TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Порта 3

Систем за управување со информации за Дримскиот басен

Порта 3 - пред: 7 часа

Претставници од петте држави Македонија, Албанија, Црна Гора, Косово и Грција како партнери во Дримскиот басен денеска се состанаа во Тирана треба да усвојат систем за управување со информации (Information Management System- IMS) кој треба да ...

5 поврзани вести »

Пристапни рампи во ОУ „Христијан Тодоровски Карпош”

Порта 3 - пред: 7 часа

Денес, Општина Карпош почна со изградба на пет пристапни рампи за лица со посебни потреби во основното училиште „Христијан Тодоровски Карпош” во населбата Карпош 1. Соопштија од општината.

Sometimes all you need is a new perspective

Порта 3 - пред: 8 часа

Предизвик за изразување на дизајнерските способности на тимот на Биропроект беше внатрешното уредување на деловниот простор на компанијата ГЛОРИ ГБ – увозник и дистрибутер на очила за сонце и оптички рамки.

Кооперативен комплекс за домување во Минхен

Порта 3 - пред: 10 часа

Станбениот комплекс, населбата Domagkpark проектирана е 2016 година. Главни архитекти се bogevischs buero architekten & stadtplaner GmbH во соработка со SHAG Schindler Hable Architekten GbR со Architekturbuero Christian Koehler.

За почист воздух: Сараево ја доби првата „зелена“ фасада

Порта 3 - пред: 11 часа

Во центарот на Сарево поставена е првата „зелена“ фасада, односно фасада на која се засадени билки. Намерата на оваа иницијатива која постои од поодамна, а еве конечно ја дочека и реализацијата, е да се даде придонес во квалитетот на воздухот, ...

Јапонија планира изградба на супер висок дрвен облакодер во Токио до 2041

Порта 3 - пред: 11 часа

Изградбата на кули од дрво е моменталната опсесија на голем број архитекти. Новите проекти од овој вид претендираат дури и да се вбројат меѓу највисоките објекти воопшто во светски рамки. Последниот предлог кој доаѓа од јапонската компанија Sumitomo ...

8 поврзани вести »

Цената за „Скопје 2014“ е точно 700 милиони евра!

Порта 3 - 19.02.2018

Се сеќавате ли на изјавата на поранешниот министер за финансии Зоран Ставрески, кој во телефонски разговор со својата, сега исто така поранешна колешка од МВР, Гордана Јанкулоска, во единаесеттата „бомба“ на СДСМ, ѝ се жалеше: „Ние сме лудаци, ...

Универзална нема да се гради поради долговите за „Скопје 2014“

Порта 3 - 19.02.2018

Универзална сала нема да се гради и годинава. Градоначалникот на Скопје Петре Шилегов, вели дека нема пари ниту Градот ниту Министерството за култура за реализација на проектот за нова Универзална сала.

21 поврзани вести »

Нашите инженери можат да се „носат“ со своите колеги и на странскиот пазар

Порта 3 - 19.02.2018

Комората на овластени архитекти и инженери во рамките на одбележувањето на десетгодишниот јубилеј додели четири именувани награди за 2017 година. Носител на наградата од Одделението на градежни инженери именувана „Професор д-р Александар Цане – ...

Малиот број жени во енергетиката, ја кочи борбата против климатските промени

Порта 3 - 19.02.2018

Кетрин Мичел, професор по енергетска политика на Универзитетот во Ексетер (Велика Британија), укажува дека недостатокот на жени на работни места во енергетската индустрија, ги кочи напорите на овој сектор во борбата против климатските промени.

Со 98,2 милиони евра, ЕУ го подобрува животот на своите граѓани

Порта 3 - 19.02.2018

Минатата недела, Европската Комисија одобри инвестиции од 98,2 милиони евра, со цел да ја поддржи европската транзиција кон нискојаглеродна, циркуларна економија во склоп на новата програма за финансирање проекти од областа на животната средина и ...