обединување на сите опозициски политички партии со ...

Правата од Законот тешко се остваруваат

Утрински - 30.04.2002

Обесштетување "Поминаа четири месеци од донесувањето на интервентниот Закон за обесштетување на загинатите и повредените, но поради преголемото администрирање од надлежните органи правата многу тешко се остваруваат. Освен условот за вработување сопруги, што и порано се остваруваше, другото оди ...

"Тампон зона" во мрачните замисли за поделба на државата

Утрински - 30.04.2002

ПАЈКОВСКИ При ъьшата ЃEсета ъь сеЃEто разгьAаравЃE ЃEсо ЃEатеникъC ьC изборнатЃE единицЃEьC РъBтуше ЉатиЃEПајЃEвсЃE. ЗЃEсостыШбите во региЃEъC ПајЃEскЃEыG рече: - ОЃEтиъь РъBтуше, спъAед ыDјзиъьта геьBрафсЃE ЃEставенъBЃE ЃEетставувЃEЃEьBЃEважеЃEрегиЃE во заЃEдниоЃEдеЃEъь МакедЃEијЃE ЃEЃEради ...

Турканици за книги, ама и за награди

Вест - 30.04.2002

ЗАВРШИ САЕМОТ НА КНИГАТА Заврши Интернационалниот саем на книгата во Скопје. Со доделување на едно чуди награди, дури е востановена и нова - за убава литератиура. Ја доби Јордан Даниловски за "Книга Нави". Издавач на оваа книга е "Македонска книга" што ја купи ВМРО - ДПМНЕ, а директор е Нове ...