TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Плаќал сметки и случајно открил „фантом” со негов идентитет

Репортер - 12.11.2016

Избирачкиот список не е прочистен, алармира Центарот за слобода – ЦИВИЛ, во својот периодичен извештај од набљудувањето на изборниот процес. Во мали селца има индиции дека дури третина од запишаните на списокот се фантоми, покажуваат Истражувањата ...

„Фантоми“ има, а ДИК незаконски ги препраќа до МВР граѓаните кои ги пријавуваат

Позитив.мк - 11.11.2016

Граѓанската иницијатива „Ние одлучуваме” предупредува дека Избирачкиот список не е прочистен и се уште има лажни гласачи. Голем број граѓани се жалеле до Државната изборна комисија дека ги нема во Избирачкиот список, дека им се изменети некои лични ...

Цивил: Недостига транспарентност околу избирачкиот список и изборниот процес

24 Вести - 10.11.2016

Невладината организација „Цивил“ алармира за голем број случаи во кои јавните ресурси се злоупотребуваат за партиски цели во изборниот период. Од „Цивил“ имаат и големи забелешки за работата на Државната изборна комисија.

Цивил досега констатирал 200 фантомски гласачи

24 Вести - 10.11.2016

Цивил забележува злоупотреби на јавната администрација и отсуство на транспарентност во работењето на институциите. Државната изборна комисија место да чисти, додава нови спорни гласачи во избирачкиот список.

„Ние одлучуваме“: Граѓаните имаат проблем со избирачките списоци

МКД - 10.11.2016

„Голем број граѓани се пожалија дека имаат проблем со Државната изборна комисија при докажување дека ги нема во Избирачкиот список, дека им се изменети некои лични податоци или пак дека некој друг се води дека живее на нивната домашна адреса“, ...

Цивил: ДИК не го реши проблемот со фантомските гласачи

МКД - 10.11.2016

Невладината организација Цивил денеска информираше дека досега добиле податоци за 200 случаи на фантомски гласачи, од кои само два случаи се решени. Тие сметаат дека ревизијата на Избирачкиот список не дава резултати.

„Ние одлучуваме“: ДИК незаконски ги препраќа до МВР граѓаните кои пријавуваат непостоечки гласачи

24Струмица - 10.11.2016

Граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ отвори бесплатна СОС линија на која граѓаните се охрабрени да се јават и да ги пријават предизборните нерегуларности, притисоци врз нивното избирачко право во форма на агитации, заплашување и слично како од ...

ЦИВИЛ: Само два од двесте решени случаи за фантомски гласачи

Радио МОФ - 10.11.2016

„Ревизијата на Избирачкиот список не дава резултати. Во над 200 случаи на фантомски гласачи доставени до ЦИВИЛ во текот на пролетните месеци оваа година, нотираме дека само два случаи се решени, односно, податоците се коригирани.

ДИК: утре ќе се објават описите на изборните единици

ТВ21 - 10.11.2016

ДИК утре ќе го заклучи и избирачкиот список кој се однесува на 7-та изборна единица, односно на дијаспората. До утревечер на полноќ во ДИК треба да пристигнат кандидатските листи од сите партии и независни кандидати кои ќе учествуваат на ...

(ВИДЕО) ДИК незаконски ги препраќа до МВР граѓаните кои пријавуваат непостоечки гласачи

А1 On - 10.11.2016

Граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ отвори бесплатна СОС линија на која граѓаните се охрабрени да се јават и да ги пријават предизборните нерегуларности, притисоци врз нивното избирачко право во форма на агитации, заплашување и слично како од ...

„Ние одлучуваме“ ѝ порача на ДИК да го прочисти Избирачкиот список

+инфо - 10.11.2016

Граѓани се жалат дека имаат проблем со Државната изборна комисија при докажување дека ги нема во Избирачкиот список, вели Амет од „Ние одлучуваме“. Голем број граѓани се пожалија дека имаат проблем со Државната изборна комисија при докажување дека ...

Плаќал сметки и случајно открил „фантом” со негов идентитет

Фокус - 10.11.2016

Избирачкиот список не е прочистен, алармира Центарот за слобода – ЦИВИЛ, во својот периодичен извештај од набљудувањето на изборниот процес. Во мали селца има индиции дека дури третина од запишаните на списокот се фантоми, покажуваат Истражувањата ...

