TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Окно

Липа

Окно - пред: 2 часа

Таа јаде со раце и со нозе. Гатај ми. Зошто, зашто сум гладна Циганка? Се смее. Не, сестро, не верувам јас во тоа. Фала за доручекот. Ме погали по главата и си отиде. Превод: П. В. српска поезија ...

Перформанс „јас повторно – но не сама“ во Кино Култура

Окно - пред: 5 часа

Во недела (25 февруари) во „Кино Култура“, простор за современи изведувачки уметности и современа култура, во 20 часот, Локомотива – Центар за нови иницијативи во уметноста и културата најавува дека ќе се одржи перформансот „јас повторно – но не ...

3 поврзани вести »

Да бидеш независен, зависи од многу нешта...

Окно - пред: 11 часа

Во царството на глупаците лудниците се направени за генијалните. Животот ќе беше многу краток да немаше состаноци. Спокојство и „здрава храна“ – тоа сигурно го кажал некој голем шегаџија. Знам дека сите луѓе се добри, но како да разберам кои, во ...

Академски стипендии за граѓанско општество 2018-2019

Окно - пред: 11 часа

Отворен е конкурсот за Академски стипендии за граѓанско општество 2018-2019, Програма за стипендирање на Фондациите Отворено Општество. Рокот за аплицирање e 31 март 2018. Отворен е конкурсот за Академски стипендии за граѓанско општество 2018-2019, ...

За пристојноста

Окно - пред: 21 часа

...Пристојноста во македонското општество се загуби со подемот на демократијата. Демократскиот бран, имено, го исфрли талогот на непристојност на нашиот политички и катадневен живот. Нешто слично ѝ се случи на Франција пред 215 години кога нацијата ...

Распродажба на историјата

Окно - пред: 21 часа

Се чини дека Европа е преплавена од историски преокупации. Тоа би можело да ја одреди иднината на континентот, исто како и исходот од германските политички неприлики, состојбата на италијанските банки или одговорот на прашањето дали Британија по ...

Зошто ги забораваме прочитаните книги (и филмови и серии)

Окно - пред: 22 часа

Сеќавањата на Памела Пол за прочитаното се помалку поврзани со зборовите, а повеќе се однесуваат на доживувањата. „Речиси секогаш се сеќавам каде сум била и се сеќавам на книгите. Се сеќавам на физичкиот објект“, пишува Пол, уредничка на Њујорк ...

Ствар за плачење

Окно - 23.02.2018

Бев осетлива на момчињата. Неподносливо е да се раѓаат нежни, само за да ги истурпијаат врз камењата на општеството, на кое му се потребни војници за грубоста, лагата, насилството, за да им ишмукаат сè. Не сакав да останам во таков свет.

Да престанеме да си глумиме писателчиња и апсурдисти

Окно - 23.02.2018

Издавачката куќа Темплум деновиве, по повод годишната распределба на буџетските пари за култура во 2018, во дел од јавноста беше нападната за две работи: дека е привилегирана и дека ѝ се одобрени пари за две книги објавени пред десет години.

Либералната конструкција на Другиот

Окно - 23.02.2018

Либерализмот е идеологија која, како што покажа Примож Крашовец во еден текст , го легитимира капитализмот. Неговата историска задача не е првенствено позитивниот проект за афирмација на одредени културни вредности, туку одбрана од комунистичката ...

Медитација за метлата

Окно - 23.02.2018

Овој обичен стап, кој толку недостоинствено лежи фрлен во некој заборавен агол, некогаш цветал во шумата. Бил полн со сила, лисја и гранки, а сега, благодарение на досетливоста на човекот кој научил како да ја искористи природата, врзувајќи сноп ...

Еве што сака стариот Милчин

Окно - 23.02.2018

Читам и слушам дека младите маоисти во Владата, кои јас ги викам преторијанци, се прашувале што сака стариот (Милчин) со своите постови и изјави. И еве, решив да им ги олеснам страдањата и јавно да им соопштам што сакам и што не сакам.

Грција и Македонија можат и треба да бидат пријатели!

Окно - 23.02.2018

Оваа изјава следи како резултат на скорешните протести во двете земји по повод најавите за решавање на спорот со името од страна на двата премиери на Грција и Македонија Скопје, 19 февруари 2018 Во изминатите 25 години националистите во Македонија и ...

На пазар за стари предмети пронајдени делата на култниот хрватски преведувач на „Алан Форд“

Окно - 23.02.2018

На пазарот за стари предмети во Карловац, младиот стопанственик и колекционер Доминик Хргиќ ги пронашол објавените и необјавените книги, ракописи, делови на дневничките записи, хумористичните цртежи, скиците и сценаријата за телевизија и радио на ...

2 поврзани вести »

Кино-сали во Југославија (1964)

Окно - 23.02.2018

via Damjan Kozole Југославија / кино / кино-сали / инфографика / СФРЈ / инфографик ...