TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Академик

МТСП до градинките: Да се почитува Законот за заштита на децата и забраната за политичко и верско организирање на ...

Академик - пред: 2 часа

Mинистерството за труд и социјална политика испрати допис до јавните установи за деца – детските градинки, во кој потсетува на одредби од Законот за заштита на децата. „Имено, Министерството за труд и социјална политика ги потсетува градинките на ...

31 поврзани вести »

Извештај на „Фридом хаус“: Македонија е делумно слободна земја

Академик - пред: 2 часа

Според американската невладина организација „Фридом хаус“, Македонија е делумно слободна земја. Настаните и случувањата годинава во Македонија, оценува организацијата, треба да се следат. Државите од Западен Балкан имаат потреба од поддршка од ...

35 поврзани вести »

Во собраниска процедура измените на Законот за Народниот правобранител како мeхaнизам на граѓанска контрола

Академик - пред: 2 часа

Со донесувањето на предложените измени и дополнувања на Законот за Народниот правобранител, се вели во законското образложение, ќе се овозможи воспоставување на Народниот правобранител како дополнителен коректив на системот на истрага при кривични ...

3 поврзани вести »

ХЕЛСИНШКИОТ КОМИТЕТ: Професор и декан дискриминирале студентка со шамија, a лекарка дискриминирала дете со попреченост

Академик - пред: 4 часа

Хелсиншкиот комитет за човекови права го објави месечниот извештај за состојбата со човековите права во РМ за месец декември 2017 година. Во извештајот се посочува на дискриминација врз студентка во високообразовна институција и на дискриминација ...

2 поврзани вести »

Професионалниот развој на административните службеници – дел од реформите на јавната администрација

Академик - пред: 5 часа

Министерството за информатичко општество и администрација организираше Јавна расправа за Стратегијата за реформа во јавната администрација 2018 – 2022 и за Акцискиот план. На Јавната расправа министерот за информатичко општество и администрација, ...

9 поврзани вести »

НОВИНИТЕ ВО ЗАКОНОТ ЗА УРБАНО ЗЕЛЕНИЛО: Градежни парцели со најмалку 20 % зеленило и воведување зелен катастар

Академик - пред: 6 часа

Собранието на РМ го донесе Законот за урбано зеленило, со кој се воведува целосен систем за планирање, проектирање, подигање, одржување, заштита и реконструкција на зеленилото, финансирање и управување со зеленилото, како и надзор над примената на ...

26 поврзани вести »

Апелациониот суд Скопје одби уште седум жалби на обвинети за настаните во Собранието

Академик - 15.01.2018

„Апелациониот суд Скопје, по одржаната нејавна седница на ден 15.1.2018 година, донесе одлуки со кои ги одби како неосновани жалбите на обвинетите и ги потврди решенијата на Основниот суд Скопје 1 Скопје донесени во рамки на предметите во врска со ...

47 поврзани вести »

Содржината на ратификуваниот Договор за добрососедство меѓу Република Македонија и Република Бугарија

Академик - 15.01.2018

Собранието на РМ го ратификуваше Договорот за добрососедство со Република Бугарија. Истакнувајќи ја важноста на Договорот, министерот за надворешни работи, Никола Димитров, во своето обраќање нагласи дека овој договор ги покрива најважните ...

194 поврзани вести »

Бизнис-заедницата со иницијативи, барања и предлози за промени во нормативната рамка за поволен деловен амбиент

Академик - 15.01.2018

На денешната прес-конференција на Стопанската комора на Македонија, посветена на соработката на Комората со Владата на РМ во делот на реализација на иницијативите за промени во законските и подзаконските прописи во насока на воспоставување поволен ...

18 поврзани вести »

Донесен Законот за амнестија

Академик - 15.01.2018

Собранието на РМ го донесе Законот за амнестија. Донесувањето на Законот, се вели во законското образложение, има за цел да се овозможи процесот на ресоцијализација и социјална реадаптација на осудените лица.

56 поврзани вести »

Стратегијата за реформа во јавната администрација за заштитата на правата на граѓаните

Академик - 15.01.2018

Со измените и дополнувањата на Законот за народниот правобранител се создаваат предуслови, од нормативен аспект, за добивање статус А за Национална институција за човекови права. Со измените се проширува мандатот на Народниот правобранител во однос ...

3 поврзани вести »

Заштитата на личните податоци во делот на финансиите и одобрувањето кредит

Академик - 15.01.2018

Кредит Кога граѓаните поднесуваат барање за одобрување на користење кредит, посочуваaт од Дирекцијата за заштита на личните податоци, потребно е да пополнат образец во вид на формулар. При пополнување на формуларот од различни причини (најчесто ...

2 поврзани вести »

Уставните и законските одредби за прогласувањето на законите и потпишувањето и објавувањето на актите

Академик - 15.01.2018

Во членот 75 од Уставот на РМ се пропишува дека законите се прогласуваат со указ. Указот за прогласување на законите го потпишуваат претседателот на Републиката и претседателот на Собранието на Република Македонија.

29 поврзани вести »

Пакетот закони за реформи на системот за следење на комуникациите на прво читање во Собранието

Академик - 15.01.2018

Пакетот предлог-закони од областа на следењето на комуникациите се на прво читање на денешната седница во Собранието на Република Македонија. Со новиот текст на Предлог-законот за следење на комуникациите, како дел од овој пакет, се уредуваат ...

39 поврзани вести »