„Ние одлучуваме”: Избирачкиот список врие од фантоми!

Фокус - 10.11.2016

И граѓанската иницијатива „Ние одлучуваме” предупредува дека Избирачкиот список не е прочистен и се уште има лажни гласачи. Голем број граѓани се жалеле до Државната изборна комисија дека ги нема во Избирачкиот список, дека им се изменети некои ...

Власта стиска сѐ по список

+инфо - 10.11.2016

Наставници и членови на родителските совети се јавуваат на родители и им вршат притисок да гласаат за владеачката партија, објави Цивил. Невладината организација „Цивил“ алармира за голем број случаи во кои јавните ресурси се злоупотребуваат за ...

„Ние одлучуваме“: ДИК незаконски ги препраќа до МВР граѓаните кои пријавуваат непостоечки гласачи

Радио МОФ - 10.11.2016

Добивме информации дека Државната изборна комисија (ДИК) ги препраќа граѓаните кои пријавуваат непостоечки гласачи на нивните адреси до Министерството за внатрешно работи (МВР). Во МВР од граѓаните се бара да поднесат своерачно потпишано барање за ...

ДИК незаконски ги препраќа до МВР граѓаните кои пријавуваат непостоечки гласачи

Точка - 10.11.2016

Државната изборна комисија не ги ажурира и дополнително ги компликува нерегуларностите во избирачкиот список, иако според одредбите од изборниот законик, Комисијата е надлежна за евентуално бришење податоци од списокот, велат од граѓанската акција ...

На СОС-линијата граѓаните се жалат дека ДИК и МВР си играат пинг-понг со нивните пријави

Локално - 10.11.2016

Од денот на ставањето на избирачкиот список на јавен увид, граѓаните активно се јавуваат да укажат на проблеми со избирачкиот список на СОС-линијата за пријавување изборни нерегуларности (0800 88 888) овозможена од граѓанската акција „Ние ...

Ние одлучуваме: Се уште има многу фантоми во избирачкиот список

Репортер - 10.11.2016

Граѓанската иницијатива „Ние одлучуваме” предупредува дека Избирачкиот список не е прочистен и се уште има лажни гласачи. Голем број граѓани се жалеле до Државната изборна комисија дека ги нема во Избирачкиот список, дека им се изменети некои лични ...

ЦИВИЛ: Фантомските гласачи се тргнати од одредени адреси каде потоа се појавуваат нови

Бриф - 10.11.2016

ЦИ ВИЛ – Центар за слобода објави периодичен извештај од набљудувањето на изборниот процес . Извештајот претставува сублимат врз основа на кракта селекција од извештаите на долгорочните набљудувачи на ЦИВИЛ , пријавите на онлајн формуларот на веб ...

„Ние одлучуваме“: ДИК незаконски ги препраќа до МВР граѓаните кои пријавуваат непостоечки гласачи

Стандард - 10.11.2016

„Граѓанската акција „Ние одлучуваме!“ отвори бесплатна СОС линија на која граѓаните се охрабрени да се јават и да ги пријават предизборните нерегуларности, притисоци врз нивното избирачко право во форма на агитации, заплашување и слично како од ...

Цивил: 60-тина фантоми во ресенското село Долно Перово

Репортер - 10.11.2016

Во ресенското село Долно Перово, од околу 200 жители, запишани во единствениот Избирачки список, речиси 60-мина се „фантоми“, јавуваат набљудувачите на ЦИВИЛ – Центар за слобода . Жители на Долно Перово посочуваат имиња и презимиња на гласачи ...

ЦИВИЛ: Фантомските гласачи се заменуваат со нови, состојбата е загрижувачка

Фактор - 10.11.2016

Невладината организација ЦИВИЛ соопшти дека добила голем број на пријави за нерегуларности во избарачкиот список и дека проблемот со фантомските гласачи не е решен. Загрижувачи е фактот што фантомските гласачи се тргаат од одредените адреси, а на ...

ДИК: Утре ќе се објават описите на изборните единици

МРТ - 10.11.2016

ДИК утре ќе го заклучи и избирачкиот список кој се однесува на 7-та изборна единица, односно на дијаспората. До утревечер на полноќ во ДИК треба да пристигнат кандидатските листи од сите партии и независни кандидати кои ќе учествуваат на ...

„Цивил“: Фантомските гласачи смениле адреса на живеење

Мета - 10.11.2016

Невладината организација „Цивил“ смета дека ревизијата на избирачкиот список не дава резултати. Како што информираа денеска на прес-конференција, во повеќе од 200 случаи на фантомски гласачи чии податоци биле доставени до невладината организација, ...

На СОС-линијата граѓаните се жалат дека ДИК и МВР си играат пинг-понг со нивните пријави

Мета - 10.11.2016

Од денот на ставањето на избирачкиот список на јавен увид, граѓаните активно се јавуваат да укажат на проблеми со избирачкиот список на СОС-линијата за пријавување изборни нерегуларности (0800 88 888) овозможена од граѓанската акција „Ние ...

ДИК незаконски ги препраќа до МВР граѓаните кои пријавуваат непостоечки гласачи

Макфакс - 10.11.2016

Државната изборна комисија (ДИК) не ги ажурира и дополнително ги компликува нерегуларностите во избирачкиот список, иако според одредбите од изборниот законик, Комисијата е надлежна за евентуално бришење податоци од списокот, велат од граѓанската ...

Ние одлучуваме: Се уште има многу фантоми во избирачкиот список

Либертас - 10.11.2016

Граѓанската иницијатива „Ние одлучуваме” предупредува дека Избирачкиот список не е прочистен и се уште има лажни гласачи. Голем број граѓани се жалеле до Државната изборна комисија дека ги нема во Избирачкиот список, дека им се изменети некои лични ...

На СОС-линијата граѓаните се жалат дека ДИК и МВР си играат пинг-понг со нивните пријави

Либертас - 10.11.2016

Од денот на ставањето на избирачкиот список на јавен увид, граѓаните активно се јавуваат да укажат на проблеми со избирачкиот список на СОС-линијата за пријавување изборни нерегуларности (0800 88 888) овозможена од граѓанската акција „Ние ...

Цивил: 60-тина фантоми во ресенското село Долно Перово

Либертас - 10.11.2016

Во ресенското село Долно Перово, од околу 200 жители, запишани во единствениот Избирачки список, речиси 60-мина се „фантоми“, јавуваат набљудувачите на ЦИВИЛ – Центар за слобода . Жители на Долно Перово посочуваат имиња и презимиња на гласачи ...

ЦИВИЛ: Фантомските гласачи се тргнати од одредени адреси каде потоа се појавуваат нови

Либертас - 10.11.2016

ЦИВИЛ – Центар за слобода објави периодичен извештај од набљудувањето на изборниот процес . Извештајот претставува сублимат врз основа на кракта селекција од извештаите на долгорочните набљудувачи на ЦИВИЛ , пријавите на онлајн формуларот на веб ...

Велешани не заинтересирани за проверка на личните податоци во единствениот избирачки список

Дума - 08.11.2016

Тивко и празно е деновиве во канцеларијата на Државната изборна комисија во Велес додека во тек е увидот во Избирачкиот список за предвремените парламентарни избори закажани за 11 декември, годинава.

ДИК се откажа, сега МВР трага по фантомските гласачи

+инфо - 07.11.2016

Дали фантомите ќе бидат отстранети од списокот пред изборите, од МВР не кажуваат. Политичките партии, барем четирите најголеми, го затворија прашањето за Избирачкиот список. ВМРО-ДПМНЕ триумфално констатираше дека фантомски гласачи немало, но откако ...

Во зграда до МВР пријавени 14 избирачи со исто презиме без број на стан

Локално - 07.11.2016

Во зградата на улицата 50 дивизија број 32 во скопската општина Центар, во близина на Министерството за внатрешни работи, во Избирачкиот список има запишано 28 гласачи, од кои 14 се непостоечки, пренесе Сакам да кажам.

Во зграда до МВР пријавени 14 избирачи со исто презиме без број на стан

Либертас - 07.11.2016

Во зградата на улицата 50 дивизија број 32 во скопската општина Центар, во близина на Министерството за внатрешни работи, во Избирачкиот список има запишано 28 гласачи, од кои 14 се непостоечки, пренесе Сакам да кажам.